Sveikos mamytes,
ilindau ir as paskaityti sia tema, nes jau nebezinau ka mazaam savo duoti... sausio men jam metukai suejo... kadangi turime tik 6 dantis, tai nekramto mano mazas, gabaliukus spjauna, nezinau kaip ipratitntikramtyti, todel gal kas patarsit ka tokiam pypliui pagaminti....
O makaronus irgi sumalti su blenderiu....? juk nesukramtys, jei duociau...
O baklazano pvz tokiam pypliui galima? o suaugusiuju pvz nordic arba skaneja dribsniu galima? kad jis ir tu dribsniu nelabai nori, nes ten gabaliukus jaucia...
pasidalinkite savo patirtimi...... buciau labai dekinga....
Maniškei gruodžio pabaigoje irgi suėjo metukai ir turim 6 dantukus.
Pastebėjau, kad jei kažkas patinka suvalgo ir didesnius gabaliukus, o jei ne - tai pajutus didesnius kąsniukus pradeda net žiaugčiot.
Šiaip mėgsta mažus makaroniukus - žvaigždutes, jas kažkaip sėkmingai sukramto arba praryja, mėgsta ir fermetinį sūrį, tiesiog pagraužt gabaliuką...Šiaip kito maisto nebeblenderiuoju, nes taip irgi nepatinka, tiesiog šakute sumaigau. Kai jau nieko nebevalgo ir nebežinau, ką duot, atpjaunu daktariškos dešros, nors nekoks čia maistas, bet visada suvalgo.
Baklažano kažkur skaičiau, kad jau galima...
Pastebėjau, kad jei kažkas patinka suvalgo ir didesnius gabaliukus, o jei ne - tai pajutus didesnius kąsniukus pradeda net žiaugčiot.
Šiaip mėgsta mažus makaroniukus - žvaigždutes, jas kažkaip sėkmingai sukramto arba praryja, mėgsta ir fermetinį sūrį, tiesiog pagraužt gabaliuką...Šiaip kito maisto nebeblenderiuoju, nes taip irgi nepatinka, tiesiog šakute sumaigau. Kai jau nieko nebevalgo ir nebežinau, ką duot, atpjaunu daktariškos dešros, nors nekoks čia maistas, bet visada suvalgo.
Baklažano kažkur skaičiau, kad jau galima...
QUOTE(dangelite @ 2009 01 15, 13:21)
Sveikos mamytes,
ilindau ir as paskaityti sia tema, nes jau nebezinau ka mazaam savo duoti... sausio men jam metukai suejo... kadangi turime tik 6 dantis, tai nekramto mano mazas, gabaliukus spjauna, nezinau kaip ipratitntikramtyti, todel gal kas patarsit ka tokiam pypliui pagaminti....
O makaronus irgi sumalti su blenderiu....? juk nesukramtys, jei duociau...
O baklazano pvz tokiam pypliui galima? o suaugusiuju pvz nordic arba skaneja dribsniu galima? kad jis ir tu dribsniu nelabai nori, nes ten gabaliukus jaucia...
pasidalinkite savo patirtimi...... buciau labai dekinga....
ilindau ir as paskaityti sia tema, nes jau nebezinau ka mazaam savo duoti... sausio men jam metukai suejo... kadangi turime tik 6 dantis, tai nekramto mano mazas, gabaliukus spjauna, nezinau kaip ipratitntikramtyti, todel gal kas patarsit ka tokiam pypliui pagaminti....
O makaronus irgi sumalti su blenderiu....? juk nesukramtys, jei duociau...
O baklazano pvz tokiam pypliui galima? o suaugusiuju pvz nordic arba skaneja dribsniu galima? kad jis ir tu dribsniu nelabai nori, nes ten gabaliukus jaucia...
pasidalinkite savo patirtimi...... buciau labai dekinga....
Aciu visoms. Pasiskaitau neblogu receptuku
QUOTE(dangelite @ 2009 01 15, 14:21)
Sveikos mamytes,
ilindau ir as paskaityti sia tema, nes jau nebezinau ka mazaam savo duoti... sausio men jam metukai suejo... kadangi turime tik 6 dantis, tai nekramto mano mazas, gabaliukus spjauna, nezinau kaip ipratitntikramtyti, todel gal kas patarsit ka tokiam pypliui pagaminti....
O makaronus irgi sumalti su blenderiu....? juk nesukramtys, jei duociau...
