Įkraunama...
Įkraunama...

Koks yra sargus ir mylintis vaikus šuo?

QUOTE(tati @ 2010 01 06, 01:59)
Nereikia buti visaziniu, norint tai suprasti...
Pasvarstykim - reikalavimai busimam suniui svelniai tariant nerealus (na koks suo nepuls draskyti svetimo zmogaus, bet jam nesant vertingus daiktus is namu jau puls?) + kelis kartus issakyta fraze, kad vienokie ar kitokie sunys yra kvaili. Darom isvada, kad suniui nepateisinus vilciu buti protinguoju Reksu, jis bus isvadintas kvailu...
Modeliuojam ateiti:
* suo loja reikia-nereikia (o gal net kaukia diena ir/ar nakti),
* reaguoja i visus svetimus zmones agresyviai (o gal net draugiskai?)
* del trukstamo fizinio ir psichologinio kruvio darosi nesuvaldomas (tampo pavadeli, jei sugalvojat ji pavedzioti uz teritorijos ribu ar vezat pas veterinara; labai energingai ir neatsargiai zaidzia su jumis bei jusu vaikais)
* ilgainiui ima rodyti savo virsenybe pries seimos narius (paprastai pirmi buna vaikai, veliau ir suaugusieji, pasireiskia "lipimu" ant kojos, urzgimu salia maisto ir/ar zaislo ir t.t.)

Begant laikui su suniu bus uzsiimama ir laiko leidziama vis maziau ir maziau. O jei jusu pasirinkta veisle bus kad ir VA ar labradoras, ar b. zenenhundas, pridekime dar ir tai, kad suo negaus jam taip reikalingo seimininku, seimos demesio, bendravimo, tad visos minetos problemos gali tik paastreti ar ju buti dar daugiau.
Aisku, as galiu ir klysti, nes galimas ir kitas variantas - jus imsites atidziai dometis jusu kriterijus vienu ar kitu atzvilgiu atitinkanciomis veislemis, sunu psichologija, drasura, prieziura ir jusu suo nebus eilinis Lietuvos voljerinis/lenciuginis suo, paliktas likimo valiai, kad "sargautu". Butu labai smagi istorijos pabaiga. Deja, realybe tokia - labai retas toks pasidomejimas baigiasi antruoju variantu.

