Įkraunama...
Įkraunama...

Kada leisti vaiką į mokyklą?

Mano maziui bus rudeni 4metai. Dar toli kalbet apie mokykla, bet manau, kad leisiu nuo 6metu, nes jis jau ne tik pazista raideles,bet ir zodelius perskaito biggrin.gif
Atsakyti
Šiuo klausimu esu mamytė su patirtimi, todėl ja pasidalinsiu. Kai mano vyresniajai buvo 6 metai (ji gimusi sausio mėnesį), svarstėme klausimą - leisti į mokyklą rudenį ar ne (rudenį būtų jau 6 metai ir 8 mėnesiai). Ji buvo iš visos savo grupės darželyje gudriausia ir protingiausia - mokėjo jau seniai ir skaityti, ir skaičiuoti. Kai buvome pasiskoline pirmokų matematikos vadovėlį - išspręsdavo bet kurį uždavinį. Bet vis tik su vyru nusprendėme jos į mokyklą neleisti Leidome, kai buvo 7 metai ir beveik 8 mėnesiai. Ir dabar tuo labai džiaugiamės, o visi pažįstami, kurie leido savo vaikus 6 metų, gailisi ir sako, kad dabartiniu protu tikrai neleistų.
Metai vaikui yra labai daug, jis per juos sutvirtėja tiek fiziškai, tiek protiškai. Gal pirmoje klasėje to skirtumo ir nesijaučia, bet vėlesnėse (ypač trečioje, kurios programa sunkiausia) bent mokytojai jaučia skirtuma tarp tų, kurie pradėjo lankyti mokyklą 6, ir 7 metų. Mano dukrai su mokslais jokių problemų nėra, ji viską greitai "pagauna" ir labai smarkiai nepervargsta.
O dėl ankstesnio mergaičių brendimo - visiška nesąmonė, kažkieno suformuoti kompleksai ir stereotipai. Bent mokykliniame amžiuje, manau reikia orientuoti vaikus į mokslus, o ne į draugystes su klasės berniukais. Ir jeigu kam nors nelabai jauku šalia didesnių mergaičių - tai nejauku turėtų būti mažiems berniukams. Be to, vaikas vaikui nelygu, ir ne mums numatyti, kaip atrodys vaikas brendimo periodu.
Atsakyti
Smagu, kai patirtis kalba. Labai malonu, kai randu patvirtinimą, kad elgiuosi teisingai 4u.gif
Atsakyti
Oi ta mokykla labai suka galva smile.gif
Aš irgi norėčiau leisti nuo 7.5, o vyras sako, kad nėr ko visus metus tinginiauti, nes ir taip raides žino, truputi skaito, skaičiuoti moka-ką dar metus daržely veikti.
Tuo labiau kad visus metus sėdėsiu namuose ir galėsiu ji prižiūrėt. Na niekaip negaliu apsispręst. Šiaip dėl amžiaus- aš pati ėjau i mokykla 6.9 metu - problemų su mokslais neturėjau, daug kas buvo vyresni vos ne metais- vos vos mokėsi. Sunku pasakyt ar tai nuo amžiaus priklauso, ar nuo tėvu:kaip jie vaiką prižiūri.
O šiaip įdomu būtų daugiau mamų su patirtim nuomonių paklausyt…
Atsakyti
Pasidalinsiu ir aš savo patirtimi 4u.gif
Dėl vyresniosios dukros tai abejonių kaip ir nekilo: gimusi birželį, tai nuėjo į mokyklą 7 metų ir 2 mėnesių amžiaus. Nepasakyčiau, kad buvo itin sunku, gal kaip ir visiems panašiai. Beje, darželio auklytė, labai protinga moteris, buvo kategoriškai prieš šešiamečius pirmokėlius. O vat dukros klasiokė lygiai metais jaunesnė, vajėzau kaip prastai jai su mokslais doh.gif . Jau dabar šeštokės abi, bet situacija nesikeičia: mano džiaugsmas tarp "gerai" besimokančių, o jaunesnioji draugė taip ir tempiasi uodegoje...
Su jaunėle buvo kitaip. Ji gimusi lapkritį, 4 metukų jau laisvai skaitė, skaičiavo, truputį rašė. Pagyvenusios auklėtojos darželyje rypuodavo "ką gi tokia protinguolė veiks darželyje dar metus, leiskit į mokyklą...". Nu tikrai nebuvo minties leist į pirmą klasę beveik šešerių, nuėjo 6 metų ir 9 mėnesių. Ir ką gi: toji darželio protinguolė apturėjo daug streso ir nesėkmių, kai reikėjo mokytis rašyti, pažinti laikrodį ir kt. O kur dar įprotis miegoti pogulio, kurio teko atsisakyti... Ačiū dievui, susitvarkėme su visomis bėdomis ir dabar tikrai sėkmingai mokosi.
Atsakyti
Aš kažkodel nesuku galvos kad sūnus eis į pirmą klasę 7 metų ir 2 mėn. ax.gif Neįsivaizduoju jo einančio į mokyklą jau šį rudenį schmoll.gif . Daržely yra parengemioji grupė, ten ir pasiruoš mokyklai thumbup.gif
O dėl to kad mergaitės anksčiau subrendusios jaučiasi blogai mokykloje būdamos didesnės ir vyresnės - nesamonė schmoll.gif . Galiu tai pasakyti iš savo patirties ax.gif
Klasėje buvau viena iš vyresnių (nes gimusi gruodžio mėn.), o be to ūgis jau kokioje 10 klasėje pašoko virš 180 cm blush2.gif . Ir tikrai nejaučiau jokių kompleksu thumbup.gif .
Blogai jaučiasi nebent tie, kuriems kažkas suformuoja tokius kompleksus 4u.gif
Atsakyti
Gal kas žinote ir galite pasakyti,kodėl privaloma vaikus leisti į mokyklą ,gimusius kalendoriniais metais- nuo ...metų sausio 1 iki tų pačių metų gruodžio 31 ?Viena pažįstama mama nenori savo dukrytės leisti 6-ių metų į mokyklą (7 sueitų gruodžio 21d),bet sužinojo,kad dabar privaloma leisti pagal kalendorinius metus.Gal kas žino kodėl?
Sako,gimė per anksti,turėjo gimti po naujųjų metų,o dabar niekas neklausia nori ar nenori vaiką leisti, privalai. g.gif
Atsakyti
Ir gerai, kad taip padare, nes dabar didziule betvarke su pirmokais " noriu leisiu nuo 6,5m noriu nuo 7, 5m....
Vieni susirenka maziukai, o kiti jau gerokai ugteleje.
Atsakyti
QUOTE(dorado @ 2005 04 24, 15:33)
Ir gerai, kad taip padare, nes dabar didziule betvarke su pirmokais " noriu leisiu  nuo 6,5m  noriu nuo 7, 5m....
Vieni susirenka maziukai, o kiti jau gerokai ugteleje.


