Įkraunama...
Įkraunama...

Gimdymas Telsiuose

Dekui, bakatita 4u.gif Gal ir verta susimastyti del epiduro reikalingumo. Reiks bandyt su gydytoja pasikalbeti, ka ji sakys g.gif
Siaip esu kantri ir gimdymo nebijau smile.gif . Juk viskas yra naturalu, nei viena nemire, gal nemirsiu ir as ax.gif . Jei atvirai, tai bijau ne gimdymo skausmo, o to, kai kerpa tarpviete blush2.gif ax.gif Beveik visoms pazystamoms kirpo, tai daugumai ir kerpant skaudejo, ir po to kelias dienas be vyro palydos su vandens arbatiniu net nusislapinti nueit negalejo... Nezinau kodel, bet sitai man atrodo labai baisu, tik nesijuokit blush2.gif . Gal cia as viena tokia baile blush2.gif ax.gif
Atsakyti
Bakatita, labai gražiai ir teisingai parašei drinks_cheers.gif thumbup.gif
Atsakyti
del epiduro tai as irgi nelabai uz-ir ligonines politika tokia thumbup.gif del gulejimo palatoj vienai, tai as gulejau viena ir man didziausia palaima, jei butu kanors ikele buciau pasirasius dok.kad atsakau uz pasekmes ir pan.ir isvykus 4u.gif ir sesutes retai pas mane uzsuko-esu dekinga, kad gerbe kito nuomone, plius man nesunku pagalbos paprasyt, nes lakstymas i palata vos vaikutis suverkia schmoll.gif ligoninej gavau tai ko norejau-ramu susipazinima su dukryte, maitinimo krutimi isitvirtinima 4u.gif aisku, kai kam gerai gydytojos patarimai, bet kai teko su daugybe gydytoju susidurt, tai zinau kokios skirtingos nuomones ir jei auginsi 'pagal save' visvien i kazkokio gydytojo 'remus' pataikysi mirksiukas.gif bendrai paemus Telsiai man patiko, vyrui irgi biggrin.gif ypac, kai vaiku gydytoja ji apibare 'kam svetima moteris gimdykloj nesavo vaika ciupineja' (maniskis nugara i gydytoja buvo ir ilgaplaukis) lotuliukas.gif apie istaigos isvaizda ir skurduma buvo informavus sesuo. Taciau nustebino, kad net arbatiniu su kalio permananganatu (ar kazkaip pan.) nepapildo pasibaigus-is visu gimdyviu viena teapsiprausinejau blink.gif tai virinto vandens man i arbatini WC pyle tol kol spalva vandens beliko, o miltuku nebekrate per likusias dar 3d. g.gif aisku, dabar visokiu 'navarotu' prisimenu (bet tai smulkmeneles), si ligonine man is teigiamos puses lyginant su Kretingos (ten gimdziau pirmagimi) 4u.gif Klaipedoj panasiu metu kaip as gimde drauge ir kita mano sesuo-tai irgi kaip pataikysi, kaip nusiteiksi, ko noresi, kiek kisene gales biggrin.gif
Atsakyti
o as uz epidura, ir antra, jei tik galesiu su epiduru gimdysiu, nebekentesiu tu nezmonisku skausmu, kam kenteti, jei gali nekenteti, medicina gi zengia i prieki, ir kodel tuo nepasinaudojus, ne viduramziai, kad didvyre vaidinciau....
Atsakyti
QUOTE(viliukas77 @ 2008 12 05, 17:46)
Dekui, bakatita 4u.gif  Gal ir verta susimastyti del epiduro reikalingumo. Reiks bandyt su gydytoja pasikalbeti, ka ji sakys g.gif
Siaip esu kantri ir gimdymo nebijau smile.gif . Juk viskas yra naturalu, nei viena nemire, gal nemirsiu ir as ax.gif . Jei atvirai, tai bijau ne gimdymo skausmo, o to, kai kerpa tarpviete blush2.gif  ax.gif Beveik visoms pazystamoms kirpo, tai daugumai ir kerpant skaudejo, ir po to kelias dienas be vyro palydos su vandens arbatiniu net nusislapinti nueit negalejo... Nezinau kodel, bet sitai man atrodo labai baisu, tik nesijuokit blush2.gif . Gal cia as viena tokia baile blush2.gif  ax.gif

