Įkraunama...
Įkraunama...

Smurtas mokykloje

vat būtent, skriaudžia vaiką, galiu nueiti ir perspėti auklėtoją/mokytoją ar direktorę. Nei pati pešiausi, nei siūlau peštis ir jėga išsikovoti tą šiltą vietelę po saule.
Smaugliau, veidelis tikrasis buvo anas, o ne šis. Tuo pačiu stebiuosi, kaip socialinius mokslus baigus, nepraėjote sociologijos kurso ir nežinote, kas įtakoja 5-okų elgseną.
Atsakyti
QUOTE(Sraunius @ 2007 09 07, 19:01)
vat būtent, skriaudžia vaiką, galiu nueiti ir perspėti auklėtoją/mokytoją ar direktorę. Nei pati pešiausi, nei siūlau peštis ir jėga išsikovoti tą šiltą vietelę po saule.
Smaugliau, veidelis tikrasis buvo anas, o ne šis. Tuo pačiu stebiuosi, kaip socialinius mokslus baigus, nepraėjote sociologijos kurso ir nežinote, kas įtakoja 5-okų elgseną.

Srauniau,
Nu gerai, su veideliais tiek to, tik labai nemėgstu, kai man pripaišo kitką, nei yra iš tiesų, tiesa, puikiai suprantu, kad dėl duomenų stokos forume galima visokių išvadų padaryt vieniems apie kitus mirksiukas.gif
Sutinku su vienu - dar per mažai laiko praėjo, kad daryt kategoriškas išvadas. O dėl klasės, deja ji 100 procentų nauja. Mūsų klases sumakalavo užsienio kalbų pagrindu ir maniškis pakliuvo į tą, kuri atįjo "iš lauko", prasimokę nuo 1 kl., beveik visi bernai. Taip kad esamuoju momentu ką jis bepasakytų ar padarytų, bus svetimkūnis. Gal laikinai. Žinau tiktai, kad jis niekada netvos atgal. Turi jis savų principu, aš juos gerbiu.
O dėl sociologijos, tai TF dėsto teisės sociologiją, kuri nieko bendro su penktokais neturi lotuliukas.gif O ir kiti su asmens psichofiziologija susiję kursai orientuoti į žulikų elgesio modeliukus. smile.gif
Ir apskritai, ainu va patikrinsiu pyragą orkaitėj ir gal kokį Harį Poterį geriau pažiūrėsiu biggrin.gif
Atsakyti
hmm, dar nerodo Hario - eisiu jį taip pat žiūrėt. Suprantu taviškę situaciją, kad ir kaip prieštaraujančiai pasisakymai skamba, rimtai wink.gif
Lygiai taip pat viduj pergyvenu dėl dukros, todėl ši tema yra daugiau mažiau aktuali.
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Smauglius @ 2007 09 07, 16:41)
[Pireja

Aš kartais irgi pagalvoju apie pabėgimą (kai labai neviltis užpuola dėl visokių budulių aplinkui)

