Įkraunama...
Įkraunama...

Kačių skiepai

Klausimas gal daugiau skirtas musu gerbiamom Istei ir Kykutei kaip praktikuojanciom veterinarem

Merginos, gal galite parasyti, kokiu gamintoju skiepus savo gyvunams mes dabar galime gauti LT - nuo pasiutliges ir kompleksinius?
Rusijos koleges pasakojo apie tai, kad yra "negyvos" vakcinos, kurios budamos nemaziau veiksmingos, sukelia maziau pasaliniu poveikiu. Ar galima gauti komentarus apie tai, ko skiriasi "gyva" vakcina nuo "negyvos"? Ar jas naudoja LT veterinarai? Jei ne, tai kodel?
Kokio gamintojo skiepus naudojate Jus savo praktikoje? Kokius rekomenduojate?
Atsakyti
Mano abu katinai yra neskiepyti.. jie niekur neeina..is namu tik namie sedi..
Per tiek laiko patele nesusirgo niekuo ir mazasis niekuo 3*tfu 3*tuk
Vete sake,kad reikia..na bet kiek turejo vaikino seima gyvunu nei vieno neskiepijo ir visi ilgai gyveno be ligu.. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Helenee @ 2009 07 14, 18:30)
Merginos, gal galite parasyti, kokiu gamintoju skiepus savo gyvunams mes dabar galime gauti LT - nuo pasiutliges ir kompleksinius?

Daug yra gamintojų, kurių vakcinos užregistruotos LT - man asmeniškai labiausiai patinka olandiškos Nobivac vakcinos (gamintojas Intervet), bet galima rinktis ir prancūziškas Merial ar Virbac, belgiškas Pfizer, airiškas Fort Dodge, čekiškas Bioveta ar Dyntec firmų vakcinas. Visą informaciją apie jas galima rasti čia, labai jau daug reik plėstis pasakojant apie kiekvieną blush2.gif : http://vetlt1.vet.lt/vr/Default.aspx

Rusijos koleges pasakojo apie tai, kad yra "negyvos" vakcinos, kurios budamos nemaziau veiksmingos, sukelia maziau pasaliniu poveikiu. Ar galima gauti komentarus apie tai, ko skiriasi "gyva" vakcina nuo "negyvos"? Ar jas naudoja LT veterinarai? Jei ne, tai kodel?

Negyva vakcina - tokia, kurios sudėtyje yra visiškai inaktyvuoti ligos sukėlėjai (vakcinos vadinamos inaktyvuotomis).
Gyva - joje sukėlėjai yra nusilpninti (modifikuoti). Jos taip ir vadinamos: gyvos vakcinos.
Paprastai ar vakcina bus gaminama "gyva" ar "negyva", priklauso nuo tos ligos sukėlėjo: kai kurias galima pagaminti "negyvas", kitų taip pagaminti neįmanoma, nes nužudyti ligos sukėlėjai vakcinoje paprasčiausiai nesukelia imuniteto gyvūnui - dėl to tenka rinktis nusilpninimą. Tai daugiau vakcinos savybės ir gaminimo ypatumai, nelabai mačiau kad nuo tos pačios ligos būtų ir gyva, ir inaktyvuota vakcina. Pvz., praktikoje pastebėjau, kad pasiutligės vakcinos visos yra negyvos, o vat jau infekcinių ligų - nusilpnintos.
Kai kurie gamintojai dabar pradėjo gaminti rekombinantines vakcinas - kai ligą sukeliantis mikroorganizmo genas iškerpamas ir įterpiamas į kito, tai gyvūnų rūšiai nepavojingo, mikroorganizmo genomą (katėms daugiausiai naudojamas kanarėlių raupų virusas), bet čia jau genų inžinierija ir genetinė modifikacija - nemanau, kad reiktų plėstis cool.gif

Kokio gamintojo skiepus naudojate Jus savo praktikoje? Kokius rekomenduojate?

Kaip jau sakiau, man asmeniškai labiausiai patinka Nobivac. Visos LT užregistruotos vakcinos turi būti saugios ir efektyvios, tikrai nesiimsiu reklamuoti vienos ar kitos - čia kiekvieno veterinaro asmeninis reikalas, ką rinktis.