man abu kartus kirpo, nejutau kai kerpa, kai siuvo nuskausmino. tame visai jokios bedos. po to skauda kaip zaizda bet kokia, aisku sunku paeiti, negali 2 sav sedeti, bet kasdien gereja. bijot visai nereikia. reikia galvoti tik apie gera, skaityti tik gerus atsiliepimus. nusiteikimas labai daug reiskia. mergaites, duosiu patarima, ruoskites po to darbeliui biggrin.gif . visos pagimdysit, o lelius liks. vat tada ju visokiu buna ir ramiu ir ne ax.gif pasidomekit geriau naturiu maitinimu. pasiruoskit krutis, paskaitykit, nusiteikit, nepadarykit klaidos kaip as (gruodzio men zurnale"mamos zurnalas"esu savo patirti aprasiusi str. pavadinimas - "sventaja nepaskelbs, bet..."). daug rasyti, bet trumpai tai as leidau leliui spenelius nugrauzti, nes paduoti nemokejau, tai oi kentejau, man buvo skaudziau nei gimdyti, kraujas bego, vaikas pastoviai norejo zysti, kilo temperatura. to galima isvengti!!!
Atsakyti
QUOTE(viliukas77 @ 2008 12 05, 17:46)
Dekui, bakatita 4u.gif  Gal ir verta susimastyti del epiduro reikalingumo. Reiks bandyt su gydytoja pasikalbeti, ka ji sakys g.gif
Siaip esu kantri ir gimdymo nebijau smile.gif . Juk viskas yra naturalu, nei viena nemire, gal nemirsiu ir as ax.gif . Jei atvirai, tai bijau ne gimdymo skausmo, o to, kai kerpa tarpviete blush2.gif  ax.gif Beveik visoms pazystamoms kirpo, tai daugumai ir kerpant skaudejo, ir po to kelias dienas be vyro palydos su vandens arbatiniu net nusislapinti nueit negalejo... Nezinau kodel, bet sitai man atrodo labai baisu, tik nesijuokit blush2.gif . Gal cia as viena tokia baile blush2.gif  ax.gif

Po ilgo skausmo,kai lieka tik stumti,kirpimas jau beveik ir nebejauciamas,na sekundes reikalas.Bet geriau kirpt,negu plyst zigzagais.Kirpimas geriau ir greiciau gyja,negu plysis.Jau esu rasius,kad as taip pat uz epidura,jei laukia ilgas ir skausmingas gimdymas;kai mama jaucia is proto varanti ir ilgai besitesianti skausma,vaikiukui tikrai nera geriau taip pat,tad kodel nepasinaudoti tokia galimybe pagimdyt lengveliau,svetur bala zino kiek metu daro nuskausminimus ir nieko visi patenkinti.
Atsakyti
Mama ir medikai tikrai patenkinti hihihi.gif
Atsakyti
Bakatita 4u.gif . Jei pavyks kur nors "nutverti" tavo nurodyta zurnala, butinai paskaitysiu. Gal galetum nurodyti daugiau literaturos, kur apie tai pasiskaityti. Jei pati turejai tokiu rimtu problemu, tai, manau, tikrai zinai kur ieskoti. Aciu tau is anksto 4u.gif
Man irgi atrodo, kad nuskausminimas vaikui jokios zalos nepadaro. Juk pries darant cezari tik neseniai pradejo taikyti dalini nuskausminima, o anksciau mamai duodavo pilna narkoze. Ir tai vaikai, gime po sitokios operacijos niekuo nesiskiria nuo tu, kurie gime naturaliai. rolleyes.gif Aisku, tuo dar reikia issamiai pasidometi, bet is pazystamu apie epidura atsiliepimai visai neblogi thumbup.gif . Moterys sako: neissibaiminom, nepervargom, nenusikankinom. thumbup.gif O tos, kurios jau viena gimde naturaliu budu, antra daznai nori gimdyti tik su epiduru. ax.gif
Atsakyti
Epidūrinė nejautra
Atsakyti
Aciu uz nuoroda, Nireglina 4u.gif
Paziurejau, bet, atvirai sakant, nelabai supratau, ka ten norejo pasakyti. Kad galimos komplikacijos? Zinoma, kad galimos. Bet juk per naturalu gimdyma jos irgi galimos. doh.gif
Na, mamytes, negi niekas nesidaret epiduro? Parasykit kaip ten jums buvo ax.gif
Papildyta:
„Būti nuskausminimui per gimdymą ar nebūti?“ Į šį beveik hamletišką klausimą gydytojas Artūras Irlinas pateikia du atsakymus.
Jeigu tikite, kad kančia – dorybė, kad kenčiančiam – dangus, nuskausminimui – ne. Tačiau jei manote, kad gyvenimas – tai džiaugsmas ir jūsų prigimtinė teisė – būti laisvam nuo kančių ir skausmo, tada viskas kitaip.

