QUOTE(wilike @ 2007 08 30, 09:24)
Nu jau krosnelės išėjimas 150 mm, o kaminų tokių nebūna, o beto visi siūlo dėti didesnį
Kuo galingesnis prietaisas tuo didesnio skersmens kamino anga. jei krosnele mazesnio galingumo buna 15cm-16 cm isejimas, buna ir 13cm, bet mazesniu normaliu jau nemaciau. Didesniu zidinio kapsuliu ir krosneliu isejima ~18-20cm. Cia kiek domejausi tai su tokiais matmenimis susiduriau.
Bet rekomenduojamas kamino skersmuo yra tik rekomenduojamas prie normaliu salygu siek tiek su rezervu nes buna dienu kada trauka suprasteja ir pan. Yra dar vienas dalykas, traukos priklausomybe nuo kamino aukscio, kuo aukstesnis kaminas tuo didesne trauka isgauna su tuo pacio skersmens ideklu.
As ant to ir suzaidziau vietoje 18cm koks rekomenduojams mano katilui, dejau 15cm apsiltinta dvisieni. islosiau ~ 500lt nes plieniniai dvisieniai kaminai pakankamai nepigus(netgi brangiau nei shiedel kaina gaunasi), trauka super gera net per didele nes katilas rusyje ir kaminas ~6m ilgio pagal taisykles islindes virs stogo kiek reikia. katilo gamintojas pasikonsultavus sutiko, kad sandarus ir tokio ilgio kaminas pilnai tenkins mano katilo poreikius.
Plius svarbiausia, kad nei vienas kaminas gerai neveiks jei bus blogai sureguliuotas sildymo sistema, kaminas kisis ir jei nevalysite niekas nepades. o ir siaip profilaktiskai reiketu valyti ~ 2 kartus per sildymo sezona.
Esu savo akimis mates uzsidegusius suodzius kamine, vaizdelis nekoks todel kamina rinkites is patikimu medziagu.
p.s. benddradarbis state rusyje katila, kalvi berods ir isejimas 16cm, o ideklas pas ji i sena kamina tik 12cm tilpo, vienintelis issigelbejimas, kad pas ji kamino ilgis virs 10m, tai net ir trauka ponormale gaunasi, cia siap pavyzdys, kad rekomenduojamas skersmuo priklauso ir nuo kitu faktoriu.