Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitymas

QUOTE(AGI @ 2015 01 28, 12:02)

Viliuosi, kad kada nors ateis laikas, kai vaikas susidomės romanais, bet iki šiol jo akys sužybsi tik pamačius kokią schemą ar mechanizmą.

AGI, teigiama, kad skaitymas yra įprotis ir svarbu jį ugdyti, o priemonės gali būti įvairios - nebūtinai grožinė literatūra, bet ir žurnalai, enciklopedijos ir pan. Grožinį kūrinį gali ir klausyti skaitomą, vaikams skaityti balsu, net jei patys jau moka, rekomenduojama iki maždaug metų.

galbūt sudomintų Mėgintuvėlio knygos? pati nevarčiau, bet giria - gal mūsų ar Garliavos viešoji biblioteka turėtų, ar Akropolio knygyne nuvažiavus duok pavartyti ir įvertinti.

Emilis ir man pačiai nelabai patinka, vaikystėje patiko pagal knygą sukurtas miniserialas, o knyga visai ne ax.gif kitos, kiek skaičiusi A. Lindgren, patiko smile.gif
Atsakyti
as saviski antroka nezinau kaip ipratint savarankiskai skaityt verysad.gif . knygas jis lb megsta, skaitom kas vakara (tiksliau as jam skaitau), visus klasikinius vaikisku romanus jau baigiam perskaityt. tai darom jau daugybe metu, net nzn gal nuo kokiu 2 m skaityt vakarais pradejau g.gif . kartais kaulija ir diena paskaityt, bet as dazniausiai laikausi pozicijos, kad diena pats turi skaityt, as tik pries miega kokiu 15-20 min. tai va, yra kelis kartus skaites pats po koki puslapi. bet tik kelis. nors ir knygos idomios, ir tikrai jam lb patinka.
siaip skaitem viska, ir is A. Lingren viska, kas lietuviskai parasyta, ir sarlotes voralinkli, gulbes trimita, Harkos puse knygu serijos, Dz. Darelo kelias knygas, stirniuka bembi, pepe ilgakojine ir jau net nebesuskaiciuoju biggrin.gif . turiu visas savo vaikystes knygas. tai mes jau baiginejam praktiskai viska is tinkanciu jo amziaus grupei biggrin.gif . dabar mamutu medziotojus skaitom, tai nors mano akimis ji tokia ziauroka - apie pirmykscius zmones ir ju gyvenima, buiti, bet va vaikui lb idomu.
nzn, kaip ipratint pati vaika skaityt. pavyzdi jis mato, nes as esu tikrai nemaza skaitytoja, kasdien vaikas mato, kaip knygas skaitau, namie irgi yra gausybe knygu. va vyesnysis sunus skaite pats iki kokiu 10 m, ir nemazai. o paskui kompas jis visiskai sugadino verysad.gif . tai ir nebeskaito iki siol.
Papildyta:
QUOTE(muminukas @ 2015 01 28, 19:00)
AGI, teigiama, kad skaitymas yra įprotis ir svarbu jį ugdyti, o priemonės gali būti įvairios - nebūtinai grožinė literatūra, bet ir žurnalai, enciklopedijos ir pan. Grožinį kūrinį gali ir klausyti skaitomą, vaikams skaityti balsu, net jei patys jau moka, rekomenduojama iki maždaug  metų.

o kaip ugdyti? g.gif turim ir enciklopediju, ir iliustruotu visokiu zinynu kalnus. nu pavarto. bet pats neskaito schmoll.gif . audioknygu patinka klausyt. bet tai kad nelabai ju yra lietuvisku g.gif . o gal as nzn kur ieskot?
zurnalai tai mane nervina, nieko ten gero tuose vaikiskuose, tik reklamu visokiu prikista, kazkokiu kvailu zaislu prideta. paskaito kokius donaldo komiskus kartais, bet neypatingai domisi schmoll.gif
Atsakyti
Le Murka, sunku ką ir patarti. Kol kas turbūt ir toliau skaityk balsu - maniškis ir pats skaito, bet visada ir klauso, kai mažiams skaitau.
o bibliotekose lankotės? kokia mokytojos pozicija? aš saviškiui kas vakarą turiu pasirašyti, kiek puslapių perskaitė, o mokykloje patikrinama, ar skaitė ir tėvų pasirašyta.
Papildyta:
jei turi išmanųjį telefoną, parsisiųsk programėlę Lietuviškos pasakos, dar vakarais mes jungdavomės per LRT vakaro pasaką (dabar nesijungiam, kita laiko juosta).
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2015 02 02, 21:26)
Le Murka, sunku ką ir patarti. Kol kas turbūt ir toliau skaityk balsu - maniškis ir pats skaito, bet visada ir klauso, kai mažiams skaitau.
o bibliotekose lankotės? kokia mokytojos pozicija? aš saviškiui kas vakarą turiu pasirašyti, kiek puslapių perskaitė, o mokykloje patikrinama, ar skaitė ir tėvų pasirašyta.
Papildyta:
jei turi išmanųjį telefoną, parsisiųsk programėlę Lietuviškos pasakos, dar vakarais mes jungdavomės per LRT vakaro pasaką (dabar nesijungiam, kita laiko juosta).