QUOTE(AsataN<-- @ 2009 07 16, 12:48)

Jau ne kartą sakiau, kad tai yra loterija - viskas gerai, kol gyvūnas nesuserga. Bet kai gydykloje dažniau matai jau sergančius, gerai supranti šeimininkų ašaras "ech, kodėl gi negalėjom paskiepyti anksčiau...". Taip kad nusispjaukit dar tris kartus - ir sveikatytės Jūsų augintiniams 4u.gif
Atsakyti
Prieš porą dienų paskiepijome katę. Alergijos nebuvo, bet dabar gulinėja kiauras dienas. Matyt, jaučiasi prastai. Kiek suprantu, dabar vyksta organizmo reakcija į svetimkūnius, ir sveikatos tai nepriduoda. Kiek tai tęsis?
Ir dar. Maždaug po savaitės išsivežame katę į sodybą. 10 dienų po skiepijimo dar nebus praėję. Labai rizikuojame?

Atsakyti
As esu to poziurio, kad skiepai tai buves kilnus tikslas dabar naudojamas komercijos tikslu. Turejau skaudzios patirties su vaiku skiepais ir pasekmem po ju, antros mergaitges nebeskiepiju apskritai.
Del kaciu - skiepijau. Taigi viena kate turi epilepsija (prasidejo neilgai trukus po skiepo), karta i menesi buna priepuolis - patikekit ziauru ziureti kaip katinukas tampomas konvulsiju verysad.gif
Antra kate turi letine alergija, ir siaip silpnos sveikatos.

Buvau priglaudusi trecia katinuka benami, kuris pasirode segantis kalciviroze.Tai liga nuo kurios mano naminiai kaliniuociai buvo saziningai skiepijami kas metus. Ir ka - susirgo apsikrete mano abu naminiai katinai ir sirgo laaabai sunkiai - kruvinais snukuciais vaiksciojo, tik laseliniu pagalba atsikapste. O tas laukinukas kalciviroze lengviau uz juos abu prasirgo.

taigi.....
Atsakyti
QUOTE(AsataN<-- @ 2009 07 16, 12:48)
Vete sake,kad reikia..na bet kiek turejo vaikino seima gyvunu nei vieno neskiepijo ir visi ilgai gyveno be ligu.. unsure.gif

va maniskis nebuvo skiepytas 6 metus, pusiau laukinis buvo, pjove kiaunes ir kitus katinus, ir jokiu ligu, net kirminu neturejo g.gif bet praeita menesi paskiepijau, nes dabar ponaitis kambarini gyvenima gyvena, is kaimiecio i miestieti pavirto bigsmile.gif tik kazkaip kasmet skiepyt.... kazin nepakenks tie skiepai organizmui, tuo labiau, kad i lauka neina g.gif aisku katino sveikata svarbiausia 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2009 07 19, 17:32)
Prieš porą dienų paskiepijome katę. Alergijos nebuvo, bet dabar gulinėja kiauras dienas. Matyt, jaučiasi prastai. Kiek suprantu, dabar vyksta organizmo reakcija į svetimkūnius, ir sveikatos tai nepriduoda. Kiek tai tęsis?

Gali būti ir reakcija į vakcinaciją (gali taip jaustis 2-4 dienas), gali būti ir susiję su karštais tvankiais orais. O gali būti ir viskas kartu. mirksiukas.gif

QUOTE(vi_ @ 2009 07 19, 17:32)
Ir dar. Maždaug po savaitės išsivežame katę į sodybą. 10 dienų po skiepijimo dar nebus praėję. Labai rizikuojame?

Imunitetas pilnai susiformuoja per 21 d. Jei sodyboje nėra sergančių gyvūnų - rizika nėra superduper didelė, bet ji visuomet yra. Aišku, taip geriau, nei vežtis tik ką suskiepytą gyvūną. Bet negi dėl to praleisi atostogas? g.gif

QUOTE(Zuwytes @ 2009 07 20, 20:29)
As esu to poziurio, kad skiepai tai buves kilnus tikslas dabar naudojamas komercijos tikslu.

Kiekvienas turi teisę turėti savo nuomonę. 4u.gif
Nebeužvesiu diskusijos šia tema - jau esu rašiusi ir šitoje temoje cool.gif
Atsakyti
kykute, ačiū už atsakymą. Vežamės ten pat, iš kur pasiėmėme kažkieno pamestą ir prie mūsų prisvilusią. Ji ten ne mažiau 2 mėnesių gyveno tarp kiaunių ir kitokių laukinių gyvūnų. Vargu bau ar skiepyta. Tikiuosi, jog ir šį sykį viskas bus gerai. Atostogos ne tik mums, bet ir jai. Mieste neleidžiam jos laukan, o sodyboj lauko bus į valias.

