Pernai buvom užsisėję pabadymui patisonų. Užderėjo nemažai.Vekavom marinate kartu su agurkais. Labai skaniai gavosi. Mes pjausteme didelius, bet parduotuvej maciau yra pirkti maziuku nepjaustytu patisoniuku.
Norejau pasiteirauti visų, ar jūsų racione yra patisonai ir kaip juos ruošiate? Tiek žiemai, tiek šiaip valgymui.
Aš marinuoju juos kartu su agurkais,žiemai,bet dedu visai visai mažiukus,nepradėjusius balti(apie 5cm skersmens),tuomet jie būna kieti ir traškūs
QUOTE(@asta @ 2007 08 10, 12:17)
Aš marinuoju juos kartu su agurkais,žiemai,bet dedu visai visai mažiukus,nepradėjusius balti(apie 5cm skersmens),tuomet jie būna kieti ir traškūs
aišku. O žinok kai supjaustau didelius, tai jie vis tiek traškūs būna, nors ir ne mažiukai. Norėčiau mažiukus vekuoti, bet kiek ten iš tų 7 vaiskrūmių bus tų patisonų. Užsėjau plotą nemažą, o sudygo tik 7.
Bet ar dar ką galima iš jų daryti?
Mes su sūnum juos skraidančiomis lėkštėmis vadiname
QUOTE(AgnePagne @ 2007 08 10, 13:00)
O žinok kai supjaustau didelius, tai jie vis tiek traškūs būna, nors ir ne mažiukai.
Na aš dedu tik mažiukus ir nepjaustytus,nes didesni man ne tokie skanūs būna
O daugiau ką daryt su jais Na gali daržovių asorti (išbandyta-labai skanu)marinuoti-patisonas,morka(beje ji labia skani būna)svogūnas,kalfijoras,paprika,pomidoras,česnakas...
Daržoves blanširuoti,sluoksniuot į stiklainius,užpilti marinatu,laisti pastovėti,nupilti,užvirti dar kartą ir vėl ant daržovių,tada užsukti.
Marinatas:
1litras vandens
125ml acto(9%)
3šaukštai cukraus
1šaukštas druskos
lauro lapai,pipirai
Pasirinktas norimas daržoves,tame tarpe ir patisonus gali patroškinti apiejuje,gali dėti pomidorų padažo,druskos būtinai.Kai daržovės suminkštės,krėsti į paruoštus stiklainius.Žiemą puikus garnyras
Marinuoti patisonai
1kg mažų patisonų
1,5stiklinės vandens
0,5stiklinės obuolių acto
šaukštelis druskos
3šaukšteliai cukraus
garstyčių sėklų,lauro lapų,pipirų
kelios česnako skiltelės
morka,pjaustyta griežinėliais
kelios krapų šakelės
Patisonus kelias min.pavirti,nuvarvinus sudėti į stiklainius,dėti krapus,česnakus.Į vandenį,kuriame virė patisonai pilti actą,dėti morkas,pilti prieskonius.Užvirti ir užpilti patisonus.Pasterizuoti apie pusvalandį.
P.S.Šio recepto nebandžiau,radau savo užrašuose.Manau marinatą reikia virti iš kito vandens,nes jei virsime tame vandenyje,kur virė patisonai,jis bus žalias...
Keli receptai rasti internete
Jauni parauginti patisonai
Sūrymui: 1 l vandens, 50 g druskos. Prieskonių deriniai (pasirenkami pagal skonį):
juodųjų serbentų, vyšnių, krienų ir gelsvių lapų;
juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapų, krapų, česnakų;
krapų, česnakų, krienų šaknų ir lapų.
4-7 cm skersmens patisonus dėkite į indą sluoksniuodami su pasirinktais prieskoniais. Viršuje turi būti prieskonių sluoksnis. Užpilkite sūrymu, paslėkite ir rauginkite 3-4 dienas. Tada patisonus perdėkite į stiklainius sluoksniuodami su šviežiais prieskoniais. Sūrymą pavirinkite 2-3 min. ir karštą užpilkite ant patisonų. Taip kartokite 3 kartus, po to stiklainius sandariai uždarykite.
