plyšius reikia užtepti piuvenų ir jų jungiklio (pvz. klijų, latekso) mišiniu. Jis greitai stengsta (per 20 min.). Paplitęs dviejų rūšių mišinys: šviesus ir tamsus (riešuto) spalvos. Pirkti specializuotose parduotuvėse - Vilniuje tokios net nežinau.
Blogiausiu atveju, tokį mišinį galima pasigaminti iš atitinkamo medzio (reikėtų tų pačių kaip ir skrynia) piuvenų ir lipalo. Netinka visi Senukų prekybos tinkle pardavinėjami glaistai - į juos nesusigeria dažai. Galima naudoti ir tos pačios šveičiamos skrynios pjuvenas.
Antikvarinę, ne tragiškos būklės vertybę, gadinti dekupažo būdu yra nusikaltimas praeičiai.
Jei skrynia, pagaminta iš lapuočio, tai jos nereikėtų dažyti - natūralus medis gražesnis už visas dirbtines spalvas. Iš teksto supratau, kad Jūsų skrynia pagaminta iš spygliuočio. Tokias galima beicuoti ąžuolo žievės nuoviru (pirkti vaistinėje).
Įdedu kelių minimalistiškai restauruotų skrynių ar kuparų pavyzdžius. Reikėtų palikti ir istorijos pėdsakus: nedidelius plyčius, kampų nubraukimus, įrėžius, spalvinius nublankimus, šešėlius ir pan. Vienas šviesus kuparas dar nerestauruotas.
http://www.dvylikake...i...=0&Itemid=1
Daina76 Ačiū už patarimus
Skambinau vyrui, kažkaip neįsidėmėjo kokio medienos ta "kupara" (taip jo močiutė vadindavo).
Dekupažas tikrai mums netinka Nenorim gadinti skrynios gėlytėm, angeliukais, meškiukais ir t.t. Norim, kad liktų tokia kokia buvo.
O ką patartum dėl vidaus išklojimo medžiaga?
Ir dar, ką daryti su rankenėlėm, jos labai surūdyję.
Skambinau vyrui, kažkaip neįsidėmėjo kokio medienos ta "kupara" (taip jo močiutė vadindavo).
Dekupažas tikrai mums netinka Nenorim gadinti skrynios gėlytėm, angeliukais, meškiukais ir t.t. Norim, kad liktų tokia kokia buvo.
O ką patartum dėl vidaus išklojimo medžiaga?
Ir dar, ką daryti su rankenėlėm, jos labai surūdyję.
Tokios kuklios skrynios nebuvo išklojamos gelumbe. Galima pasekti močiučių pavyzdžiu ir ant dugno patiesti senovinių laikraščių. Iš bėdos galima laikraščiais ar senais tapetais padengti ir vidines sienelių puses.
Rankenų rūdis nušveisti plieno vilna arba mažai grūdėtu švitriniu popieriumi, po to sutepti aliejumi (kad ir saulėgrąžų ar linų). Jokiu būdu rūdžių nenuiminėti jokiais pirktiniais rūdžių surišėjais - rankenos atrodys arba kaip vakar pagamintos, arba beviltiškai pabals. Nedidelis rūdžių kiekis skrynią tik papuoš.
Jei yra galimybė, tai nušveistas rankenas nuimkite ir palaikykite karštose žarijose; po to pamerkite į variklyje panaudotą tepalą ir vėl greitai ištraukite. Nuvalyti nebūtina - tepalas turėtų prikepti. Yra ir kitos priemonės, bet sunkiau prieinamos.
Rankenų rūdis nušveisti plieno vilna arba mažai grūdėtu švitriniu popieriumi, po to sutepti aliejumi (kad ir saulėgrąžų ar linų). Jokiu būdu rūdžių nenuiminėti jokiais pirktiniais rūdžių surišėjais - rankenos atrodys arba kaip vakar pagamintos, arba beviltiškai pabals. Nedidelis rūdžių kiekis skrynią tik papuoš.
Jei yra galimybė, tai nušveistas rankenas nuimkite ir palaikykite karštose žarijose; po to pamerkite į variklyje panaudotą tepalą ir vėl greitai ištraukite. Nuvalyti nebūtina - tepalas turėtų prikepti. Yra ir kitos priemonės, bet sunkiau prieinamos.
