Pradėjau vartyti savo naująją knygą MAŽIEJI SODAI, pasidalinsiu ir su jumis vertingais patarimais. Cituoju:
Augalų pasirinkimas
Visų pirma rinkitės tik gerai žinomus augalus - apžiūrėkite juos kataloge ar žinyne, o daigyne ar sodininkystės centre pasitikrinkite, ar jie jums tikrai patinka. Gali nutikti ir taip, kad renkantis tokiu būdu, teks apsiriboti visai mažu medžiagos kiekiu, tačiau tai - tik į gera, nes dėl per didelės augalų įvairovės vietoj siekiamo harmoningo formų ir spalvų derinio gausite staccato, nerišlų margumyną. Tolesnis žingsnis - surūšiuoti augalus, pradedant nuo didžiausio ir baigiant mažiausiu.
Pagrindiniai augalai
Pirmiausia nuspręskite, kokio tipo bus jūsų pagrindiniai arba ypatingieji augalai. Jie gali būti naudojami kaip vizuali jungtis tarp želdinių ir architektūros, pvz, svyruokliška laja vyšnia, palinkusi virš baseino sienelės. Mažesnėje erdvėje akcentu gali tapti juka - kaip visžalė centrinė ašis tarp daugiamečių augalų. Galite netgi turėti didįjį ir mažąjį ypatinguosius augalus, kurie atsvertų vienas kitą bendroje želdyno schemoje.
Karkasiniai augalai
Po to išsirinkite karkasinius augalus. Tai turi būti visžaliai augalai, kad suteiktų želdynui nuolatinę struktūrą ir foną likusiems augalams, o jų visuma sustiprins sodo dizainą, kur reikia pertverdama ar sudarydama priedangą. Sodindami visžaliu krūmus pagalvokite apie ateitį, nes prireikia ilgo laiko jiems išaugti. Stenkitės numatyti, kaip augalas atrodys po penkių metų, todėl palikite pakankamai ploto. Kol subręs karkasiniai augalai, į tarpus galite pasodinti "greitųjų užpildų".
Dekoratyvus užpildas
Išsirinkę skeletinius autgalus, galite pradėti galvoti apie stilių ir nuotaiką, kurią norit suteikti savo želdynui. Sugrupuokite krūmus taip, kad jie atitiktų jūsų sodo dizaino elementų mastelį, payzdžiu, terasos, kurią jie apkraštuoja, plotį arba už jų esančios tvoros ar medžio aukštį. Stenkitės nesodinti daug pavienių dekoratyvinių užildančių augalų - jie gali sumažinti ypatingųjų augalų įspūdingumą.
Gražuoliai
Kitas žingsnis - pasirinkti augalus "gražuolius". Į šią kategoriją patenka mažesni krūmai kaip santolina, hebė, visos daugiametės gėlės ir dauguma žolių. Juos taip pat reikėtų sodinti grupėmis ir stengtis, kad lapijos struktūra ir ypač spalva (kuri pastovesnė nei žiedų) derėtų su aplinkui augančiais augalais. Galiausiai parinkite užpildus: svogūnines gėles, šakniastiebines, dvimetes, vienmetes ir žemę uždengiančius augalus.
Neužsuk pas jumis per pietus ir jau du lapai prirašyti....
Greituolės....
o pas mane raudona kana pražydo......
O aš maniau, kad raudonos nežydi.....
pas mamą tai nepražydo..... iki šiol....
Papildyta:
Žinot, merginos.... Vis savy giliai puoselėju svajonę, padaryti ką nors panašaus į kabančiuosius sodus.... sumažintą variantą.... su palmikėm ir kitais egzotiniais augalais... jau kaip ir planiuką turiu, maketuką, bet.... toli iki to, nes kol dar namą pasistatysime sklype tai ohoho kiek laiko praeis....
http://www.faculty.f...rs/7hanging.gif
http://www.geocities...966/garden2.jpg
Papildyta:
Ir dar... du kartus nuvažiavus į sklypą pas mus atėjo pasisveikinti..... Stirnos
Pirmąkart trys, antrąkart dvi.....
Greituolės....