Pradžiai trumpa pažintis su nuskausminimo būdais:
Narkozė (bendroji anestezija) – sąmonės netekimas, skausmo ir kitų jutimų praradimas. Žmogus nejuda ir nieko nejaučia.
Epidūrinė nejautra – į epidūrinį tarpą suleidžiama nuskausminamųjų. Galima blokuoti reikiamos kūno dalies skausmą. Visi kiti jutimai – ir sąmonė, ir gebėjimas judėti – išlieka.
Spinalinė nejautra – nuskausminimas, pasiekiamas suleidžiant vaistų į nugaros smegenų kanalą. Blokuojami visi jutimai ir judesiai žemiau dūrio lygio.

O dabar pokalbis su gydytoju Artūru Irlinu.

Ar galimas tylus gimdymas arba gimdymas su šypsena?
Gimdyti be skausmo yra įmanoma. Pasaulyje tai daroma nuo karalienės Viktorijos laikų. Tik tada nuskausmindavo eteriu, chloroformu.

Ar yra moterų, gimdančių labai lengvai, kurioms nereikėtų taikyti jokio nuskausminimo?
Apie 6 proc. moterų gimdydamos nejaučia skausmo. Jos jaučia tik tempimą.

Gal prieš gimdymą verta išsiaiškinti, ar didelius skausmus juto giminės moterys? Ar tai paveldima?
Ne. Kiekvienas žmogus skausmą jaučia kitaip. Net jei tam pačiam žmogui pasitaikytų tokia pati trauma, skausmą jis gali jausti kitokį. Tai priklauso nuo psichologinės būsenos. Todėl močiučių, mamų, seserų skausmai yra skirtingi ir jokiu būdu nepaveldimi.

Kada ir kaip besilaukianti moteris turėtų apsispręsti, kokios nejautros jai reikės?
Gimdymas neužklumpa netikėtai. Kiekviena moteris turi daug laiko pagalvoti, sužinoti ir apsispręsti iš anksto.
Negana sužinoti, kokie metodai taikomi. Labai svarbu su anesteziologu aptarti, kuris jų labiausiai jai tinkamas.

O jei moteris kaip tik yra iš tų 6 proc., kuriai visai nereikės taikyti nuskausminimo?
Kiekvienas žinome, kaip pakeliame skausmą. Todėl jei manote, kad jums gali labai skaudėti, pasiruoškite tam. O nuskausminti ar ne, galėsite apsispręsti paskutinę akimirką, t.y. gimdydama.

Padėtis tampa nevaldoma, kai „pavėlavusi“ gimdyvė klykia iš skausmo: „Durkit man į stuburą“. To daryti negalima, mat moteris negali ramiai išsėdėti net dviejų minučių. O epidūrinė nejautra reikalauja labai kruopštaus (10-40 min.) anesteziologo darbo. Telieka paklausti, kur moteris buvo anksčiau.

Kaip galima padėti „pavėlavusiai“ gimdyvei?
Jai galima suleisti vaistų į raumenis arba veną. Juk į raumenis ir veną pataikyti nesudėtinga. Tačiau tai ne toks efektyvus nuskausminimo būdas.

Kaip atliekama epidūrinė nejautra?
Tai adatos įdūrimas tarp stuburo slankstelių ataugų. Adatos galas pasiekia epidūrinį tarpą. Tada prakišamas plonas plastikinis vamzdelis, adata pašalinama. Pro plastmasinį vamzdelį nuolat leidžiama nuskausminamųjų.

Ar epidūrinė nejautra yra patikimas ir nerizikingas nuskausminimo būdas? Jeigu moteris atsiguls ant nugaros, kai į stuburą įvestas kateteris, ar jis nepakryps ir nesužeis jos?
Epidūrinė nejautra yra patikimas, saugus ir efektyvus nuskausminimo būdas. Būtent dėl šių savybių jis yra labiausiai paplitęs visame pasaulyje.
Moteris su įvestu kateteriu gali judėti kaip nori – kateteris tikrai nepakryps.

