QUOTE(Abo @ 2007 07 26, 15:36)
O man ne, kas yra jausmas? Tam tikra emocija
Nevisai. Susiję kai kartu net labai, bet kartu jie būna nebūtinai. Emocija - tai išreikštas jausmas (kas labai gerai pvz. matosi nuotraukoje su pašokusia ar kokia ten mergina). Tyliai, ramiai sau tūnantis nematomas jausmas nėra emocija.
Aišku, kad emocija yra ne tik veido reakcija, tai gali parodyti visas kūnas ir pan. Yra daug emocijų teorijų, bet paprastai kalbant apie emocijas eina du elementai (kaip reakcija į dirgiklį): emocijos išgyvenimas ir kūno reakcija. Abu kartu ir gaunas ta išreikšta emocija, be antro - ne, nors aišku galima filosofuot iki negalėjimo, kad tai ką viduj išgyveni jau emocija ir pan. Ir net argumentų rast, nes be to niekaip (jei tai nesuvaidinta).
O šiaip paprastai kalbant: liūdesys - jausmas / ašaros, verkimas - to pasekmė ir emocionalumo išraiška.
Džiaugsmas - jausmas, šokinėjimas iš džiaugsmo - emocija, išorinė reakcija į tai ką išgyveni ir pan.
Mes kitų žmonių jausmus atpažįstam per jų emocijas - (įsidūrė, - skauda - šokteli ar sucypia).
Bet kiek suprantu mes čia ne psichologijos studijom, o tam kad atsilieptume kaip supratam tą temą nuotraukoje. Plius man atrodo bandyt žiūrėt ką gi mum ta autorė temos uždavė. Ar kad dėtume bile ką, ką psichologiškai ar filosofiškai tikrai įmanoma pritempti prie emocijos sąvokų ar vis tik ji labai paprastai tikėjosi, kad tai matytųsi ryškiai ir be jokių filosofavimų. Aš pvz. suprantu, kad užduotis pastaroji.
Pvz. besibučiuojančiuose vaikiukuose ryškios jokios emocijos nematau (nebent užslėptą, bet kaži ar užslėptų emocijų čia tikimasi), nors kas ten jų širdutėse darosi sunku pasakyt (gal siunta, kad kažkas taip pozuot liepė? ), o va jau minėtoje pašokusioje merginoje - matau. Ir jausmą ir emociją.