Situcija mokyklose ir aplamai svietimo sistemoje nebuvo pagrindine priezastis, del kurios mes pakeiteme sali, bet tas veiksnys irgi suvaidino nepaskutini vaidmeni.
Tu irgi nenuleisk ranku. Mano pussesere savo sunu pervede i kita mokykla, nes ten, kur jis mokesi anksciau, buvo nelygis gerai mokytis, krutas buvo tas, kuris zole ruke. Vaikas nemazas ir nepescias, save apgindavo, bet kas is to, jei mokytis negalejo? Tevai reikalauja, bet tam, kad susitapatintum ir itiktum, kam reikia, mokytis negali... Nu ir ka, vaikas pats pradejo kalbeti apie tai, kad reikia keisti ne tik klase, bet ir mokykla. Tai va, si rudeni iskulniavo i kita mokykla. Nezinau, kaip jam ten sekasi, bet tikiuosi, kad gerai. Penkiolikmetis, ilgas, stambus, vejai ir motoroleriai galvoj, bet kaip nekeista, lauke jis tos metu pradzios...
Tai va, nenuleiskite ranku ir jus. Svarbiausia, kad vaikas neuzsidarytu savyje, pasakotu visus "mokyklinius nuotykius"...
Man dar idomus toks dalykas is teisines puses. Jei pakalbejus su museiku tevais del ju vaiku poelgio, jie niekaip nesureaguoja, ar negalima tiesiog ju perspeti, kad tu busi priversta kreiptis i policija ar kokius nepilnameciu inspektorius del i tavo vaika nukreipto teroro, reketo, ibauginimo? Tevu nereakcija siuo atveju irgi turetu buti traktuojama kaip netinkama vaiku prieziura... Kaip tai atrodo is teisines puses?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pireja: 07 rugsėjo 2007 - 18:32
Pireja,
iš teisinės pusės viskas nėra paprasta, jei šitam santykyje esi nukentėjusioji pusė.
Turbūt seki įvykius Lietuvoj, žinai, kad liepos pabaigoje buvo nužudytas devynmetis Klaipėdoj, įtariami du dvylikamečiai ir ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.
Taip yra todėl, kad asmuo baudžiamojon atsakomybėn gali būti traukiamas tik nuo 14 metų už sunkius nusikaltimus (jie išvardinti BK, sąrašas baigtinis)
Už smurtą (tiek fizinį, tiek psichologinį) vaikas neatsakys, o tėvai - tik tiek, kiek jų veiksmuose galima įžvelgti konkrečių teisės normų pažeidimų. Nesirūpinimas vaiku mūsų teisėj iš esmės apima būtiniausių vaiko poreikių netenkinimą. Tuomet gali įsikišti vaiko teisės. Tačiau šie atvejai praktikoje išimtinai liečia asocialias šeimas.
Mūsų diskusijos tema -smurtas vaikų tarpe, taigi tėvai atsakys nukentėjusiojo vaiko tėvams tik dėl konkrečios žalos jei vaikas bus fiziškai ir psichiškai traumuotas (gydymo išlaidos ir t.t), gal dar neturtinė žala, jei teismas spręs tokį reikalavimą tenkint.
Žodžiu, to cut the long story short, geriau iki teisinės pusės nepakliūt, nebent atsitinka extrymas......
Na, aš tikiuosi, iki to neprieisim tfu tfu tfu blink.gif
Nu, varau Poterio žiūrėt
Iki
Atsakyti
susiduriau su sita problema neseniai ir dabar esu kryzkeleje ka toliau daryti.Sumuse dukra mokykloje mergaite,po to prasidejo santazas,kad nebandai skustis ir.t.t.Nuejome i mokykla,ta panele neatsiprase musu dukros,sedejo akis isputusi ir tiek.kreipiaus pas medikus, tik sumusimas.
Rytoj vel teks vaikui eiti i ta pacia mokykla,ji bijo.
nejau dabar tapo toks baisus pasaulis,kas stipresnis tas virsesnis?
Atsakyti
QUOTE(dalva @ 2007 10 14, 14:20)
susiduriau su sita problema neseniai ir dabar esu kryzkeleje ka toliau daryti.Sumuse dukra mokykloje mergaite,po to prasidejo santazas,kad nebandai skustis ir.t.t.Nuejome i mokykla,ta panele neatsiprase musu dukros,sedejo akis isputusi ir tiek.kreipiaus pas medikus, tik sumusimas.
Rytoj vel teks vaikui eiti i ta pacia mokykla,ji bijo.
nejau dabar tapo toks baisus pasaulis,kas stipresnis tas virsesnis?

O tos mergaitės tėvai? Ar jie informuoti? Ir kokia pedagogų, socialinių pedagogų, mokyklos vadovybės pozicija? Nežinau, Dalva, ką patarti. Kaip tavo dukrai atrodo situacija? Gal tikrai išeitis būtų pakeisti mokyklą? Bet, iš kitos pusės, kodėl leidžiama tarpti chamiškumui...