Patisonai su morkomis ir pomidorais
3 kg patisonų, 1 kg morkų, 0,5 kg pomidorų, 1 česnakas, krapų.
Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto druskos, 100 ml obuolių acto.
Patisonus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, morkas ir pomidorus griežinėliais. Patisonus 5 min. plikykite verdančiame vandenyje, morkas apvirkite. Taip paruoštas daržoves sumaišykite, pridėkite česnako skiltelių, krapų šakelių ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, jį atvėsinkite ir užpilkite ant daržovių. Stiklainius kaitinkite 90ºC temperatūroje
25 min. Sandariai uždarykite.
Su želatina marinuoti patisonai
1 kg patisonų, 0,5 kg pomidorų, 300 g svogūnų, 2 saujos petražolių lapų, 1 sauja gelsvės lapų.
Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, 3 šaukšteliai citrinų rūgšties, laurų lapų, pipirų, 3 šaukštai želatinos.
Patisonus, pomidorus ir svogūnus supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite žalumynus. Daržoves sluoksniais sudėkite į stiklainius. Išvirkite marinatą. Išbrinkintą ir ištirpintą želatiną supilkite į atvėsusį marinatą. Šiuo marinatu užpilkite daržoves, stiklainius pridenkite dangteliais ir kaitinkite 20 min. Sandariai uždarykite.
Su obuolių sultimis marinuoti patisonai
3 kg patisonų, 2 paprikos, 1 poras, 2 šaukšteliai krapų sėklų.
Marinatui: 2 l obuolių sulčių, 4 šaukštai druskos, 4 šaukštai cukraus.
Patisonus supjaustykite nedideliais gabalėliais, susmulkinkite porą bei paprikas, užbarstykite krapų sėklų ir išmaišykite. Marinatui užvirinkite obuolių sultis, suberkite druską, nugraibykite putas ir suberkite cukrų. Į marinatą sudėkite daržoves, nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir laikykite 3 val. Tada sudėkite į stiklainius ir kaitinkite 0,5 l stiklainius 20 min., o 1 l 30 min.
Konservuoti patisonai su agurkais
450 g nedidelių agurkėlių, 150 g patisono, 1 skiltelė česnako, krienų lapas, krapų, petražolės šakelė
2 gvazdikėliai, juodųjų pipirų.
Marinatui: 1 l vandens, 40 g druskos, 50 g cukraus, 1 šaukštas 9 proc. acto.
Agurkėlius ir patisoną nuplaukite. Patisoną supjaustykite maždaug tokio pat dydžio gabaliukais kaip agurkėliai. Į stiklainį sudėkite žalumynus ir prieskonius, paskui agurkus ir patisonus (sluoksniais). Užpilkite karštu marinatu, uždenkite dangteliais ir pasterizuokite apie 10 min. 90 o temperatūroje. Sandariai uždaryti.
QUOTE(@asta @ 2007 08 10, 17:27)
Na aš dedu tik mažiukus ir nepjaustytus,nes didesni man ne tokie skanūs būna
O daugiau ką daryt su jais Na gali daržovių asorti (išbandyta-labai skanu)marinuoti-patisonas,morka(beje ji labia skani būna)svogūnas,kalfijoras,paprika,pomidoras,česnakas...
Daržoves blanširuoti,sluoksniuot į stiklainius,užpilti marinatu,laisti pastovėti,nupilti,užvirti dar kartą ir vėl ant daržovių,tada užsukti.
Marinatas:
1litras vandens
125ml acto(9%)
3šaukštai cukraus
1šaukštas druskos
lauro lapai,pipirai
Pasirinktas norimas daržoves,tame tarpe ir patisonus gali patroškinti apiejuje,gali dėti pomidorų padažo,druskos būtinai.Kai daržovės suminkštės,krėsti į paruoštus stiklainius.Žiemą puikus garnyras
Marinuoti patisonai
1kg mažų patisonų
1,5stiklinės vandens
0,5stiklinės obuolių acto
šaukštelis druskos
3šaukšteliai cukraus
garstyčių sėklų,lauro lapų,pipirų
kelios česnako skiltelės
morka,pjaustyta griežinėliais
kelios krapų šakelės
Patisonus kelias min.pavirti,nuvarvinus sudėti į stiklainius,dėti krapus,česnakus.Į vandenį,kuriame virė patisonai pilti actą,dėti morkas,pilti prieskonius.Užvirti ir užpilti patisonus.Pasterizuoti apie pusvalandį.
