Bjauriausias dalykas, kad tai pamatai jau rugseji, spali. Bent maniske pavasari dar tokia maziuke buvo, o dabar vieni raideles mokinasi, o dviems is grupes tuo metu duoda zodzius skaityti . Uztat jau pasikelus kaip reikalas ir nezinau, ka veiks pirmoj klasej (nes dicke pirmoj pradejo mokintis skaityti).
Bet leisti nepilnu 6m. i pirma klase ziauriai anksti. Geriau kai gimsta pavasari
QUOTE(Uvė @ 2006 11 30, 01:55)
o ką veikti šešiamečiui, kuris skaito, rašo, skaičiuoja? eiti į priešmokyklinę ir mokytis ABC, 1+1?
sugebėjimas susikaupti neatsiranda stuktelėjus septyneriems. kaip ir gebėjimas vykdyti užduotis, klausytis, nepertraukinėti. ar visi suaugusieji tai moka? manau, kad tai temperamento savybės, kurios labiau ar mažiau būdingos skirtingiems vaikams.
sugebėjimas susikaupti neatsiranda stuktelėjus septyneriems. kaip ir gebėjimas vykdyti užduotis, klausytis, nepertraukinėti. ar visi suaugusieji tai moka? manau, kad tai temperamento savybės, kurios labiau ar mažiau būdingos skirtingiems vaikams.
Pritariu 100 proc
QUOTE(lawanda @ 2006 11 23, 11:12)
Na su pirmuoju man problemų nebuvo, gegužę suėjo 7 metai ir rugsėjį ėjo į pirmą klasę. O dabar turėsim sausinuką, bet mano nuomonė tokia, kad ir koks subrendęs vaikas beatrodytų tėvams (6 ir 7 metų vaikai labai skiriasi kitais savo gabumais, ne mokyklinėm žiniom, nes visi vaikai baisiai imlūs ir gana greit išmoksta), geriau palaukt 7 metų, kad ir 7 su trupučiu, ir tik tuomet leisti į mokyklą. Tai susiję ir su adaptacija, ir su savęs vertinimu ir daug daug visko. Tad aš vaiką griežtai į pirmą klasę leisiu tik nuo 7,5 metų. Spės dar mokykloje prisibūt, lai pasidžiaugia ilgiau vaikyste ir pilnai subręsta mokyklai bei gana stipriam pasikeitimui. Esu dirbusi su 6 ir 7-mečiais bei jų brandumo lygiu ir pasiruošimu mokyklai, patikėkit, nors ir vienų metų skirtumas, bet vaikai labai skiriasi ir protiniu ir psichologiniu brandumu, nors kai kurie 6-mečiai ir skaito laisvai ir skaičiuoja
Labai "taiklus" postas
QUOTE(Nome @ 2006 11 30, 00:34)
Jei sulauksim 7 m. , tai jai rugsėji bus 7 metai ir 8 mėn. O einamais mokslo metais sueis 8 metai. Užtat aš ir pergyvenu
neee man tai keistai skamba pirmokas astuoneriu metu
maniskei rugseji ateinanti bus seseri metai ir keturi men. ir ji zygiuos tiesiai i pirma klase ko cia laukti daugiau, vaiksyste niekur nepabegs, nera sunkus tie mokslai pirmaisiais metais susepes su tom lelem ir po pamoku pazaisti, o kiek tu atostogu pradinukams buna anksciau prades anksciau ir pabaigs, jaunyste gales tada dziaugtis dar kitas dalykas kazkur skaiciau kad amziaus skirtumas tarp vaiku mokykloje pasijunta brendimo metais, ypac mergaitem kai keiciasi kuno linijos ir t.t. manau visada sunkiausia buna vyresnem mergaitem kuriom pirmom klaseje prasideda menesines nu ir visi kiti dalykai.
maniskei rugseji ateinanti bus seseri metai ir keturi men. ir ji zygiuos tiesiai i pirma klase ko cia laukti daugiau, vaiksyste niekur nepabegs, nera sunkus tie mokslai pirmaisiais metais susepes su tom lelem ir po pamoku pazaisti, o kiek tu atostogu pradinukams buna anksciau prades anksciau ir pabaigs, jaunyste gales tada dziaugtis dar kitas dalykas kazkur skaiciau kad amziaus skirtumas tarp vaiku mokykloje pasijunta brendimo metais, ypac mergaitem kai keiciasi kuno linijos ir t.t. manau visada sunkiausia buna vyresnem mergaitem kuriom pirmom klaseje prasideda menesines nu ir visi kiti dalykai.
