QUOTE(*Passion* @ 2012 09 17, 23:07)
Pasakysiu šlykščiai, bet teisingai - užsiberk ant kako tos druskos ir bus super skonis nuo to E621.
Pasakėt neteisingai. Jis nesuteikia skonio, o jį ryškina, užbėrus ant kakos, gausit dar didesnę kaką.
4 mums įprastus skonius pažystam gerai: saldu, rūgštu, kartu, sūru. Neseniai pripažintas ir dar vienas - umami. Žmogui jį sukelia dvi aminorūgštys: natrio glutamatas ir aspartatas. Pats savaime jis nėra kažkas labai skanaus, skanu tampa dermėje su kitais skoniais. Kad natrio glutamatas yra sveikatos priešas nr. 1, nebūčiau tokia tikra. Azijos virtuvėje jis labai plačiai naudojamas, jo daug yra ir sojų padaže, bet tarkim japonų gyvenimo trukmė viena ilgiausių pasaulyje. Produktų etiketes visada verta skaityti: natrio glutamato buvimas gali išduoti kitų sudėtinių dalių kokybę. Pvz., šviežios prieskoninės žolelės (ir šviežiai džiovintos, t.y., ne 5 metų senumo) yra ir taip pakankamai aromatingos be jokių "papildų", o štai nuo rinktinių žolelių likusio "šieno" ir pasenusių, išsivadėjusių žolių aromatą ir skonį galima paryškinti natrio glutamatu ir taip pat parduoti kaip "gerą" produktą.