P.S.Šio recepto nebandžiau,radau savo užrašuose.Manau marinatą reikia virti iš kito vandens,nes jei virsime tame vandenyje,kur virė patisonai,jis bus žalias...
Keli receptai rasti internete
Jauni parauginti patisonai
Sūrymui: 1 l vandens, 50 g druskos. Prieskonių deriniai (pasirenkami pagal skonį):
juodųjų serbentų, vyšnių, krienų ir gelsvių lapų;
juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapų, krapų, česnakų;
krapų, česnakų, krienų šaknų ir lapų.
4-7 cm skersmens patisonus dėkite į indą sluoksniuodami su pasirinktais prieskoniais. Viršuje turi būti prieskonių sluoksnis. Užpilkite sūrymu, paslėkite ir rauginkite 3-4 dienas. Tada patisonus perdėkite į stiklainius sluoksniuodami su šviežiais prieskoniais. Sūrymą pavirinkite 2-3 min. ir karštą užpilkite ant patisonų. Taip kartokite 3 kartus, po to stiklainius sandariai uždarykite.
Patisonai su morkomis ir pomidorais
3 kg patisonų, 1 kg morkų, 0,5 kg pomidorų, 1 česnakas, krapų.
Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto druskos, 100 ml obuolių acto.
Patisonus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, morkas ir pomidorus griežinėliais. Patisonus 5 min. plikykite verdančiame vandenyje, morkas apvirkite. Taip paruoštas daržoves sumaišykite, pridėkite česnako skiltelių, krapų šakelių ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, jį atvėsinkite ir užpilkite ant daržovių. Stiklainius kaitinkite 90ºC temperatūroje
25 min. Sandariai uždarykite.
Su želatina marinuoti patisonai
1 kg patisonų, 0,5 kg pomidorų, 300 g svogūnų, 2 saujos petražolių lapų, 1 sauja gelsvės lapų.
Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, 3 šaukšteliai citrinų rūgšties, laurų lapų, pipirų, 3 šaukštai želatinos.
Patisonus, pomidorus ir svogūnus supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite žalumynus. Daržoves sluoksniais sudėkite į stiklainius. Išvirkite marinatą. Išbrinkintą ir ištirpintą želatiną supilkite į atvėsusį marinatą. Šiuo marinatu užpilkite daržoves, stiklainius pridenkite dangteliais ir kaitinkite 20 min. Sandariai uždarykite.
Su obuolių sultimis marinuoti patisonai
3 kg patisonų, 2 paprikos, 1 poras, 2 šaukšteliai krapų sėklų.
Marinatui: 2 l obuolių sulčių, 4 šaukštai druskos, 4 šaukštai cukraus.
Patisonus supjaustykite nedideliais gabalėliais, susmulkinkite porą bei paprikas, užbarstykite krapų sėklų ir išmaišykite. Marinatui užvirinkite obuolių sultis, suberkite druską, nugraibykite putas ir suberkite cukrų. Į marinatą sudėkite daržoves, nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir laikykite 3 val. Tada sudėkite į stiklainius ir kaitinkite 0,5 l stiklainius 20 min., o 1 l 30 min.
Konservuoti patisonai su agurkais
450 g nedidelių agurkėlių, 150 g patisono, 1 skiltelė česnako, krienų lapas, krapų, petražolės šakelė
2 gvazdikėliai, juodųjų pipirų.
Marinatui: 1 l vandens, 40 g druskos, 50 g cukraus, 1 šaukštas 9 proc. acto.
