Sveiki!
Norėjau paklausti, kaip ten išeina su muažais kačiukais, skiepais ir parodomis.
Pataisykite, jeigu klystu:
- pirmą kartą kačiukas skiepijamas 3 mėn.
- antrą kartą - 4 mėn
- parodose galima pradėti dalyvauti 3 mėn.
- po paskutinio skiepo galima pradėti dalyvauti parodose praėjus 1 mėn.
- tai iš esmės realiai parodose galima pradėti dalyvauti nuo 5 mėn, nors ir yra grupė 3 - 10 mėn...
Tai kaip cia išeina???
Susidūriau su tokia dilema-problema. Įvairūs vetai siūlo skirtingą mažiukų kačiukų vakcinavimo schemą. Vieni sako, kad geriausia vakcinuoti nuo dviejų mėnesių (nuo trijų ligų), tada po mėnesio užtvirtinimas ir pasiutligės skiepas. Kiti, kad galima vieną skiepą trijų mėnesių daryti (keturios ligos, kurių tarpe ir pasiutligė), o treti, kad trijų mėnesių nuo trijų ligų, o po mėnesio dar kartą plius pasiutligės skiepas.
Ką daryt? Ką rinktis ir kodėl?
Norėčiau aiškių ir pagrįstų komentarų. Ačiū
Ką daryt? Ką rinktis ir kodėl?
Norėčiau aiškių ir pagrįstų komentarų. Ačiū
A tai kuo jau kačių skiepų tema neįtiko?
Kačių skiepai, Ar reikia, kada reikia, kaip reikia?
Jei rimtai, tai priklauso nuo to, kokią vakciną veterinarai turi. Nemažai vakcinu turi tokį minusą, kad jos yra iš karto su pasiutlige (pvz., Quadricat), t.y., skirtos vakcinuoti nuo trijų mėn., ir nedažnas veterinaras ryžtasi (o gal ir tingi ) prisipirkti įvairių vakcinų visiems gyvenimo atvejams. Aš asmeniškai paskutinį kartą negavau Nobivac Tricat (kačiukams nuo 2 mėn.) firmoje, pasakė, kad neturi ir nežino, kada bus. Taigi, mažiukų kačiukų kol kas neskiepiju
O šiaip schema turėtų būti panaši į šuniukų 2 mėn. mažiukinis skiepas, po mėn . pakartojimas (užtvirtinimas) papildomai su pasiutlige. LVA gydytojai sako, kad netgi tokia schema ne visuomet apsaugo nuo rinotracheito, taigi jie siūlo skiepytis dar ir trečią kartą, 4 mėn. amžiaus.
Kačių skiepai, Ar reikia, kada reikia, kaip reikia?
Jei rimtai, tai priklauso nuo to, kokią vakciną veterinarai turi. Nemažai vakcinu turi tokį minusą, kad jos yra iš karto su pasiutlige (pvz., Quadricat), t.y., skirtos vakcinuoti nuo trijų mėn., ir nedažnas veterinaras ryžtasi (o gal ir tingi ) prisipirkti įvairių vakcinų visiems gyvenimo atvejams. Aš asmeniškai paskutinį kartą negavau Nobivac Tricat (kačiukams nuo 2 mėn.) firmoje, pasakė, kad neturi ir nežino, kada bus. Taigi, mažiukų kačiukų kol kas neskiepiju
O šiaip schema turėtų būti panaši į šuniukų 2 mėn. mažiukinis skiepas, po mėn . pakartojimas (užtvirtinimas) papildomai su pasiutlige. LVA gydytojai sako, kad netgi tokia schema ne visuomet apsaugo nuo rinotracheito, taigi jie siūlo skiepytis dar ir trečią kartą, 4 mėn. amžiaus.
Neįtiko tema, nes klausiu konkrečiai ir noriu konkrečių atsakymų, kurie, manau, ir kitoms/kitiems pravers
Ačiū, kykute
Man daugiau įdomu, ar užtenka vieno skiepo 3 mėnesių nuo trijų ligų+pasiutligė? Ar vis tiek reiks po mėnesio užtvirtinimo?
Ačiū, kykute
Man daugiau įdomu, ar užtenka vieno skiepo 3 mėnesių nuo trijų ligų+pasiutligė? Ar vis tiek reiks po mėnesio užtvirtinimo?
Jeigu katukai auga namuose, bendrauja tik su mama kate, kuri niekur nekelia kojos iš namų ir maitina vaikus iki 3 mėn., tai manau pilnai užtenka vieno skiepo - 3 mėn. su pasiutlige.
