Įkraunama...
Įkraunama...

Meninės fotografijos klubas (2 dalis)

QUOTE(Eretikas @ 2007 09 28, 08:42)
Man labai gaila, kad jus net nesupratote apie ka cia ejo kalba. Tikrai ne apie siuolaikiniu vaiku issilavinima, o apie pedagoges viesa pasisaipyma is savo studentu.

Man atrodo, kad ir Jūs nelabai supratote apie ką eina kalba. Jei Jūsų išskirti žodžiai apie Ramigijaus žinojimą kažką reiškia.
Esmė ta, kad tai buvo adresuota, konkrečiam žmogui, kuris puikiai žino ir suprato apie ką eina kalba. ir dėl ko mes juokėmės.
Tad Jūs visiškai nežinodama konteksto įsikišote į svetimą pokalbį ir supratote jį taip, kaip norėjote suprasti.

Šiuo atveju apie studentus apskritai kalbos nėra, nesvarbu kur tai buvo nuskambėję, per stojamuosius ar ne.
Ir juokėmės męs iš savęs, o ne iš tų, kurie tai pasakė.
Esmė ta, kad mes su Remigijum esame labai geri bičiuliai, tai jau gavosi, kad kartu stažavomės Suomijoje. Man jis mano bendraamžis, todėl manau jaunas žmogus.
Taigi o mano draugei jis pasirodė jau dėdė. Sakė, kad galvojo, kad bus jaunas žmogus, o čia dėdė. Sužinojęs Remigujus apie savo "diagnozę" labai pergyveno. Bet mes iki šiol jį vadiname dėde linksmai iš to pasišaipydami...
Tai gi pasakymas "vyrasnioji karta" bent jau mums skamba, kaip ne tik dėdžių kategoriją, o jau gerokai pagyvenusių žmonių. Tad pasakymas, kad Remigijus jau net nebe dėdė, o vyresnioji karta labai pralinksmino ( nieko asmeniško į studentą ar ką kitą) paprasčiausiai jaunam žmogui tas pats Remigijus jau, matyt, atrodo pagyvenęs... Tad pamaniau, kad va jam tai bus įdomu, kad metai vis gi bėga ir kaip mes save įsivaizduojam, dar visai jaunais žmonėmis, o va jaunimui ne tik dėdėmis, o ir vyresniąja karta...

Kartais visai ne pro šalį iš savęs pasišaipyti... o diskusijose ko ko o jumoro jausmo tikrai trūksta.

Papildyta:
QUOTE(dejavu @ 2007 09 28, 09:05)
prašau atleiskite man, grybukų fotografei, kad įsiveržiau į jūsų temą ir klausiu ne "į temą", bet ar negalėtumėt Narajana trumpai papasakoti kaip sustatyti apšvietimą, kad taurės gautųsi be atspindžių (jei galima mokomės fotografuoti skyrelyje)

O jūsų temoje buvo užduotis apie natiurmortą? Esmė ta, kad rašiau nesenai straipsnį apie natiurmortą Moksleivių fotografijos žurnalui. kažkur jis turi ir kompe būti su iliustracijomis ir pan. Galėčiau ten pas jus patalpinti. Jis beje ir lietuvių ir anglų kalbomis išėjo.
Ir ten yra kaip tik iliustracijos, daugiausia su stiklu. Stiklą galima įvairiai fotografuoti, bet kiekvienai medžiagai yra vis gi griežtos taisyklės.
Atsakyti
Stroitechas dar ne ypac didelis issilavinimas, dar ir po jo reiktu pasimokyti.
Dabar neaisku tik, ar jus tokiu budu bandote ilisti gerb. meno pasaulio atstovams i uzpakali, ar tikrai manote, kad jau jus, tai tikrai esate ne grybuku fotografe?

o kas taip pasake, kad reiktu? man gal ir 12 klasiu butu uzteke, yra pasaulyje daug protingu ir pasiekusiu zmoniu be jokiu popiergaliu...juolab kai LT viskas pasiekiama shperomis ir nusipirktais diplominiais mirksiukas.gif

o ir ar rasiau, kad nieko daugiau nesimokiau mirksiukas.gif ?

