Įkraunama...
Įkraunama...

Neskiepyti vaikai

QUOTE(uups @ 2007 10 11, 00:33)
Kai taip atsitiks,- pirma stovesiu eilej prie skiepu. As visada atvirom ausim ir protu kiekvienai naujienai apie skiepus/neskiepus.

o kas butent turetu atsitikt, kad tu paskiepytum suneli? ir, jei tai bus labai skubus reikalas, ar spes susiformuot imunitetas tai ligai? g.gif
Atsakyti
uups, uzkliuvo man tavo postas dabar uz akiu. O ypac del kokliuso. Idomu ar tavo vaikas sirgo kokliusu, kad rasai, jog "Kokliushas labai pavojingas maziems kudikiams, ypac kritiski pirmi 3 menesiai (kai kurie saltiniai nurodo 6), veliau ligos eiga lengvesne ir nebepavojinga gyvybei."
Idomu jeigu tai tikrai yra nesunki liga ir nepavojinga gyvybei, tai kodel is manes gydytoja reikalavo rastisko uzrasymo, kad atsisakau su vaiku gultis i stacionara gydymui. O vaikas po ligos atsistate tik per sesis menesiu ir priedo gavo astma, kuri anksciau nepasireiske.
Idomu kokia tada yra sunki liga, jeigu kokliusui yra taikomas 2-3sav istisinis gydymas antibiotikais.
Su jokia kita liga neteko vaiko 7sav priziureti turint nedarbinguma
Atsakyti
http://community.liv...rivivok/profile
Atsakyti
QUOTE(Green.apple @ 2007 10 11, 16:48)
o kas butent turetu atsitikt, kad tu paskiepytum suneli? ir, jei tai bus labai skubus reikalas, ar spes susiformuot imunitetas tai ligai? g.gif

tureciau perskaityt koki labai itikinama mokslini darba. Ne apie viena konkrecia liga, o apie skiepu poveiki imunitetui, ypac ilgalaiki.
Nemanau, kad bus labai skubiu reikalu.

QUOTE(Silvute @ 2007 10 11, 17:12)
uups, uzkliuvo man tavo postas dabar uz akiu. O ypac del kokliuso. Idomu ar tavo vaikas sirgo kokliusu, kad rasai, jog "Kokliushas labai pavojingas maziems kudikiams, ypac kritiski pirmi 3 menesiai (kai kurie saltiniai nurodo 6), veliau ligos eiga lengvesne ir nebepavojinga gyvybei."
Idomu jeigu tai tikrai yra nesunki liga ir nepavojinga gyvybei, tai kodel is manes gydytoja reikalavo rastisko uzrasymo, kad atsisakau su vaiku gultis i stacionara gydymui. O vaikas po ligos atsistate tik per sesis menesiu ir priedo gavo astma, kuri anksciau nepasireiske.
Idomu kokia tada yra sunki liga, jeigu kokliusui yra taikomas 2-3sav istisinis gydymas antibiotikais.
Su jokia kita liga neteko vaiko 7sav priziureti turint nedarbinguma

Apie tai jau irgi aishkinomes priesh kelis metus mirksiukas.gif
ash vaiko ligos stiprumo nematuoju biuleteniu ilgiais. Ar antibiotiku kurso ilgiais...Jei vaikas sirgs,- busiu shalia kiek reiks.
O pasirashyt,- tai biurokratija,-pasirashineji, kad negulsi i ligoinine, kad gulsi, kad zinai kokios baisios komplikacijos tau gresia po cezario ir pan.
Buna ligu, po kuriu atsistatinejama metu metais, jei jau taip... viskas reliatyvu... ziurint ka su kuo lyginsi.
Daugiausia zmoniu zhemeje, deja, mirshta nuo gripo komplikaciju... o mes jo sunkia liga nelaikom, ar ne? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(uups @ 2007 10 13, 20:03)
ash vaiko ligos stiprumo nematuoju biuleteniu ilgiais. Ar antibiotiku kurso ilgiais...Jei vaikas sirgs,- busiu shalia kiek reiks.

