Kai dabar tiek alergisku vaiku, tai deja tik privati iniciatyva nuo tokiu bedeliu gelbsti
mes einame i Vaiku Sodeli privaciai, tai maistas ten tikrai kokybiskas. Viska ka suraseme kad galima ir negalima, grieztai ir paisoma..
Gerai, kad atsiras privatiems vaiku krepseliai, lengviau visi atsikvepsime, o ir konkurencija tarp istaigu padides, tai kiekvienas prades labiau paisyti tevu nuomones.
Sveikos mamos,
mano 3 meukų mergaitė labai noriai bendrauja suvaikais ir nuolat prasosi į darželį. Bet deja, negalim valgyti dalies maisto produktų. Gal kuri nors esate susidūrusi su šia problema? Žinau, kad Vilniuje yra "aitvaras"- darželis alergiškiems vaikams, bet ten eiles tokios, kad maniškė į mokykla pradės eiti, kol pateksim. Skambinausi į privačius darželius, bet juose man taip pat sake, kad jie užsako maistą iš kažkur, meniu iš anksto suderintas ir vienam vaikui atsikrai neruoš. O situacija tokia, kad iš esmės reiktų ruošti, nes nevalgom pieno produktų (o visuose darželiuose, kur skambinau, pagrindinė raciono dalis ir yra, pieniška sriuba, varškėtukai, grietinėlės padažai ir panašiai), nevalgom kepto maisto (kaip pvz. kepti blynai). Žodžiu, reikia maistą paderinti. Gal žinote darželį, kur lanksčiai žiūri į tokius dalykus?
Būsiu labai dėkinga už informaciją
mano 3 meukų mergaitė labai noriai bendrauja suvaikais ir nuolat prasosi į darželį. Bet deja, negalim valgyti dalies maisto produktų. Gal kuri nors esate susidūrusi su šia problema? Žinau, kad Vilniuje yra "aitvaras"- darželis alergiškiems vaikams, bet ten eiles tokios, kad maniškė į mokykla pradės eiti, kol pateksim. Skambinausi į privačius darželius, bet juose man taip pat sake, kad jie užsako maistą iš kažkur, meniu iš anksto suderintas ir vienam vaikui atsikrai neruoš. O situacija tokia, kad iš esmės reiktų ruošti, nes nevalgom pieno produktų (o visuose darželiuose, kur skambinau, pagrindinė raciono dalis ir yra, pieniška sriuba, varškėtukai, grietinėlės padažai ir panašiai), nevalgom kepto maisto (kaip pvz. kepti blynai). Žodžiu, reikia maistą paderinti. Gal žinote darželį, kur lanksčiai žiūri į tokius dalykus?
Sveiki,
na aš jūsų atveju jau šiandien pat užrašyčiau į jūsų minėtą alergiukų darželį (o jei jau esat užrašius, tai išvis puiku) nuo 2012m. rugsėjo. Jei neturite jokių lengvatų, kurios jums sudarytų pirmumą, o tikrai jūsų mergytė labai alergiška, tai galbūt esat gulėje Antakalnio alergologiniam stacionare. Jei ne, paprašykit pediatro ar šeimos gydytojos siuntimo ir užsiregistruokit. Jei būklė tikrai bloga, po to galite tvarkytis lengvą invalidumą/neįgalumą. Tereiks nueit pas vaikučio gydytoją, alergologę ir ten, kur reikia nešti dokuentus neįgalumo skyrimui. Vaikams ten nebūna jokių apžiūrų, tai viską susitvarkyti ilgai netrunka. Tada turėtumėte pirmumo teisę pakliūti į darželį (1 punktas iš pirmumo sąrašo), o alerginiuose darželiuose tikrai žiūri maistuką individualiai. Nes paprastam darželyje geriausiu atveju neduos pienuko/kakavos atsigerti, bet maisto be pieno produktų tikrai atskirai negamins...
na aš jūsų atveju jau šiandien pat užrašyčiau į jūsų minėtą alergiukų darželį (o jei jau esat užrašius, tai išvis puiku) nuo 2012m. rugsėjo. Jei neturite jokių lengvatų, kurios jums sudarytų pirmumą, o tikrai jūsų mergytė labai alergiška, tai galbūt esat gulėje Antakalnio alergologiniam stacionare. Jei ne, paprašykit pediatro ar šeimos gydytojos siuntimo ir užsiregistruokit. Jei būklė tikrai bloga, po to galite tvarkytis lengvą invalidumą/neįgalumą. Tereiks nueit pas vaikučio gydytoją, alergologę ir ten, kur reikia nešti dokuentus neįgalumo skyrimui. Vaikams ten nebūna jokių apžiūrų, tai viską susitvarkyti ilgai netrunka. Tada turėtumėte pirmumo teisę pakliūti į darželį (1 punktas iš pirmumo sąrašo), o alerginiuose darželiuose tikrai žiūri maistuką individualiai. Nes paprastam darželyje geriausiu atveju neduos pienuko/kakavos atsigerti, bet maisto be pieno produktų tikrai atskirai negamins...