Šiuos baldus pirkau Kaune "nuplyšusius" - pati susitvarkiau per gerą mėnesį (trūko drožinių, apvadų, rankenėlių, kojų, lentynų, kreivos durys, nuskelta krėslo atkaltė, keli dažų ir lako sluoksniai ir daug kt.). Tiesa, drožti pati nemoku - paprašiau viename sode gyvenančio meistrelio ... Identiškus apvadus nulupau nuo kito beviltiško baldo.
daugiau nuotraukų - mano galerijoje. Tai ne savireklama - aš restauruoju tik mano baldus ir nekvaršinkite man galvos su pasiūlymais.
daugiau nuotraukų - mano galerijoje. Tai ne savireklama - aš restauruoju tik mano baldus ir nekvaršinkite man galvos su pasiūlymais.
Super padirbėta, o Daina76 kur galerija? Nuorodą kokią mestelk... Profesija tavo tokia, ar hobis? Iš kur išmokai, ar savamokslė?
į galeriją reikia eiti per vartotojo vardą.
Mano profesija, pomėgiai ir patirtis nekenkia restauratoriaus darbui. Dabar užsiimu kitais dalykais, o susitvarkau tik savo baldelius, kad neužmirščiau įgūdžių ir paįvairinčiau veiklą.
Įdedu vakar pirktą Išlaužo klebono stalelį, gamintą 19 amžiaus antroje pusėje iš sodo ąžuolo. Skilęs stalviršis, kojos apačia prilipinta, nėra viso graižo ir t.t. Reikės palaipsniui tvarkyti ...
Mano profesija, pomėgiai ir patirtis nekenkia restauratoriaus darbui. Dabar užsiimu kitais dalykais, o susitvarkau tik savo baldelius, kad neužmirščiau įgūdžių ir paįvairinčiau veiklą.
Įdedu vakar pirktą Išlaužo klebono stalelį, gamintą 19 amžiaus antroje pusėje iš sodo ąžuolo. Skilęs stalviršis, kojos apačia prilipinta, nėra viso graižo ir t.t. Reikės palaipsniui tvarkyti ...
Daina76, ar galėtumėt papasakoti kaip sutvarkyti kreivas duris?
atleiskite, bet aš dar ... durų niekada netvarkiau. Na, neturiu namuose nė vienų senovinių durų
Šiaip į tokį klausimą neatsakys net profesionaliausias restauratorius - jis gi tų durų nematė.
Pirmiausia patariu išsiaiškinti durų "sugedimo" priežastį. Tik tuomet galima skirti "gydymą". Paprasčiausia tvarkyti duris, kurios nukentėjo nuo saulės ar drėgmės pertekliaus. Na, nepykite, bet negaliu daug tuščiai kalbėti apie nečiupinėtą nematytą daiktą.
Šiaip į tokį klausimą neatsakys net profesionaliausias restauratorius - jis gi tų durų nematė.
Pirmiausia patariu išsiaiškinti durų "sugedimo" priežastį. Tik tuomet galima skirti "gydymą". Paprasčiausia tvarkyti duris, kurios nukentėjo nuo saulės ar drėgmės pertekliaus. Na, nepykite, bet negaliu daug tuščiai kalbėti apie nečiupinėtą nematytą daiktą.
Kvailai nuskambėjo mano klausimas... Buvau supratus, kad viename iš baldų buvo kreivos durelės. Kažkada norėjau pirkt spintą, kurios durys nesidarinėjo, greičiausiai nuo drėgmės. Apvadas buvo atsiklijavęs ir užsirietęs. Maniau, kad per sudėtinga bus restauruot. Štai todėl paklausiau..
QUOTE(Daina76 @ 2009 09 17, 12:54)
Šiuos baldus pirkau Kaune "nuplyšusius" - pati susitvarkiau per gerą mėnesį (trūko drožinių, apvadų, rankenėlių, kojų, lentynų, kreivos durys, nuskelta krėslo atkaltė, keli dažų ir lako sluoksniai ir daug kt.).
Na, dabar supratau, kad apie ... baldo duris kalbate
Ten tikrai nieko baisaus negalėjo būti. Pirmiausia reikėjo pažiūrėtiar spinta stovi ant lygaus paviršiaus - tikrinti gulsčiuku. Galbūt išsikraipiusi spintos konstrukcija ir ją nesunkiai galima grąžinti atgal. Įtariu, kad labiausiai trukdė tas atsilupęs apvadas - taigi, jį reikėjo pritvirtinti.