vaiko ligos stipruma butent tai ir matuoju. Ir tai toli grazu nereiskia, kad jisai tada yra negydomas, ar kur nors numetamas. Paprasciausiai pagal gydymo intensyvuma ir trukme labai gerai matosi ligos sunkumas

O pasirashyt,- tai biurokratija,-pasirashineji,

Jeigu tai biurokratija, tai kodel nesikartoja nuolat? Daugiau su prasymu pasirasyti susidurti nera teke, net tada kai vaikui buvo umus laringito priepuolis ir greitoji pagalba tik su hormonais sustabde dusuli. I ligonine vaziuoti siule, mes atsisakeme, tai tik rekomendavo gydyma.

Daugiausia zmoniu zhemeje, deja, mirshta nuo gripo komplikaciju... o mes jo sunkia liga nelaikom, ar ne?

Jeigu tu nelaikai, tai nebutina kalbeti uz visus. Man tai yra sunki ir nelabai prognozuojama liga, nes daznai ja megsta gydytis patys ( as irgi beje), nera konkreciu tyrimu gripui nustatyti ir nera jokiu specifiniu vaistu gripui gydyti ( ne simptomams mazinti ir palengvinti). Matyt todel as pati skiepijuose, nes dirbu gan dideliame kolektyve. Gal skiepai tik sutapimas ( to tikrai dabar nepamatuosi), bet pastaraisiais metais ir nesergu gripu, nors stipriu imunitetu niekad pasigirti negalejau.
Atsakyti
1.Skiepai nuo tuberkuliozes

Lietuvoj, kiek zinau, skiepijama vos gimus, ar per pirmasias dienas. Daugumoje pasaulio saliu neskiepijama, nes dar nera efektyvios vakcinos nuo tuberkuliozes (visa musu karta buvo suskiepyta, bet vistiek sirgo ir sirgs). Skiepyti nuo tuberkuliozes yra tas pats, kas skiepyti nuo 'kaulu luziu' ar panasiai. Mano kudikis neskiepytas, nes gyvenam ne Lietuvoj ir net norint musu niekas neskiepytu. Manau, sitos vakcinacijos klausimas greit atkris, nes noriu tiket sveiku lietuvos mediku protu (arba tiketis, kad greit bus sukurta efektyvi vakcina).

2.Skiepai nuo hepatito B

Kiek zinau, Lietuvoj, o ir beveik visam pasaulyj, sio skiepo pirma doze daroma pirma para po gimimo arba menesio kudikiui.Ilgalaikiam (manoma,kad visam gyvenimui) imunitetui suformuoti reikalingos 3 dozes. Hepatitas B - virusine liga, kuri perduodama per krauja ir organizmo skyscius panasiai kaip AIDS, t.y, nesaugaus sekso metu, vartojant intraveninius narkotikus, kai naudojama ta pati adata, gimimo metu nuo sergancios motinos, naudojant uzsikretusio asmens  skustuva ir isipjovus (su salyga, kad tas asmuo igi buvo pries tai isipjoves), taip pat yra rizika medicinos darbuotojams, kontaktuojantiems su krauju.Beje, dar yra virusiniai  hepatitai A, C, D ir E, nuo kuriu skiepu nera. As tikiu, kad mano vaikas, budamas to amziaus, kai jau uzsiimines nesaugiu seksu ir skusis svetimais skustuvais, gales pasiskiepyt pats, todel jo neskiepysiu. Tuos kudikius, kuriu seimos nariai (o ypac mamos) serga hepatitu B , vienok, siulyciau skiepyti.

