6 diena. Šis maršrutas man patiko labiausiai, ir pati kelionė kažkodėl įsiminė. Išvažiavom gal apie 8.30 link Herakliono. Realiai traukėm link Matalos, bet kažkaip pravažiavom nuorodą (o nuoroda lyg į Mires yra), tai biškį pasisukinėjom, grįžom. Pirmas sustojimas buvo Gortys (Gotrynos). Ten už 4 Eu žmogui pasivaikščiojom po griuvesius, apžiūrinėjom. Gražu, bet didelio įspūdžio nepaliko. Tiesiog šiaip smagiai pailsėt. Tada sustojom Phaestos. Ten griuvėsiai man pasirodė įspūdingesni, tačiau į juos jau nebėjome. Tik pasifotkinom aplink. Patraukėm link Matalos. Įspūdingas miestukas, gražus paplūdimys, ten apsistojom, nusimaudėm, beje, smėlis ten buvo žiauriai karštas, nudegėm padus su vyru, nes savo pležo basutes buvom palikę mašinoj. Jūra irgi patiko, nors ten jau buvo akmenų, siūlyčiau turėti batukus nuo ežių.
Vėliau patraukėm i Kalamaki kaimelį. Labai jaukus kaimukas. Pietavom rekomenduotam Dolphins restorane. Skanu, aptarnavimas geras. Paragavom Musaka, man patiko (tai vienintelis maistas iš graikškos virtuvės, kuris man patiko, aišku, dar Tzadziki patiko). Vyras ėme lyg žalius žirnius su bulvėm, irgi skanu, lyg irgi iš graikiškų patiekalų. Šiaip ten saknūs ir jūros gėrybių patiekalai, kas mėgsta. Savo klientams leido nemokamai naudotis gultais prie pliažo, tad aš ant jų pagulėjau, kiti nusimaudė. Pliažas labai geras. Tada patraukėm link Spili, ten padarėm kelias nuotraukas ir patraukėm link Preveli vienuolyno. Pakeliui buvo tarpeklis (ar kanjonas) - antra vieta, kuri mane sužavėjo Kretoj. Tikrai įspūdingas vaizdas, įspūdingas vėjas. Prie Preveli pasidarėm kelias foto, patraukėm link Palm Beach. Jis tikrai įspūdingesni nei Vai, bet buvo vėlu, tad iki jo nesileidom, bet vaizdai buvo pasakiški. Jį pasilikom kitam apsilankymui Kretoje
Iš jo patraukėm link namų (pro Rethymną). Dar maršrute buvo Zaros, Arkadiou vienuolynas, pats rethymnas, bet jau niekur nebespėjom.
7 diena. Vėl link herakliono, aplankėm Knosso rūmus (kaina berods 6 Eu). Beje, važiuojant link jų ten graikas sudiriguoja kur statytis mašinas, visi ten užsuka ir lieka. Mes paklausėm kainos, beros buvo parkingas 4 Eu. Nusprendėm, kad kažkur turi būt nemokamas, nes aplink nebuvo autobusų. Pavažiavom į priekį ir tikrai pasiparkavom nemokamai. Rūmai gražūs, bet mums, nepasidomėjusiems jų istorija, tai tiesiog griuvėsiai. Paspėliojom, kas kur galėjo būt... Tad verčiau į juos vykt su ekskursija. Vėliau patraukėm link Rethymno, bet į jį neužsukom. Važiavom link kourna lake. Gražus ežeriukas, gražūs vaizdai, nemažai turistų. Tada nuo jo patraukėm link Argyroupoli, krioklių miestuko. Ten kažkaip sugebėjom nuklyst, ir benzinas baiginėjosi, tai apturėjom daug adrenalino. Tačiau padėjo vietiniai kaimelių (Kastelos, Patima) gyventojai rast tą kelią, nors nei bū nemokėjo jie angliškai
Vienoje krioklių tavernoje papietavom. Pasiėmiau graikiškas salotas, tačiau kažkodėl LT man jos skanesnės. Bet dėl skonio nesiginčijama
Greičiausiai pamiršo įdėt alyvuogių, nes mano salotose jų nebuvo, tačiau nenuliūdau - Kretoj man jos pasirodė nelabai skanios. Kiti ėmė kepsnius. Tada už kelių šimtų metrų radom degalinę, džiaugsmo buvo pilnos kelnės. Ieškojom Lappos miestuko. Pasirodė, kad patys vietiniai nelabai skiria, kur yra tas Argyroupoli, o kur Lappa. Na, bet pavyko ją atrast - super kaimukas, labai šilti žmonės. Kaip ir minėjau anksčiau, kepyklėlėj nusipirkom sausainiukų. Sėdom išvažiuot ir pamatėm, kad yra ten kažkoks ale turgelis. Pasukom link jo. Ten vienas parduotuvės šeimininkas pabraižė, ką turėtumėm apvaikščiot, aplankyt, dar įpiršo savo Avocado kosmetikos (beje, Chersonisos ji kainavo kažku 1.5 karto daugiau), kosmetika tikrai kokybiša. Dar nusipirkau rankų darbo šaliką už 10 EU (Pas mus jis kainavo 22 Eu). Žodžiu, tikrai verta apsipirkinėt ten. Net Spite ten kainavo 75 ct (0.5 l) ir 1.4 Eu (2 l), tuo tarpu kitur mažiukas kainuoja po 1 EU. Dar Lappoj pas kažkokią graikę išgėrėm sulčių ir patraukėm namų link. Liko vėl neaplankytas Rethimnas