Tik jokiu būdu "nemažinkite" durų mechaninėmis priemonėmis Tikrinkite lankstus, vyrius (tokius kištukus) - gal pakaks sutepti besiliečiančius durų ar staktos paviršius vašku, aliejumi, lašiniais ir pan. ? Vis tiek pamatysite, kurioje vietoje durys "netelpa". Gal pakaks saiko ribose pašveisti staktą? Kraštutiniu atveju reikia išimti duris ir jas tvarkyti.
Jei nepadeda mažos gudrybės, tai reikia duris guldyti "ant lovos", t.y. darbastalio ir gydyti. Bijau, kad tai jau bus skirta pabaigti meistraujančiam žmogui, net ir nebūtinai restauratoriui. Sunku ką nors konkrečiai pasakyti, kai to negaliu matyti gyvai. Daktaras irgi gali ribotai gydyti telefonu, internetu ir pan.
Papildyta:
Baigiau tvarkyti stalelį. Rytoj įdėsiu nuotraukas ir komentarus iš viso restauravimo proceso:
Dabar įmetu vieną netvarkyto stalo ir tris pabaigto (pagal mano skonį) nuotraukas.
http://www.supermama...9_8428_4759.jpg
http://www.supermama..._8428_33701.jpg
http://www.supermama..._8428_21017.jpg
http://www.supermama..._8428_23797.jpg
na, neveikia ta nuotraukų įkėlimo "mašina" - žiūrėkite mano galerijoje
Ten tikrai nieko baisaus negalėjo būti. Pirmiausia reikėjo pažiūrėtiar spinta stovi ant lygaus paviršiaus - tikrinti gulsčiuku. Galbūt išsikraipiusi spintos konstrukcija ir ją nesunkiai galima grąžinti atgal. Įtariu, kad labiausiai trukdė tas atsilupęs apvadas - taigi, jį reikėjo pritvirtinti.
Tik jokiu būdu "nemažinkite" durų mechaninėmis priemonėmis Tikrinkite lankstus, vyrius (tokius kištukus) - gal pakaks sutepti besiliečiančius durų ar staktos paviršius vašku, aliejumi, lašiniais ir pan. ? Vis tiek pamatysite, kurioje vietoje durys "netelpa". Gal pakaks saiko ribose pašveisti staktą? Kraštutiniu atveju reikia išimti duris ir jas tvarkyti.
Jei nepadeda mažos gudrybės, tai reikia duris guldyti "ant lovos", t.y. darbastalio ir gydyti. Bijau, kad tai jau bus skirta pabaigti meistraujančiam žmogui, net ir nebūtinai restauratoriui. Sunku ką nors konkrečiai pasakyti, kai to negaliu matyti gyvai. Daktaras irgi gali ribotai gydyti telefonu, internetu ir pan.
Papildyta:
Baigiau tvarkyti stalelį. Rytoj įdėsiu nuotraukas ir komentarus iš viso restauravimo proceso:
Dabar įmetu vieną netvarkyto stalo ir tris pabaigto (pagal mano skonį) nuotraukas.
http://www.supermama...9_8428_4759.jpg
http://www.supermama..._8428_33701.jpg
http://www.supermama..._8428_21017.jpg
http://www.supermama..._8428_23797.jpg
na, neveikia ta nuotraukų įkėlimo "mašina" - žiūrėkite mano galerijoje
Ąžuolo žievę reikia užvirinti vandenyje. Vėliau į ruošinį galima įpilti spirito ar degtinės (tačiau nebūtina - geriau į gerklę ).
Jei norite dažyti su "šešėliais", atspindžiais (t.y. netolygiai), pilkite sėmenų aliejaus ar dažomo daikto paviršių vietomis prabraukite vašku. Riebaluotoje vietoje dažai gerai neįsigers.
Na, yra čia daug variantų ir galima įjungti "kūrybą".
Jei norite dažyti su "šešėliais", atspindžiais (t.y. netolygiai), pilkite sėmenų aliejaus ar dažomo daikto paviršių vietomis prabraukite vašku. Riebaluotoje vietoje dažai gerai neįsigers.
Na, yra čia daug variantų ir galima įjungti "kūrybą".