Atsakyti
unsure.gif Kreipiuosi patarimo... Kačiukas buvo skiepytas 2,5 mėn ir paskui po mėnesio, kaip suprantu, sekantis skiepas - po metų nuo antrojo skiepo ? g.gif Ar turi būti skiepas kai katinui sueis metai ir tada vėliau jau kas met? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuorama @ 2009 07 21, 23:28)
unsure.gif Kreipiuosi patarimo... Kačiukas buvo skiepytas 2,5 mėn ir paskui po mėnesio, kaip suprantu, sekantis skiepas - po metų nuo antrojo skiepo ?  g.gif Ar turi būti skiepas kai katinui sueis metai ir tada vėliau jau kas met?  g.gif

Šiaip kačiuka skiepini 3mėn poto po mėn,o paskiau po metu,ne kai kačiukui metai sueina,o po paskutinio skiepo po metu.Ver gydytojas pasako,užrašo kada turi but jau kitas skiepas.Tarkim aš skiepinau savo miau 2009.06.16 kitas skiepas bus 2010.06.16. mirksiukas.gif
Atsakyti
Kykute, aciu labai

O tas prancuziskas vakcinas gamintojo Merial galima gauti LT?? Man jas isreklamavo labai.
Ir noriu apie Fel-o vax paklasti. Ar LT yra sis stebuklas? RU forumuose ji graziausiais zodziais mini..

Pakomentuosiu del "daryt- nedaryt" skiepa... as cia ne karta pasisakiau kaip skiepu priesininke ir naturaliu metodu gyneja.. Niekada negalim daryt vienareiksmisko sprendimo, kol neivertinam gyvuno imuniteto. Taip, vienas gali turet labai stipru naturalu imuniteta ir buti atsparus tom ligom, nuo kuriu yra skiepijama; toks gyvunas virusa sureaguos labai stipriais ryskiais simptomais, bet sugebes su liga susitvarkyt. Taciau kai kalba eina apie veislini super-puper kilminga gyvuna, kurio proteviai jau karta is kartos buvo reguliariai seriami negyvais komercinais maistais, skiepijami, badomi antibiotikais ir kitokiu s* , tai normaliai funkcionuojancio imuniteto klausimas yra labai jau abejotinas.. tada jau tikrai geriau nerizikuoti ir gyvuna suskiepyt. Aisku, tai bus padaryta vel gi bendrojo imuniteto saskaita, nes visgi vakcina turi savybe ji sumazinti, tacaiu suformuoja specifini imuniteta nuo labaisiai palitusiu ligu. Jei zmogus yra tikras, kad jis sugebes susitvarkyt su pasekmem, gali garantuot gyvunui nuoseklius ligu profilatikos ir imuniteto formavimo veisksmus, tikrai imanoma be skiepu isgyventi ar bent jau daryt jas ne pagal protokola, bet gerokai reciau, nes skiepais sudaryto specifinio imuniteto "galiojimas" priklauso ir nuo gyvuno imuniteto, o gamintojas gali nurodyt tik prognozuojama "galiojimo termina."
Zmogus visada turi daryti sprendima atsizvelgiant i tai, kokio lygio atsakomybe jis nori prisiimti.
As, tarkim, esu parsivezusi is Ru veislyno net du neskiepytus gyvunus, nedariau jiems jokio karantino, ir skiepus pirmus jie gavo tik 8-9 menesiu budami. Taip pat esu pardavusi kelis kaciukus pagal tokia pat schema, kai pirmi skiepai buvo padaryti jau pacio naujojo savininko, kai kaciukams buvo 8-12 menesiu, tai yra buvo islaukta, kol naturalus gyvuno imunitetas jau buvo gerokai stipresnis. Taciau tiek as, tiek nauji savininkai suvokem atsakomybe ir buvom pasiruose spresti galimas problemas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Helenee: 27 liepos 2009 - 10:23
Ir dar klausimuks.. jei parsivezu (transportuoju saldytuvelyje reikiamoje temperaturoje) is kitos salies skiepa, kurio pas mus LT nera, kad ir tarkim ta Fel-o-vax, ar galiu ateiti i vet klinika su tuo skiepu ir savo gyvunu ir paprasyt, kad man kaciuka paskiepytu? Ar vet.gydytojas turi tokia teise - padaryt toki skiepa ir padaryt irasiuka i vet.pasa?
Atsakyti