Įkraunama...
Įkraunama...

Mokomės fotografuoti

QUOTE(bite maja @ 2007 07 02, 10:27)
normaliai irnesakyk.gif . pas mane su katinais panašiai yra lotuliukas.gif

blink.gif pas mane su Guscium gal koks 30 ir susirinks, o vaikiui 8 men ant nosies... reik susiimt biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Bilekas @ 2007 07 02, 09:47)
Vakar peržiūrėjau kompą... tūkstančiai nuotraukų. Panašiai tiek pat į CD surašyta.
O šiaip norėčiau pasikonsultuoti kaip jūs tvarkote, archyvuojate nuotraukas.

Pas mane viskas pagal datas. Folderiukai "2007m 07" Ir ten dedu visas liepos men nuotraukas. Kai perkelineju parasau "07.15" - aisku kuria diena fotografuota, jei kartais kur ta nuotrauka permesciau. Jei buna kokie konkretus fotogrfavimai, kaip pvz buvo mergvakaris, dedu jau i atskira folderi, ne prie "2007m 07", lygegreciai tam foldriui. Jei buna kazkokie konkretus fotografavimai - pvz va nesenai reikejo suns nuotraukos parodinej stovesenoj, tai padariau kokiu 20nuotr. ir jau tame "2007m 07" suskuriau atskira folderiuka "Sali parodinej stovesenoj" - ten sukeliau visas nuotraukas. Jei kazka fotografuoju kompozicija, tai nededu prie bendru tu menesio nuotrauku.
Kolkas man tokia sistema pasitesino, nes praktiskai laiko ir kas tuo metu vyko neimanoma surasyt. as bandziau ir taip ir taip - geriausia isejo rusiuoti pagal laika.
As dazniausiai pasibaigus vienam ar dviem menesiam israsau i DVD, na kad jei kas su kompu nutiktu - nedingtu man nuotraukos. turiu atskira folderiuka SM skirtas, kur sumazintos sudetos.
Ko man dar truksta - atskiro folderio - "geriausios" blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Labradoriukė: 02 liepos 2007 - 10:46
QUOTE(wyshnia @ 2007 07 01, 22:31)
blush2.gif  doh.gif  bigsmile.gif ... tai kada bandom? antradieni? blush2.gif

drinks_cheers.gif

QUOTE(californiagirl @ 2007 07 02, 02:54)

Labai grazu rolleyes.gif  Vaikiuko grozis tai susilydyti galima ir 4-o vaiko uzsimanyti wub.gif  doh.gif

as tavo vaiku paziurejus,trynuku uzsimaniau biggrin.gif ne,rimtai,jau kokios 3 savaites mintis nepaleidzia ax.gif
Oho,kiek pas jus nuotrauku archyvuose blink.gif vakar paziurejau savo fotike,kad esu prifotografavus 5500 nuotrauku,galvojau is kur tiek g.gif kazkas minejo,kiek ten turi su fotoaparu prifotografuot,kad jis jau senas skaitytusi,galit kas primint g.gif o nuotraukos pas mane visos CD blush2.gif man jei kas netinka trinu,nieko netaisau blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Bilekas @ 2007 07 02, 10:47)
O šiaip norėčiau pasikonsultuoti kaip jūs tvarkote, archyvuojate nuotraukas. Gal turite kokią gerą sistemą, kad toks šiukšlynas nesikauptų? Ką darote su RAW ir jau konvertuotais failais?

Aš iš RAW konvertuotų failų nesaugau. Kam juos saugoti, kai RAW yra? smile.gif Jei reikia kokios nuotraukos JPG, tai konvertuoju iš RAW ir viskas smile.gif

O dideliam nuotraukų ūkiui sutvarkyti, reikia vadinamosios DAM (Digital Assesment Management) programos. Microsoft Expression Media labai gera programa (buvusi iview Media Pro). tikiu, kad jų įvairių daug surasite, padarę paiešką pagal „Digital Assesment Management“ smile.gif

Aš naudoju Lightroom, jis savyje irgi turi šiokas tokias nuotraukų katalogavimo galimybes (nuotraukų reitingavimas, žymių priskyrimas, skirstymas pagal raktinius žodžius, vietovę, datą, fotoaparatą, objektyvą, ISO ir t.t.). Man kol kas tų galimybių užtenka.

O direktorijų struktūra pas mane pagal datas:
2007 / 2007-07 / 2007-07-01

Pagal datą aš paskirstęs tam, kad aiškiau būtų atsargines kopijas daryti, pasibaigia mėnuo ir išsikepu praėjusio mėnesio DVD.

ir nuotraukas aš visas pervardinu, pvz šiandien padarytą IMGP1234 pervardinčiau į 20070701-K10D-01234 (data-fotikas-foto numeris).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo fotolama: 02 liepos 2007 - 10:55
QUOTE(wyshnia @ 2007 07 02, 11:21)
oho, kiek daug blink.gif  biggrin.gif

Na kai atrenki iš kelių tūkstančių, tai 200 nebeatrodo daug smile.gif Be to žymiai įdomiau žiūrėti atrinktas nuotraukas, o ne netvarkytas.

