O aš pasidžiaugsiu. Rašiau anksčiau, kad sūnus pakeitė mokyklą dėl tokių šustriakų. Eina dar neseniai, bet kad manasis dainuotų grįžęs namo tai iki šiol neteko girdėti. Nebėra įtampos ir šiaip geresnės nuotaikos. Nors krūvis klaikus: kasdien po 7 pamokas + matematikos konsultacijos per 8 pamoką būtent parėjusiems iš kitų mokyklų kad prisivytų. Bent kol kas tai tikrai džiaugiamės savo sprendimu
dar tokia smulkmenėlė -- jei vaikas "šūstras", tai jo tėvams atrodo, kad va jis "kepštelėjo, pastūmė, negražų žodį pasakė", o kitas vaikas galbūt dėl to ima nekęsti mokyklos ir visų aplinkinių.
as su tavim nesutinku,ji taip pat uzkliudineja ir pravardziuoja bet reikia moketi apeiti,musu laikais irgi panasiai budavo,nieks nebego del smulkmenu skustis,ir mane pravardziuodavo,aisku kad man nepatikdavo bet as tuo paciu atsikirsdavau budavo kad apsimusdavau,bet jie tai vaikai,buna situaciju kad reikia tikrai isikisti,nes kas dabar dedasi net mergaites kokias mustines sukelia.
as su tavim nesutinku,ji taip pat uzkliudineja ir pravardziuoja bet reikia moketi apeiti,musu laikais irgi panasiai budavo,nieks nebego del smulkmenu skustis,ir mane pravardziuodavo,aisku kad man nepatikdavo bet as tuo paciu atsikirsdavau budavo kad apsimusdavau,bet jie tai vaikai,buna situaciju kad reikia tikrai isikisti,nes kas dabar dedasi net mergaites kokias mustines sukelia.
aišku, visais laikais vaikai ir pešdavosi, pravadžiuodavosi ir kitaip blogai elgdavosi. Bet tam ir yra tėvai ir mokytojai, kad blogo elgesio būtų kuo mažiau.
Vaikas turi teisę eiti į mokyklą ir būti ten saugus -- neužgauliojamas, nestumdomas ir nemušamas. Ir ta teisė neturi būti iš jo atimta, nes kitas "šūstresnis" vaikas nori lyderiauti ar tiesiog neturi kur dėt energijos. Be to, užgauliojami dažniausiai tie vaikai kurie yra silpnesni, ramesni ar mažiau turtingi.
Beje, netgi stipriai smurtaujančių vaikų tėvai aiškina, kad jų vaikas "tik žaidė", "buvo per judrus", o auka kalta kad per jautriai reaguoja ir skundžiasi.
Dios, Labai tau pritariu, be to, norėčiau tuo pačiu tave papildyt ir saulytės2 atkreipt dėmesį, kad vaikas, remiantis Lietuvos įstatymais turi PAREIGĄ eiti į mokyklą ir dėl to turi neginčijamą TEISĘ jaustis saugus ir būti neagresyvioj aplinkoj. Kiek mokykla tą užtikrina, kita kalba, bet kad kaip tu sakei "šustriakų" tėveliai kaip mūras stovi už savo banditėlius, tai - faktas. O kad visais laikais vaikai neva mušėsi, tai jau sorry, tokio masto smurto, koks yra dabar, nebuvo niekada ir dėl to saulyte2, visiškai nepritariu tavo argumentams, kad čia nieko tokio, jei prasivardžiuoja ar apsistumdo. Mano vaikas, pavyzdžiui, to nedaro ir pageidauja , jog ir jam to nedarytų. Bet čia - šeimos pareiga vaikui moralines nuostatas įskiepyt. Nuo tokių prasivardžiavimų ir apsistumdymų prasideda didesni reikaliukai ir jei tu, vaiko mama, nesustatysi į vietas vaiko vertybių, tai mokytoja irgi to nepadarys. Vertybes ir vidinę kultūrą žmogus atsineša iš namų.
Dios,
O kad visais laikais vaikai neva mušėsi, tai jau sorry, tokio masto smurto, koks yra dabar, nebuvo niekada ir dėl to saulyte2, visiškai nepritariu tavo argumentams, kad čia nieko tokio, jei prasivardžiuoja ar apsistumdo.
ir dar pridurčiau, kad seniau paprasčiausiai nebuvo į tai kreipiamas dėmesys ir apie tai nebuvo kalbama. Bet dabar žinome, kad daug vaikų kenčia nuo depresijos, mėgina žudytis, ir kad Lietuva statistiškai pirmauja pagal patyčių ir smurto mokyklose mastą. ir tai mes turime dabar, todėl tie visi "anksčiau kažkada mūsų laikais" negalioja.
kitas dalykas, smurtas ir patyčios yra "užkrečiama". Vienas "vierchas" sugalvoja ant ko nors užsisėst, o kiti durneliai mėgžioja -- irgi nori kieti pasirodyt. O ir pats nukentėjęs vaikas -- vienąkart nukentėjo nuo didesnio, kitąkart gali atsigriebt ant mažesnio ar silpnesnio. Kaip "dedovščyna" sovietų armijoj. Reik tik džiaugtis, kad dar nedagyvenom iki to, kad vaikai pradės mokyklose šaudyti.