apie save kaip apie fotografe cia neparasiau ne zodzio mirksiukas.gif

ponia mokytoja, islyskite is savo kiauto ir negalvokite, kad studentai nekaltos aveles su zydrom svajonem biggrin.gif dauguma ju tinginiai ateje mokytis nes kazkas pasake, kad REIKIA mirksiukas.gif o like galbut ateis mokytis zinodami kazka daugiau nei statistinis vienetas smile.gif

apie lindima i uzpakali tai mokytojai kaip ir neprideretu kalbeti, lyg ir neetiska biggrin.gif
tad praignoruosiu...

atsiprasau uz off topic...
Atsakyti
QUOTE(Narajana @ 2007 09 28, 10:22)
Papildyta:
O jūsų temoje buvo užduotis apie natiurmortą? Esmė ta, kad rašiau nesenai straipsnį apie natiurmortą Moksleivių fotografijos žurnalui. kažkur jis turi ir kompe būti su iliustracijomis ir pan. Galėčiau ten pas jus patalpinti. Jis beje ir lietuvių ir anglų kalbomis išėjo.
Ir ten yra kaip tik iliustracijos, daugiausia su stiklu. Stiklą galima įvairiai fotografuoti, bet kiekvienai medžiagai yra vis gi griežtos taisyklės.

turėjom tokią temą (mano pasiūlyta buvo blush2.gif ) ir temą apie stiklą, bet neaiškumų vis dar daug liko. Būčiau labai dėkinga, jei galėtumėt tuo straipsniu pasidalinti.
Atsakyti
Na gerai, prašėte pakomentuoti savo darbus.
Tad pradedant komentuoti turėtume susitarti, kad tai skyrelis skirtas meninei fotografijai. Ne fotografijai aplamai, o būtent meninei fotografijai.
Kas nori išmokti fotografuoti yra puikus skyrelis mokomės fotografuoti, kur būtent ten žmonės tą ir daro. Mokosi fotografijos abecėlės: kompozicijos, apšvietimo ir pan.
Jie ten į jokius menus nepretenduoja, tad gali fotografuoti ką tik nori ( ir grybukus tame tarpe).
Jei šis skyrelis skirtas meninei fotografijai, tai žmogus jau tą abecėlę lyg ir turėtų žinoti. Čia jo tikslas turėtų būti atrasti save, susiformuoti kaip menininkui.

Turiu labai gerą pavyzdį tokio varianto. Net negaliu pasakyti, kad jis mano mokinys, bet teko šį žmogų pakreipti nuo pat pirmųjų jo žingsnių. Tad turiu jo fotografijas.
Tai pavyzdys, kaip per kelis metus vos pradėjęs fotograuoti žmogus tapo garsiu fotomenininku...
Ko reikiėjo? O gi surasti save.

O pradžia buvo ne tokia jau ir lengva. Ir patikėkit, aš ji „murkdžiau“ dar ne taip, kaip čia visus. Ir grybuku ne kartą buvo išvadintas ir dar daug kuo. Bet rezultatas pasiektas.
Ne visada mes turim būti geri, kartai ir „bizūno“ gero reikia.
Ar žinot, kad Zen meistrai savo mokinius muša lazda, kartais net iki kraujo, kai mato, kad prašvitimas jau arti? Daužo iki tol kol mokinys pasiekia nušvitimą. Sakytum, baisu... net gali nusivilti. Bet kartais būtinos įvairios premonės, kad žmogus pradėtų mąstyti...

O meninėje fotografijoje nieko daugiau ir nereikia, reikia išmokti mąstyti. Reikia suvokti, ką nori žmonėms pasakyti. Ne pamačiau ir nuspaudžiau mygtuką, o sukūriau...