Agurkėlius ir patisoną nuplaukite. Patisoną supjaustykite maždaug tokio pat dydžio gabaliukais kaip agurkėliai. Į stiklainį sudėkite žalumynus ir prieskonius, paskui agurkus ir patisonus (sluoksniais). Užpilkite karštu marinatu, uždenkite dangteliais ir pasterizuokite apie 10 min. 90 o temperatūroje. Sandariai uždaryti.
O daugiau ką daryt su jais Na gali daržovių asorti (išbandyta-labai skanu)marinuoti-patisonas,morka(beje ji labia skani būna)svogūnas,kalfijoras,paprika,pomidoras,česnakas...
Daržoves blanširuoti,sluoksniuot į stiklainius,užpilti marinatu,laisti pastovėti,nupilti,užvirti dar kartą ir vėl ant daržovių,tada užsukti.
Marinatas:
1litras vandens
125ml acto(9%)
3šaukštai cukraus
1šaukštas druskos
lauro lapai,pipirai
Pasirinktas norimas daržoves,tame tarpe ir patisonus gali patroškinti apiejuje,gali dėti pomidorų padažo,druskos būtinai.Kai daržovės suminkštės,krėsti į paruoštus stiklainius.Žiemą puikus garnyras
Marinuoti patisonai
1kg mažų patisonų
1,5stiklinės vandens
0,5stiklinės obuolių acto
šaukštelis druskos
3šaukšteliai cukraus
garstyčių sėklų,lauro lapų,pipirų
kelios česnako skiltelės
morka,pjaustyta griežinėliais
kelios krapų šakelės
Patisonus kelias min.pavirti,nuvarvinus sudėti į stiklainius,dėti krapus,česnakus.Į vandenį,kuriame virė patisonai pilti actą,dėti morkas,pilti prieskonius.Užvirti ir užpilti patisonus.Pasterizuoti apie pusvalandį.
P.S.Šio recepto nebandžiau,radau savo užrašuose.Manau marinatą reikia virti iš kito vandens,nes jei virsime tame vandenyje,kur virė patisonai,jis bus žalias...
Keli receptai rasti internete
Jauni parauginti patisonai
Sūrymui: 1 l vandens, 50 g druskos. Prieskonių deriniai (pasirenkami pagal skonį):
juodųjų serbentų, vyšnių, krienų ir gelsvių lapų;
juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapų, krapų, česnakų;
krapų, česnakų, krienų šaknų ir lapų.
4-7 cm skersmens patisonus dėkite į indą sluoksniuodami su pasirinktais prieskoniais. Viršuje turi būti prieskonių sluoksnis. Užpilkite sūrymu, paslėkite ir rauginkite 3-4 dienas. Tada patisonus perdėkite į stiklainius sluoksniuodami su šviežiais prieskoniais. Sūrymą pavirinkite 2-3 min. ir karštą užpilkite ant patisonų. Taip kartokite 3 kartus, po to stiklainius sandariai uždarykite.
Patisonai su morkomis ir pomidorais
3 kg patisonų, 1 kg morkų, 0,5 kg pomidorų, 1 česnakas, krapų.
Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto druskos, 100 ml obuolių acto.
Patisonus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, morkas ir pomidorus griežinėliais. Patisonus 5 min. plikykite verdančiame vandenyje, morkas apvirkite. Taip paruoštas daržoves sumaišykite, pridėkite česnako skiltelių, krapų šakelių ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, jį atvėsinkite ir užpilkite ant daržovių. Stiklainius kaitinkite 90ºC temperatūroje
25 min. Sandariai uždarykite.
Su želatina marinuoti patisonai
1 kg patisonų, 0,5 kg pomidorų, 300 g svogūnų, 2 saujos petražolių lapų, 1 sauja gelsvės lapų.
Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, 3 šaukšteliai citrinų rūgšties, laurų lapų, pipirų, 3 šaukštai želatinos.
Patisonus, pomidorus ir svogūnus supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite žalumynus. Daržoves sluoksniais sudėkite į stiklainius. Išvirkite marinatą. Išbrinkintą ir ištirpintą želatiną supilkite į atvėsusį marinatą. Šiuo marinatu užpilkite daržoves, stiklainius pridenkite dangteliais ir kaitinkite 20 min. Sandariai uždarykite.