O baklazano pvz tokiam pypliui galima? o suaugusiuju pvz nordic arba skaneja dribsniu galima? kad jis ir tu dribsniu nelabai nori, nes ten gabaliukus jaucia...
pasidalinkite savo patirtimi...... buciau labai dekinga....
ilindau ir as paskaityti sia tema, nes jau nebezinau ka mazaam savo duoti... sausio men jam metukai suejo... kadangi turime tik 6 dantis, tai nekramto mano mazas, gabaliukus spjauna, nezinau kaip ipratitntikramtyti, todel gal kas patarsit ka tokiam pypliui pagaminti....
O makaronus irgi sumalti su blenderiu....? juk nesukramtys, jei duociau...
O baklazano pvz tokiam pypliui galima? o suaugusiuju pvz nordic arba skaneja dribsniu galima? kad jis ir tu dribsniu nelabai nori, nes ten gabaliukus jaucia...
pasidalinkite savo patirtimi...... buciau labai dekinga....
mums metukai suejo lapkricio 9 diena.iki siol sunelis valgo tik gerai pertrinta maista.maista nuo musu stalo valgo retai.nors nehigieniska,bet pakramtau pati koki kasniuka. kad tik nors paragautu na,nesmulkintus valgo ryziu trapuciu(kur tokie dideli,nekepti),atsikanda obuolio,retkarciais banano,lb valgo virtus be jokiu priedu makaronus(bet tik viena rusi,maximoje apie 3 litus pokelis,nepamenu pav.),ferm.surio gabaliuka,niekada neatsisako agurko(nulupu zievele).duonos be plutos...bet tai toli grazu ne musu kasdieninis maistas
kalbejau su savo vaiko gyd.,tai sake neverta nerimauti.vadinasi tiesiog neatejo laikas kramtyti.pas mus 8 priekiniai dantukai.kruminiai dar tik besikalantys.
jau daug kartu bandziau sutrinti sakute darzoves.kai net neima i burna-sutrinu trintuve.bet visvien nevalgo tada belieka vel viska kresti i mikseri
na,varsketuku nebandziau.kiausinio valge nedaug ir tik baltymo.vasara lb skaniai pajury kirto musu pirkta rukyta zuvyte.
man atrodo,kad tas laikas,kai valgys pats uz musu stalo musu maista-dar tik kaip mirazas
as kasdien ateinu ir is cia semiuosi rydienai
Aciu!
Aciu!
stai keletas receptuku jau paugejusiems mazyliams, gal ka issirinksit:
Morkų sriuba
4 morkos,
300 g. faršo,
2 svogūnai,
2 pomidorai,
2 šaukštai sviesto,
500 ml. sultinio,
pusė aitriosios paprikos,
druskos.
Supjaustykite svogūnus ir morkas (arba stambiai sutarkuokite). Į troškintuvą įdėkite sviesto ir patroškinkite morkas, faršą ir svogūnus. Įdėkite smulkintą aitriąją papriką, pomidorus, druską, prieskonius, supilkite sultinį. Uždenkite ir virkite 15 min. Prieš patiekdami galite užbarstyti tarkuoto frementinio sūrio.
Papildyta:
Vištienos sriuba su brokoliais
2 gabaliukai vištienos filė,
4 bulvės,
1 svogūnas,
2 šaukštai aliejaus,
800 ml. Vandens,
2 kubeliais sultinio,
100 g. brokolių,
100 g. tepamojo sūrelio,
druskos,
pipirų.
Vištienos filėir bulves supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną. Troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame truputį patroškinkite vištieną, bulves ir svogūną. Įpilkite vandens, sudėkite sultinio kubelius ir virkite 10 minučių. Tada sudėkite pjaustytus brokolius, pagardinkite druska ir pipirais, pavirkite dar dvi minutes. Tada dėkite tepamąjį sūrelį ir pakaitinkite kol išsilydys. Išmaišykite ir patiekite.
Morkų sriuba
4 morkos,
300 g. faršo,
2 svogūnai,
2 pomidorai,
2 šaukštai sviesto,
500 ml. sultinio,
pusė aitriosios paprikos,
druskos.
Supjaustykite svogūnus ir morkas (arba stambiai sutarkuokite). Į troškintuvą įdėkite sviesto ir patroškinkite morkas, faršą ir svogūnus. Įdėkite smulkintą aitriąją papriką, pomidorus, druską, prieskonius, supilkite sultinį. Uždenkite ir virkite 15 min. Prieš patiekdami galite užbarstyti tarkuoto frementinio sūrio.