Be to, grįžtant prie prieš tai buvusių diskusijų: nemanau, kad geriausias patarimas yra "duok atgal". Vienas dalykas — visada atsiras stipresnių, mėgstančių "dalinti", o antras dalykas — tie, kas provokuoja, persekioja, erzina, tai tik ir laukia atsako, kad galėtų išplėsti konflikto (esamo ar tariamo) ribas.

Aš mokykliniais metais esu buvusi abiejose teritorijose. Iš pradžių buvau ta, kuri visiems kliūva (mat buvau kone dviem galvom už bendraamžius aukštesnė); mane užgauliodavo, apspjaudydavo, sulaužė pirštą. Iki pastarojo incidento niekam nesiskųsdavau. Vėliau artimieji mokė bandyti išvengti konflikto, neatsakyti į provokavimą. Bet... paaugliškas įsitikinimas sakė ką kita. Vėliau bandžiau atrodyti "kieta", būti chebroje (rūkymas, alus...), o iš to "kietumo" dar ir bendramokslei antausį tėškiau. Dėl to, kad apkalbėjo. Ech... Bjauru už tą kvailą antausį po šiai dienai.
Atsakyti
Peržiūrėjau tik paskutinius komentarus, bet susidarė įspūdis, kad didžioji dalis siūlo nuo problemos bėgti (ieškoti kitos mokyklos). Gal atskirais atvejais tai ir yra vienintelė išeitis, bet manau, kad labai retai. Ar tikrai rasite geriau?
Mes lankome privačią mokyklą ir praėjusią savaitę buvau pašiurpusi, kai teko įsikišti į žiaurias antrokų (!!!) muštynes, kurios dar ir buvo kitų bendraklasių filmuojamos mobiliu telefonu. Negaliu toleruoti tokio elgesio, nors tai ir ne mano vaikai. Aišku, jie dar sąlyginai maži ir užteko griežto tono, kad visi aprimtų o nufilmuotos muštynės būtų ištrintos, bet pats faktas mane labai nemaloniai nustebino. Džiaugiuosi tuo, kad tie vaikai, vėl pamatę mane, reaguoja, jei elgiasi kaip nors netinkamai, nes žino, kad aš pro šoną nepraeisiu.

Esu įsitikinusi, kad jei kiekvienas nenuleistų "nematom" tokių atvejų, jie palaipsniui išnyktų. Negalima to toleruoti. Ir kovoti reikia visom leistinom priemonėm, pradedant tiesioginiu "auklėjamuoju darbu" (neturiu mintyje fizinių bausmių) ir baigiant teisiniais būdais. Visų pirma už vaikų saugumą mokykloje atsako mokykla, todėl jei iškyla problemų - pokalbis su mokytoja, nepadeda - raštas direktorei, pageidautina turėti sau egzempliorių su atžyma "gavau". Jei administracija nededa pastangų, rašyčiau ir Švietimo ministerijai ir Vaiko teisių apsaugos tarnybai ir visiems kitiems. Ne dėl to, kad neturiu ką veikti ar noriu kažkam pridaryti problemų - dėl to, kad tai liečia ne tik mane ir taip neturi būti. Gal aš ir per daug "susipratusi pilietė", bet man ne dzin.

Aišku, paauglių supratimas apie tai, koks elgesys yra garbingas ir kas neleistina, smarkiai skiriasi nuo suaugusiųjų, todėl ko gero sunku įtikinti vaiką, kad reikia pranešti apie incidentą, kai jis buvo sumuštas ar iš jo buvo pasityčiota. Ir lengviausia patarinėti, sėdint prie kompo o ne šluostant savo vaikui ašaras. Bet mieli tėveliai, juk puikiai suvokiam, kad jei nebus reakcijos, tai kartosis - ir kuo toliau, tuo dažniau. Išeisit iš šitos mokyklos - atsiras sekanti auka, kuri neduok Dieve kitiems norės atsilyginti tuo pačiu ir vėl netyčia gali pakliūti Jūsų vaikas...