O dabar pavyzdžiai minėto autoriaus. 2003m. jis pirmą kartą pasibeldė į mano ICQ ir paprašė įvertinti jo fotografiją. Tai buvo nufotografuotas šuo, štai jis:
user posted image

Po mūsų bendravimo sekė kiti bandymai:
user posted image

O štai žmogus atrado ir save.
user posted image

Šitas jau kabo pas mane ant sienos:
user posted image

Kaip matot nieko bendro su mano fotografija nėra. Jis atrado save ir tapo autoriumi. Tapo tikru menininku. Gali jo darbai patikti, gali ne, bet jis jau susiformavęs, atpažįstamas autorius. Ką turi Picasso ar Mone? Turi savo braižą. Štai kas svarbiausia, iš ko jį galima atpažinti...

Pažiūrėkit į pirmą ir paskutines foto ar matot skirtumą? Juk fotografuota ta pati mergaitė. Tad svarbu ne ką, o kaip...

O dabar galit nuspręsti ar jūsų fotografijos yra meninės ar ne smile.gif

Labradoriuke prašei pakomentuoti tavo fotografijas. Man paskutinės foto pasirodė panašios į mano, stalas, apšvietimas, žvakutės. Nieko naujo, todėl man tai neįdomu. Sukurk ką nors savo, dar nematyto, va tada bus super. thumbup.gif

Atsakyti
QUOTE(Narajana @ 2007 09 28, 11:20)
Sukurk ką nors savo, dar nematyto, va tada bus super.  thumbup.gif

o man vis kirba mintis, o kaip žmogui žinoti, ar jis turi tą 'gyslelę' , kuri leistų sukurti kažką savo. Kad bandyti verta visiems-nediskutuokim mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(zulika @ 2007 09 28, 10:48)
o man vis kirba mintis, o kaip žmogui žinoti, ar jis turi tą 'gyslelę' , kuri leistų sukurti kažką savo. Kad bandyti verta visiems-nediskutuokim mirksiukas.gif

Čia ne taip klausimą reikia statyti. Man pvz. nuo mažens visi mano mokytojai kaldavo, jei gali nepiešti nepiešk, jei gali nefotografuoti nefotografuok. o va jei negali, tai atgal kelio nėra.
Fotografija, kaip ir kitos meno rūšys – pašaukimas. Nuo jo nepabėgsi, paprasčiausiai nekurti negali. Va tada ta "gyslelė" ir yra smile.gif
Atsakyti
Labai atsiprasau sio skyrelio autoriaus. Mes jam sugadinome visas pamokeles ir mokymosi klase pavertem turgumi, kur vyksta bobiskas gincas - kuri is musu priklauso grietineles sluoksniui, kuri grybukas, ar is balos tas mano protingumas.....
Man labai gaila, kad jus net nesupratote apie ka cia ejo kalba. Tikrai ne apie siuolaikiniu vaiku issilavinima, o apie pedagoges viesa pasisaipyma is savo studentu. JUk jus matyt nei vienas nenoretumete, kad isejus is gydytojo kabineto, apie savo nesvaras ausis perskaityti kita diena internete, kur gerb. gydytoja su malonumu juokiasi is jusu  g.gif
O pedagogu geru tikrai yra  mirksiukas.gif  As pati dirbu su vaikais.
Stroitechas dar ne ypac didelis issilavinimas, dar ir po jo reiktu pasimokyti.
Dabar neaisku tik, ar jus tokiu budu bandote ilisti gerb. meno pasaulio atstovams i uzpakali, ar tikrai manote, kad jau jus, tai tikrai esate ne grybuku fotografe?

