Labai klystat kas sakot , kad namie neimanoma isisikepti sakocio.
Dar ir kaip galima!
Mano tevai ir mes vaikai kepdavome. Cia todel, kad mano tevai abu dideli ekspermentatoriai ir taip pat buvo susigincije su kazkuo, kad kaip cia iskepus daugiabutyje sakoti. O dar ir deficitas tais laikais.
Pamenu vaziuojam visi trys vaikai i tolima pionieriu stovykla visam menesiui. Tai iskepdavom tris didelius sakocius, kad ilgam uztektu. Paskui po poros savaiciu vel po viena kiekvienam atvezdavo ir dar vadovams , nes labai jau skanus budavo-tai uzsiprasydavo. O siaip kepdavom tik savo didelei seimynai ir giminiu baliams. Kiek zinau nei vieno nera pardave. Cia lyrinis nukrypimas- atleiskit
O kepdavom ant paprastos dujines.
Tetis sumeistravo toki vola, ant kurio uzviniojamas sviestinis popierius, kad lengviau nusimautu tas sakotis. Prie jo rankena sukti, paskui dameistravo varikliuka, tai nereikedavo sukti.
Apacioje skarda kur nubega tesla nuo raguciu.
O visa siluma buvo nuo sono. Yra toks kaip sildytuvas plokscias, pavirsius toks skyletas, mes vadindavome televizoriumi. Ji pajungdavo ant duju vamzdzio, uzdegdavo ir jis kepdavo musu sakoti. Tokiu "televizoriu" turetu buti pirkti kazkur, jame tokiu daug skyluciu pro kur liepsna- degancios dujos galetu eiti.
Ir dar manau tas kaitinimas turi buti tik is sono, nes tesla gi zemyn bega, ja surenki ir vel pili ant sakocio. Jei virs ugnies kepti- kaip cia kazkas rase- taigi tesla sukeps nukritus jau neuzpilsi.
Orkaite tiktu tik is principo, kad is sono ar virsaus siluma duoda, bet butu labai nepatogu pilti tesla ir dar sukimo neumirskim.
Skanesnis sakotis kai dedama daug sviesto (o ne margarino) ir daug kiausiniu.Tesla turi buti kuo skystesne- tada gaunasi tie rageliai mazesni, daugiau sluoksniu ir plonu uzpili teslos. Toks sakotis burnoje tirpsta.
Vat kai pirksit parduotuveje sakoti, prapjove paziurekit kiek jis sluoksniu -rieviu turi, tikrai ne daugiau 10. Pas mus kokiu 30 budavo!
Kaunietės, mano draugė kepa šakočius privačiai (sau draugams, kaimynams) , tai jeigu kam yra noras pasigardžiuoti naminiu šakočiu, tai rašykite.
man tai iduomiau iskepti paciai negu pirkti, ir tuo labiau svedijoje sakociu nera pirkt, o jai siusti tai kas liks?
QUOTE(Auges @ 2003 12 18, 22:15)
SAKOTIS Nr.1
50 kiausiniu
1250g sviesto
1250g miltu
800g cukraus
10g citrinu esencijos
6 stiklines grietineles 20% riebumo
100g konjako
Sviesta ir cukru istrinti iki vientisos mases nuolat pridedant po 1-2 kiausinius, kol sudesite visus kiausinius. Tada sudeti miltus, citrinu esencija, supilti grietinele ir konjaka. Viska labai gerai ismaisome iki vientisos mases. Kepti specialiame peciuje.
SAKOTIS Nr.2
35 naminiai arba 45 pirktiniai kiausiniai
1kg sviesto
1kg cukraus
2kg miltu
1 l grietines
2 pakeliai vanilinio cukraus
Vanilini cukru suberti i cukru. Sviesta ir cukru istrinti iki vientisos mases nuolat pridedant po 1-2 kiausinius, kol sudesite visus kiausinius. Tada sudeti miltus ir supilti grietine. Viska labai gerai ismaisome iki vientisos mases. Kepti specialiame peciuje.
Man va idomu, ar imanoma issikept be to spec. peciaus... O jei ta viska tiesiog sukraut i paprasta forma, ir issikept kaip blyna , nors turbut sakocio pats skanumas jo formoj
GALIT ČIA FANTAZUOTI , BET TIKRO ŠAKOČIO BE SPECIALAUS PEČIAUS NEIŠKEPSIT.
IR JEIGU JŪS MANOT , KAD MAXIMOJE PARDAVINĖJA ŠAKOČIUS, TAI TIKRAI KLYSTATE , NES TEN TIK ŠAKOČIO PARODIJA.
SAKAU KAIP SPECAS , NES TAI MŪSŲ GIMINĖS PYRAGAS AŠ JĮ KEPTI PADĖJAU NUO PAT VAIKYSTĖS PROSENELEI , PO TO MOČIUTEI...