na bibliotekoje tik m-kloje lankosi. parsinesa kartais kokia knygute, bet pasivolioja ji ant stalo ir nunesa atgal, itariu, neskaites biggrin.gif . o mokytojos pozicijos nezinau is tikro. nera nieko sakius apie tai g.gif . gal vasarai uzduos kiek nors perskaityt? g.gif

tel neturi ismoniojo dar vaikas. bet as pas save telefone prisirasius vaikisku pasaku, tai kokioj tolimesnej kelionej duodu paklausyt. bet jau irgi viskas perklausyta ne karta. ir jau nebelabai idomios tos pasakeles, reiks ka nors rimtesnio parsiust
Atsakyti
Le Murka, jei tavo išmanusis telefonas, app pati parsisiųsk, ne vaikas smile.gif

Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2015 02 03, 14:34)
Le Murka, jei tavo išmanusis telefonas, app pati parsisiųsk, ne vaikas smile.gif

o ten tos pasakos ne leliukiskos? tiks astuonmeciui?
Atsakyti
QUOTE(Le Murka @ 2015 02 03, 19:26)
o ten tos pasakos ne leliukiskos? tiks astuonmeciui?

kaip supratau, jos iš LRT Vakaro pasakos rinkinių. mano klauso beveik 10, 6 ir 3 su puse, tinka visiems - daugmaž lietuvių liaudies pasakos. kai kurias tikrai skaito Rumšas vyresnysis, vieną skaito Bagdonas, kitų nepažinau. pasaka Aniutė labai nenormali, kažkokia be moralo. aš jas jau patamsy įjungiu, sugulus. nemokama programėlė.

-------
aišku, teoriškai patarinėti lengviausia, bet kiekvienam savas būdas.
Atsakyti
QUOTE(AGI @ 2015 01 28, 12:02)
Viliuosi, kad kada nors ateis laikas, kai vaikas susidomės romanais, bet iki šiol jo akys sužybsi tik pamačius kokią schemą ar mechanizmą.

O gal tiesiog pabandyti paieškoti knygų šiomis temomis mirksiukas.gif Gal vaikas susidomėtų technikos išradimų istorijomis, o prie to paties ir pačių mokslininkų biografijomis.
Tiesa, neužfiksavau kokio amžiaus Jūsų vaikas.
Papildyta:
QUOTE(Le Murka @ 2015 02 02, 20:13)
zurnalai tai mane nervina, nieko ten gero tuose vaikiskuose, tik reklamu visokiu prikista, kazkokiu kvailu zaislu prideta. paskaito kokius donaldo komiskus kartais, bet neypatingai domisi schmoll.gif

žurnalų taip pat yra įvairių. tik jie brangoki. mano vaikai labai mėgsta - National Geographvic vaikams, Kodėl (žurnalas smalsiems vaikams), Laimiukas (literatūrinis žurnalas). Nepasakyčiau, kad jie yra komerciniai, jokių žaisliukų kaip priedų nėra, o ir turinys vertas dėmesio. Gal ir dar kažko panašaus yra. g.gif
Atsakyti
Bandom ir mes pratintis prie knygu. Lietuviskos nelabai noriai skaitosi, o vat angliskas po 24 knygas (ir gan storas) perskaito per mokslo metus. Sake jiems angliskos idomiau. Bandau ivesti tradicija, kad kiekviena vakara pries miegeli bent kazkiek lietuviskai paskaityti. Reikia gi kazkaip kalba turtinti. Nes kai reikia rasinelis lietuviskai parasyti, tai sunku, oi sunku. O angliskai tarsi is natu liejasi. Taigi, sakau, rasyk kaip kad rasai anglu, bet ne, lietuviskai taip nesirisa sakiniai ir nors tu ka...
Atsakyti
Mes ir pratinamės skaityt (pirmokas), pirmą kartą buvo bibliotekoj, parsinešė knygą, skaitom ir labai saugom biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Hila @ 2015 02 13, 17:06)
Bandom ir mes pratintis prie knygu. Lietuviskos nelabai noriai skaitosi, o vat angliskas po 24 knygas (ir gan storas) perskaito per mokslo metus. Sake jiems angliskos idomiau.  Bandau ivesti tradicija, kad kiekviena vakara pries miegeli bent kazkiek lietuviskai paskaityti. Reikia gi kazkaip kalba turtinti. Nes kai reikia rasinelis lietuviskai parasyti, tai sunku, oi sunku. O angliskai tarsi is natu liejasi. Taigi, sakau, rasyk kaip kad rasai anglu, bet ne, lietuviskai taip nesirisa sakiniai ir nors tu ka...

O kurios labiausiai užkabino? Pas mus atvirkščiai. Bandom prisipratinti skaitymą anglų kalba. Nors po vieną kas mėnesį.
Atsakyti
QUOTE(janna @ 2015 02 18, 12:56)
O kurios labiausiai užkabino?  Pas mus atvirkščiai. Bandom prisipratinti skaitymą anglų kalba. Nors po vieną kas mėnesį.

Jūs Lietuvoje? Manau, Hila angliakalbėje šalyje gyvena, dėl to yra tokia situacija. Mano vaikas kasdien vienodai skaito ir lietuviškai, ir angliškai tiesiog jam patinkančias knygas. Pvz., lietuviškai skaito Amerlio seriją, angliškai - Persio Džeksono pirmą knygą. Siūliau skaityti Persį lietuviškai, bet nenorėjo ilgai laukti, kol atsiųs iš Lietuvos. Ir apskritai užsienio rašytojų knygas parenku taip - jei angliška, skaito originalą, jei vokiška, švediška ir kt., skaito vertimą į lietuvių kalbą.
Atsakyti