Dios,
Labai tau pritariu, be to, norėčiau tuo pačiu tave papildyt ir saulytės2 atkreipt dėmesį, kad vaikas, remiantis Lietuvos įstatymais turi PAREIGĄ eiti į mokyklą ir dėl to turi neginčijamą TEISĘ jaustis saugus ir būti neagresyvioj aplinkoj. Kiek mokykla tą užtikrina, kita kalba, bet kad kaip tu sakei "šustriakų" tėveliai kaip mūras stovi už savo banditėlius, tai - faktas.
O kad visais laikais vaikai neva mušėsi, tai jau sorry, tokio masto smurto, koks yra dabar, nebuvo niekada ir dėl to saulyte2, visiškai nepritariu tavo argumentams, kad čia nieko tokio, jei prasivardžiuoja ar apsistumdo. Mano vaikas, pavyzdžiui, to nedaro ir pageidauja , jog ir jam to nedarytų. Bet čia - šeimos pareiga vaikui moralines nuostatas įskiepyt. Nuo tokių prasivardžiavimų ir apsistumdymų prasideda didesni reikaliukai ir jei tu, vaiko mama, nesustatysi į vietas vaiko vertybių, tai mokytoja irgi to nepadarys. Vertybes ir vidinę kultūrą žmogus atsineša iš namų.
viena įdomi mintis iš amerikoniško blogo šia tema. ten buvo paauglių patarimai paaugliams kaip elgtis jei prieš tave mokykloje smurtauja. vienas gana radikalus pasiūlymas buvo gintis aštriu daiktu, pvz. skriestuvu. tai va dabar primeskim tokią situaciją. kas kaltas? nugi aišku rodysim pirštu į tą kuris su aštriu daiktu. ir niekas tikrai nesutiks, kad šiuo atveju nukentėjęs pats prisiprašė.
labukas visiems. dalyvavau diskusijoje del vaiku smurto mokykloje.Mano istorija baigesi manau.Dukra lanko dar ta pacia klase,ta panike praeina pro sali lyg nepazystama,manau kad taip ir bus.galvoju pasiekiau ta tik savo hamiskumu,nes pati emiau gasdinti kad mano vaika apeitu per metra.nezinau ar as teisi mama,bet grumiausi blogiausiom priemonen. noreciau visiems teveliams pasakyti tokia minti kuria isgirdau is senos mokytojos MES NUO GIMIMO IKI 12 METU TURIME MOKYTI VAIKUS KALBETI, O PO TO NUO 12 TURIME MOKINTI TYLETI. Manau ji yra labai teisi.
patyčios mokykloje tokio pat lygio problema kaip vairavimas išgėrus. mažai kas į tai žiūri rimtai pakol neįvyksta tragedija. o po to belieka skėsčiot rankom ir aikčiot, kad "taip neturėtų būti/ kaip beprasmiška/ kur žiūrėjo tas ir anas". ir taip iki kito karto...
labukas visiems.
dalyvavau diskusijoje del vaiku smurto mokykloje.Mano istorija baigesi manau.Dukra lanko dar ta pacia klase,ta panike praeina pro sali lyg nepazystama,manau kad taip ir bus.galvoju pasiekiau ta tik savo hamiskumu,nes pati emiau gasdinti kad mano vaika apeitu per metra.nezinau ar as teisi mama,bet grumiausi blogiausiom priemonen.
noreciau visiems teveliams pasakyti tokia minti kuria isgirdau is senos mokytojos
MES NUO GIMIMO IKI 12 METU TURIME MOKYTI VAIKUS KALBETI, O PO TO NUO 12 TURIME MOKINTI TYLETI.