Su obuolių sultimis marinuoti patisonai
3 kg patisonų, 2 paprikos, 1 poras, 2 šaukšteliai krapų sėklų.
Marinatui: 2 l obuolių sulčių, 4 šaukštai druskos, 4 šaukštai cukraus.
Patisonus supjaustykite nedideliais gabalėliais, susmulkinkite porą bei paprikas, užbarstykite krapų sėklų ir išmaišykite. Marinatui užvirinkite obuolių sultis, suberkite druską, nugraibykite putas ir suberkite cukrų. Į marinatą sudėkite daržoves, nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir laikykite 3 val. Tada sudėkite į stiklainius ir kaitinkite 0,5 l stiklainius 20 min., o 1 l 30 min.
Konservuoti patisonai su agurkais
450 g nedidelių agurkėlių, 150 g patisono, 1 skiltelė česnako, krienų lapas, krapų, petražolės šakelė
2 gvazdikėliai, juodųjų pipirų.
Marinatui: 1 l vandens, 40 g druskos, 50 g cukraus, 1 šaukštas 9 proc. acto.
Agurkėlius ir patisoną nuplaukite. Patisoną supjaustykite maždaug tokio pat dydžio gabaliukais kaip agurkėliai. Į stiklainį sudėkite žalumynus ir prieskonius, paskui agurkus ir patisonus (sluoksniais). Užpilkite karštu marinatu, uždenkite dangteliais ir pasterizuokite apie 10 min. 90 o temperatūroje. Sandariai uždaryti.
Aciu uz tokia issamia informacija Gal reiks siemet juos tik marinuoti, ir tik didelius supjaustytus, o kitais metais, jei bus ju daugiau sudyge, tai marinuosiu mazus ir dar ivairius receptus isbandysiu
Pirkau iš bobutės turguje cukinijų daigus o užaugo patisonai . Tai nežinojau nei ką su jais daryti, o dabar pasiskaičiau jūsų receptukus tai dabar einu juos grūsti į stiklainiukus
Dar nebandyti receptukai, rasti kituose forumuose:
KONSERVUOTI PATISONAI SU AGURKAIS:
450 g nedidelių agurkėlių,
150 g patisono,
1 skiltelė česnako,
krienų lapas, krapų,
2 gvazdikėliai, juodųjų pipirų.
Marinatui: 1 l vandens, 40 g druskos, 50 g cukraus, 1 šaukštas 9 proc. acto. Agurkėlius ir patisoną nuplaukite. Patisoną supjaustykite maždaug tokio pat dydžio gabaliukais kaip agurkėliai. Į stiklainį sudėkite žalumynus ir prieskonius, paskui agurkus ir patisonus (sluoksniais). Užpilkite karštu marinatu, uždenkite dangteliais ir pasterizuokite apie 10 min. 90 o temperatūroje. Sandariai uždaryti.
PATISONAI SU MORKOMIS IR POMIDORAIS:
3 kg patisonų,
1 kg morkų,
0,5 kg pomidorų,
1 česnakas, krapų.
Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto druskos, 100 ml acto. Patisonus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, morkas ir pomidorus griežinėliais. Patisonus 5 min. plikykite verdančiame vandenyje, morkas apvirkite. Taip paruoštas daržoves sumaišykite, pridėkite česnako skiltelių, krapų šakelių ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Išvirkite marinatą, jį atvėsinkite ir užpilkite ant daržovių. Stiklainius kaitinkite 90ºC temperatūroje 25 min. Sandariai uždarykite.
Dar neišbandytas receptukas, bet gal kas bandys?
Ar galima patisonus marinuoti be sterilizacijos?
QUOTE(goldens @ 2009 08 30, 09:46)
Ar galima patisonus marinuoti be sterilizacijos?
Ką turite omeny be sterilizacijos?
Uzdaryti stiklainius ir nesterilizuoti
Marinuoti patisonai:
,grazu