IR PATS STATAUSI NAMĄ TAI BŪTINAI PASISTATYSIU PEČIŲ , NES TRADICIJOS TURI IŠLIKTI, JEI KAM BUS ĮDOMU TAI METŲ GALUI BANDYSIU JAU KEPTI GALĖSIT UŽSUKT PASIŽIŪRĖT, ŠITOS PROCEDŪROS NUPASAKOT NEĮMANOMA.
Sutinku, kad parduotuviniai šakočiai - tai šakočių parodija. Tačiau gal kas galit pasakyti tikrų šakočių meistrą Vilniuje, kuris galėtų iškepti tokius šakočius, kurie būdavo sovietiniais laikais per vestuves - iš tikro sviesto, iš daug kiaušinių ir be jokių priedų E ir panašiai (netgi be šokolado). Tiesiog pasiilgau tokio kepinio.
-H-E-L-P- !!!
viska pasigaminau, kaip ir patarete (tesla, kaitinimo krosni ir t.t). Zodziu, gavosi labai skanus "spuoguotis", bet ragai niekaip nesigavo Tesla kol sukdavosi, taip ir nuvarvedavo.
"Profai" atsiliepkit ! -REIKIA ISSAMESNIO APRASYMO-
Ka as darau ne taip? Gal tesla per skysta, ar kurie velniai... (nors bandziau kita karta deti daugiau miltu ir maziau sviesto, bet "rageliai" nesigauna.
Zodziu, tas "spoguotis" man "ragus" istate, o ne as jam
Nu, tai lauksiu patarimu ar koki gudresni receptuka..
*** *** ***
KIEKVIENA LIETUVE TURI MOKETI KEPTI SAKOTI IR VIRTI CEPELINUS..
viska pasigaminau, kaip ir patarete (tesla, kaitinimo krosni ir t.t). Zodziu, gavosi labai skanus "spuoguotis", bet ragai niekaip nesigavo Tesla kol sukdavosi, taip ir nuvarvedavo.
"Profai" atsiliepkit ! -REIKIA ISSAMESNIO APRASYMO-
Ka as darau ne taip? Gal tesla per skysta, ar kurie velniai... (nors bandziau kita karta deti daugiau miltu ir maziau sviesto, bet "rageliai" nesigauna.
Zodziu, tas "spoguotis" man "ragus" istate, o ne as jam
Nu, tai lauksiu patarimu ar koki gudresni receptuka..
*** *** ***
KIEKVIENA LIETUVE TURI MOKETI KEPTI SAKOTI IR VIRTI CEPELINUS..
QUOTE(Auges @ 2003 12 18, 21:14)
SAKOTIS Nr.1
50 kiausiniu
1250g sviesto
1250g miltu
800g cukraus
10g citrinu esencijos
6 stiklines grietineles 20% riebumo
100g konjako
Sviesta ir cukru istrinti iki vientisos mases nuolat pridedant po 1-2 kiausinius, kol sudesite visus kiausinius. Tada sudeti miltus, citrinu esencija, supilti grietinele ir konjaka. Viska labai gerai ismaisome iki vientisos mases. Kepti specialiame peciuje.
SAKOTIS Nr.2
MANE LABAI DOMINTU,KAIP ATRODO SAKOCIO KEPIMO KROSNELE, KUR BUTU GALIMA JA ISIGYTI, BEI KIEK KAINUOJA?
35 naminiai arba 45 pirktiniai kiausiniai
1kg sviesto
1kg cukraus
2kg miltu
1 l grietines
2 pakeliai vanilinio cukraus
Vanilini cukru suberti i cukru. Sviesta ir cukru istrinti iki vientisos mases nuolat pridedant po 1-2 kiausinius, kol sudesite visus kiausinius. Tada sudeti miltus ir supilti grietine. Viska labai gerai ismaisome iki vientisos mases. Kepti specialiame peciuje.
Man va idomu, ar imanoma issikept be to spec. peciaus... O jei ta viska tiesiog sukraut i paprasta forma, ir issikept kaip blyna , nors turbut sakocio pats skanumas jo formoj
QUOTE(KaKavine @ 2005 03 15, 23:31)
-H-E-L-P- !!!
...gavosi labai skanus "spuoguotis", bet ragai niekaip nesigavo Tesla kol sukdavosi, taip ir nuvarvedavo.
"Profai" atsiliepkit ! -REIKIA ISSAMESNIO APRASYMO-
Ka as darau ne taip? Gal tesla per skysta, ar kurie velniai... (nors bandziau kita karta deti daugiau miltu ir maziau sviesto, bet "rageliai" nesigauna.
Zodziu, tas "spoguotis" man "ragus" istate, o ne as jam
Nu, tai lauksiu patarimu ar koki gudresni receptuka
...gavosi labai skanus "spuoguotis", bet ragai niekaip nesigavo Tesla kol sukdavosi, taip ir nuvarvedavo.