Atsiprasau,kad ilisiu i sia diskusija ne i tema. Galvojau nutylesiu, nu bet kad tas liezuvis...
Vetre, nemanau, kad pasakei kazka neleistino pedagogui. Negirdejom ne vienos pavardes, o jei net ir butume girdeje-
kazkaip niekada neteko girdeti apie pedagogu profesine etika ir tai, kad negalima dalintis informacija apie tai,
koks studentu issilavinimo lygis. Atvirksciai- tevu susirinkimai, mokytoju pasitarimai ir t.t. rodo atvirkstini varianta.
O internetas- tai tiesiog siuolaikine komunikacijos priemone. Ir jei dalyko profesionalas apie mano pasirinkta profesija pasakytu,
kad as toje srityje neissilavinusi- tam ir yra mokymo istaigos - to galima ismokti- tai butu man stimulas pasitempti, kad praejus
kiek laiko pedagogas viesai galetu pagirti, koks issilavines siuolaikinis jaunimas. O del kudikiu,kuriuos izeidziam- cia siek tiek kitaip-
neetiska yra pasakoti apie tai, konegalima pakeisti- t.y. apie tai kad koks tavo vaikas negrazus- galetu buti ilgesnes kojos ar grazesnes ausys,
o issilavinimas- tai, ka pats vaikas, tevai ar mokymo istaigos gali pakeisti- taigi- jis tik galetu padekoti, kad laiku pastebeta spraga jo issilavinime
ir stengtis tai istaisyti.
Beje- mano nuomone Jusu atsakymas peppi- kaip tik yra izeidimas, skirtingai negu Vetres mintys. Pasakymas zmogui i akis, kad "Stroitechas dar ne ypac didelis issilavinimas, dar ir po jo reiktu pasimokyti.
Dabar neaisku tik, ar jus tokiu budu bandote ilisti gerb. meno pasaulio atstovams i uzpakali, ar tikrai manote, kad jau jus, tai tikrai esate ne grybuku fotografe?"
- manau gerokai labiau panasus
i asmenini izeidima nei i ka nors kita. Taigi- manau tuom diskusija issemta ir ,beje- musu klubo taisyklese yra toks punktas,kuris sako- asmeniniams izeidimams cia ne vieta.

Suprantu, kad pirmas pasisakymas buvo neapgalvota pirmoji mamos reakcija, bet tolesne diskusija jau visai ne apie tai. Galgi metas sustoti ir nebeizeidineti kitu.
aciu uz demesi. Sikart Daiva, ne Viktoras:)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Diva*: 28 rugsėjo 2007 - 11:28
QUOTE(Narajana @ 2007 09 28, 10:20)
Labradoriuke prašei pakomentuoti tavo fotografijas. Man paskutinės foto pasirodė panašios į mano, stalas, apšvietimas, žvakutės. Nieko naujo, todėl man tai neįdomu. Sukurk ką nors savo, dar nematyto, va tada bus super.  thumbup.gif

Dekui uz tokias grazias mintis.

Tiesa sakant, apie zvekeles man kilo mintis tada kai pamaciau tavo idetas su zvakelem. Atkartoti tikrai nesistengiau.
Pabandysiu dar kazka, nes kaip supratau terminas siek tiek prasitese, del silwio g.gif

Jei tik turetum laiko, pakomentuok ir kitu nuotraukytes, nes butu labai suzinoti kas ir pas kitus yra gerai/negerai.

Vetre, dar kilo klausimas: jei menas gaunassi sukurus kazka, o kaip tada su tuo menu, kuris gaunamas pamatymo ir nufotografavimo budu?
Atsakyti
QUOTE(Labradoriukė @ 2007 09 28, 13:54)
Dekui uz tokias grazias mintis.

Tiesa sakant, apie zvekeles man kilo mintis tada kai pamaciau tavo idetas su zvakelem. Atkartoti tikrai nesistengiau.
Pabandysiu dar kazka, nes kaip supratau terminas siek tiek prasitese, del silwio  g.gif

Jei tik turetum laiko, pakomentuok ir kitu nuotraukytes, nes butu labai suzinoti kas ir pas kitus yra gerai/negerai.

Vetre, dar kilo klausimas: jei menas gaunassi sukurus kazka, o kaip tada su tuo menu, kuris gaunamas pamatymo ir nufotografavimo budu?