QUOTE(Sellija @ 2011 09 02, 14:12)
Sveiki,
na, esme tame, kad mano vaikas negali valgyti didziosios dalies maisto produktu, turim laikytis labai grieztos dietos. tik diagnoze yra ne alergija, o gastroezofaginio refliukso liga. todel ieskau darzelio, kaip alegiskam vaikui (kad neduotu tu produktu, kuriu negalim valgyti), nes darzeliu atskirai skrandininkams tai tikrai nera. o kadangi tikrosios alergijos mes neturim, tai ir i Aitvara nepateksim.
Sveikos,
keliu temą į viršų, nes ir mes ruošiamės keliauti į daržiuką, bet turim labai stiprią alergiją kiaušiniui Prašau pasidalinkit mamytės patirtimi, kaip sekasi alergiškiems vaikučiams darželyje, ar atsižvelgiama į poreikius neduoti atitinkamo maisto? Tiesa, mes ketiname eiti į privatų darželį, bet į vieną, kurį labai norėjome, nepriima, nes atseit negali pritaikyti maisto pagal poreikius Tiesą sakant, nesitikėjau tokio nelankstumo iš privataus darželio...
keliu temą į viršų, nes ir mes ruošiamės keliauti į daržiuką, bet turim labai stiprią alergiją kiaušiniui Prašau pasidalinkit mamytės patirtimi, kaip sekasi alergiškiems vaikučiams darželyje, ar atsižvelgiama į poreikius neduoti atitinkamo maisto? Tiesa, mes ketiname eiti į privatų darželį, bet į vieną, kurį labai norėjome, nepriima, nes atseit negali pritaikyti maisto pagal poreikius Tiesą sakant, nesitikėjau tokio nelankstumo iš privataus darželio...
QUOTE(s_aulute @ 2012 02 06, 17:58)
Sveikos,
Veskite i namudini
Kazkur buvau prigyrusi viena darzeli, nezinau ar ta tema dar funkcionuoja. Bet ten vaikams pagal poreikius pritaiko maista.
Ir isvengti kiausinio - tikrai ne problema!
Bet cia darzelis - Justiniskese.
Beje apie ji neseniai vel buvo straipsnis Lietuvos Ryte - Jie pastate Lango teatra gatves praeiviams
Maniske sia alergija isaugo jau, bet tam tikrai reikejo grieztos dietos praeityje, nes buvo alergiska ne tik kiausiniui, bet ir dar 30-ciai kitu maisto produktu. Va cia buvo sunkiau...
Tai jei mano pasiulytas rajonas netinka, ieskokite kitur ir tikrai rasite!
QUOTE(Elzbieta @ 2012 02 06, 17:17)
Veskite i namudini
Kazkur buvau prigyrusi viena darzeli, nezinau ar ta tema dar funkcionuoja. Bet ten vaikams pagal poreikius pritaiko maista.
Beje apie ji neseniai vel buvo straipsnis Lietuvos Ryte - Jie pastate Lango teatra gatves praeiviams
Maniske sia alergija isaugo jau, bet tam tikrai reikejo grieztos dietos praeityje, nes buvo alergiska ne tik kiausiniui, bet ir dar 30-ciai kitu maisto produktu. Va cia buvo sunkiau...
gal galite daugiau parasyti apie sy darzeli,cia ar i Az.
Aciu
QUOTE(Elzbieta @ 2008 08 11, 16:40)
...
O jei siuolaikinej visuomenej, tikrai kad didejant alergiuku gimstamumui, taip viena diena ir nutiktu... Manau, kad vienas darzelis "ant svieto" - nebeisgelbetu.
Pats laikas tada butu pagalvoti apie kiekviename darzelyje nors po viena grupe, skirta alergiskiems vaikams...
O jei siuolaikinej visuomenej, tikrai kad didejant alergiuku gimstamumui, taip viena diena ir nutiktu... Manau, kad vienas darzelis "ant svieto" - nebeisgelbetu.
Pats laikas tada butu pagalvoti apie kiekviename darzelyje nors po viena grupe, skirta alergiskiems vaikams...
Ir tikrai, kuo toliau tuo daugiau alergiškų vaikų, tik pas mus niekas nesikeičia. Ne tik darželiai neprisitaiko, bet atrodo ir ligoninėje dar maišosi, jei vaikas negali valgyti kažko, tai arba pamiršta arba priešingai savo galvoje dar penkiasdešimt produktų išima. Turi kone atkovoti tai kas priklauso.
Ir sanatorijoje alergiškiems vaikams (dar ten ir kitų ligų) vaikui padavė kiaušinį, kur mums nuo tokio daikto vystosi anafilaksinis šokas. Tai gerai, kad aš šalia buvau. Kartais būdavo, kad iš kelių varijantų net nėra tinkamo tavo vaikui, nors į sanatoriją atvyksti dėl maisto alergijos, produktus nurodai. Bet nenoriu piešti juodom spalvom, vis tiek džiaugies, kad dažniausiai gauni tinkamą maistą. Tiesiog turi būti akylus,ir kartais priminti. Pats surasti tinkamą kąsnį.