3.Skiepai nuo stabliges, difterijos  ir kokliusho

Surasiau visus tris, nes dazniausiai siuloma trivalente vakcina arba dvivalente (- kokliushas). Lietuvoj, jei neklystu, pradedama skiepyti nuo 3 menesiu, Amerikoj nuo 2. Imunitetui suformuoti reikalingos 5 dozes (2, 4, 6, 12-18 men ir paskutine 4-6 metu). Nuo stabliges ir difterijos skiepai visa gyvenima neapsaugo, butina palaikomoji doze kas 10 metu (ar jus pacios apsaugotos?).
Stablige uzsikreciama per dirvozemiu uzterstas zaizdas ar gilius nudegimus. Liga labai sunki, daznai baigiasi mirtimi. Kudikiui iki vieneriu metu uzsikresti tikimybe praktiskai nuline. Galima ir pasyvi imunizacija (ty, suleidziama antikunu pries stablige, kurie 'galioja' apie 2 menesius), dauguma atveju uztersus gilia zaizda ji ligoninese atliekama nepriklausomai nuo to, ar zmogus vakcinuotas ar ne. As savo kudiki turbut skiepysiu, kad nereiketu pasyviai imunizuot del kiekvienos uzterstos zaizdos, bet ne anksciau, nei jam sukaks metukai. Sitos vakcinos bijau, nes mane pacia buvo istikes anafilaksinis shokas po vienos is palaikomuju doziu.

Difterijos skiepas mano nuomone reikalingas, nes liga dar 'gyva',  zinau mirties atveju Lietuvoj, kai mire suauge neskiepyti zmones. Kudikiui iki metuku susirgti tikimybe praktiskai nuline, todel skiepysiu ne anksciau nei metuku. Atlikdami penktaja doze pasikonsultuokit su imunologais,- paprastai vakcinuojama tik 1/15 vakcinos doze, nes mazdaug nuo sestu metu reakcija i vakcina buna labai stipri.

Kokliushas labai pavojingas maziems kudikiams, ypac kritiski pirmi 3 menesiai (kai kurie saltiniai nurodo 6), veliau ligos eiga lengvesne ir nebepavojinga gyvybei. Jei kudikis kontaktavo su asmeniu (pakanka net 3 metru atstumo), serganciu kokliushu, 96% kad uzsikres. Reakcijos i vakcina dazniausiai smarkios (skiepijant trivalente temperatura ir kt sukelia butent kokliusho elementas), todel alergiskiem vaikam ir tiem, kuriu imunine sitema silpna, neatliekama. As savo kudikio neskiepysiu, nes ten kur gyvenu, vakcinacija pradedama antra menesi (Lietuvoj tik trecia),-  sioks toks imunitetas geriausiu atveju susiformuos po menesio, arba tik po antros dozes, kuri butu ketvirta menesi, taip, kad pavojingiausias laikas jau bus praejes.

4.Skiepai nuo poliomielito

Liga praktiskai isnykusi. Dazniausiai budavo persergama vasara, lengva forma, bet kartais liga baigdavosi mirtimi. Nelabai seniai budavo vartojama 'gyva' vakcinos forma (geriama), kuri kartais sukeldavo susirgima. Dabar skiriama injekcija. Verta skiepyti  tada, jei keliaujate su kudikiu i tas shalis, kur poliomielitu tebesergama (pvz, indija) arba gyvenate tose salyse,kur yra 'svieziu' imigrantu is tu saliu. As savo kudiki skiepysiu, bet ne anksciau kaip metuku laiko.