QUOTE(Agninga @ 2006 11 30, 22:57)
Jei sulauksim 7 m. , tai jai rugsėji bus 7 metai ir 8 mėn. O einamais mokslo metais sueis 8 metai. Užtat aš ir pergyvenu
Tai dar kartą kartoju, ne MOKSLO, o KALENDORINIAIS metais (nuo sausio iki gruodžio)
Kantriai skaičiau visą temą, nuo pradžios iki pabaigos. Visą laiką kirbėjo mintis: kai einate į banką, kreipiatės vizų ir t.t., laikotės visų nurodytų reikalavimų, nes žinote, kad mandagiai (arba nelabai) parodys duris, jei abejosite reikalavimų pagrįstumu. Tačiau Švietimo įstatymą, Specialiojo ugdymo įstatymą, poįstatyminius ir kitus teisinius aktus bandote ignoruoti, apeiti, šaipotės iš žmonių, kurie tikrai juos išmano ir kompetentingai aiškina. Nome pateikė labai daug informacijos, išanalizuokite ją.
Sakoma, kad nėr įstatymo be apstatymo. Jeigu norite anksčiau įstatymais numatyto laiko leisti vaiką į mokyklą, arba atvirkščiai, vaikui jau laikas, bet jis dar nesubrendęs mokytis, kreipkitės į jau minėtus PPT, PPC. Ten profesionaliai įvertins vaiko gebėjimus ir rekomenduos eiti arba neiti į mokyklą. Būtent šios tarnybos įgaliotos padėti jums, mielos mamos, močiutės, tėveliai, seneliai, realiai įvertinti vaiko gebėjimus ir apsispręsti.
O pasvaičiojimai apie palikimą antrus metus toje pačioje klasėje - neišmanančių kalbos. Nėra paprasta palikti mokinį kartoti kursą. Jeigu jam nesiseka, tie patys PPT, PPC po nuodugnaus tyrimo rekomenduoja modifikuotas, adaptuotas ir kitokias programas, mokymo formas (pvz. namų mokymą). Dabartinė nuostata: mokinys kopia aukštyn iš klasės į klasę kartu su bendraamžiais su visais savo specialiaisiais poreikiais. Jei švietimo įstaigos vadovas savavališkai, be jokių rekomendacijų "iš aukščiau" palieka vaiką kartoti kursą, jam gresia auditas, piniginės ir administracinės baudos, žodžiu, nemalonumai, kuriuos aptarinės vos ne visos apskrities švietimo darbuotojai.
Taigi, mamos, jei jums trūksta informacijos, visada ją gausite miesto, rajono švietimo skyriuose, centruose. Kaip juos rasti? Pvz.: www.kaunas.lt - renkatės nuorodą "Švietimas ir ugdymas" - atsivėrusiame lange ieškote nuorodų "Ikimokyklinis ugdymas" ir "Priešmokyklinis ugdymas". O dar geriau pasiskaityti adresą ir ten nueiti. Sėkmės!
Sakoma, kad nėr įstatymo be apstatymo. Jeigu norite anksčiau įstatymais numatyto laiko leisti vaiką į mokyklą, arba atvirkščiai, vaikui jau laikas, bet jis dar nesubrendęs mokytis, kreipkitės į jau minėtus PPT, PPC. Ten profesionaliai įvertins vaiko gebėjimus ir rekomenduos eiti arba neiti į mokyklą. Būtent šios tarnybos įgaliotos padėti jums, mielos mamos, močiutės, tėveliai, seneliai, realiai įvertinti vaiko gebėjimus ir apsispręsti.
O pasvaičiojimai apie palikimą antrus metus toje pačioje klasėje - neišmanančių kalbos. Nėra paprasta palikti mokinį kartoti kursą. Jeigu jam nesiseka, tie patys PPT, PPC po nuodugnaus tyrimo rekomenduoja modifikuotas, adaptuotas ir kitokias programas, mokymo formas (pvz. namų mokymą). Dabartinė nuostata: mokinys kopia aukštyn iš klasės į klasę kartu su bendraamžiais su visais savo specialiaisiais poreikiais. Jei švietimo įstaigos vadovas savavališkai, be jokių rekomendacijų "iš aukščiau" palieka vaiką kartoti kursą, jam gresia auditas, piniginės ir administracinės baudos, žodžiu, nemalonumai, kuriuos aptarinės vos ne visos apskrities švietimo darbuotojai.
Taigi, mamos, jei jums trūksta informacijos, visada ją gausite miesto, rajono švietimo skyriuose, centruose. Kaip juos rasti? Pvz.: www.kaunas.lt - renkatės nuorodą "Švietimas ir ugdymas" - atsivėrusiame lange ieškote nuorodų "Ikimokyklinis ugdymas" ir "Priešmokyklinis ugdymas". O dar geriau pasiskaityti adresą ir ten nueiti. Sėkmės!