Manau ji yra labai teisi.
na ir mano pirmoke jau vienas bamblys gąsdindavo mokykloje,neduodavo ramiai praeiti. tai pasikalbejau pirmiausiai su juo.graziai,akis į akį.po to ir su mokytojais. na,rodos,ramu kol kas.bet jei dar pasikartos,kreipsiuos i tevus. mes turime,manau,ginti savo vaikus nuo visokiu neklauzadų
Perskaiciau visa Smaugliaus tema, problema tip top kaip pas mano sunu , deja, sprendimo temoje taip ir neradau, o vel prasidejo mokslo metai ir vel kiekviena diena grizus is darbo randu vaika nelaimingu veidu
Smaugliau, kaip Jusu vaikui siemet sekasi? Gal kas pasikeite?
Skaiciau ir pagalvojau, kad reikia pasidalinti mintimis. Gaila vaiku pirmiausia tu, kuriu nesupranta mokytojai, kaip bebutu keista sugeba naudoti psichologini smurta. Nepabijosiu pasakyti sito zodzio. Tiek pradinese klasese, tiek dirbant su paaugliais. Taip traumuojamas vaikas, ir to psekmes vaikui lieka visam gyvenimui. Vieniem krenta motyvacija, kiti zudosi, treti nueina sunkeliais. Zodziu, i beletristika nuejau... Ar tose mokyklose, kur jusu vaikai mokosi, vaikai yra mokomi priimti atsakomybe uz savo veiksmus, ar mokomi savarankiskumo ar t.t. Ar mokyklos vadovybes begama nuo problemu sprendimo budu ir pradedamos rakinti mokyklos, ribojama vaiko laisve? Nesusimastoma, kad taip issaukiama agresija ir pasipriesinimas..... Ar mokykla is tikruju tenkina vaiku poreikius, pateikda,ma jiems platu pasirinkima papildomo ugdymo bureliu po pamoku. As turiu omeny realiu, o ne del vaizdo - akiu dumimo tevams ir svietimo skyriaus darbuotojams..... Svietimo dokumentuose reklamnetuojama, kad mokykla turi tenkinti kiekvieno vaiko poreikius. Tai kur tokia mokykla dingo, gal ji tiesiog virto kalejimu? Tevai turi buti aktyvesni.... Jei mano vaikas turetu hiperaktyvumo sindroma ir mokytoja mane murkdytu sitaip pries klase.... as nepasiduociau.... Ir zinot kodel, nes ji negali dirbti mokytoja, nes visu pirma nezino, kaip etiskai reikia pravesti tevu susirinkima..... Ir tikrai butu rasytinis skundas, mokyklos administracijai ir svietimo skyriui..... Mielos mamos, nepasiduokit, kad jus ir jusu vaikus mokytojai smukdytu.... Pakovokit del ju..... Stovi mokykloje aparatas su cipsai, sudikeriais ir kokakolom, tevai verkiam, o nieko nedarom.... Vienas lauke ne karys.... Rastu atitinkamokm instancijom rasyti reikia..... O ne verkti.... Nepykit, gal as per grieztai cia..... Bet zinau, tiek pavyzdziu, kai sitaip traumuojami vaikai, o tevai nieko..... O kiek jus dar nezinote, kas vyksta realybeje..... Kiek dar jums jie nepasako.... Stai vienas atvejis, mama guodziasi, kad vaikas nori keisti mokykla, kad ji musa, is jo tyciojasi, jis nori keisti mokykla. O mama ir sako, buvau mokykloje, bet mokytojai sake, kad nera taip blogai, kad nieko cia taip nevyksta. Mama nezino, tai kuo madzdaug cia dabar tiketi ir ka daryti, pervesti vaika i kita mokykla, ar ne.... As buvau pakraupusi..... Vaikas prasosi pagalbos, o mama i sio sauksmo net nenori isgirsti. Jei 5tokas taip sneka, vadinasi jam jau yra labai blogai. Jei nebutu dideliu problemu, mama nezinotu nieko. Pradzioj visi tyli. Kiti smurtui stiprejant neapsikencia ir pasisako tevams, kiti vis tyli tyli ir ........ iseina anapilin. TRai daugiau paaugliam galioja. O tada tevai sako, nera rysio su vaiku.... Si pavyzdi jums parasiau, kad tiesiog surastumete savyje jegu, labiau pasitiketumete savo vaikais ir del ju kovotumete. Ne visada buna teisus ir mokytojai..... Juk vaikas perejes mokytis toje pacioje pradineje mokykloje pas kita mokytoja, staiga tamoa kitu..... Kodel? Nes surado kontakta su nauja mokytoja, ji ji isgirdo ir suprato. Beje, teveliams reiktu pasidometi, kokios mokykloje vykdomos prevencines programos? Labiau kontaktuoti su socialiniu pedagogu ir mokyklos administracija, greiciau, direktore. Nes nuo jos poziurio i vaikas ir daug kas priklauso. Viena direktores vadovaujama mokykla del vaiko padarys viska, o kita - nieko