Papildyta:
Vištienos sriuba su brokoliais
2 gabaliukai vištienos filė,
4 bulvės,
1 svogūnas,
2 šaukštai aliejaus,
800 ml. Vandens,
2 kubeliais sultinio,
100 g. brokolių,
100 g. tepamojo sūrelio,
druskos,
pipirų.
Vištienos filėir bulves supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną. Troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame truputį patroškinkite vištieną, bulves ir svogūną. Įpilkite vandens, sudėkite sultinio kubelius ir virkite 10 minučių. Tada sudėkite pjaustytus brokolius, pagardinkite druska ir pipirais, pavirkite dar dvi minutes. Tada dėkite tepamąjį sūrelį ir pakaitinkite kol išsilydys. Išmaišykite ir patiekite.
QUOTE(Grizliukė @ 2009 01 13, 15:53)
Sveikutės,
Aš irgi džiaugiuosi, kad mano džiaugsmelis košes valgo, su pienu, be pieno ,tik duok . Vakarienei mėgstu kepti varškės apkepą, abu mano vyrai su pasigardžiavimu valgo . Jei kam įdomu čia recepčiukas:
0,5 kg varškės,
4 kiaušiniai,
3 šaukštai sviesto,
5-7 šaukštai cukraus,
3-4 šaukštai manų kruopų,
1/2 stiklinės pieno,
druskos.
Manų kruopos užpilamos pienu ir pusvalandžiui paliekama (nabūtinai), kad šiek tiek išbrinktų. Kiaušinių tryniai išsukami su cukrumi, sudedama varškė, išsuktas arba gabaliukais supjaustytas sviestas, manų kruopos ir viskas gerai ištrinama. Baltymai išplakami iki standžių putų. Į masę sudedami išplakti kiaušinių baltymai, lengvai išmaišoma, sukrečiama į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą ir kepama orkaitėje 25-40 min.
Aš irgi džiaugiuosi, kad mano džiaugsmelis košes valgo, su pienu, be pieno ,tik duok . Vakarienei mėgstu kepti varškės apkepą, abu mano vyrai su pasigardžiavimu valgo . Jei kam įdomu čia recepčiukas:
0,5 kg varškės,
4 kiaušiniai,
3 šaukštai sviesto,
5-7 šaukštai cukraus,
3-4 šaukštai manų kruopų,
1/2 stiklinės pieno,
druskos.
Manų kruopos užpilamos pienu ir pusvalandžiui paliekama (nabūtinai), kad šiek tiek išbrinktų. Kiaušinių tryniai išsukami su cukrumi, sudedama varškė, išsuktas arba gabaliukais supjaustytas sviestas, manų kruopos ir viskas gerai ištrinama. Baltymai išplakami iki standžių putų. Į masę sudedami išplakti kiaušinių baltymai, lengvai išmaišoma, sukrečiama į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą ir kepama orkaitėje 25-40 min.
Ačiū už receptą, reiks pabandyti.
Papildyta:
QUOTE(dangelite @ 2009 01 15, 15:21)
Sveikos mamytes,
ilindau ir as paskaityti sia tema, nes jau nebezinau ka mazaam savo duoti... sausio men jam metukai suejo... kadangi turime tik 6 dantis, tai nekramto mano mazas, gabaliukus spjauna, nezinau kaip ipratitntikramtyti, todel gal kas patarsit ka tokiam pypliui pagaminti....
O makaronus irgi sumalti su blenderiu....? juk nesukramtys, jei duociau...
O baklazano pvz tokiam pypliui galima? o suaugusiuju pvz nordic arba skaneja dribsniu galima? kad jis ir tu dribsniu nelabai nori, nes ten gabaliukus jaucia...
pasidalinkite savo patirtimi...... buciau labai dekinga....
ilindau ir as paskaityti sia tema, nes jau nebezinau ka mazaam savo duoti... sausio men jam metukai suejo... kadangi turime tik 6 dantis, tai nekramto mano mazas, gabaliukus spjauna, nezinau kaip ipratitntikramtyti, todel gal kas patarsit ka tokiam pypliui pagaminti....
O makaronus irgi sumalti su blenderiu....? juk nesukramtys, jei duociau...
O baklazano pvz tokiam pypliui galima? o suaugusiuju pvz nordic arba skaneja dribsniu galima? kad jis ir tu dribsniu nelabai nori, nes ten gabaliukus jaucia...
pasidalinkite savo patirtimi...... buciau labai dekinga....
