QUOTE(Naktine @ 2007 11 02, 13:55)
Papasakosiu ,kaip pati taupau,bet ne kokybės sąskaita.
Nebeperku rūkytų dešrų iš parduotuvių,nes ten nors ir skambios lietuvių firmos savo produkciją pardavinėja ir gana brangiai,bet tai negarantuoja,kad nusipirksi grynos mėsos produktą.Dažniausiai prifarširuota sojos baltymų.Anksčiau nesuprasdavau,kodėl daugumas dešrų pasidarė neskanios,net smirdi.Išbandžiau visokias firmas ir įvairiausias kainas,kol neatkreipiau dėmesio į sudėtį.Paskutiniu metu perku tik vienos firmos ("Delikatesas") rūkytas dešras.Ten nėra mėsos pakaitalų ir gana nebrangios.Seniau jų buvo Norfoje,dabar randu tik mėsos kioskuose turgelyje (Šeškinės).Kainos 18-24 lt/kg.Yra gal 4-5 rūšių.
Grietinę perku kuo riebesnę,nes man paaiškino pieno perdirbimo srityje dirbantis žmogus,kad natūraliai kokių 12 proc. riebumo grietinė negali būti tiršta.Majonezą,jogurtus- tik tokius,kur nėra tirštiklių,ypač krakmolo ir konservantų.Taip pat atsiriboju nuo visokių Actimel ir Activia,nes ten daugiau moki už reklamą nei už naudą(nors priedų tikrai mažai arba visai neturi,bet kaina didoka).
Duonos ieškau,kad nebūtų konservantų ir cukraus(kad atitiktų abu kriterijus,gana sudėtinga surasti)Aliejaus neperku pigaus,nes kas dirbo aliejaus gamyboje,pasakojo,kad skirtingos rūšių pigūs aliejai pilstomi bent jau Lietuvoje iš vienos statinės,tik pavadinimai skiriasi.Sudėty ieškau ,kad nebūtų sojos,ypač genetiškai modifikuotos.Dažniausiai perku alyvuogių extra virgin,ieškau tamsinto stiklo buteliuose(šviesoje greitai oksiduojasi ir tampa kenksmingas).
Sviestą perku tik gryną,ne TRM,bet žiūrėdama į kainą.Kepiniuose taip pat ieškau sudėty konservantų,tirštiklių .dažiklių-kartais atrodo,kad mums vien chemiją kemša- natur.produktą surasti tikrai sudėtinga.
Prieskoniuose žiūriu,kad nebūtų skonio ir kvapo stipriklių(smarkiai kelia apetitą,didina alkio jausmą).
Beveik neperku marinuotos silkės,nes ten dažniausiai net 2 konservantus įkrauna ir dar dažnai saldikliu įdeda.Produkcijos be viso šito džiaugsmo surasti retai pasitaiko.Ir įdomiausia,kad su ar be chemijos produktas,to kaina gali visai neatspindėti.Gaivieji gėrimai-tik mineralinis ir sultys 100-procentinės be cukraus ir saldiklių.Skiestos sultys,ar ne ,kaina dažnai nesiskiria.Jei taip,aš geriau pati praskiesiu,jei norėsiu

.Dar perku sirupus gėrimams gaminti,bet su mažesnių chemijos kiekiu ir skanių randu tik Norfoje (Herbapol firmos) ir Thomas Philips parduotuvėje- kažkokie vokiški įvairių skonių,bet ne visada būna.

Ir aš pagaliau radau bendramintę

Dariau lygiai tą patį. Taip tik atrodo, kad čia vos ne delikatesais mintam, koks čia dar taupymas, o iš tiesų, tai brangiausiai kainuoja tie perdirbti šimtą kartų maisto produktai, kur jau nei vitaminų, nei skonio nelikę. Pvz. nusipirkit maltą jautieną ir pačios sumalkit jautienos kumpį. Atrodo, kad vos ne dvigubai brangiau pirkti mėsą? O dabar iškepkit - vieną keptuvę iš parduotuvinio faršo, o kitą - iš savo gamybos sumaltos jautienos. Pamatysit, kad kotletai iš parduotuvinio faršo sumažėjo perpus, ir skonis visai kitas. Tai kas tada brangiau išeina

? Jau nekalbant apie tai, kad pačios pagaminę, žinot, ką dėjot.
Papildyta:
QUOTE(smilsee @ 2007 11 08, 17:25)
Naktine,nu as tai neisivaizduoju tokio isskirtinio produktu,gaminiu rinkimosi

jei as taip rinkciausi tai greiciausiai numirciau is bado...dabar nera tokiu produktu kuriuose nebutu visokiu dazikliu,saldikliu ir t.t.as irgi pasiziuriu i sudeti,bet kad zmogui buti tokiam isrankiam

ir su tuo neperku,ir su anuo neperku,o trecias pilnas prikimstas chemijos...
Labai paprasta, nes reikia atsirinkti produktus, susiformuoji asortimentą, o po to jau žinai ką pirkti, ir tai dediesi į krepšelį. O sutaupai, nes neprisiperki visokių "impulsinių prekių" tik pamačius naujas pakuotes. Prieinu, pažiūriu, paskui galvoju -ai, žiūrėk dabar iš ko padaryta, apseisiu... Ir sutaupai.
Ir dar. jau daugiau kaip metai, kai visiškai atsisakiau pirkti bet kokius kulinarijos ir konditerijos gaminius. Pvz. vaikas nori sausainių- jokių problemų- kepamės namie, vakar paprašė pyrago - iškepiau paprastą obuolių pyragą ( kiaušiniai, grietinė, miltai, cukrus ir obuoliai). Tešlą darėme kartu, sūnus obuoliukus nulupo - ir smagu, ir pigu, ir sveika. O suraskit su tokia receptūra parduotuvėj? Galima nė nesapnuot, vietoj kiaušinių- kiaušinių milteliai, o kiek puriklių, minkštiklių ir pan. Ir jei naminio savikaina buvo max. 5 Lt, tai parduotuvėj už tiek net nesapnuok nusipirkt.