Papildyta:
Žinot, merginos.... Vis savy giliai puoselėju svajonę, padaryti ką nors panašaus į kabančiuosius sodus.... sumažintą variantą.... su palmikėm ir kitais egzotiniais augalais... jau kaip ir planiuką turiu, maketuką, bet.... toli iki to, nes kol dar namą pasistatysime sklype tai ohoho kiek laiko praeis....
http://www.faculty.f...rs/7hanging.gif
http://www.geocities...966/garden2.jpg
Papildyta:
Ir dar... du kartus nuvažiavus į sklypą pas mus atėjo pasisveikinti..... Stirnos
QUOTE(jolaxus @ 2007 08 22, 07:42)
kaip gražu tai ji tokia vėlyva, čia jos normalus žydėjimo laikas antroje vasaros pusėje? o ji auga krūmu ar medeliu? google po vaizdus pasidairiau, tai pasirodė daugiau medelių, o gal ji formuojama kaip noris? iki kokio ūgio ji auga? ar labai reikli žemei, apšveietimui ir t.t.? parašyk jei žinai, nes pas mane medelių ir krūmų tema dar neišsemta, dar vis pasvarstau kur ir ką augesnio pasodinti, iki šiol daugiau gėlėms dėmesio skyriau..
Negaliu įkelti medelio nuotraukos, nes rašo, kad "bendras failų dydis viršija nustatytą vietos limitą" ,o aš, višta, vežinau ką daryti.
Gausiausiai ji žydi pradžioj vasaros, bet po truputį žydi visą vasarą ir rudenį (šiemet stebėsiu kada baigs). Medelis nėra labai didelis galima paformuoti, bet mes nieko nedarom, tai šakos siekia žemę - nesimato kamieno (tokios svyrančios). Tas medis, kuris auga nešienaujamam plote, duoda atžalas iš žemės, o šitas kur aplink šienaujam - nesimato (tikriausiai nupjaunam labai mažas). Žemei tikrai nereiklus - na nebent pasodintumėt į baltą smėlį ar žvyrą Šviesamėgės.
Mano rodytoj nuotraukoj spalva tiksliai tokia kaip ištikrųjų.
Papildyta:
QUOTE(pasimetus_laike @ 2007 08 22, 17:20)
Raudonlapės kanos ne tik raudonais žiedais žydi, bet būna ir stambiais oranžiniais. Man tos labai patinka
1.Ka daryt su ta kaire shaka, kurioj vietoj jai formuot kepure (paskutine) virshuj, atsizvelgiant i krumo forma?
2.Cia abiejuose krumuose beveik identishkos shakos, tai jos mane ir varo i nevilti . Kiek dar tu smulkiuju shaku reiketu ispjaut, ir kaip ant tu griauciu uzmaut kepure . Ar ja daugiau statmenai kotui daryt, ar paleist i shona, ar kota palikt vidury, ir kapure formuot aplink ji ?
;
3.Ar cia ne per daug ishplikintas vidurys ????? O tuos plonus "shonkaulius" gal su viela pakraipyt, nu dabar visi vienoj eilej issirikiave.
4.Cia trumpas bukas galiukas , virsune buvo nupjauta, nes remesi i sienele, tai dabar kaip ragatke:D , tai shita gal virsuj apvaliai apkirpt, kad to stimburio nesimatytu.
tai va, mergaites, man smegenai jau nebeveikia, gal jus ka sumastysit gero .
Nu tikrai aš nepretenduoju į specus, bet man norėtūsi, kad tos šakos būtų rečiau ir neitų viena prieš kitą, o būtų pražangiai. Pirmoj nuotraukoj iki viršūnės dar toli dar reikia praretinti šakas.
Tokia mano nuomonė, bet tai nereiškia, kad aš teisi.
QUOTE(išdykėlė @ 2007 08 22, 18:21)
bet man norėtūsi, kad tos šakos būtų rečiau ir neitų viena prieš kitą, o būtų pražangiai. Pirmoj nuotraukoj iki viršūnės dar toli dar reikia praretinti šakas.
tai tu teisi, pirmoj nuotr. tai shakai dar nieko nedariau, nes nezinau, ar virsune palikt ten kur ji dabar yra, ar ta shaka is viso gerokai nurezt (patrumpint), nes ta virsune palyginus su deshine puse yra zymiai auksciau.
