Įkraunama...
Įkraunama...

Kada leisti vaiką į mokyklą?

Jeigu į mokyklą leidžiame vaikus, turinčius 6 metus, tai į priešmokyklinę- 5 metus? Nuėjau pas darželio vedėją parašyti prašymą, kad nuo rudens mano penkiametę priimtų į priešmokyklinukų grupę, bet... pasirodo, pirmiausia reikia pristatyti vaiko vertinimą, atliekamąvaiko ugdymosi poreikių vertinimo komisijos ar pan., kuri kaune yra Mickevičiaus gatvėje. ten pateiks vertinimą apie tai, kaip vaikas sugeba sutelkti dėmesį, vykdyti nurodymus, bendrauti ir pan- t.y.- socialinius sugebėjimus. ir tik tokiu atveju galima bus nuo rudens eiti į priešmokyklinę grupę. Gal kas susidūrėte su tokiu vaiko vertinimu ir galėtumėte papasakoti, kaip jis vyksta?
Atsakyti
Nežinau kaip ten su tuo vertinimu, bet man darželio direktorė sakė, kad patys tėvai turi teisę rinktis kada leisti į mokyklą vaiką - 6 ar 7 metų. Maniškė gimusi sausio mėn., tai kaip ir priklausytų į mokyklą eiti 7 m. 8 mėn., tačiau aš ją leisiu metais anksčiau, jau ir prašymą parašiau, kad nuo kito rudens į priešmokyklinę grupę priimtų. Mano viena draugė savo sūnų nuo šio rudens į pirmą klasę išleidžia, nors jam šį mėnesį sueina tik 6 m doh.gif. Tačiau tas vaikas yra toks rimtuolis, skaito ir rašo (pats išmoko - tėvai apakę buvo), ir nereikėjo jokių komisijų, kad darželyje į priešmokyklinę grupę priimtų - auklėtojos pačios matė, kad vaikas mokyklai pasirengęs.
Atsakyti
Vaiko vertinimas turi būti atliekamas, jei vaikui yra 5 metai ir jį ketinama leisti į priešmokyklinę grupę, arba jei 6 metų vaiką ketinama leisti į pirmą klasę ir jis nėra prieš tai lankęs priešmokyklinės grupės.
Atsakyti
O gal kas buvote toje PPT ir galite papasakoti, kaip vyksta vertinimas: ar leidziama vaikui buti su teveliais, ar ne ir pan.
Atsakyti
Tėveliai su vaiku nelieka, vaikas pasilieka kabinete su psichologe, kuri jam užduoda įvairius klausimus; įvertinama gana greitai (0,5-1h), ir psichologė pateikia savo išvadas, pasirengęs vaikas mokyklai, ar ne.
Atsakyti
QUOTE(Debasy @ 2007 04 11, 12:26)
Tėveliai su vaiku nelieka, vaikas pasilieka kabinete su psichologe, kuri jam užduoda įvairius klausimus; įvertinama gana greitai (0,5-1h), ir psichologė pateikia savo išvadas, pasirengęs vaikas mokyklai, ar ne.



Bet pirma karta su niekada nematytu zmogumi nelabai smagu bendrauti g.gif Maniskiai nepazystamus ne is karto prisileidzia. Ar ten pirmiausiai eiti susipazinti? 4u.gif
Atsakyti
Iš kart į kabinetą įeisit kartu, bet paskui reiks vaiką palikti.
Aš paaiškinau eidama, kad ji turės pasilikti viena, problemų jokių neiškilo.
Tai galbūt irgi yra vertinimo kriterijus, juk Tu manai, kad vaikai anksčiau nustatyto laiko yra pasiruošę eit į mokyklą; ten (mokykloj) juk jie irgi turės pasilikti be tėvų? 4u.gif
Taip ir žiūrima, ar vaikas vienas gali bendrauti su svetimu žmogum, ar gali susikoncentruoti, atsakyti į klausimus, mąstyti, kai nėra skatinamas artimiausių šalia easančių žmonių.
Tai tik ne specialisto pamąstymai, bet gal juose yra tiesos? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(cvietocek @ 2007 03 26, 15:34)
Aš už vaikus, kurie eina į pirmą klasę, jei jiems tais kalendoriniais metais sukanka 7 metai ( t.y. iki Naujųjų metų).

o ka daryt jei tie 7m sueis gruodzio 31 d doh.gif

QUOTE(Pippi @ 2007 03 30, 11:17)
Aš saviškę jau užrašiau į priešmokyklinę grupę - į pirmąją klasę ji eis 6 m. ir 8 mėn.

