Sveikos šeimininkės!
Is kaimynes gaunu daug pieno, darausi varskę, baltą sūrį ir panašiai. Bet labai norečiau išmokti gaminti saldų ( grietinėlės ar pan.), lydytą ar net olandišką sūrį. Gal kas mokate, ar turite senų receptų?
QUOTE(knotknot @ 2007 08 17, 15:04)
Sveikos šeimininkės!
Is kaimynes gaunu daug pieno, darausi varskę, baltą sūrį ir panašiai. Bet labai norečiau išmokti gaminti saldų ( grietinėlės ar pan.), lydytą ar net olandišką sūrį. Gal kas mokate, ar turite senų receptų?
Is kaimynes gaunu daug pieno, darausi varskę, baltą sūrį ir panašiai. Bet labai norečiau išmokti gaminti saldų ( grietinėlės ar pan.), lydytą ar net olandišką sūrį. Gal kas mokate, ar turite senų receptų?
Gal galetum parasyti savo naminio balto surio recepta. Dekui
QUOTE(JaNNeTe @ 2007 08 17, 21:30)
Gal galetum parasyti savo naminio balto surio recepta. Dekui
Namini varskini suri darau paprastai. Is rugusio pieno pasidarau varske, supilu i kiaurasamti isklota merle ir kelis kart perplaunu saltu vandeniu, nuvarvimu bet stipriai neisspaudziu. Tada i dubeneli dedu varske ( apie 300g), druskos( 1 valgoma sauksta), kmynu ziupsniuka, cukraus ( arbatini sauksteli) ir gerai isminkau. Mase kreciu i surmaisi ( pasisiuvau is gerai isvirintu senu paklodziu), uzrisu ir paslegiu taip, kad is surio issiskyrusi "sunka" nubegtu, o suris nemirktu.
Po 4-5 val. suri atsargiai isismu is surmaisio ir padedu i saldytuva.
Knotknot, turėjai omenyje fermentinį sūrį?
Kiek žinau, jų gamybos principas nelabai skiriasi nuo varškės sūrio gamybos. Tik kad pilami kažkokie fermentai ir sūriai nokinami. Namų sąlygomis, tikriausiai, nelabai įmanoma pagaminti, nes reikalingi tie gudrieji fermentai ir patalpa, kurioje būtų tam tikra temperatūra ir drėgmė.
Kiek žinau, jų gamybos principas nelabai skiriasi nuo varškės sūrio gamybos. Tik kad pilami kažkokie fermentai ir sūriai nokinami. Namų sąlygomis, tikriausiai, nelabai įmanoma pagaminti, nes reikalingi tie gudrieji fermentai ir patalpa, kurioje būtų tam tikra temperatūra ir drėgmė.
Fermentinių sūrių masė kiek žinau yra kaitinama maišant, nukošiama, toliau procesas panašus kaip lietuviško, varškės sūrio.
Namu salygomis gaminamas ,, olandiskas,, suris . Jums reikes : 1 kg. varskes , 1 litro pieno , 2 kiausiniu , 100 gr. sviesto ,druskos pagal skoni ,puse arbatinio saukstelio sodos . Piena supilt i puoda ,sudet varske ir virt ant letos ugnies kol atsiranda isrugos . Tada paimti kiaurasamti ant jo uzkloti marle ir nukosti . Nukosta varske sudet atgal i puoda , supilt isplaktus kiausinius ,sudet sviesta , druska , soda . Viska gerai ismaisyt . Puoda statyt ant silpnos ugnies ir nuolat maisant kaitintkol pasidarys vientisa mase . Jei norit pries baigiant virti galima ideti kmynu arba siaip kokiu jums patinkanciu prieskoniu . Sudeti i indelius ir deti i saldytuva kad sustingtu . Pabandykit pasigaminti manau tikrai nenusivilsit . Skanaus
QUOTE(1975Neringa @ 2007 08 18, 16:35)
Namu salygomis gaminamas ,, olandiskas,, suris . Jums reikes : 1 kg. varskes , 1 litro pieno , 2 kiausiniu , 100 gr. sviesto ,druskos pagal skoni ,puse arbatinio saukstelio sodos . Piena supilt i puoda ,sudet varske ir virt ant letos ugnies kol atsiranda isrugos . Tada paimti kiaurasamti ant jo uzkloti marle ir nukosti . Nukosta varske sudet atgal i puoda , supilt isplaktus kiausinius ,sudet sviesta , druska , soda . Viska gerai ismaisyt . Puoda statyt ant silpnos ugnies ir nuolat maisant kaitintkol pasidarys vientisa mase . Jei norit pries baigiant virti galima ideti kmynu arba siaip kokiu jums patinkanciu prieskoniu . Sudeti i indelius ir deti i saldytuva kad sustingtu . Pabandykit pasigaminti manau tikrai nenusivilsit . Skanaus
Labai aciu!
Idomu kokio tirstumo buna toks suris ?
Einu pabandysiu. Paskui aprasysiu kaip pavyko.
o kam ta soda ar nesijaučia jos skonio sūryje, man ji nepatinka
QUOTE(knotknot @ 2007 08 20, 11:17)
Labai aciu!
Idomu kokio tirstumo buna toks suris ?
Einu pabandysiu. Paskui aprasysiu kaip pavyko.
Idomu kokio tirstumo buna toks suris ?
Einu pabandysiu. Paskui aprasysiu kaip pavyko.
Na isvires tai jis buna pakankamai tirstas , o kai atsala ir sustingsta tai lengvai pjaustomas peiliu
Papildyta:
QUOTE(amirrr @ 2007 08 20, 13:44)
o kam ta soda ar nesijaučia jos skonio sūryje, man ji nepatinka
Soda padaro mase puresne , o surio skonis nuo to tikrai nenukencia ir jos nesijaucia .
QUOTE(knotknot @ 2007 08 20, 12:17)
Labai aciu!
Idomu kokio tirstumo buna toks suris ?
Einu pabandysiu. Paskui aprasysiu kaip pavyko.
Idomu kokio tirstumo buna toks suris ?
Einu pabandysiu. Paskui aprasysiu kaip pavyko.
na ir kaip pavyko suris ? as taip pat noreciau pasidaryti ,bet laukiu pirmiau atsiliepimu ,,,
QUOTE(moniuxx @ 2007 08 28, 16:23)
na ir kaip pavyko suris ? as taip pat noreciau pasidaryti ,bet laukiu pirmiau atsiliepimu ,,,
Nezinau koks turejo buti naminis olandiskas suris, bet pagal 1975Neringos recepteli suris gavosi skanus. Labai idomus, panasus i lydyta suri, tik tirstesnis. Kai dariau antra kart, pridejau pjaustytos paprikos, prieskoniu ir dabar rytais ji dedam ant duonos ir valgom vietoj desriniu sumustiniu. Vyras tai dar dziovintu baravyku uzsitrupina ant virsaus. Labai skanu!
Gal kas zino kaip pasidaryti rukyta suri?