Puikiai suprantu šią mamytę. Mano mažajai, kai suėjo metai, teturėjo tik keturis dantis, tai su kramtymu ilgai vargo. Ilgai blenderiavau jai skirtą maistą. Po to sugalvojau supjaustyti daržoves gan smulkiai ir taip maitinti. Aišku, mėsytę ir toliau maliau. Bet mažylė tik ilgai laikė burnoj, o po to kažkaip nurydavo. Pats valgymas trukdavo gerą pusvalandį ir net valandą. Paskui pagalvojau, kad į dalį sublenderiuoto maisto galėčiau įdėti to smulkiai pjaustyto. Nu ir visai neblogai išėjo Po truputį, po rtuputį ir įpratom. O dėl baklažano, tai tikriausiai aš pradėjau duoti nuo aštunto mėnesio. Vago kaip didelė Aišku ir pas mus būna nevalgiadieniai, bet čia daugiau susiję su dantų dygimu, arba, kai skaudėjo gerklytę. Apsišarvuok kantrybe, ir viskas bus gerai
Aciu visoms. Pasiskaitau neblogu receptuku
O zinokit mano mazoji 8.5 men. atsisake valgyti trinta maista valgo tik gabaliukais, kartais tik trintos sriubos pavalgo
O zinokit mano mazoji 8.5 men. atsisake valgyti trinta maista valgo tik gabaliukais, kartais tik trintos sriubos pavalgo
Sveikos
Na man kaip ir daugumai mamyčių fantazija išseko. Dabar dar geriau,jau ir pienuko atsisako gert,o mes l.mažai valgom pieniškų produktų Na košes dar valgom,ypač grikių,bet gi neduosi ir ryte ir vakare.Jau ir daržovienių su mėsa nelabai nori.Na stogas važiuoja kai ateina pietų metas.
O sakykit jūsų kaip pietukus valgo?Sriubytė,antras patiekalas .Mes jei sriubytė,tai įdedu truputį mėsytės ,ir jau antro nevalgom.
Na man kaip ir daugumai mamyčių fantazija išseko. Dabar dar geriau,jau ir pienuko atsisako gert,o mes l.mažai valgom pieniškų produktų Na košes dar valgom,ypač grikių,bet gi neduosi ir ryte ir vakare.Jau ir daržovienių su mėsa nelabai nori.Na stogas važiuoja kai ateina pietų metas.
O sakykit jūsų kaip pietukus valgo?Sriubytė,antras patiekalas .Mes jei sriubytė,tai įdedu truputį mėsytės ,ir jau antro nevalgom.
Kaip ir dauguma mamyciu suku galva, kuo maitinti metinuka... Apie sriubytes skaiciau, kad tai ne pats geriausias maistas vaikams, nes ju skrandukai mazi. Sriuboje maistingu medziagu maziau nei koseje, o skystis pilveli greitai uzpildo. Zodziu, naudos mazai. O as kadangi ir pati sriubu nemegeja, tai ir neverdu ju maziui. Pienisku produktu net nerodyk - nuo sviesto zandus beria, varskytes ir jogurtukai - is tolo vaikas susiraukes Niekada nemego, tikrai ne karta bandziau. Putpeles virta kiausinuka nuo 13 men pradejau laikas nuo laiko i kose itrint. Stintu, lydekos yra ragaves su malonumu, bet tai tik reti atvejai. Dantu teturim 6, uzkandziaut duoniukais, barankomis nemegstam... Rytais ir vakarais valgom tokias koses pakaitom: Aptamil 8 men, Nordic 4 grudu kose (virdama ipjaustau banano arba obuolio ir zinoma sumalu blenderiu), Mylyn Parras aviziniu-ryziu dribsniu kose (paskaninu, sumalu), grikiu (HIPP is pakelio). Ir dar pati maitinu savo pienu.
Apie vaikų mitybą iki metų informacijos nestinga pareigingos mamos kas mėnesį pasikonsultuoja su gydytojais, kokiais produktais mažylį metas primaitinti, skrupulingai rūpinasi, kaip kūdikiui, atskirai nuo visos šeimos, paruošti kuo sveikesnį maistą. Juolab ir tyrelių, košelių, specialiai kūdikiams skirtų desertų parduotuvėse tikrai galima išsirinkti iš daugybės pavadinimų. Tačiau kas gi nutinka, kai vaikučiui sukanka vieneri?
