Kokios piktžolių šaknys išsikeroję, tamsažaliai lapai, sultys vešliam stiebe! Sakyk, ar savo sveiku gajumu jos neprilygsta rožių grožiui trapiam? Ar rankose tau kapoklė nė sykio nesudrebėjo nei logika geležinė, kai šitaip dirva pasišventus: nespėji išrauti, ji vėlei jas išaugina?
Alfonsas Bukontas. Penktas metų laikas. Eilėraščių rinktinė. V.: Vaga, 1997.
Aš guliu žalioj palangėj ir mėtau mažus akmenėlius į praviras vaikų burnas apačioj. Cvankt, nėra vieno dantuko. Cvankt, nėra antro. Cvankt, nepataikau, nėra akutės Viršuj plaukia balti debesėliai. Gyvenimas eina toliau. Aš smuikuoju
Rimas Vėžys. Raidės laiko griaučiuose. Chicago: A.Mackaus knygų leidimo fondas, 1969.
Berlynas aukštyn kojom drybso, O mėnuo, senas idiotas, Elektros viela pažabotas, Šypso. Gatvėse medžiai apkarpyti Nežino, ar jiem sprogt ar ne... Tiktai už lango vazone Svaigių, skanių kvapų pilni Narcizai pradeda šaipytis, Lyg vaikas alkanas sapne. Žvėryne miega krokodilai, Liūtai, beždžionės ir gyvatės. Šalia Žvėryno savo viloj Jau rengias gult aristokratės: Juk metas jau - nakties antra. Tramvajai ir automobiliai, Pabaigę gatvėse kadrilį, Senai po urvus išsislapstė, Pralenkdami kuris katrą. Jau vietoms merkias elektra. Pakilo mėnuo dar aukščiau. Įkliuvęs tarp bažnyčios bokštų, Pakreipęs savo snukį plokštų, Jis išsižiojo dar plačiau Ir atsiduso. Pūstelėjo. Ir šiltos srovės minkšto vėjo Užliejo knarkiantį Berlyną. Mėgino mėnuo kopti į Žvėryną, Bet staiga pro stiklus pamatęs, Kaip rėdosi aristokratės, Paraudo senis ir už bokštų Užrito savo veidą plokštų.
Dabar atėjo ta diena kuomet tikėt pradėjau Tavim, savim, kad dar yra pasauly gėrio Dabar many vien optimizmas ir viltis Ir aš tvirtai tikiu kad tie randai užgis..
Dabar šypsausi jums visiems Net tiems kurių pakęsti negalėjau Ir jūsų aš atsiprašau Kad per mažai mylėjau..
Verkiu dabar taip pat dažniau Galbūt todėl jog supratau Kad šiam pasauly amžinai Išlieka tik širdy jausmai..
Va taip ir bėga dienos šios Žiūrėk šypsausi ir verkiu Nes aš suprast nebegaliu Už ką man lemta eiti šituo keliu..
Pavasaris aukštielninkas nugriuvo žemėn
Su visais pavasariškais savo atributais.
Nubudę varlės balose pasakė žemei amen,
Ir matosi iš saulės snukio, jog šalčiams iš tiesų kaput bus.
Tad žmogau:
Savo liesą sielą vilk iš skrando
Ir marš iš gryčios!
Žiūrėk padangėje būriais skrendą
Debesų telyčios.
Šią naktį Grigo Ratai ašį nusilaužė.
Mėnuliui kiaušą pražiebė vandens nešėjas nėšiais,
Nes revoliucija dangun iš žemės audringai ataūžė.
Šventieji skirstosi ir dalos dangų rėžiais.
Meilės eilės: Į upę suteka šaltiniai, Į jūrą teka upės, Dangaus vėjeliai pirmutiniai, Kur tik pažvelgsi supas; Ir niekam vienišam nemiela, Visur visi po du, Dvi sielos virsta viena siela. Kodėl ne aš ir tu? Žiūrėk, kalnai bučiuoja dangų, Bangelė bangą glosto; Sesuo gėlė brolelį brangų Užmigdo ir apklosto. Ir saulei mielas žemės vardas, Ir mėnuo štai virš sodų; Ko būtų šis švelnumas vertas, Jei ne mane bučiuotum? R.Tagorė