5.Skiepai nuo Haemophilus Influenzae Type B

Susirgimas, sukeliamas bakterijos, skirtingai nuo daugumos virusiniu pries kuriuos skiepijama. Si bakterija gali sukelti pneumonija,  antgerklio uzdegima, sanariu uzdegima, sirdies dangalu uzdegima ir yra viena is dazniausiu meningita sukelianciu bakteriju. Imunitetas susiformuoja po 4 doziu. Haemophilus Influenzae Type B bakterija daznai gyvena ant zmoniu kuno pavirsiaus nesukeldama jokiu ligu. Vyresni nei 5 metu vaikai ir suaugusieji nevakcinuojami, nes bakterija tada laikoma visiskai nepavojinga, nebent zmogus sirgtu AIDS, pjautuvine anemija  arba  jam butu transplantuota bluznis ar kaulu ciulpai.Kai kuriose salyse vakcinacija privaloma, lietuvoj, kiek zinau, mokama. As savo kudikio neskiepysiu, nes susirgimas ne virusinis, o pries bakterijas yra puikiai kovojama antibiotikais. Be to, neseniai atlikta didele amerikieciu ir suomiu moksline studija (berods, 10 metu trukmes, tingiu dabar tikrint) patikimai susiejo sia vakcina su diabeto atveju padidejimu skiepytiems vaikams. Nacionalinis Skiepu Zalos Atlyginimo komitetas Amerikoje jau dalina kompensacijas.
Labai panasias ligas sukelia ir Streptococcus pneumoniae bakterija, kuri pavojinga vaikams iki 2 metu. Bet,man rodos, lietuvoj nuo sitos neskiepijama, tai ir neverta rasyti.

5.Dar liko skiepai nuo kiaulytes, tymu, raudonukes, erkinio encefalito ir gripo, bet jau nebeturiu noro rasyt, galiu tik pasakyt, kad nuo ju  nematau prasmes skiepyt, nebent iki paauglystes berniukai neperserga kiaulyte, o mergaites raudonuke. Arba gyvenama isplitusio erkinio encefalito zonoje ir nera noro lakstyt ir pridavinet tyrimams kiekviena issiurbusia erke. Dauguma ligu, nuo kuriu skiepijama persergama palyginti nesunkiai. Pavojingos yra tik komplikacijos (kaip ir gripo komplikacijos). Ju dazniausia galima isvengti laiku pradejus kvalifikuota gydyma.
Dar,- tiksliai irodyta tik tai, kad skiepai gali isprovokuoti diabeta.
*

Įdomi analizė, įrodanti, kad tikrai domėjotės skiepyjimo problema, taigi tikrai butų įdomu padiskutuoti. mirksiukas.gif
1.Šiuo metu mūsuose esanti TBC vakcina skirta apsaugoti mažus vaikus nuo vienos pavojingos TBC formos- tuberkuliozinio meningito. Ne daugiau ir ne mažiau. Daugelyje šalių neskiepyjama, tačiau tam, kad galėtumėm vertinti šio skiepo reikalingumą, reikėtų palyginti Lietuvos ir šių šalių epidemiologinę situaciją. Europoje tikrai nėra daug valstybių, kuriose TBC sergamumas metai iš metų svyruotų ant epidemijos ribos, deja Lietuvoje yra būtent taip.
2. Kaip vieną rizikos veiksnių pridėčiau hemotransfūzijas(kraujo perpylimus). Nors donorinis kraujas yra testuojamas del visų per kraują perduodamų infekcijų, egzistuoja "lango" periodas per kurį virusas nepagaunamas.
3.Dėl stabligės sutinku. Beje, kodėl kūdikiui iki metų sirgimo difteriją riziką vertini kaip nulinę g.gif Kas dėl kokliušo, man net vyresnio nei 3 mėn. kūdikio kelis mėnesius trunkantis priepuolinis kosulys su kvėpavimo sustojimo epizodais neatrodo nekaltas.
5.Nuo Hemofilus B sukelto antgerklio uzdegimo(epiglotito) galima netekti vaiko per kelias valandas nuo ligos pradžios.
4.Tais laikasi, kai buvo registruojami dažni susirgimai poliomielitu, dažniausiai ligos išeitis buvo galūnių paralyžius ir kontraktūros.
Teigi, kad cukrinio diabeto ir vakcinacijos ryšys įrodytas. Gal būtų galima nuorodą į kokią klinikinę studiją g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo dange: 13 spalio 2007 - 20:44
QUOTE(dange @ 2007 10 13, 18:42)
Įdomi analizė, įrodanti, kad tikrai domėjotės skiepyjimo problema, taigi tikrai butų įdomu padiskutuoti.  mirksiukas.gif
1.Šiuo metu mūsuose esanti TBC vakcina skirta apsaugoti mažus vaikus nuo vienos pavojingos TBC formos- tuberkuliozinio meningito. Ne daugiau ir ne mažiau. Daugelyje šalių neskiepyjama, tačiau tam, kad galėtumėm vertinti šio skiepo reikalingumą, reikėtų palyginti Lietuvos ir šių šalių epidemiologinę situaciją. Europoje tikrai nėra daug valstybių, kuriose TBC sergamumas metai iš metų svyruotų ant epidemijos ribos, deja Lietuvoje yra būtent taip.
2. Kaip vieną rizikos veiksnių pridėčiau hemotransfūzijas(kraujo perpylimus). Nors donorinis kraujas yra testuojamas del visų per kraują perduodamų infekcijų, egzistuoja "lango" periodas per kurį virusas nepagaunamas.
3.Dėl stabligės sutinku. Beje, kodėl kūdikiui iki metų sirgimo difteriją riziką vertini kaip nulinę  g.gif Kas dėl kokliušo, man net vyresnio nei 3 mėn. kūdikio kelis mėnesius trunkantis priepuolinis kosulys su kvėpavimo sustojimo epizodais neatrodo nekaltas.
5.Nuo Hemofilus B sukelto antgerklio uzdegimo(epiglotito) galima netekti vaiko per kelias valandas nuo ligos pradžios.
4.Tais laikasi, kai buvo registruojami dažni susirgimai poliomielitu, dažniausiai ligos išeitis buvo galūnių paralyžius ir kontraktūros.
Teigi, kad cukrinio diabeto ir vakcinacijos ryšys įrodytas. Gal būtų galima nuorodą į kokią klinikinę studiją  g.gif