Tradiciškai teigiama, kad nuo vienerių metų laikas pratinti mažylį prie bendro stalo. Nors... atidžiau patyrinėjus rekomendacijas vis dėlto lieka akivaizdu: maistas ūgtelėjusiam pypliukui turėtų būti ruošiamas atskirai.
"Rimtieji" patiekalai
Apie pirmuosius metus itin sparčiai besivystant vaiko kramtymo įgūdžiams jo lėkštėje turėtų atsirasti įvairių rūšių kieto maisto, pagal poreikius šiek tiek pasmulkinto. Kaip ir iki metų, jo racione turėtų netrūkti pieno ar jo produktų (apytikriai apie 500-600 ml pieno ar jo pakaitalų, 50 g varškės, 5 g sviesto, grietinės arba grietinėlės).
Metukų sulaukusio vaikučio valgiaraštyje taip pat turėtų būti įvairių rūšių mėsos: visų pirma, žinoma, jautienos bei veršienos, taip pat vištienos, triušienos, neriebios kiaulienos ar avienos, po truputėlį galima duoti ragauti mėsos subproduktų, pavyzdžiui, kepenėlių, kuriose gausu mažyliui reikalingos geležies. Vaikui iki 3 metų per dieną vidutiniškai turėtų tekti 85 g mėsos ir 25 g žuvies. 4-5 dienas per savaitę rekomenduojama duoti mėsos (po 100-120 g), o 2-3 dienas žuvies (po 70-100 g).
Vyresniam nei metų vaikui galima 2-3 kartus per savaitę duoti visą kiaušinį, jau nebe tik trynį, kaip buvo iki metų. Tačiau prie šio produkto reikėtų pratinti atsargiai: kiaušini baltymas kai kuriems vaikams gali sukelti gana stiprias alergines reakcijas. Jei jūsų vaikui pasireiškė alergija kurį laiką kiaušinio baltymo nebeduokite, tačiau gali būti, jog tokią organizmo reakciją jis išaugs ir po kurio laiko kiaušinį vis dėlto galės valgyti.
Iš riebaus maisto vis dar geriausias pasirinkimas truputis natūralaus sviesto (jį galima tepti ant sumuštinių ar pagardinti šiltus patiekalus) ir aliejaus (juo skaninamos daržovės bei jų patiekalai). Taukų ir margarino tokio amžiaus mažyliui geriau neduoti.
Sudarant valgiaraštį jame, be abejo, turėtų būti užtektinai patiekalų iš grūdų. Avižos, grikiai, miežiai, kviečiai, perlinės kruopos, jų košės ar sriubos visa tai yra sveiki ir itin maistingi patiekalai jūsų mažyliui. Tuo tarpu makaronus geriau duoti kuo rečiau juose yra pernelyg daug angliavandenių ir per mažai vitaminų.
Ankštinius augalus pupeles, sojos pupeles, žirnius, geriausia dėti į sriubas vaikui, vyresniam nei 1,5 m. patogiausia bus šias sriubas pertrinti.
Ar saldumynai tabu?
Pagrindinis angliavandenių šaltinis vaiko, vyresnio nei 1 m., mityboje yra cukrus, tačiau jo kiekis turėtų būti griežtai ribojamas. Jei cukraus per daug gali sutrikti vaikučio medžiagų apykaita, pablogės apetitas, ims augti viršsvoris. Mažyliui iki 3 metų cukraus paros norma nuo 35 iki 50 g.
Iš konditerijos gaminių tokio amžiaus vaikams jau galima ragauti marmelado, vaisinės karamelės, uogienės, džemo, medaus (jei mažylis nealergiškas). Bendras konditerijos gaminių kiekis per parą neturėtų viršyti 10-15 g. Tačiau vietoje jų daug geriau rinktis šviežius vaisius bei uogas juose, skirtingai nei konditeriniuose saldumynuose, gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų. Be abejo, vaisių ir uogų galima duoti kur kas daugiau.
Salotų baras
Tokio amžiaus vaikui siūlomų daržovių asortimentas jau gerokai platesnis, nei iki metų: ridikėliai, ridikai, svogūnų laiškai, česnakai, prieskoniniai žalumynai, špinatai, salotos. Vidutiniškai per dieną mažyliui reikia 120-150 g bulvių ir iki 200 g kitų daržovių. Kasdien būtina duoti šviežių (ar šaldytų) vaisių, uogų ir po 100-150 ml sulčių.
