QUOTE(Aurute @ 2007 03 13, 09:56)
Tai papasakok smulkiau, kaip ir ką dėjai
.
Aš irgi kartais kepu lazaniją, gal ko nors naujo atskleisi
.
matyt niekjo naujo neatrasiu
tik vietoj parmezano dedu mocarella
Prasom LAZANIJA
Reikia:
1 pakelio lazanijos lakštų (500 g.) as dedu 250g.
300 g. Parmezano sūrio; as dedu mocarellos
Bolonese padažui:
1 didesnis svogūnas (as nededu, beriu prieskonius maltai mesai)
1 didelė morka (is vis nededu )
skiltelė česnako,
300 g. faršo (galima 150 g. kiaulienos ir 150 g. jautienos),
15 g. džiovintų grybų arba 200 g. pievagrybių, (ju irgi nededu)
0.5 stiklinės balto vyno, ir be jo gerai iseina
0.5 stiklinės vandens,
3 šaukštai pomidorų pastos,
75 g. sviesto, prieskonių ir druskos;
Bechamel padažui:
50 g. sviesto, 50 g. miltų, 900 ml pieno, malto muskato.
Bolonese padažas gaminamas taip: gilesnėje keptuvėje ar vidutinio didumo
puode svieste pakepinamas svogūnas, sutarkuota per burokinę trintuvę
morka, susmulkintas česnakas. Daržovėms apkepus, sudedamas faršas,
susmulkinti grybai (džiovintus grybus prieš tai reikia derai išmirkyti
vandenyje). Viskas šiek tiek apkepama. Tada atskirai į
stiklinę įpilama puse stiklinės balto vyno, beveik tiek pat vandens ir
sumaišoma su 3 valgomaisiais šaukštais pomidorų pastos. Gautas skystis
supilamas į puodą su
daržovėmis ir mėsa, viskas pagardinama prieskoniais (baziliku, pipirais,
druska, raudonąja paprika ir kt.) ir leidžiama nugaruoti vandens
pertekliui (t.y. neuždengiant puodo), viskas kepama apie 30-45 minutes.
Padažas turi būti tirštas.
Bechamel padažas gaminamas taip : Ištirpinamas sviestas, jame apkepinami
miltai, tada palaipsniui, nuolat maišant pilamas pienas. Padažas
pagardinamas muskatu ir nuolat maišant užvirinamas. Keletą minučių
pavirinamas. Padažas turi būti truputį skystesnis už kondensuotą pieną.
Lazanijos lakštai paverdami apie 2 minutes vandenyje, ištraukti dedami po
vieną (kad nesuliptų) ant drėgno rankšluosčio ar ant lėkščių.
Aliejumi ar sviestu ištepamas kepimo indas, prieš tai įsitikinus, kad
tilps lazanijos lakštai.
Dedami lazanijos lakštai, kurie ištepami pirma Bechamel, o po to Bolonese
padažu, pabarstoma tarkuotu sūriu. Taip sutepami 4 sluoksniai, sudedant po
5 lazanijos lakštus. Ant viršutinio lakšto storu sluoksniu tepamas
Bechamel padažas ir gausiai apibarstomas sūriu, bei uždedama po mažą
gabalėlį sviesto, kad sūris nesudžiūtų. Indas dedamas į 250 laipsnių C
įkaitintą orkaitę ir kepama apie 20 minučių, po to dar paliekama 10 minučių
pastovėti, kad į lakštus geriau įsigertų padažai.
As lazanijos lakstus verdu tik po kokius 5, apie 3min, nes jeigu sudesu visa pakeli iskart man jie sulimpa. O istraukus dedu atskirtai, kol pagaminu visus padazus lazanijos lakstai jau buna isvirti.