Ar gimdant namuose galima epidūrinė nejautra?
Nejautra – tai medicininė procedūra. Jai būtina sterili aplinka. Be to, privaloma stebėti paciento būklę, tad reikalinga ir medicininė įranga. Todėl namuose to jokiu būdu nedaryčiau.

Per nuskausminimą moteris nejunta sąrėmių. Ar dėl to neužsitęs gimdymas?
Skausmas vertinamas 0-10 balų. 10 balų – tai nepakeliamas žudantis skausmas. Gimdymo skausmas vertinamas apie 8 balus. Mes, gydytojai, skausmą galime pašalinti visiškai. Tačiau gimdymas – aktyvus fizinis darbas ir nejaučiant savo kūno vargu ar galima pagimdyti. Su moterimi susitariame, kad jos skausmas bus ne didesnis nei 2 balai. T.y. nežymus, lengvai pakeliamas.
Taip gimdanti mama puikiausiai jaučia savo kūną, bet nejaučia stipraus skausmo. Gimdymo trukmė nepakinta.
Va taip biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(viliukas77 @ 2008 12 08, 14:04)
Bakatita 4u.gif . Jei pavyks kur nors "nutverti" tavo nurodyta zurnala, butinai paskaitysiu. Gal galetum nurodyti daugiau literaturos, kur apie tai pasiskaityti. Jei pati turejai tokiu rimtu problemu, tai, manau, tikrai zinai kur ieskoti. Aciu tau is anksto 4u.gif
Man irgi atrodo, kad nuskausminimas vaikui jokios zalos nepadaro. Juk pries darant cezari tik neseniai pradejo taikyti dalini nuskausminima, o anksciau mamai duodavo pilna narkoze. Ir tai vaikai, gime po sitokios operacijos niekuo nesiskiria nuo tu, kurie gime naturaliai. rolleyes.gif Aisku, tuo dar reikia issamiai pasidometi, bet is pazystamu apie epidura atsiliepimai visai neblogi thumbup.gif . Moterys sako: neissibaiminom, nepervargom, nenusikankinom. thumbup.gif  O tos, kurios jau viena gimde naturaliu budu, antra daznai nori gimdyti tik su epiduru.  ax.gif

net nezinau, ka patart. as esu gydytoja, todel skaitau profesinius straipsnius, nuo to tik man blogiau, jums to daryt nepatarciau smile.gif. dabar pilnas internetas informacijos. per google suvesk, ar supermamose, tai tiek rasi. pasidometi verta. del apsisprendimo, kai jau zinosi ko nori, pasitark su savo gydytoju. aisku, jei nenori kentet ir paniskai bijai, darykis epidura. komplikaciju buna ir po apendicito operaciju. niekad nezinosi kas ir kaip. del cezarinuku irgi rasoma, daugiau tai psichologiniu problemu turintys zmones, bet ir naturalai ju turi smile.gif. del zurnalu, tai as nuo nestumo juos skaitau. man labai padeda. tai yra pati naujausia informacija visais klausimais, tikrai ir sau tinkamos randu, ir siaip atsipalaidavimui daug istoriju.man labai patinka mamos zurnalas, bet geri ir tavo vaikas, mazylis. cia kaip kam.as nuo 4 men vaikus i yamaha mokykla vedu, man irgi patinka, ir vaikams tinka. kitiems tai laiko svaistimas. as naturale, del ko taip kankinaus ir vistiek ismaitinau pati pirma, dabar maitinu antra, gimdziau abu be nuskausminimo, bet nuo galvos skausmo vaistus geriu mirksiukas.gif o tu gimdymo istoriju geriau kuo maziau, nes kiekvienai bus kitaip :4u:jei tikrai domina praktiniai patarimai, klauskit biggrin.gif
Atsakyti
Bakatita, tu teisi. Darytis epidūrą ar ne, priklauso nuo moters gyvenimo būdo, pažiūrų ir t. t. Aš kaip ir tu šiokia tokia natūralistė, tad epidūras man asmeniškai buvo visiškai nepriimtinas. Beje aš net nuo galvos skausmo cheminių vaistų negeriu hihihi.gif
Atsakyti