Vaikai iki 1,5 m. dažniausiai dar valgo po 5 kartus per dieną, nors kai kurie jau pereina ir prie 4 kartų maitinimo: pusryčiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė.
Dantukai ne veltui dygsta
Po pirmojo gimtadienio dar ne visi vaikai noriai ragauja kietesnio maisto. Taigi daugelį patiekalų jiems būtina smulkinti, pertrinti. Tačiau vis dėlto nuosekliai pratinkite mažylį prie kramtymo ir kietesnių gabaliukų jo patiekaluose. Ilgai nelavinantys kramtymo įgūdžių vaikai vėliau itin nenoriai skanauja mėsos, daržovių, nepertrintų vaisių, o tai gali tapti maistingųjų medžiagų stygiaus organizme priežastimi.
Nuo 1,5 m. vaikučiams jau duodamas nebesutrintas minkštas maistas kruopų (nebe dribsnių) košės, apkepai, troškiniai, maltinukai.
Vyresniems nei 2 m. vaikams gaminami guliašai, ragu, troškinta ar kepta žuvis (būtina kruopščiai išvalyti kaulus!).
Šviežių daržovių salotos turėtų įeiti į kasdienį vaiko, vyresnio, nei 1 m., valgiaraštį. Iki 1,5 m. geriausia, jei salotas gamintumėte iš stambiai tarkuotų daržovių, vėliau jau galima jas ir smulkiau pjaustyti. Tokios daržovės duodamos ne tik pietums, prie mėsos ar žuvies patiekalų, bet ir pusryčiams ar vakarienei.
Saugokite vitaminus!
Norėdama išlaikyti patiekalų maistingumą, griežtai laikykitės jų gaminimo rekomendacijų.
Pieną virinkite ne ilgiau kaip 2-3 min., taigi į pieniškas košes jį pilkite jau bebaigiant virti kruopoms.
Mėsą geriau troškinti stambesniais gabalais, juos dėti jau į užvirusį vandenį. Tada mėsos paviršiuje sukimba riebalai ir į vandenį neišteka mėsos sultys.
Jei mėsos gabalėlius ar maltinukus apkepate dėkite į jau gerai įkaitusius riebalus: mėsos paviršiuje susidaro plutelė, kuri taip pat neleidžia ištekėti mėsos sultims.
Ypač svarbu taisyklingai ruošti daržoves. Jas lupdama ar skusdama, pasistenkite nupjauti kuo plonesnį sluoksnį luobelės, mat būtent viršutiniuose daržovių sluoksniuose susikaupia daugiausia vitaminų. Salotoms ir mišrainėms daržoves geriausia virti neluptas nedideliame vandens kiekyje arba troškinti garuose. Nuluptas ar nuskustas daržoves nerekomenduojama ilgam palikti mirkti vandenyje, mat taip išplaunami vitaminai ir mineralinės medžiagos. Virti geriausia kuo mažesniame vandens kiekyje ir, jei galima, tą daržovių nuovirą taip pat suvartokite gamindama patiekalus. Virimo laikas taip pat neturėtų viršyti rekomenduojamos normos: bulvės, kopūstai, morkos verdamos ne ilgiau kaip 25-30 min., burokai 1-1,5 val., cukinijos, špinatai, brokoliai, kalafiorai apie 10 min.
Šviežių daržovių salotos gaminamos prieš pat jų vartojimą, kadangi oro veikiami vitaminai smulkintuose produktuose yra daug greičiau, ypač naudingasis vitaminas C.
Tradiciškai teigiama, kad nuo vienerių metų laikas pratinti mažylį prie bendro stalo. Nors... atidžiau patyrinėjus rekomendacijas vis dėlto lieka akivaizdu: maistas ūgtelėjusiam pypliukui turėtų būti ruošiamas atskirai.
"Rimtieji" patiekalai
Apie pirmuosius metus itin sparčiai besivystant vaiko kramtymo įgūdžiams jo lėkštėje turėtų atsirasti įvairių rūšių kieto maisto, pagal poreikius šiek tiek pasmulkinto. Kaip ir iki metų, jo racione turėtų netrūkti pieno ar jo produktų (apytikriai apie 500-600 ml pieno ar jo pakaitalų, 50 g varškės, 5 g sviesto, grietinės arba grietinėlės).
