Mes su vyru esam mėgėjai skaityti.
Jei randu valandą laisvą - įsitaisau su knyga. Vyras irgi - TV nemėgsta, geriau paskaito kokią knygą arba nusnūsta (kaip koks katinas - rado 0,5valandį ir tuoj snaudžia ).
Vaikams pasakas skaitėm prieš miegą nuo 2 metų. Pradžioj tas, kur vienam puslapy didelis paveikslas, viena -2 eilutės parašytos... Paskui palengva, palengva iki HP nuėjom. Skaitėm iki 10 metų.
Paskutiniu metu merginos ėmėsi skaityti pačios. Skaito NERAEALIAI - kol kelnes grįžus iš kiemo nusimauna turi puslapį perskaityti knygoje. Arba, laukia kino (prie TV) ir dar biškį paskaito - kol REKLAMA.
Plonų knygų nemėgsta, varo tik storus romanus su ilgais pratęsimais... Tipo, "Gėdytojos duktė" (4 tomai), HP (6 knygos), Šiaurės pašvaistė (3 tomai), Artemidas FAulas (3 knygos) ir panašiai...
Dabar laukia naujo HP. O dar knygyne akcija su "Samarkando amuletu": tai iškaulijo iš manęs kad amuleto pratęsimus nupirkčiau...
Dar prašo, kad nupirkčiau LAUROs (5-6 knygos??) serijos knygas...
Ir prieš miegą jau šiais metais nebeskaitom, bet duodam pusvalandį pačioms skaityti.
Nors iš tikro pastebėjau, kad jos skaito nuolat, pamokas paruošė ir guli su knyga...
Aš galvoju, kad užkrėtė tėvų pavyzdys. Mato - mama skaito, tėtis sako: paskaitysiu, ateisiu pakalbėti ir panašiai. Niekada neliepiau skaityti.
Sakymai arba "+" rinkimai mokykloje nepadeda.
Visaip ten, ir pliusus, ir vynuoges ir sraiges renka, per trimestrą yra nustatytas kiekis.
Aš pati,labai mėgstu skaityti ir nuo mažų dienų,kartu su sūnumi,skaitydavome kiekvieną dieną.Dabar sūnui beveik 11 metų ir jokio susidomėjimo knygomis.Tačiau kiekvieną dieną(tai jau tapo taisyklė),jis su didžiausiu "nenoriu",skaito po 10 lapų išrinktos knygos.Suprantu,kad berniukai dažniausiai nemėgsta skaityti...bet,verčiu.Ir žinote,progresas yra.Labai praplatėjo jo žodynas,skaito daug greičiau ir,kas svarbiausia,lengvai atpasakoja apie ką skaitė.Tiesa,nepaminėjau,kad sūnus pradėjo Lietuvoje mokytis tik nuo 3 klasės,todėl man tai didelis pastūmėjimas į priekį.Yra daug nuomonių,ar versti vaiką skaityti?Mano nuomone-taip!
GAL GALIT PASIULYTI IDOMIU KNYGU PENKTOKEI? KOKIAS KNYGAS SKAITO JUSU VAIKAI?
QUOTE(krissste @ 2008 02 20, 21:20)
GAL GALIT PASIULYTI IDOMIU KNYGU PENKTOKEI? KOKIAS KNYGAS SKAITO JUSU VAIKAI?