8 diena. paskyrėm patinginiavimui. Nors dar buvom daug neapkeliavę, bet supratom, kad visko neapkeliausim, dar vakarinę Kretos dalį pasilikom ateities kelionėms
papusryčiavę nuvažiavom link Creta Akvariumo. Įėjimas 8 Eu - mums pasirodė ne toks jau mažas, bet pasvarstę nusprendėm eit. Ir tikrai nepasigailėjom. Vaizdai pasakiški, manau, verta apsilankyt. Dar, jei būtumėm vieni, greičiausiai būtumėm nuvykę į vandens atrakcinų parką, tačiau mūsų draugai nenorėjo, tad patraukėm link Malijos. Ten radom kažkokį Sun Beach kur viskas for free
. Iš pradžių krantai pasirodė labai baisūs, bet visiems trims, kurie maudėsi, žiauriai patiko. Palikę mane vieną jie mirko ten kaip kokie mažvaikiai po daugiau nei 1 val
Aš išsinomavau gultą (4 EU) ir patogiai padrybsojau. Šalia roja muzika, yra visokių pramogų vaikams, net baseinas nemokamas (šalia viešbutis Phedra beach, yra net nublukusi mūsų trispalvė - Balta, žalia, raudona). Parkavimo aikštelė irgi nemokama. Ten "papietavom" ledų ir sulčių. Šalia buvę olandai mandagiai pasiūlė savo čekį ir atidavė dar vieną gultą, tad mūsų draugams gultas nekainavo
Vėliau parvažiavom viešbutin, persirengėm ir nuvažiavom link didžiausio super marketo, berods Chalkidike (arba pan). Apsipirkom ten pigiau lauktuvių. Tą vakarą gražinom mašiną ir dar pasivaikščiojom
9 diena. Vėl drybsojimas, vaikščiojimas, lauktuvių ieškojimas. Žodžiu, paskutinė diena Kretoj. Vakare vėl nuėjom pas tą graiką, išgėrėm jo vyno, vyrasparagavo Mythos alaus. Sakė, labai skanus, gailėjos, kad anksčiau neėmė. Nors mes nesam alkoholio mėgėjai (net ir alaus), bet šitas jam patiko - kažkuo priminė iš vaikystės žigulinį, tik buvo ne toks kartus. Man vynas buvo rūgštokas, bet skanus
dar išgėrėm sulčiu, nors jos nepasirodė kažkuo ypatingos.
10 diena. Pusryčiai, lagamino krovimas (tiesiog jo prievartavimas, kad užsidarytų
, nuo 12 val. laikas prie baseino, persirengėm, pasinaudojom viešu viešbučio dušu
Tada ėjom su vyru dar pasivaikščiot, nupirkom paskutines lauktuves sesers vaikams, pavalgėm Macdonalde, grižom, ir laukėm autobuso ir kelionės atgal spręsdami kryžiažodžius. Dar savo bare išgėrėm apelsinų sulčių - irgi nebuvo kažkuo ypatingos.
Oro uoste praėję visus čekinus, perėjom pasų kontrolę - rankinio bagažo visai netikrino, mūsų irgi. Laukėm savo lėktuvo, nepatiko, nes buvo šiukšlina, rūkė visi kur norėjo, nors daugely vietų buvo "Non Smoke Area". Vėliau išgirdom, kad Aurelos board yra prie 2 vartų, pradėjom jų ieškot, tačiau neradom (ten kur laukėm buvo berods 5-9 vartai). Žodžiu, palakstėm, tada paklausėm vėl pasų poste, kur 2 vartai, tai pasiuntė mus atgal. Tai bėgom jau gana greitai. Tad nepatiko, kad iš karto nebuvo surašyta, jog yra dvi pusės pasų kontrolės, labai trūko aiškumo...
O šiaip grįžiom namo anksčiau, lėktuvas šiek tiek kratė, tačiau tikrai ne baisiai. Džiaugėmės pasiekę savo namą, išgirdę šuniuko balsą, žiogus, pamatę jau rugpjūčio dangų, įkvėpę drėgno, gaivaus oro
Tokie mano įspūdžiai iš Kretos, čia stengiausi visai neperteikti visų neigiamų emocijų
Plačiau kažkada padarysiu reportažą su nuotraukomis, tik laukiu grižtančių mūsų draugų, nes pas juos yra daugiau foto, o iš karto grįžę (tą pačią dieną) jie išlėkė į Šveicarijos Alpes.
Dėl ko noriu grįžt į Kretą - dėl neaplankytų vietų: vakarinės dalies (chania, Balio), dėl didmiesčių - Rethinmno, Chania, herakliono, dėl pietinės Irapetros, dėl Eloundos ir Raupsuotojų salos, dėl Samarijos tarpeklio (nenorėjau rizikuoti savo nėštumu ir eiti tuos 17 km, nors noras tikrai buvo didelis), gal dar dėl vienuolynų - nei vieno jų neaplankėme. Ir dėl Lappos, būtinai ten grįščiau ir antrą kartą