Na as tikrai jau nebeturiu noro atsakyneti i kiekviena Jusu parasyta punkta (velus metas visgi),ar Jusu ispranasautas istorijas,bet pasakysiu tik tiek kad mano kelemi kriterijai tikrai nera nerealus.Mano kaimynai turi VA , jis lauke gyvena.Tai tarkim tu gali vaikscioti prie jo ir pan ,bet jei nueisi pvz i garaza ir bandysi kazka issinesti jis tau kibs i atlapus,nebent seimininkas salia stovi ir mato.Taigi yra tikrai tokiu sunu,ir jei jus tokiu nesat mate tai nereiskia ,kad nera PROTINGU sunu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Candela: 06 sausio 2010 - 00:16
Nemanau, kad kaimyno suo gime protingu. Jus domejotes kiek laiko jis praleidzia su sunimi ji dresiruodamas, vedziodamas ir priziuredamas? Mano VA irgi kas mate laiko protingu suniu, tik vat nieks nesugeba pasidomet kiek reik laiko kad tas suo taptu PROTINGU.
Atsakyti
nu tai pasirodo mes protingu sunu nemate. o as manau kad cia yra beda protingo seimininko paieskose. nes pas mane pvz net 5 protingi sunys yra , ir pas kitus pazistamus vien tik protingi, taciau ir seimininkai kitaip masto ir elgiasi nei kad Tamsta kalbat, o protingi, nes su jais gyvenama ir dirbama.
na tai jei jau aisku kad protingiausias yra kaimynu VA tai paprasykit kad ji jum ir duotu. arba dalinkites per puse, lengviau priziuret bus.
o jei rimtai, tai kam kazi cia mus varginat jei jau viska zinot ir jau viskas nuspresta. pagailekit musu laiko, man pvz reikia 5 sunis po 35 kg i lovytes paguldyt ir uzmigdyt.
Atsakyti
Nu kas kam "protingas"... Man, asmeniškai, protingas šuo truputį kitais kriterijais matuojamas. Mano abu kvaili, turbūt, nes nekimba į atlapus baisiems dėdėms biggrin.gif
Atsakyti
Wolfin - tau sunku... 4u.gif Mano dvi po 25kg pačios susiropščia į lovytes biggrin.gif
O tai, kad šuo kimba į atlapus tik ką į kiemą įsileistam žmogui, man ko tai nėra didelio proto ar inteligencijos požymis.
Atsakyti
tai man sau paciai vieta rast tarp 3 sunu reikia, nes kiti du ant kitos lovytes miega lotuliukas.gif ale kaip patogu ir komfortiska ypac per salcius - ir silta ir minksta ir saugu, nes tikrai vagystes metu vagis be triusiku iseitu smile.gif ir is voljero isleist nereiktu begt rekiant " palaukit as suni turiu paleist, nes gi jis apsaugai skirtas" lotuliukas.gif
temos autorei deretu perskaityt tokia amerikietiska knygele, kur pasakoja apie tokiu sunu dresura ir kaip jie turi gyventi. o gyvena VISAD su seima, nes kas is to, kai seimininke uzpuolikas prievartauja, o suo - skirtas apsaugai ir apmokytas, baigia uzsiklykt voljere kieme. ziauru, bet tiesa... suo voljere tai tas pats kaip skambutis prie vartu. tiek is jo naudos.
Atsakyti
Wolfin skaitai mano mintis. Netgi nelabai yra tikslas turėti agresyvų svetimiems šunį namie, nes turėdamas tokį šunį prieš eidamas atidaryti durų, šunį greičiausiai uždarysi vonioj.... Man optimalus variantas dalyvaujantis, kartu būnantis šuo, kuris reikalui esant sugebėtų ir dantukus parodyt. Be visa ko toks šuo privalo būti valdomas balsu - komanda FU mokėti tvirtai, be dešimt pakartojimų.
kchmmmmm svarstau apie trečią šunį, kad kojas šildytų, dabar tik vienas šonas ir kitas šonas. Nors paskutiniu metu mėgaujuosi akupresūriniu šildančiu masažu wink.gif
Atsakyti
QUOTE(wolfin @ 2010 01 06, 02:03)
tai man sau paciai vieta rast tarp 3 sunu reikia, nes kiti du ant kitos lovytes miega  lotuliukas.gif  ale kaip patogu ir komfortiska ypac per salcius - ir silta ir minksta ir saugu, nes tikrai vagystes metu vagis be triusiku iseitu smile.gif ir is voljero isleist nereiktu begt rekiant " palaukit as suni turiu paleist, nes gi jis apsaugai skirtas"  lotuliukas.gif

Žiūriu labai geros ir praktiškos veislės šunis auginat. Vagis nelįs, pagalvojęs, kad vilkų visur knibžda ir dar malkų sutaupot, apgula aplink ir sušildo. lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(wolfin @ 2010 01 06, 02:31)
nu tai pasirodo mes protingu sunu nemate. o as manau kad cia yra beda protingo seimininko paieskose. nes pas mane pvz net 5 protingi sunys yra , ir pas kitus pazistamus vien tik protingi, taciau ir seimininkai kitaip masto ir elgiasi nei kad Tamsta kalbat, o protingi, nes su jais gyvenama ir dirbama.
na tai jei jau aisku kad protingiausias yra kaimynu VA tai paprasykit kad ji jum ir duotu. arba dalinkites per puse, lengviau priziuret bus.
o jei rimtai, tai kam kazi cia mus varginat jei jau viska zinot ir jau viskas nuspresta. pagailekit musu laiko, man pvz reikia 5 sunis po 35 kg i lovytes paguldyt ir uzmigdyt.