Tai pamatymas juk dar ne viskas, svarbu kaip tu tą, ką pamatei nufotografuosi. pamatyk labai gerą siužetą, bet fotografijoje jis gali atrodyti visiškai neįdomiai.

Aš studentams visuomet duodu vieną pavyzdį. Čia iš reportažinės fotografijos.
Čia Rusijoje vyko komunistų mitingas ir visi fotografai stovėjo, kaip visada vienas šalia kito ir fotografavo...
Fotografavo moteriškę, kuri buvo apsirengusi maike su herbu ir iškėlusi kumštį kažką rėkė.
Taigi visi fotografavo iš tos pačios vietos. Bet tikrai gera foto gavosi tik vienam. Tas, kuris iš tiesų yra pats geriausias. Ir ką gi jis tokio padarė? O gi nufotografavo rakursu iš apačios. visi fotografavo savo akių lygyje, o jis ėmė ir pritūpė. Tam, kad pabrėžti jos judesį. to užteko...
Tai va svarbiausia fotografuojant mąstyti! Šitą jums kals visi tiek dėstytojai tiek kiti menininkai...
va siunčiu tą moteriškę, gaila tik neturiu kitų pavyzdžių palyginimui.
Šiaip siunčiu čia nelegaliai todėl nerašau autorių pavardžių, gal su laiku net teks ištrinti...
Bet mokymosi tikslais, gal ne taip baisu...smile.gif
user posted image
Atsakyti
Pupeliukas
Извиняюсь за неоперативность, Подведу итог по выставленным работам.
очень понравилась первая фотография с тремя предметами. Очень хороша игра цветовых пятен, ощущения пространства,
игра глубины рзкости, которая позволяет безошибочно переходить от переднего крупного плана к последующим.
Образовался некий треугольник с оранжевыми вершинами, который очень ровно без напряжения "держит" и внимание в кадре
и расставляет нужные цветовые акценты (баланс оранжевого на зелёном) и сохраняет темп просмотра, то как зрительскому
глазу удобно рассматривать эти три вершины, сначала подробно первую резкую, крупную точку, затем веточка направляет взгляд
зрителя на вторую оранжевую точку, там глаз задерживается меньше, т. к. это уже знакомая форма и цвет, и её значимость
на втором плане, и совсем быстро взгляд пробегает третью точку. Примерно так комфортно рассматривается картинка.
Хотя глаз зрителя об этом может и не знать smile.gif)
Здесь по большому счёту нет глубокой художественной мысли, зато добились( надеюсь) навыков по расположению в
пространстве кадра неких предметов. То есть гармоничного равновесия цветовых пятен.

Второй кадр с лавками мне понравился меньше , слишком активна дорожка вдоль лавочек, и слишком мало интриги в самих
активных точках. Для примера посмотрите как самостоятельны и драмматичны фигуры на снимке Ветре с двумя собаками
и спящим индусом. Этим фигурам не мешает яркий, отвлекающий план, на котором происходят все события кадра
из за яркой драмматургии главных героев. В вашем случае герои лавок мало меня интересуют как зрителя, там ничего
не происходит. Сравните сами! Вот здесь случай, когда формальной композиции не достаточно для самостоятельного кадра.
Не хватает той самой мысли, которая отличает худ. фотографию от "грибной" да простят меня ботаники.

Третий кадр я не рассматриваю как композицию трёх, не вижу трёх.
А вот как баланс объёмов очень красиво сморится, хотя очень сложно выстроено.
Красивый и уверенный штрих клетчатого белого по косой, красиво повторяется нижним левым штрихом и компнсируется
правой диагональю, которая в свою очередь, повторяется коротким штрихом в верхнем правом углу.
Очень сложная но, на мой взгляд, уравновешанная композиция, поздравляю!
Весомое замечание: вся эта конструкция мало убеждает, пока не имеет основной мысли.
Если бы главная и все другие линии, так красиво прочерченные в пространстве кадра, несли не только световую,
но и смысловую нагрузку, то кадр претендовал бы на серьёзную художественную работу.
Жду от Вас следующих наработок, а пока их готовите, пора Вам всерьёз подумать о достойном применении этих приёмов.
Подумайте,что Вам интересно сказать своими фотографиями,подумайте серьёзно, потому что говорить вы уже начали,
и "звуки" Ваши довольно внятные, постарайтесь построить из этих звуков осмысленное предложение.
Atsakyti
Ačiū, Victor smile.gif jau pačiai norisi, kad nuotrauka kažką pasakotų, na bet nėra taip lengva... vis dar pirmiausia mintys sukasi apie teisingas kompozicijas ir jų ieškojimą kadre, o ne apie kažką gilesnio..