Metukų sulaukusio vaikučio valgiaraštyje taip pat turėtų būti įvairių rūšių mėsos: visų pirma, žinoma, jautienos bei veršienos, taip pat vištienos, triušienos, neriebios kiaulienos ar avienos, po truputėlį galima duoti ragauti mėsos subproduktų, pavyzdžiui, kepenėlių, kuriose gausu mažyliui reikalingos geležies. Vaikui iki 3 metų per dieną vidutiniškai turėtų tekti 85 g mėsos ir 25 g žuvies. 4-5 dienas per savaitę rekomenduojama duoti mėsos (po 100-120 g), o 2-3 dienas žuvies (po 70-100 g).
Vyresniam nei metų vaikui galima 2-3 kartus per savaitę duoti visą kiaušinį, jau nebe tik trynį, kaip buvo iki metų. Tačiau prie šio produkto reikėtų pratinti atsargiai: kiaušini baltymas kai kuriems vaikams gali sukelti gana stiprias alergines reakcijas. Jei jūsų vaikui pasireiškė alergija kurį laiką kiaušinio baltymo nebeduokite, tačiau gali būti, jog tokią organizmo reakciją jis išaugs ir po kurio laiko kiaušinį vis dėlto galės valgyti.
Iš riebaus maisto vis dar geriausias pasirinkimas truputis natūralaus sviesto (jį galima tepti ant sumuštinių ar pagardinti šiltus patiekalus) ir aliejaus (juo skaninamos daržovės bei jų patiekalai). Taukų ir margarino tokio amžiaus mažyliui geriau neduoti.
Sudarant valgiaraštį jame, be abejo, turėtų būti užtektinai patiekalų iš grūdų. Avižos, grikiai, miežiai, kviečiai, perlinės kruopos, jų košės ar sriubos visa tai yra sveiki ir itin maistingi patiekalai jūsų mažyliui. Tuo tarpu makaronus geriau duoti kuo rečiau juose yra pernelyg daug angliavandenių ir per mažai vitaminų.
Ankštinius augalus pupeles, sojos pupeles, žirnius, geriausia dėti į sriubas vaikui, vyresniam nei 1,5 m. patogiausia bus šias sriubas pertrinti.
Ar saldumynai tabu?
Pagrindinis angliavandenių šaltinis vaiko, vyresnio nei 1 m., mityboje yra cukrus, tačiau jo kiekis turėtų būti griežtai ribojamas. Jei cukraus per daug gali sutrikti vaikučio medžiagų apykaita, pablogės apetitas, ims augti viršsvoris. Mažyliui iki 3 metų cukraus paros norma nuo 35 iki 50 g.
Iš konditerijos gaminių tokio amžiaus vaikams jau galima ragauti marmelado, vaisinės karamelės, uogienės, džemo, medaus (jei mažylis nealergiškas). Bendras konditerijos gaminių kiekis per parą neturėtų viršyti 10-15 g. Tačiau vietoje jų daug geriau rinktis šviežius vaisius bei uogas juose, skirtingai nei konditeriniuose saldumynuose, gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų. Be abejo, vaisių ir uogų galima duoti kur kas daugiau.
Salotų baras
Tokio amžiaus vaikui siūlomų daržovių asortimentas jau gerokai platesnis, nei iki metų: ridikėliai, ridikai, svogūnų laiškai, česnakai, prieskoniniai žalumynai, špinatai, salotos. Vidutiniškai per dieną mažyliui reikia 120-150 g bulvių ir iki 200 g kitų daržovių. Kasdien būtina duoti šviežių (ar šaldytų) vaisių, uogų ir po 100-150 ml sulčių.
Vaikai iki 1,5 m. dažniausiai dar valgo po 5 kartus per dieną, nors kai kurie jau pereina ir prie 4 kartų maitinimo: pusryčiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė.
Dantukai ne veltui dygsta
Po pirmojo gimtadienio dar ne visi vaikai noriai ragauja kietesnio maisto. Taigi daugelį patiekalų jiems būtina smulkinti, pertrinti. Tačiau vis dėlto nuosekliai pratinkite mažylį prie kramtymo ir kietesnių gabaliukų jo patiekaluose. Ilgai nelavinantys kramtymo įgūdžių vaikai vėliau itin nenoriai skanauja mėsos, daržovių, nepertrintų vaisių, o tai gali tapti maistingųjų medžiagų stygiaus organizme priežastimi.
