QUOTE(dianita @ 2006 07 28, 00:03)
is tikruju kad nesikartoti, pabandyk paskaityti komentarus ir ypac Saltmetes (taip pat fotoreportazuose)... nuejusi i bet kuria taverna (tik kad eitu patys graikai, nebutu tuscia) ten pabendrausi su vietiniais (graikai smalsus ir jie megsta linksmas kompanijas, mielai prisijungia)... o atsivertusi bet kuri meniu visada viename puslapyje angliskai pamatysi parasyta : greek national dishes ar kazka panasiai... ir ten bus visi ju patiekalai su aprasymais is ko:)) jie ir pigiau kainuoja ir yra graikiski, o ne europos virtuves "sedevrai"
siulau paragaut suvlaki (ala saslykas tik dar veriamos darzoves), mousaka (apkepas is bulviu arba be ju, baklazanu, mesos, etc), dar kiti patiekalai is ivairios mesos (avienos, etc nepamenu pavadinimu), taip pat labai skanus ju idaryti pomidorai, dar kiti patiekalai is darzoviu (nepamenu pavadinimu), zuvis ju skani arba zuvies gerybiu rinkiniai (kalamari), ju saldumynai (daznai jie patys vaisina nemokamai kokiu saldumynu)... ju naminis vynas, taip pat jaunas specifinis vynas vadinamas recina (tik ne visiems jis patinka, jis rugstokas ir specifinio skonio, bet gaivinantis).. butinai paragaukite ouzo - anyzines degtines, ja galima skiesti vandeniu, ji pavirsta balta kaip pienas taip pat rake (kaip samane tik svelnesne). galite drasiai suvalgyti GYROS (ju kebabas, pasirinktinai kiaulienos, avienos ar vistienos mesos kuria vietoje atpjauna, tiekia su pomidorais, tzatziki ir pan. kaina apie 2 eurus)... karsta diena kai ima miegas nusipirkite Frappe saltos kavos (ja tiekia su stikline salto vandens), tikrai labai skanu ir neprilygsta lietuviskam variantui kur kai kuriose kavinese siulo...
ka cia dar... gal kas nors dar ka nors prides?
siulau paragaut suvlaki (ala saslykas tik dar veriamos darzoves), mousaka (apkepas is bulviu arba be ju, baklazanu, mesos, etc), dar kiti patiekalai is ivairios mesos (avienos, etc nepamenu pavadinimu), taip pat labai skanus ju idaryti pomidorai, dar kiti patiekalai is darzoviu (nepamenu pavadinimu), zuvis ju skani arba zuvies gerybiu rinkiniai (kalamari), ju saldumynai (daznai jie patys vaisina nemokamai kokiu saldumynu)... ju naminis vynas, taip pat jaunas specifinis vynas vadinamas recina (tik ne visiems jis patinka, jis rugstokas ir specifinio skonio, bet gaivinantis).. butinai paragaukite ouzo - anyzines degtines, ja galima skiesti vandeniu, ji pavirsta balta kaip pienas taip pat rake (kaip samane tik svelnesne). galite drasiai suvalgyti GYROS (ju kebabas, pasirinktinai kiaulienos, avienos ar vistienos mesos kuria vietoje atpjauna, tiekia su pomidorais, tzatziki ir pan. kaina apie 2 eurus)... karsta diena kai ima miegas nusipirkite Frappe saltos kavos (ja tiekia su stikline salto vandens), tikrai labai skanu ir neprilygsta lietuviskam variantui kur kai kuriose kavinese siulo...
ka cia dar... gal kas nors dar ka nors prides?
gerai, aš dar truputuką pridėsiu
Graikiška virtuvė, tai labai paprasti produktai ir receptai, bet jos esmė yra, kad tie produktai yra šviežūs: pvz.jei žuvis, tai neseniai pagauta, jei daržovės ir vaisiai, tai būtinai vietinių užauginti, jei jogurtas, tai ką tik padarytas, ir aišku, esmių esmė yra alyvuogių aliejus taip pat ir visokios žolelės ir prieskoniai, daug kur naudojamas česnakas ir citrina (buvo atveju, kai aš galvojau, kad pastaroji visai netinka, bet ne graikams (pvz.su ryžiais))
Vienas patarimas: jei norit paragaut geriausia ir tikrą graikišką maistą, venkit tokių restoranų, kurie reklamuoja maistą su nuotraukom (turistiniai meniu), t.y. prieš restoraną pastatytas ar pakabintas toks kaip ir skelbimas (nerandu tinkamo žodžio), rodantis ką mes maždaug turim...
taigi, pirmiausia tai nuėjus į taverną siūlau daryt taip kaip patys graikai daro, t.y. pradėt vakarienę ne nuo pagrindinio patiekalo, o nuo užkandžių - mezédes į tai įeitų tzatzíki, choriatikí (graikiškos salotos), skordalía (česnakinis padažas (dip)), tirokeftédes - kepti sūrio rutuliukai (nepaprastai gardu ),dolmádes arba dolmadákia (ale balandėlių mėsa, suvyniota į vynuogių lapus, tik storumo kaip vienas pirštas), ir daug visokių apkeptų daržovių griežinėlių (kiekvieną reikia užsakinėt atskirai, ir tai gali būt baklažanai, pomidorai, cukinija ir t.t.)
Pagrindiniai patiekalai, kuriuos galėčiau rekomenduot: aišku suvlaki, musakás (kaip Dianita minėjo), domátes jemistés (kepti pomidorai, įdaryti malta mėsa ir ryžiais arba bulvėm - gardumėlis), įvairūs patiekalai iš avienos (tai tradiciškai buvo populiariausia mėsa, tik dabar jos valgoma gerokai mažiau, nes pereita prie sveikesnio pasirinkimo)... ir BŪTINAI siūlau paklausti ar turi ko nors iš ožkos mėsos (katsikáki) - skaniausia kada nors valgyta mėsa (lengva, dietinė, minkštutė).
Diena vietoj priešpiečių ar pietų siūlau ragaut įvairius kepinius, t.y. tirópita (sluoksniuotos tešlos pyragas su sūriu), spanakópita (su špinatais), kotópita (su vištiena) ir visokius kitokius...
Na, o apie saldumynus tai galėčiau kalbėt ir kalbėt... bet ir taip čia jau išsiplėčiau, taigi trumpai: kalitsoúnia - būtina paragauti (pyragėliai su šviežiu saldžiu sūriu, kepami tik Kretoje, velykinis saldumynas, galėčiau suvalgyti 10 vienu prisėdimu ), aišku baklavás, píta sfakianí (blyneliai, įdaryti minkštu sūriu ir valgomi su medum), bugátsa (sluoksniuotos tešlos ir varškės kremo pyragas su cinamonu - naujametinis saldumynas), kataifí (riešutai susukti į tešlos juosteles, atrodančias kaip vermišėliai - aš tą saldumyną vadinu spagetti )... ai, ir be galo be krašto kitų... vieta, kur visi šitie skamumynai parduodami, vadinasi zacharoplastío, taigi, nueikit ir išragaukit viską ką rasit, tikrai nepasigailėsit....
O dėl Retsinos, tai šitas vynas turi specifinį prieskonį - sakų, taigi dėl to ne visiems jis ir patinka, bet verta paragaut...
nu ir litaniją parašiau...