Radau Oliverio knygoje paplotėlių receptą
Tikiuosi čia tie, kur ir per TV
rodė
MEKSIKIETIŠKAS PAPLOTĖLIS SU AVOKADŲ TYRETradiciniai meksikietiški paplotėliai (quesadilla) panašūs į įdarytus blynelius. Jie kepami iš kvietinių miltų, o svarbiausia įdaro sudedamoji dalis yra sūris. Paplotėliai gerai pašildomi ir patie¬kiami su avokadų tyre (guacamole) bei grietine. Tai vienas mano mėgstamiausių patiekalų - mudu su žmona Jools juos dieviname ir valgome beveik kiekvieną šeštadienį!
Avokadų tyrei gaminti naudoju 2-3 prinokusius avokadus, 2-3 prinokusius pomidorus be sėklų ir porą raudonų aitriųjų paprikų be sėklų. Viską sumetu į virtuvės kombainą kartu su sauja nuluptų ir supjaustytų laiškinių svogūnų bei gera sauja šviežių kalendrų. Kai vaisiai ir daržovės gražiai su¬smulkinami, įdedu dar porą supjaustytų pomidorų, gerą žiupsnį druskos ir supjaustyta pusę dar vieno avokado - kad tyrėje būtų stambesnių gabaliukų. Viską išdedu į dubenį ir atsargiai pabarstau jūros druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, gerai pašlakstau išspaustomis citrinų arba žaliųjų citrinų sultimis. Jeigu naudosite pirktinę avokadų tyrę (tingumo požymis, bet grei¬čiausiai taip ir padarysite), išdekite ją į dubenį, įpilkite šiek tiek išspaustų citrinų sulčių, įberkite žiupsnelį druskos ir maltos aitriosios paprikos, kad skonis būtų stipresnis.
Meksikietiškų paplotėlių įdarui reikės poros didelių saujų tarkuoto Čederio ir/arba raudonojo leste-rio sūrio, šiek tiek plonais griežinėliais supjaustytų laiškinių svogūnų, poros saujų supjaustytų šviežių kalendrų, raudonos saldžiosios paprikos ir trupučio raudonos arba žalios aitriosios paprikos (visos paprikos turi būti smulkiai supjaustytos ir be sėklų). Viską sumaišykite dubenyje, tada saują mišinio įdėkite tarp dviejų paplotėlio sluoksnių ir suspauskite. Galite pagaminti 4, 10 ar netgi 20 meksikietiškų paplotėlių ir laikyti juos šaldytuve iki kol prireiks.
Kai kurie žmonės mėgsta pakepti meksikietiškus paplotėlius aliejuje, tačiau dėl to šie tampa riebūs, o tai nėra labai sveika. Galite pakepti ant grotelių; aš mėgstu kepti sausoje keptuvėje su nesvylančia danga ant vidutinio stiprumo ugnies. Po pusantros minutės kepimo (iš abiejų pusių) paplotėlių išorė tampa traški, o įdaras išsilydęs ir tąsus. Į keturias dalis supjaustytus paplotėlius patiekite su avokadų tyre, grietine ir alumi.
P. S. Paplotėlius galite paskaninti ant grotelių kepta vištiena arba jūrų gėrybėmis, nuo pietų liku¬sia kiauliena, kiaukutiniais arba ant grotelių keptomis daržovėmis.