QUOTE(vida777 @ 2007 08 22, 22:04)
tai tu teisi, pirmoj nuotr. tai shakai dar nieko nedariau, nes nezinau, ar virsune palikt ten kur ji dabar yra, ar ta shaka is viso gerokai nurezt (patrumpint), nes ta virsune palyginus su deshine puse yra zymiai auksciau.
as ryt pafotkinsiu is arciau savo sakas ir imesiu tau, gal biski tada aiskiau bus
man dar noretusi, kad tu paliktum, na toki kaip bumbula ant pagrindines sakos, kur sakojasi sakos, o poto tas sakas nuplikini ir ju virsunese vel bumbula frmuoji
zinok mano jau ziuriu tie bumbulai po biski ataugineja, matosi tokie sviesiai zali daigeliai
ai zo, pafotkinsiu is arciau, gal biski aiskiau bus
QUOTE(rena @ 2007 08 22, 21:01)
as ryt pafotkinsiu is arciau savo sakas ir imesiu tau, gal biski tada aiskiau bus
man dar noretusi, kad tu paliktum, na toki kaip bumbula ant pagrindines sakos, kur sakojasi sakos, o poto tas sakas nuplikini ir ju virsunese vel bumbula frmuoji
zinok mano jau ziuriu tie bumbulai po biski ataugineja, matosi tokie sviesiai zali daigeliai
Su tais bumbulais turėtų labai gražiai atrodyti
Merginos, gal jūs turite kokios literatūros užsilikusios nereikalingos...?
Apie augalus, želdinių dizainą ir pan.... Knygos, žurnalai... Už simbolinę kainą ar kokį augaliuką iš sodo... nors labai įspūdingų jų neturiu (pas mamą sode glaudžiuosi...)....
QUOTE(pasimetus_laike @ 2007 08 22, 18:20)
...Žinot, merginos.... Vis savy giliai puoselėju svajonę, padaryti ką nors panašaus į kabančiuosius sodus.... sumažintą variantą.... su palmikėm ir kitais egzotiniais augalais... jau kaip ir planiuką turiu, maketuką, bet.... toli iki to, nes kol dar namą pasistatysime sklype tai ohoho kiek laiko praeis....
....
....
o kur tu tuos kabančius sodus žadi komponuot - kažkokį žiemos sodą daryt planuoji ar kaip, jei palmes kokias ir kitus egzotus sodinti ketini? nebent egzotus, žiemojančius mūsų platumose rinksies...
o stirnų kaimynystė tai labai gražu, bet jau nusiteik, kad žiemai augalus reikės saugoti nuo jų apetito
QUOTE(išdykėlė @ 2007 08 22, 18:34)
Gausiausiai ji žydi pradžioj vasaros, bet po truputį žydi visą vasarą ir rudenį (šiemet stebėsiu kada baigs). Medelis nėra labai didelis galima paformuoti, bet mes nieko nedarom, tai šakos siekia žemę - nesimato kamieno (tokios svyrančios). Tas medis, kuris auga nešienaujamam plote, duoda atžalas iš žemės, o šitas kur aplink šienaujam - nesimato (tikriausiai nupjaunam labai mažas). Žemei tikrai nereiklus - na nebent pasodintumėt į baltą smėlį ar žvyrą Šviesamėgės.
laibai ačiū, išdykėle, už info, įtrauksiu šį augalą į potencialių mano augntinių sąrašą
QUOTE(jolaxus @ 2007 08 23, 07:00)
o kur tu tuos kabančius sodus žadi komponuot - kažkokį žiemos sodą daryt planuoji ar kaip, jei palmes kokias ir kitus egzotus sodinti ketini? nebent egzotus, žiemojančius mūsų platumose rinksies...
o stirnų kaimynystė tai labai gražu, bet jau nusiteik, kad žiemai augalus reikės saugoti nuo jų apetito
Tversim teritoriją tvora vis tiek
P.S. Labas rytas
Kokia perkūnija ryte anksti buvo kokie žaibai
Kaip pliaupė.....
QUOTE(pasimetus_laike @ 2007 08 23, 09:36)
Vilniuj sausa ir visai nešalta - "pufaikės" nesirengiau
QUOTE(jolaxus @ 2007 08 23, 07:45)
Vilniuj sausa ir visai nešalta - "pufaikės" nesirengiau
Pas mus jau saulutė išlindo, bet tokio oro dar šiemet nemačiau....
Vakar vyrui nupirkau tokius a la havajietiškus marškinius (gėlėtus) tai jis į mane vakar taip žiūrėjo
Bet kiai užsidėjo lyg ir patiko
Galės dabar sode prisiderinęs lakstyti