tiesa pasakius, nebelabai man jau idomu diskutuot shita tema..per 4 metus jau per gerkle lipa wacko.gif bet jei trumpai:
1. Tuberkulioziniu meningitu susergama kai reaktyvuojasi buvusi TBC infekcija.
Sakyciau, pirmiausia reiketu stengtis ishvengti TBC, - kas yra smarkiai tiketina (jei nebendraujam su atvira TBC atvira forma serganciais) tvarkingai maitinantis, laikantis rezhimo, etc, etc. Pats faktas kad ishskirtinai mazhai shaliu naudoja shia vakcina, kalba pats uzh save.
2. tikrai taip... bet koks shansas isheitu?- kad reikes hemotransfuzijos, ir dargi pasitaikys butent toks kraujas?
3. vertinau savo vaika, savo auginimo stiliumi (pirmagimis, ilgas zhindymas, ir etc). nesivalkiojau niekur, kur galeciau ji uzhkresti. JAV, kur tuo metu gyvenom difterija praktishkai dinozauras.Kokliushas man irgi neatrodo nekaltas. Bet mirtinas tiek pat, kiek gripas. tiksliau, mazhiau. Siaip ar taip, kokliusho savo vaikui tikrai nelinkeciau, skirtingai nei vejaraupiu, tarkim rolleyes.gif
5. Zhinau. Kaip ir tai, kad esant skubiai pagalbai taip neatsitinka. labai svarbu teisinga diagnoze. vienok, ir su shita liga nenoreciau susidurti.
4. dabar polio praktishkai neregistruojamas, ishskyrus protruki indijoj ¬ 2002m
klinikine studija esu nurodzhius. Tingiu kapstytis temose. Classen &Classen sia tema rasho, pasiguglink medline. Dabar tiksliai nepamenu, bet, man rodos, turejau omenyje butent
shi straipsni 4u.gif verta paskaityt ir kitus ju straipsnius (ir ju paneigimus,- jei jau dometis,- tai dometis tongue.gif )