As irgi taip svarstau, nes rugseji maniskiui bus 6m 8 men. Nors jis is letuju ir jautresniuju vaiku. Velai kalbeti pradejo, kai ejom i darzeli nuo 2m 7men uzrase i lopseli cool.gif Dabar kartu eina ir mazai skiriasi nuo tu kurie gime jau kitu metu pavasari.
Manau visada atsiras grupese (ar klasese) kurie gime veliau ar anksciau. Kaip ir bendras vaiku vystimasis, vieni itelpa i "normas", kiti vystosi sparciau nei bendraamziai, kiti- leciau. Manau cia individualu pagal vaika.
Atsakyti
QUOTE(Debasy @ 2007 04 11, 14:26)
Tėveliai su vaiku nelieka, vaikas pasilieka kabinete su psichologe, kuri jam užduoda įvairius klausimus; įvertinama gana greitai (0,5-1h), ir psichologė pateikia savo išvadas, pasirengęs vaikas mokyklai, ar ne.


O ar galima nuvezti vaika savo iniciatyva? Maniskis lanko darzeli, bet aukletojos apsispresti nepadeda. Sako - darykit kaip norit. O as neapsisprendziu g.gif. Man atrodo specialistams lengviau ivertinti vaiko pasiruosima. Mamai juk visada atrodo jos vaikas protingas blush2.gif
Atsakyti
O as pasiskambinau i PPT noredama pasiteirauti del vaiko vertinimo, tai susiduriau su kategoriska nuomone, kad neverta skubinti vaiko leisti i priesmokykline grupe, o po to i mokykla anksciau laiko verysad.gif . Argumentai buvo issakyti tokie, kaip daugelis minejo ir sioje temoje:
1. sutrumpintume vaikui vaikyste
2. pirmoje klaseje daugumai viskas gerai, problemos prasideda veliau - II, III klasese, kruviai dideli, vaikams sunku
3. vaikui ir keli menesiai brandai daug reiskia
Parasiau, kad kategoriska nuomone, nes susidariau ispudi, kad PPT darbuotojos nelabai pripazista isimciu schmoll.gif ir net nelabai nori vertinti 5-meciu. Aisku, jeigu tevai irgi rimtai nusiteike leisti vaika i mokykla metais anksciau, negu priklauso, PPT privales ivertint, o tevu sprendimas matyt bus galutinis. Taciau jei jau is karto susiduri su tokiom kliutim ir poziuriu, o paciu tevu apsisprendimas nera tvirtas (kaip musu atveju), tai zmogus ir pradeda galvot, kad gal nepust pries veja ir to vaiko niekur neskubint g.gif
Atsakyti
Manau, kad tikrai galima savo iniciatyva; aš vedžiau pati, tiesiog užsiregistravau, ir atėjau, jokių dokumentų ten nereikalavo;
man atvirkščiai, kaip tik mokytoja skatino vest, o aš nebuvau tikra.
Atsakyti
QUOTE(Augustė @ 2007 04 11, 16:49)
Parasiau, kad kategoriska nuomone, nes susidariau ispudi, kad PPT darbuotojos nelabai pripazista isimciu  schmoll.gif ir net nelabai nori vertinti 5-meciu. Aisku, jeigu tevai irgi rimtai nusiteike leisti vaika i mokykla metais anksciau, negu priklauso, PPT privales ivertint, o tevu sprendimas matyt bus galutinis. Taciau jei jau is karto susiduri su tokiom kliutim ir poziuriu, o paciu tevu apsisprendimas nera tvirtas (kaip musu atveju), tai zmogus ir pradeda galvot, kad gal nepust pries veja ir to vaiko niekur neskubint  g.gif


Ziuriu musiskiai panasiu laiku gime bigsmile.gif Ir i kuria puse linksti - leisi siemet i paruosiamukus ar dar ne?
Atsakyti