Jeigu kačiukai anksti atjunkyti ar rastinukai, jeigu namuose yra daugiau gyvūnų, kurie vaikšto į lauką, ar dalyvauja parodose, tuomet skiepyčiau 2 kartus - 2 ir 3 mėn. Mes visada skiepijam Nobivac Tricat arba Felocell CVR.
Jeigu kačiukai anksti atjunkyti ar rastinukai, jeigu namuose yra daugiau gyvūnų, kurie vaikšto į lauką, ar dalyvauja parodose, tuomet skiepyčiau 2 kartus - 2 ir 3 mėn. Mes visada skiepijam Nobivac Tricat arba Felocell CVR.
QUOTE(Seterių_mama @ 2007 10 05, 10:14)
Ačiū, Kristina.
Atkeliu dar iš praeitos temos viską, ką mano manymu čia verta žinoti (atmečiau visas blevyzgas ir t.t.).
"Vakcina tai antigenai, į kuriuos organizmo imuninė sistema reaguoja ir juos sunaikina. Tačiau neveltui yra daromi atitinkami vakcinų tyrimai ir nustatomi vakcinavimo grafikai, kas kiek laiko reikia skiepyti. Imunitetas po vakcinacijos susidaro per maždaug 21 d. ir po to būna bei po truputį silpnėja, nes silpsta imuninių ląstelių atmintis. Nauja vakcina vėl duoda impulsą joms prisiminti savo darbą ir nepamiršti to, ką jau išmoko. O jei jau norite vakcinavimo grafiką prisitaikyti savo katei, tuomet asmeniškai jai reiktų pasidaryti antikūnių titrą kraujyje po vakcinacijos ir vakcinacijos periodo pabaigoje, kad žinotumėt, ar reikia ir kiada reikia vakcinuoti pakartotinai.
Stipriausia imuninė sistema būna tik gimusių lėliukų, nes jie gauna pasyvų imunitetą iš mamos su žindamu pienu, t.y., juos apsaugo mama (nešnekam apie neskiepytų, neprižiūrėtų mamų pieną). Vėliau, kai kačiukai jau pradeda ėsti, pieno jiems reikia vis mažiau ir motininių antikūnų kiekis kraujyje ima mažėti. Tada ir reikia skatinti imuninę sistemą, kad ji pradėtų gaminti "savus" antikūnus. O imuninė sistema stiprėja tuomet, kai ji "dirba". Vien amžiaus didėjimas ir organizmo augimas dar nereiškia, kad stiprėja ir imuninė sistema. Atvirkščiai, ji silpsta, nes mažėja imunitetas, gautas iš mamos.
Vakcina tai negyvas ar labai nusilpnintas ligos sukėlėjas. Sušvirkštus jį į organizmą, imuninė kačiuko sistema sureaguoja į jį kaip į užkratą (nepamirškim, gerokai silpnesnį, nei pats ligos sukėlėjas) ir pradeda gaminti specialias medžiagas, kurios atpažįsta ir nukenksmina patogeną. Susidaro "imunologinė atmintis", t.y., jau vėliau patekus virusui iš aplinkos, organizmui nebereikia grandinės "sukramtyti, atpažinti, sugalvoti kaip veikti ir pradėti saugoti", užtenka tik "pradėti saugoti", nes visas pirminis procesas jau būna padarytas vakcinos pasekoje. Taigi, vakcinuotas organizmas reaguoti pradeda greičiau.
Pirminė apsauga tai gyvenimo pradžioje sudaromas imunitetas nuo pagrindinių ligų (pasiutligės, virusinio rinotracheito, kalicivirozės ir kačių panleukopenijos (maro)). Patartina skiepyti du kartus kas mėnesį, kad susiformuotų stipresnis imunitetas. Kai kuriose klinikose veterinarai pastebi, kad net ir du kartus vakcinavus katės visvien pasigauna rinotracheitą (ar čia virusas piktesnis vaikšto, ar vakcinoje esanti padermė ne visai atitinka pas mus esančią), tai siūlo jautresnes kates skiepyti dar ir trečią kartą.
"NOBIVAC RABIES" - nuo pasiutligės
NOBIVAC TRICAT - nuo kitų ligų: kalciavirozės, rinotracheito ir panleukopijos (kačių maro).