Atsibos visiems skaityti:) Aš manau, kad reikia nepasiduoti menkystom ir gerbti savo vaikus
Atsakyti
Su patyčiom susidūrė sūnus. Yra vienas fruktas klasėj kuris nustatinėja elgesio normas. Maniškis nedidukas, bet savo nelaimei turi ilgą liežuvį už kurį ir kliūna jam. Ėjau, kalbėjau su auklėtoja, su motina, pats sūnus eina pas socialinį. Po kiekvieno nuėjimo darosi tik blogiau, gauna, kam skundėsi, kam sakė ir t.t. Mokymasis išviso beryšio - pamokų pastoviai nėra, namų darbų nėra. Rezultate keičiam mokyklą. Į ją jau yra atėję 5 ar 6 klasiokai. Tėvai džiaugiasi, kad rami klasė ir svarbiausia visi mokosi.
Atsakyti
g.gif Na, jei diskusija vyksta tokia, tai galiu paskyt, kad mano vaiko "istorijos" tikrai išsisprendė, pervedus tiesiog į paralelinę klasę. Ir iš esmės išsisprendė.
Taip kad manau, kad "pabėgimas" nėra visuomet silpnumo ar principų neturėjimo požymis.

advokate,
Nežinau, at tu ir esi tos profesijos, koks tavo nick'as biggrin.gif Jei taip, tuomet esam profesijos sesės lotuliukas.gif Taigi, pati žinai visus nepilnamečių atsakomybės niuansus ir dėl to leisiu sau gana ciniškai pasakyti, kad apskritai kovai su smurtu pritariu (globalia prasme), bet kai susiduri su konkrečia situacija ir įvertini kontekstą (mokyklos vadovybės pozicija, mokytojo gebėjimas kontroliuot padėtį, smurtautojo tėvų išminties buvimas/nebuvimas), gal atsitraukimas ir labiau į naudą.... Kaip ten kažkas yra pasakęs iš didžių vurų: laimėti mūšį dar nereiškia laimėti karą ax.gif

O šiaip tai aš jau kuris laikas galvoju, kad smurtas mokykloj yra šiuolkaikinės visuomenės mentaliteto išdava. Va čia mes pakalbam, lyg ir suprantam vieni kitus, bet kažin ar mūsų procentas didelis g.gif g.gif
Atsakyti
Smaugliau,
panašu, kad esame sesės - o gal broliai biggrin.gif Ne tik profesine bet ir idėjų prasme biggrin.gif biggrin.gif
Mano pozicija pakankamai griežta, bet tikrai neesu iš tų, kurie kovoja "iki paskutinio kraujo lašo" dėl principų. Svarbiausia - per principus nepamiršti savo tikslo. Todėl ir rašiau, kad atskirais atvejais pakeisti mokyklą /klasę yra vienintelė išeitis. Jei bus akivaizdu, kad mūsų mokytoja "nepasiduoda auklėjimui", mes irgi taip padarysim. Ir aš nejausiu jokio sąžinės priekaišto, kad "pabėgom", nes iš savo pusės padariau viską, kad taip neatsitiktų.
Atsakyti
O mes jau pakeitėm mokyklą. Tiesiog šiandien parašiau prašymą, kad išbrauktų. Naujoj mokykloj laikė trumpą testuką: matematikos ir anglų. jis pats labai stengėsi ir labai labai norėjo kad priimtų. Taip kad po atostogų žygiuos jau kitur.
Koridoriuj priėjo buvę klasiokai, kurie jau mokosi naujoj mokykloj, pasveiskino. Tikiuosi kad viskas bus gerai.
Atsakyti