QUOTE(labutis @ 2006 12 01, 00:15)
neee man tai keistai skamba pirmokas astuoneriu metu
Aš irgi esu tos pačios nuomonės.
Papildyta:
QUOTE(Nome @ 2006 12 01, 00:24)
Tai dar kartą kartoju, ne MOKSLO, o KALENDORINIAIS metais (nuo sausio iki gruodžio)
Aš esu perskaičiusi tą įstatymą ir su juo susipažinusi, ir žinau, kad tai kalendoriniai metai.
Bet man atrodo vis viena be ryšio leisti mergaitę į mokyklą 7 metų ir 8 mėn. (ji gimusi vasario mėn.)
Klopedija, aš sutinku, kad turime laikytis nurodytų reikalavimų, bet reiktų tada viską pradėti formuoti nuo darželių, kad galų gale darželio grupėse būtų suformuota keturmečių, penkiamečių, šešiamečių - kaip ankstesniais tarybiniais laikais. O ne toks bordakas, - kai trimečiai su keturmečiais ir penkiamečiais. Nesuprantu, gal čia tik pas mus darželyje taip yra ?
Papildyta:
Paskui tėvams ir nėra kas daryti , negi paliksi beveik šešiametį vaiką su keturmečiais grupėje ? Nu sutikite, kad būtų tikra nesąmonė
Agninga,2006 12 01, 17:51
Bet man atrodo vis viena be ryšio leisti mergaitę į mokyklą 7 metų ir 8 mėn. (ji gimusi vasario mėn.)
PPT tyrimas labai padėtų atsispręsti.
reiktų tada viską pradėti formuoti nuo darželių, kad galų gale darželio grupėse būtų suformuota keturmečių, penkiamečių, šešiamečių - kaip ankstesniais tarybiniais laikais. O ne toks bordakas, - kai trimečiai su keturmečiais ir penkiamečiais. Nesuprantu, gal čia tik pas mus darželyje taip yra ?
Daugumoje darželių grupės formuojamos būtent pagal gimimo metus. Tačiau yra nemažai tėvų, kurie pageidauja mišrių grupių, kad vienoje grupėje galėtų kartu ugdytis visi šeimos vaikai. Įstaiga turi teisę rinktis grupių komplektavimo pobūdį.
Paskui tėvams ir nėra kas daryti , negi paliksi beveik šešiametį vaiką su keturmečiais grupėje ? Nu sutikite, kad būtų tikra nesąmonė
Tai jau tikrai. Jei nėra kitos išeities, galima eiti į priešmokyklinę klasę mokykloje.
Na ačiū dievui bent jau Klopedija iš dalies sutikai su mano mintimis. Matai kai renkiesi darželį pirmą kartą nu kažkaip ir nepaklausi tos metodikos, t.y. galbūt nelabai atkreipi dėmesio. O paskui jau vėlu, paskutiniais metais, kai vaikas pripratęs, - juk neleisi kur kitur į kitą darželį. O apskritai- dar reikia kad ir priimtų.- va turbūt čia didžiausia bėda.
Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas - netapatūs dalykai. Priešmokyklinis ugdymas organizuojamas 6-mečiams pasiruošti mokyklai. Tai - pradinė mokymo pakopa. Priešm. ugdymui yra skiriamas "mokinio krepšelis", t.y., valstybės pinigai. (Nežinau tikslių sumų, bet pvz. pernai prešmokyklinio ugdymo grupės specialiojo ugdymo vaikui (turinčiam kalbos, judesio-padėties, klausos ir t.t. sutrikimų) priklausė 3450 Lt / metams). O kaip žinote, valstybė "savo" pinigų mums, mokesčių mokėtojams, nelinkusi švaistyti. Todėl ir mokinio krepšelis skiriamas 1 kartą priešmokykliniam ugdymui ir 12 kartų mokyklai. Būtent dėl to vaikas nepaliekamas kartoti kurso be labai rimtos priežasties, kurią gali patvirtinti tik PPT ir PPC.
Dar vienas svarbus faktas: darželyje visos grupės gali būti mišrios, išskyrus priešmokyklinę grupę. Jei grupėje nėra tam tikro skaičiaus 6-mečių, grupė nelaikoma priešmokykline, ir jūsų vaikui "mokinio krepšelis" neskiriamas.
Dar vienas svarbus faktas: darželyje visos grupės gali būti mišrios, išskyrus priešmokyklinę grupę. Jei grupėje nėra tam tikro skaičiaus 6-mečių, grupė nelaikoma priešmokykline, ir jūsų vaikui "mokinio krepšelis" neskiriamas.
Siūlyčiau padiskutuoti, kur šešiametį leisti: į priešmokyklinę grupę darželyje ar priešmokyklinę klasę mokykloje. Apie tai paskelbiau temą čia: Priešmokyklinis ugdymas