Pasiutligė pavojinga visų amžiaus grupių gyvūnams, išskyrus normaliai vakcinuotų motinų kačiukus iki 12 sav. amžiaus (jie turi antikūnus, gautus su mamos pienu).
Parvovirusai (kačių maro sukėlėjai) taip pat nesirenka pagal amžių. Aišku, pavojingiausi jie jauniems, seniems ar išsekusiems gyvūnams. Nežinau, ar tokios statistikos duomenų yra (niekada neieškojau).
Kiek teko skaityti literatūros, kačių vakcinos skirstomos į dvi grupes:
būtinosios: nuo pasiutligės, kačių maro, virusinio rinotracheito ir kalicivirozės,
papildomos: leukemijos, bordeteliozės, chlamidijozės, kačių imunodeficito, mikrosporijos.
Pagrindinės vakcinos, kuriomis skiepijama ir Lietuvoje, apima visas būtinąsias ligas.
Jei plačiau, informacijos ir apie pačias ligas yra čia:
http://fauna.savel.o...at=kates;id=495
"
Vienas skiepas gali veikti per silpnai (jau rašiau, kad kartais ir dviejų neužtenka). Visur siūloma skiepyti mažiausiai du kartus kas 4 sav.
QUOTE(kykute @ 2007 10 05, 10:35)
Mano nuomone, naujos temos tikrai nereikėjo...
o man nepatinka homeopatija
Noreciau paklausti veterinaru. Tokia yra situacija. Musu kysiui sia ziema bus 3 metai. Jis buvo skiepytas sulaukes 3 men (Leucorifelin-HC ir Leucorifelin-P). Veterinare apie kitus skiepus nieko nesake. Veliau kiek pradejau dometis skiepais, tai susiduriau su dviem nuomonem: reikia skiepyti kas metai ir kad nereikia skiepyti. Visiskai susiveliau. Musu katinas i lauka neina, iki siol nesirgo jokiomis ligomis, tad del skiepu nesukom galvos. Bet simet ruosiames kraustytis i nama ir greiciausiai neisvengsim ejimo i lauka. Ka mum daryti? Kokiu turite pasiulymu?
Noriu skiepyti kačiuką (jam 3 mėn. ir 1 savaitė), bet jam prieš 3 dienas suleido antibiotikus, nes buvo susižeidęs. Ar turi praeiti kažkiek laiko nuo antibiotikų suleidimo, ar galima skiepyti ilgai nelaukus?
Alio. Ar kas galit atsakyti į mano klausimą? Ar teks naują temą kurti?
QUOTE(Helenee @ 2007 07 16, 07:58)
Labai labai skausminga tema.
Ir tikrai aktuali.
Man kelia nuostaba, kad musu vet.specai visai neklaba apie tai, apie ka jau prabilo visas pasaulis - apie skiepu pavoju gyvunui. Apie ligas, kurios yra sukeliamos skiepais....
Savo tinklalapyje jau esu patalpinusi viena straipsni apie tai. Ir tikrai bandysiu sukelti didesni zmoniu susidomejima sia tema.
O kas dar pasirupins mano gyvunu, jei ne as???
Mergaites, jei apie kazka nera kalbama viešai, tai nereiškia, kad to nėra.
Yra tikrai pasibaisetinu faktu apie vakcinavima....
Straipsnis VAKCINAVIMO DILEMA
Ir tikrai aktuali.
Man kelia nuostaba, kad musu vet.specai visai neklaba apie tai, apie ka jau prabilo visas pasaulis - apie skiepu pavoju gyvunui. Apie ligas, kurios yra sukeliamos skiepais....
Savo tinklalapyje jau esu patalpinusi viena straipsni apie tai. Ir tikrai bandysiu sukelti didesni zmoniu susidomejima sia tema.
O kas dar pasirupins mano gyvunu, jei ne as???
Mergaites, jei apie kazka nera kalbama viešai, tai nereiškia, kad to nėra.
Yra tikrai pasibaisetinu faktu apie vakcinavima....
Straipsnis VAKCINAVIMO DILEMA
manau kad netikslinga yra remtis kitu saliu, o ypac kontingentu, moksliniais straipsniais, nes kiekvienoje valstybeje epizootologine situacija yra skirtinga.
Papildyta:
QUOTE(pikkolo @ 2007 10 08, 09:06)
Alio. Ar kas galit atsakyti į mano klausimą? Ar teks naują temą kurti?
skiepink ir nesuk sau galvos. ir juo labiau jeigu zadi katinuka i lauka leist