Vistiek nesupratau,kur čia tas gerumas.
Man pačiai tai nėra aktualu,maniškis eis 7,bet šiaip įdomumo dėlei,gal jas galėtų paaiškinti:
Kodėl imami kalendoriniai metai NUO<<<SAUSIO IKI >>>GRUODŽIO, o ne mokslo metai NUO<<<RUGSĖJO IKI>>>RUGSĖJO ?
Atsakyti
Ilgai blaškiausi "leisti-neleisti" g.gif , bet dabar jau apsisprendžiau - suspės.
Darželyje jai patinka, lanko įvairius būrelius, o tai, kad sako "noriu į mokyklą" dar nieko nereiškia - ji pati juk nesuvokia, kas tai yra. Ir dienos miegas dar reikalingas.
Ačiū patyrusioms už pagalbą apsisprendziant. 4u.gif
Atsakyti
Man atrodo, kad spresti leisit ar neleisit vaika i mokykla reikejo pernai. Jeigu vaikas nejo siais metai i parengiamaja, tai mokykloje tikrai bus sunku, ypač jei dar nėra 7 metų. O jei ėjo į parengiamąją ir ten neblogai sekėsi, tai nematau jokio tikslo dar metus sėdėt darželyje. Jei parengiamojoje sekėsi nekaip, dar metus gali pasilikti ir darželyje, bet gali būti, kad vaikas mokslams aplamai nelabai gabus ir jam sunkiai seksis mokykloje ir 7 metų.
O vat penkiamečių mamytėms tikrai sunku apsispręsti, ar leisti į parengiamąją.
Atsakyti
QUOTE(Blobse @ 2005 04 25, 10:45)
Jei parengiamojoje sekėsi nekaip, dar metus gali pasilikti ir darželyje, bet gali būti, kad vaikas mokslams aplamai nelabai gabus ir jam sunkiai seksis mokykloje ir 7 metų.

Įtariu, kad viena pati mamytė negali nuspręsti ir antrus metus leisti į paruošiamąją. Juk paruošiamosios grupės gauna kitokį finansavimą, t.y. joms jau egzistuoja "mokinio krepšelis". Tad tam gali reikti gydytojų išvados, kad vaikas dėl sveikatos dar negali lankyti mokyklos, ar kokių kitų popierių. Negaliu kategoriškai to patvirtinti, bet kažką ta tema esu girdėjusi g.gif
Atsakyti