Dar turiu pridurti, kad kabu apie savo vaika ir savo priezhastis jo neskiepyt iki metu (dabar jam 4,5) ir turejau progu (dermatita) dziaugtis, kad neskiepijau. Iki shiol neskiepytas, bet niekada nesakau ne.
Jei noresis kazkokiu itin ishsamiu diskusiju,- busiu laisva tam po keliu savaiciu 4u.gif nors turbut pakaktu perskaityt pora temu shiuo klausimu ir butu perskaityta viskas, ka manau/zinau shiuo klausimu tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(uups @ 2007 10 13, 23:44)
tiesa pasakius, nebelabai man jau idomu diskutuot shita tema..per 4 metus jau per gerkle lipa wacko.gif

Gali būti smile.gif Bet užtat bent man paskaityt tai labai thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(vija @ 2007 10 14, 00:55)
Gali būti  smile.gif  Bet užtat bent man paskaityt tai labai  thumbup.gif

Ir man labai naudinga pasiskaityti 4u.gif
Atsakyti
manau mūsų patirtis kai kam gali padėti apsispręsti dėl stabligės skiepo.
Mano vaikas buvo nekiepytas iki beveik 4 m. prieš ketvirtuosius nukrito lauke ant cementinio bortelio, prasikrito kaktą. Žaizdą reikėjo siūti. Chirurgė neturėjo bendro supratimo, ką daryti su neskiepytu vaiku (nes juk visi vaikai Lietuvoje paskiepyti!!!!!!) , nes turėjo tik suaugusiems skirtą vakciną nuo stabligės (pabrėžiu - vakciną, o ne imunoglobiliną). viskas vyko savaitgalį vakare, tai informaciją naktį rinkome labai sunkiai. Sužinojome, kad Lietuvoje nėra to imunoglobulino, kad jis nenaudojamas, nes labai nesaugus (gaminams su arklio antikūniais, ir po jo žiaurios šalutinės reakcijos).

Vaiką paskiepijome pirmadienį vaikiška stabligės difterijos vakcina. Laimei, žaizda buvo negili ir švari, todėl stabligei tikimybė labai maža, nes ko gero po pirmo skiepo imunitetas nesusidarys.

Kas būtų labai gili ir nešvari, reikėtų tik melstis, nes imunoglobulino chirurgai neturi, su neskiepytais vaikais elgtis nežino kaip.

NU va, išvadas darykitės patys. Aš esu labai prieš skiepus, bet pamačiau praktiškai situaciją Lietuvoje , kaip yra kai atsitinka trauma.

Žiauri tik aišku ir ta informaciją, kad nuo stabligės skiepų ne visiems susidaro imunitetas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vilnele: 22 spalio 2007 - 19:52
QUOTE(vilnele @ 2007 10 22, 20:51)
NU va, išvadas darykitės patys. Aš esu labai prieš skiepus, bet pamačiau praktiškai situaciją Lietuvoje , kaip yra kai atsitinka trauma.

joo.. uzjauciu del vaikiuko unsure.gif tikiuosi jis pasveiks ir viskas bus gerai! 4u.gif o pagal koki grafika jus db skiepys? g.gif
siaip butent del sito skiepo as ir abejoju... pirmaisiais vaiko gyvenimo metais tikrai nedarysiu, bet veliau, vis dar mastau... o tavo istorija tikrai gera... aciu,kad pasidalinai patirtim...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Green.apple: 22 spalio 2007 - 20:17
QUOTE(vilnele @ 2007 10 22, 20:51)
Kas būtų labai gili ir nešvari, reikėtų tik melstis, nes imunoglobulino chirurgai neturi, su neskiepytais vaikais elgtis nežino kaip.

O su skiepytais, bet nerevakcinuotais suaugusiais?
Jei ligoninės neturi imunoglobulino, tai ką, po autoavarijų nuo stabligės turėtų išmirti pusė sužeistųjų? g.gif Juk Lietuvoje retas suaugęs revakcinuojasi, ir tikrai ne kiekvienas žino, kad to reikia...
Atsakyti