Nuo 1,5 m. vaikučiams jau duodamas nebesutrintas minkštas maistas kruopų (nebe dribsnių) košės, apkepai, troškiniai, maltinukai.
Vyresniems nei 2 m. vaikams gaminami guliašai, ragu, troškinta ar kepta žuvis (būtina kruopščiai išvalyti kaulus!).
Šviežių daržovių salotos turėtų įeiti į kasdienį vaiko, vyresnio, nei 1 m., valgiaraštį. Iki 1,5 m. geriausia, jei salotas gamintumėte iš stambiai tarkuotų daržovių, vėliau jau galima jas ir smulkiau pjaustyti. Tokios daržovės duodamos ne tik pietums, prie mėsos ar žuvies patiekalų, bet ir pusryčiams ar vakarienei.
Saugokite vitaminus!
Norėdama išlaikyti patiekalų maistingumą, griežtai laikykitės jų gaminimo rekomendacijų.
Pieną virinkite ne ilgiau kaip 2-3 min., taigi į pieniškas košes jį pilkite jau bebaigiant virti kruopoms.
Mėsą geriau troškinti stambesniais gabalais, juos dėti jau į užvirusį vandenį. Tada mėsos paviršiuje sukimba riebalai ir į vandenį neišteka mėsos sultys.
Jei mėsos gabalėlius ar maltinukus apkepate dėkite į jau gerai įkaitusius riebalus: mėsos paviršiuje susidaro plutelė, kuri taip pat neleidžia ištekėti mėsos sultims.
Ypač svarbu taisyklingai ruošti daržoves. Jas lupdama ar skusdama, pasistenkite nupjauti kuo plonesnį sluoksnį luobelės, mat būtent viršutiniuose daržovių sluoksniuose susikaupia daugiausia vitaminų. Salotoms ir mišrainėms daržoves geriausia virti neluptas nedideliame vandens kiekyje arba troškinti garuose. Nuluptas ar nuskustas daržoves nerekomenduojama ilgam palikti mirkti vandenyje, mat taip išplaunami vitaminai ir mineralinės medžiagos. Virti geriausia kuo mažesniame vandens kiekyje ir, jei galima, tą daržovių nuovirą taip pat suvartokite gamindama patiekalus. Virimo laikas taip pat neturėtų viršyti rekomenduojamos normos: bulvės, kopūstai, morkos verdamos ne ilgiau kaip 25-30 min., burokai 1-1,5 val., cukinijos, špinatai, brokoliai, kalafiorai apie 10 min.
Šviežių daržovių salotos gaminamos prieš pat jų vartojimą, kadangi oro veikiami vitaminai smulkintuose produktuose yra daug greičiau, ypač naudingasis vitaminas C.
Mums neseniai suėjo metukai. Valgome super gerai, kaip tikri vyrai!
Ryte piene virta košė (avižinė ar kita), įtarkuoju vaisiaus (obuolio,kriaušės ir pan.) Geriam vandenuką ar skiestas obuoliu sultis. Pieną irgi pratinamės gerti, bet nelabai skonis patinka, bet vis kelis gurkšnelius (todėl košes verdu piene, kad pakankamai jo gautu).
Priešpiečiams valgome ar tai sriubytę, ar tai kažką ir daržoviu. Visada pasiūlau duonos, sūrio, varškytės, jogurto.
Pietums mėsa ar žuvis. Prie ju ar bulvės,ar ryžiai ar daržovės.
Vakarienei vėl košė piene su vaisiais.
Savaitgaliais pasilepinam omletais, varškėtukais, blyneliais ir kt.
Kartais net galvoju, kad vaikas valgo daugiau nei aš!
Ryte piene virta košė (avižinė ar kita), įtarkuoju vaisiaus (obuolio,kriaušės ir pan.) Geriam vandenuką ar skiestas obuoliu sultis. Pieną irgi pratinamės gerti, bet nelabai skonis patinka, bet vis kelis gurkšnelius (todėl košes verdu piene, kad pakankamai jo gautu).
Priešpiečiams valgome ar tai sriubytę, ar tai kažką ir daržoviu. Visada pasiūlau duonos, sūrio, varškytės, jogurto.
Pietums mėsa ar žuvis. Prie ju ar bulvės,ar ryžiai ar daržovės.
Vakarienei vėl košė piene su vaisiais.
Savaitgaliais pasilepinam omletais, varškėtukais, blyneliais ir kt.
Kartais net galvoju, kad vaikas valgo daugiau nei aš!