pagailekit musu laiko, man pvz reikia 5 sunis po 35 kg i lovytes paguldyt ir uzmigdyt.
laikau as jumis su grandinemis pririsusi prie kompiuterio lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Ir jus butinai turit i kiekviena posta atrasyta,o tai duok dieve kazko neperskaiciusi,nepamaciusi liksit lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
nesvarbu kokį šunį įsigysit - Jūsų laukia nusivylimas.... 4u.gif filmuose ir knygose tie šunys visai kitaip atrodo...
būtinai įliskit paskaitinėkit temas apie konkrečių veislių šunis... bent keletą mėn... nueikit į kokią dresuros pamoką iš toliau pažiūrėti... ir atmetusi emocijas paklausykit ką sako labiau patyrę...

Atsakyti
QUOTE(Candela @ 2010 01 06, 00:11)
pvz i garaza ir bandysi kazka issinesti jis tau kibs i atlapus,nebent seimininkas salia stovi ir mato.

o tai dažnai ten pas jus ar kaimynus visokie braunasi ir bando kažką nešti? g.gif taigi tuomet jūs šunis kaip kojines keisite, nes patikėkit, tokie nešėjai ras būdų kaip susitvarkyti su šunimis... šuo, juk ne koks ginkluotas kileris... ar ne geriau būtų tikrai įsivesti signalizaciją, o šunį auginti normaliai, namuose, tik išleidžiant į lauką, kad palakstytų palei tvorą, ant kurios dar plius užrašas: Atsargiai, piktas šuo. Lankyti su šunimi dresūrą, aišku, jei taip jau norit, įtraukiant pamokas apie užpuolikus ar pan. ax.gif
Nebūtina, juk to didelio, galbūt darbinio šuns guldyti į lovas, sofas, nupirkite jam guolį, apgyvendinkite kokiame prieškambaryje naktį, rūpinkitės, gerai šerkite, prauskite ir leiskite jam užeiti ir į kitus kambarius. Tuomet turėsite draugą ir sau, ir vaikams, ir šiokį tokį sargą dieną teritorijoje. Bet vėlgi, nepamirškite apie dresūrą, nes šuo tik sėdėdamas voljere jūsų juk niekaip neapsaugos, o palaidas, neauklėtas šuo gali šokinėti per tvorą ar pro ją prasikasti, užjautęs rujojančią kalę ar dar ką nors ir galite turėti rimtų bėdų. Šuo tikrai nėra įnagis, jis tikrai yra šeimos narys ir žmogaus draugas, kurį nuolat reikia tobulinti, su juo bendrauti ir t.t.
Atsakyti
Man labai gaila autorės būsimo šuns. Kiek supratau, jai reikia signalizacijos ir apsaugos šunyje. Viskas. Daugiau nieko iš šuns ji nesitiki. Turiu absoliučiai tokį pavyzdį už tvoros: VA mišrūnas jau 5-ti metai nėra išėjęs iš voljero. Taip, rūpinasi juo: neša valgyti, kai labai šalta nuneša šilto vandens, skiepyja. Lakstyti nepaleidžiamas, nes numins gėlyną, krūmelį. Man visiškai aiški autorės pozicija: šuo- protingas, nes gins šeimininkus ir tiksliai žinos nuo, bei kokiu smarkumu ginti wink.gif ir panašiai. Bet jis toks turi būti gimęs. Protingas, tiesiog intelektualas doh.gif. Ir autorės nuomone, normalus šuo gyvena tik ant lenciūgo. Visi kiti- žaislai ir nešunys.
Tikrai gaila būsimo jų šuns. Ir visai geri patarimai buvo įsigyti signalizaciją, pasisamdyti apsaugą.
P.S. skaičiau visą diskusiją, man atrodo, kad jei ir paglostys tą šunį šeimininkė, tai tik su pirštinėmis cool.gif . Bent jau man pasirodė, kad renkamas daiktas, ne gyvas sutvėrimas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Aidulia: 06 sausio 2010 - 10:15