mano mergiote skaite siaip taip ir jai patiko
"Helenos Keler istorija"-autoriaus nepamenu
"Poliana"-Eleanor H. Porter
"Vienmeciai"-Mardzori Kinan Rolings
"Lese grizta"-Erikas Naitas
"Raganiuke"- O.Preubler- sita ypac patiko
Mano sunui 12m. Labai mego skaityti ir as tuo labai dziaugiausi, bet tai atrode visai naturalu, nes visa musu seima "knygagrauziai" namuose apie tukstanti knygu, vien sunaus virs 80... Nuo mazumes jam skaitydavau pasakeles, visokias istorijas. Kai paaugo, norejo pats kuo greiciau ismokt skaityti, labiausiai mego visokiausias nuotykiu knygas (ypac Astridos Lindgren ), po to metesi prie visokiu vaikisku enciklopediju, istorijos, geografijos zinynu. Mums tai buvo smagu ir issigelbejimas tam tikras, nes sunus labai judrus, issiblaskes (nustatytas hiperaktyvumas), o prie knygu kazkaip aprimdavo, susikaupes issededavo ramiai. Bet va, padarem klaida, pries pusmeti isigijom kompiuteri Mums jo jau seniai namie reikejo, bet vis delsem, nes buvau jau prisiklausius, kad vaikai "prilimpa". Ir maniskis tuoj prilipo, kaip gi kitaip, juk jau visi klasiokai seniai turi ir t.t. Dabar apie kompa zino turbut daugiau uz mane Ir knygos nuleke i sali nebezinau ka daryt... Aisku, nereikalauju prievarta skaityt, to, ko reikia mokslui, perskaito, bet kai tik laisva valandele - tuoj stengiasi prie kompo atsisest. Tenka draust, nes jau ir akinius nesioja (tai paveldeta, bet nuo kompo tikrai geriau regejimui nesidaro). Be to, dar paauglyste prasidejo, tai isvis toooks viska zinantis, nieko nebereik, kas anksciau svarbu buvo. Visa tai suprantu, tik labai liudna pasidare, kai apie knygas vos ne su panieka eme kalbet Va, savaitgali buvom knygu mugej, tai nieko neissirinko"ta perskaiciau jau seniausiai, to nebenoriu, tas neidomu". Na, bet kai pasakiau, kad uzsakiau paskutine Hario Poterio dali ir knyga apie piratus (paskutiniu metu labai domisi ju gyvenimu) tai akys suzibo, apsidziauge Vakar pati turejau dirbt kompu, neleidau atsisest, tai truputi paburbejo, bet rado kuo uzsiimt. Siandien irgi tik trumpam prisedo muzikos parasyt jau matau, kad laukia tu knygu... gal susigrazinsim nors kiek susidomejima
Man negaila to kompo, juolab, kad jis labai uzimtas per diena, grizta tik septinta vakaro po visu uzsiemimu, pamoku ruosimo, tai suprantu ta nora. Knygom laiko lieka mazai ir man paciai. Bet pastebejau, kad kai vaikas ilgiau sedi prie kompo, jo interesai siaureja, bukina vis tik... Jo klasej tai visi tevai tuo susirupine
Man negaila to kompo, juolab, kad jis labai uzimtas per diena, grizta tik septinta vakaro po visu uzsiemimu, pamoku ruosimo, tai suprantu ta nora. Knygom laiko lieka mazai ir man paciai. Bet pastebejau, kad kai vaikas ilgiau sedi prie kompo, jo interesai siaureja, bukina vis tik... Jo klasej tai visi tevai tuo susirupine
Beje, del vertimo, tai abejoju ar tai padeda gal geriau koks paskatinimas Atsimenu, as neverciama perskaitydavau viska, kas reikalinga ir daugiau. Neidomios pasirode tik "Iliada" ir "Eneida" , o vat kiti tai baisiausiai siausesi. Kai liepdavo skaityt, tai pas juos isijungdavo "atbulinis" ir daug kas neperskaite ir to, kas tikrai idomu... Kai atejo laikas skaityt Remarka, Hemingveju, jau keli metai buvo praeje nuo to laiko, kai as buvau perskaicius. Kai kurie klasiokai net nebande, nes buvo isitikine, kad vel bus nyku. Tarp mano klasioku buvo tokiu, kuriuos tevai ir baude, ir grasino del skaitymo, o jie vis tiek issisukdavo (paprasydavo manes turini perpasakot, skaitydavo tik knygos pradzia ir pabaiga ir pan. ). Mano geriausia drauge irgi nesizavejo knygom, tai as jai pasakodavau visokius dalykus ka idomaus skaicius. Karta "Zuika padukeli" perpasakojau, zvengem susiriesdamos, nuo tada ir ji uzsikabino skaityt. Jei vaikas pabendrautu su tais bendraamziais, kurie megsta skaityt, gal ir jam taptu idomiau? Ir reiktu parinkt kuo idomesne literatura, nuobodzios dar uzteks ateity Pvz., tas pati Vytauto Racicko "Zuika padukelis", manau, labai smagi butu ir siais laikais paskaityt, nors knygai jau virs 20m. Kas klause del knygu penktokams, tai siulyciau (cia is maniskio megstamiausiu, bet mergaitem gal kitokios knygos idomesnes )
Michael Scott "Alchemikas"
Astrid Lindgren "Kalis Bliumkvistas ir Rasmusas", bei "Pavojingas Kalio Bliumkvisto gyvenimas"
Julia Bruckner "Slaptasis tunelis" bei "Durys i nezinia"
Enid Blyton "Sauniojo penketuko nuotykiai"
Astrid Lindgren "Mes Varnu saloje" (sita, manau, ne maziau patiktu ir mergaitems, as ja taip pat labai megau)
Mardzori Kinan Rolings "Vienmeciai"
Arthur Conan Doyle "Uzrasai apie Serloka Holmsa"
Dar labai vis mego is serijos "Krrraupusis mokslas" ir "Gudriu atsakymu knyga", manau, tai ir su humoru (Krrr... mokslas ) ir naudingos (atsakymu knygos yra apie technika, gamta ir gyvunus, moklsla) knygos, kurios gali praversti ir mokantis.