ta nuotrauka su suoleliais, kai eidama pamačiau juos, kiekvieną su atskira istorija - vienas su trimis bobutėmis, kitas tuščias, o trečias su kažko laukiančiu vienišu žmogumi, labai pasigailėjau, kad neturiu zoom'o, kad galėčiau geriau pakadruoti, tada gal būčiau išvengusi šaligatvio ir kitų dėmesį balškančių detalių, na bandymas nebuvo vykęs, bet čia bent jau idėją turėjau biggrin.gif bet kokiu atveju visos mano nuotraukos iš to REIKIA KAŽKĄ NUFOTOGRAFUOTI, o ne noriu... tai su idėja gerokai sudėtinga, na stengsiuos..

Šiandien vaikštinėjau viena su fotoaparatu po Vilnių, seniai taip laisvai nesijaučiau, nes vaikelį buvau palikusi tėvelių priežiūrai, gal kadrų ir nepadariau daug ar gerų, bet bent jau atsigavau, po ilgo galvos laužymo, ką čia vėl nufotografuoti smile.gif šiandien tikrai mėgavausi tuo ką darau smile.gif

o čia įdedu dar vieną nuotrauką trijų daiktų temai:

user posted image

ir dar šią tamsos/šviesos kompozicinei pusiausvyrai, man šioje nuotraukoje jaučiasi kažkokia jaukumo nuotaika, dvelkia Prancūzijos miestelio dvasia. Užupis:

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pupeliukas: 28 rugsėjo 2007 - 23:30

Pupliukas
Первая карточка хороша!
Здесь создано очень хорошее настроение!
Белые простыни перекликаются с белым окном.
Верёвка , кривые водосточные трубы добавляют шарм, создают настроение, но...
Композиционное равновесие не создано: весь сюжет уместился в левой половине кадра,
в правой осталось только место для сюжетно пустой стены.
Вот где пригодятся навыки композиционного равновесия, которые мы сейчас пытаемся наработать.

Вторая карточка несостоялась не по одному пункту.
Композиционо:
не оправдано тяжёлый правый верхний угол никак не компенсируется.
Явный перевес слева -светлого , а спрва -тёмного.
Кроме того в кадре, в отличие от первого большое несоответствие настроений:
Старый камень мостовой с одной стороны и шлакоблоки с помятой трубой с другой стороны,
явно не подчёркивают определённого настроения.
Отштукатуренная покрашенная стена с одной стороны и кирпичная кладка с другой, тоже не
создают смысловую гармонию.
И самое главное:
автомобиль определяется бликом на стекле и номером!
Как бы так сказать : не слишком аппетитная задница! (это я про автомобиль) smile.gif)
Единственное что меня успокаивает- это цвета, очень мягкие и гармоничные между собой.

По поводу композиционных равновесий в частности и состоятельности фотографии вообще могу дать совет:
Посмотрите на фотографию в микроразмере, В этом смысле контрольные отпечатки с фотоплёнки уникальный материал
для отсеивания мусора. Уменьшите свою фотографию максимально, и если она в размере 3-4 см
не перестанет Вас привлекать, значит с ней имеет смысл работать дальше.
Вообще про 3 масштаба фотографии готов рассказать, если к этому проявится интерес.
А пока вот ещё мои 3 предмета:

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Atsakyti