Į darželį einame paprastą, pusryčių atsisakome (alergija pieno ir kiaušinio produktams ). Kiekvieną dieną, meniu paskaičius paprašau, kad neduotu kas netinka. Pavakariam,s jei meniu netinka, įduodu pati ar anksčiau pasiimu vaiką. Kartą per klaidą vaikas sukirto visą sūrelį varškės. Ačiū auklėtojoms, kad nepabijojo pasisakyti. Po tiek metų vengimo pieno produktų, sukirtus tokią baltymo dozę atsipirkom tik trumpalaike alergine sloga. Ir kaip optimistė tik pasidžiaugiau, ši situacija rodo, kad vis tik po truputį išauginėjam alergiją. Žinoma daugiau sūrelių neduodam, pakanka , kad su antrais patiekalais darželyje vis kažkiek padažo įkliūna.
Esu rami vesdama į arti esanti darželį, nes jei kas galėčiau greit prilėkti pasiimti, plius mūsų darželyje būna gydytoja ir medicinos seselė, turi tinkamus medikamentus jei ką
Tikiuosi specialeme alergiškiems darželyje maistas nepanašus į ligoninės, nes mano vaikas liktų nevalgęs. Ne visose taip, bet vienoje tai siaubas buvo
Iš tiesų, problema su tas darželiais didelė.... Maniskiui jau 3,4 m. bet darzelio nelankome del alergijos pienui ir kiausiniams. As i valstybini net nepretendavau, bet kai nuejusi i privatu darzeli gavau neigiama atsakyma - labai sunerimau. Galvojau ko gero naiviai, kad privatus (ir ne pats pigiausias Vilniuje) gaudo kiekviena vaika, bet pasirodo siais laikais ir tai darosi nebejuokinga... Gal ir gera ju logika: kam priimti alergiska vaika, kai eileje laukia kiti, kurie neturi spec. poreikiu. O mano bernuzeliui taip nosisi su vaikais bendrauti, nebeuztenka vieno karto per savaites uzklasinio uziemimo dainavimo ir sokiu
Mes einam i valstybini darzeli, visai neseniai suzinojom kad vaikas alergiskas kai kuriems produktams. Pvz bulvem.. tai prie antro bulviu nededa ir tiek. Bet is sriubos bulviu tikrai niekas nerankioja O vakare jei buna patiekalas is bulviu, nesu savo maista, koki sumustini pvz. Dar alergija apelsinams, kiviams, tai vietoj ju nesu obuoli. Na ir pieno neduoda kai buna, gauna arbata. Bet siaip specialiai skirtingo maisto tikrai niekas negamina. Nors mums alergija tik berimas, jokiu baisiu reakciju nebuna, tai ir kenciam.
QUOTE(liti @ 2011 09 02, 12:41)
Sveikos mamos,
Mes irgi turejome tokia beda, bet iseitis buvo viena-paciai ruosti maista vaikui. Ir kaip pasirode kad kelios mamytes is musu grupes irgi taip darydavo
Sveikatos ministro įsakymu patvirtintas Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas (toliau - Aprašas), kuris įsigalioja 2012 m. liepos 1 d.
Apraše numatyta, kad alergiškiems vaikams organizuojamas pritaikytas maitinimas - toks maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus, vaiko (asmens) individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą, ir yra raštiškai rekomenduojamas gydytojo (Aprašo 29.3 ir 39.4 punktai).
Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas skelbiamas interneto tinklalapyje adresu: http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2=
Mamytės, pasiskaitykite. Įstatymo 5 straipsnio 29.3 punktas numato:
29.3. pagal gydytojo raštiškus nurodymus (Forma Nr. 027-1/a) turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.
Tikrai nereikia pačioms nešioti maisto alergiškiems vaikams, specialaus pritaikytas maitinimas jiems turi būti organizuojamas darželyje. Nebent priimtas naujas įstatymas, nesidomėjau
Apraše numatyta, kad alergiškiems vaikams organizuojamas pritaikytas maitinimas - toks maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus, vaiko (asmens) individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą, ir yra raštiškai rekomenduojamas gydytojo (Aprašo 29.3 ir 39.4 punktai).
Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas skelbiamas interneto tinklalapyje adresu: http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2=
Mamytės, pasiskaitykite. Įstatymo 5 straipsnio 29.3 punktas numato:
29.3. pagal gydytojo raštiškus nurodymus (Forma Nr. 027-1/a) turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.
Tikrai nereikia pačioms nešioti maisto alergiškiems vaikams, specialaus pritaikytas maitinimas jiems turi būti organizuojamas darželyje. Nebent priimtas naujas įstatymas, nesidomėjau