Sunaus klsaiokes, zinau megsta W.i.t.c.h. zurnalus, tai, aisku, ne knyga, bet kiek zinau, yra ir knyguciu tos serijos. Ir dar skaito "Burtu knyga"
Dar prisiminiau knyga "Zaisdami mokomes" - tai apie fizikinius ir cheminius, mechaninius bandymus. Ji padejo man ir broliui pamegti chemija, tiesa, meiles fizikai neiziebe ir gali buti ivairiu pasekmiu atliekant bandymus, nors nieko nesusprogdinom tikrai
Labai noreciau, kad butu pakartotinai isleista Romualdo Kalonaicio "Saunusis ketvertukas prasmegusioje pilyje" - apie keturis paauglius, kurie patenka i paslaptinga pili ir is jos iseiti gali tik spresdami ivairius uzdavinius. Si knyga kadaise mane suzavejo ir buvo smagu sprest tuos uzdavinius, nors matematikos ujjj kaip nemegau, sunkiai sekesi
Michael Scott "Alchemikas"
Astrid Lindgren "Kalis Bliumkvistas ir Rasmusas", bei "Pavojingas Kalio Bliumkvisto gyvenimas"
Julia Bruckner "Slaptasis tunelis" bei "Durys i nezinia"
Enid Blyton "Sauniojo penketuko nuotykiai"
Astrid Lindgren "Mes Varnu saloje" (sita, manau, ne maziau patiktu ir mergaitems, as ja taip pat labai megau)
Mardzori Kinan Rolings "Vienmeciai"
Arthur Conan Doyle "Uzrasai apie Serloka Holmsa"
Dar labai vis mego is serijos "Krrraupusis mokslas" ir "Gudriu atsakymu knyga", manau, tai ir su humoru (Krrr... mokslas ) ir naudingos (atsakymu knygos yra apie technika, gamta ir gyvunus, moklsla) knygos, kurios gali praversti ir mokantis.
Sunaus klsaiokes, zinau megsta W.i.t.c.h. zurnalus, tai, aisku, ne knyga, bet kiek zinau, yra ir knyguciu tos serijos. Ir dar skaito "Burtu knyga"
Dar prisiminiau knyga "Zaisdami mokomes" - tai apie fizikinius ir cheminius, mechaninius bandymus. Ji padejo man ir broliui pamegti chemija, tiesa, meiles fizikai neiziebe ir gali buti ivairiu pasekmiu atliekant bandymus, nors nieko nesusprogdinom tikrai
Labai noreciau, kad butu pakartotinai isleista Romualdo Kalonaicio "Saunusis ketvertukas prasmegusioje pilyje" - apie keturis paauglius, kurie patenka i paslaptinga pili ir is jos iseiti gali tik spresdami ivairius uzdavinius. Si knyga kadaise mane suzavejo ir buvo smagu sprest tuos uzdavinius, nors matematikos ujjj kaip nemegau, sunkiai sekesi
visada skaitydavau pasakas nes pati taip užaugau ir kitaip būt negali, bet mano vyrukas 3-ioka ir skaityti pats megsta tik retsykiais.. Dar kartais pasiūlo man paskaityti
QUOTE(Domi @ 2008 02 28, 13:56)
Mano pirmokas nemegsta skaityti, na tik tiek kiek mokykloj:
Ir kaip jam sekasi skaityti? Ar jus jam skaitote knygas?
Ka megsta skaityti jusu desimtmeciai berniukai ?
Maniškis vienuolikmetis, labai mėgsta fentezi žanro literatūrą, dabar griaužia septintą Hario Poterio dalį, prieš tai buvo Bartimėjaus trilogija, labai patiko jam D. Vaitkevičiūtės dviejų dalių "Marius Pietaris", C. Paolinio "Eragonas" ir "Vyriausiasis", labai laukia trečios dalies, jau aš nespėju nei skaičiuot, nei pirkti
Tiesa, dar labai smagiai perskaitė Daktaro Dolitlio serijos knygas, jau berods ketvirtą dalį "suskaitė", bet jam jau šitos knygelės kaip jis pats sako "per vaikiškos"
Tiesa, dar labai smagiai perskaitė Daktaro Dolitlio serijos knygas, jau berods ketvirtą dalį "suskaitė", bet jam jau šitos knygelės kaip jis pats sako "per vaikiškos"