"Profai" atsiliepkit ! -REIKIA ISSAMESNIO APRASYMO-
Ka as darau ne taip? Gal tesla per skysta, ar kurie velniai... (nors bandziau kita karta deti daugiau miltu ir maziau sviesto, bet "rageliai" nesigauna.
Zodziu, tas "spoguotis" man "ragus" istate, o ne as jam
Nu, tai lauksiu patarimu ar koki gudresni receptuka
esu vaikystėje - paauglystėje padėjusi mamai kepti šakočius. Ragų dydis ir tankumas priklauso nuo to volo sukimo greičio ir nuo jo laistymo tešla intensyvumo. Prisimenu, kad mes su mama pasikeisdamos tai tešlą lašindavom, tai volą sukdavom. Tešlą varvinom ne šiaip sau šaukštu, o kiaurasamčiu, o volą reikia sukti kuo vienodesniu, bet pakankamai intensyviu greičiu. Tie rageliai ir gaunasi besitaškant tešlai, o jei ji bėga srovele, tai ragų ir nesigaus... Aišku, jei matai, kad tešla vespėja sukepti, tai reikia kurį laiką pasukti volą priš ugnį nelašinant tešlos, t.y. leidžiant jai pakepti. Dėl to perpjovus šakotį ir matosi margi tešlos sluoksniai - tai daugiau tai mažiau pakepusi.
Sėkmės!
Bet darbas tai grandiozinis - iš 60 kiaušinių šakotį kepdavom visą dieną.....
Sveiki.
Neseniai buvu UAB "Romnesa" www.romnesa.lt prie Ignalinos ir žiūrėjau kaip kepa šakočius. Viskas vyksta štai taip:
Pečius kaitina iš šono, volą suka vyras, moteris su samčiu pila ant volo tešlą, nereikalinga tešla nukrenta tiesiai po volu esančioje skardoje kurioje yra tešla iš kurios pilama. Vis dėl to ir aš norėčiau pasigaminti šakotį. Bet gaila ten nesakė kiek ko reikia dėti, tik sakė kad ten dėta: miltų, cukraus, vanilės, grietinės ir daug kiaušinių. Čia reikia daug fantazijos!
Neseniai buvu UAB "Romnesa" www.romnesa.lt prie Ignalinos ir žiūrėjau kaip kepa šakočius. Viskas vyksta štai taip:
Pečius kaitina iš šono, volą suka vyras, moteris su samčiu pila ant volo tešlą, nereikalinga tešla nukrenta tiesiai po volu esančioje skardoje kurioje yra tešla iš kurios pilama. Vis dėl to ir aš norėčiau pasigaminti šakotį. Bet gaila ten nesakė kiek ko reikia dėti, tik sakė kad ten dėta: miltų, cukraus, vanilės, grietinės ir daug kiaušinių. Čia reikia daug fantazijos!
QUOTE(KaKavine @ 2005 03 15, 23:31)
-H-E-L-P- !!!
viska pasigaminau, kaip ir patarete (tesla, kaitinimo krosni ir t.t). Zodziu, gavosi labai skanus "spuoguotis", bet ragai niekaip nesigavo Tesla kol sukdavosi, taip ir nuvarvedavo.
"Profai" atsiliepkit ! -REIKIA ISSAMESNIO APRASYMO-
Ka as darau ne taip? Gal tesla per skysta, ar kurie velniai... (nors bandziau kita karta deti daugiau miltu ir maziau sviesto, bet "rageliai" nesigauna.
Zodziu, tas "spoguotis" man "ragus" istate, o ne as jam
Nu, tai lauksiu patarimu ar koki gudresni receptuka..
*** *** ***
KIEKVIENA LIETUVE TURI MOKETI KEPTI SAKOTI IR VIRTI CEPELINUS..
viska pasigaminau, kaip ir patarete (tesla, kaitinimo krosni ir t.t). Zodziu, gavosi labai skanus "spuoguotis", bet ragai niekaip nesigavo Tesla kol sukdavosi, taip ir nuvarvedavo.
"Profai" atsiliepkit ! -REIKIA ISSAMESNIO APRASYMO-
Ka as darau ne taip? Gal tesla per skysta, ar kurie velniai... (nors bandziau kita karta deti daugiau miltu ir maziau sviesto, bet "rageliai" nesigauna.
Zodziu, tas "spoguotis" man "ragus" istate, o ne as jam
Nu, tai lauksiu patarimu ar koki gudresni receptuka..
*** *** ***
KIEKVIENA LIETUVE TURI MOKETI KEPTI SAKOTI IR VIRTI CEPELINUS..
Dar gali but ir problema su produktais,jei sudedi namini sviesta ir namine riebe grietine,tai ir sunku "valdyti" tesla ir sunkiai formuojasi grazus ragai