QUOTE(Labradoriukė @ 2007 07 02, 11:45)
Pas mane viskas pagal datas. Folderiukai "2007m 07" Ir ten dedu visas liepos men nuotraukas. Kai perkelineju parasau "07.15" - aisku kuria diena fotografuota, jei kartais kur ta nuotrauka permesciau. Jei buna kokie konkretus fotogrfavimai, kaip pvz buvo mergvakaris, dedu jau i atskira folderi, ne prie "2007m 07", lygegreciai tam foldriui. Jei buna kazkokie konkretus fotografavimai - pvz va nesenai reikejo suns nuotraukos parodinej stovesenoj, tai padariau kokiu 20nuotr. ir jau tame "2007m 07" suskuriau atskira folderiuka "Sali parodinej stovesenoj" - ten sukeliau visas nuotraukas. Jei kazka fotografuoju kompozicija, tai nededu prie bendru tu menesio nuotrauku.
Kolkas man tokia sistema pasitesino, nes praktiskai laiko ir kas tuo metu vyko neimanoma surasyt. as bandziau ir taip ir taip - geriausia isejo rusiuoti pagal laika.
As dazniausiai pasibaigus vienam ar dviem menesiam israsau i DVD, na kad jei kas su kompu nutiktu - nedingtu man nuotraukos. turiu atskira folderiuka SM skirtas, kur sumazintos sudetos.
Ko man dar truksta - atskiro folderio - "geriausios"  blush2.gif

Bandžiau ir aš pagal datą permetinėti. Kelionių, ar taip kokios didesnės "fotosesijos" nuotraukas dėdavau į atskirus "folderius". Bet tų "folderių jau tiek prisikaupė, kad ir norėdamas ko nors nerasi doh.gif

Iš patirties jau žinau, kad "eilinių" nuotraukų niekada nebežiūriu, tai kam jas tada laikyti g.gif Jaučiu, kad dabar perkelinėdamas nuotraukas į PC atrinksiu tik pačias pačias geriausias (kokias 10). Kitoms ate verysad.gif Pastebėjau, kad sunku tik trinant biggrin.gif

Papildyta:
QUOTE(fotolama @ 2007 07 02, 11:49)
Aš iš RAW konvertuotų failų nesaugau. Kam juos saugoti, kai RAW yra? smile.gif Jei reikia kokios nuotraukos JPG, tai konvertuoju iš RAW ir viskas smile.gif

O dideliam nuotraukų ūkiui sutvarkyti, reikia vadinamosios DAM (Digital Assesment Management) programos. Microsoft Expression Media labai gera programa (buvusi iview Media Pro). tikiu, kad jų įvairių daug surasite, padarę paiešką pagal „Digital Assesment Management“ smile.gif

Aš naudoju Lightroom, jis savyje irgi turi šiokas tokias nuotraukų katalogavimo galimybes (nuotraukų reitingavimas, žymių priskyrimas, skirstymas pagal raktinius žodžius, vietovę, datą, fotoaparatą, objektyvą, ISO ir t.t.). Man kol kas tų galimybių užtenka.

O direktorijų struktūra pas mane pagal datas:
2007 / 2007-07 / 2007-07-01

Pagal datą aš paskirstęs tam, kad aiškiau būtų atsargines kopijas daryti, pasibaigia mėnuo ir išsikepu praėjusio mėnesio DVD.

ir nuotraukas aš visas pervardinu, pvz šiandien padarytą IMGP1234 pervardinčiau į 20070701-K10D-01234 (data-fotikas-foto numeris).

Galvojau ir aš apie katalogavimo programą. Kaip tik vienam iš paskutinių Computer Bild numerių buvo keleto tokių programų sulyginimo testas. Reikės kažkurią pasirinkti.
Bet klausimas man aktualesnis kitoks. Kam kaupti, jeigu jų niekada neprireikia? biggrin.gif

Dėl RAW formato... Jeigu nuotrauką sutvarkai, tai ją kažkaip jau gaila ištrinti. RAW formatu į CD, sutvarkytą JPEG į PC. Bent jau man taip patogiau.
Atsakyti
QUOTE(Bilekas @ 2007 07 02, 12:04)
Dėl RAW formato... Jeigu nuotrauką sutvarkai, tai ją kažkaip jau gaila ištrinti. RAW formatu į CD, sutvarkytą JPEG į PC. Bent jau man taip patogiau.

O kokia RAW konvertavimo programa tu naudojiesi? Kiek žinau, tai jos visos turi galimybę išsaugoti tai, ką tu padarei su RAW failu. Aišku, čia šitas bajeris veikia tada, kai nuotraukas tvarkai tik RAW konverteryje, jei tą darai fotošope, su JPEG ar TIFF, tada taip, reikia ir pataisytus JPEG turėti.

Aš nesu didelio apdorojimo mėgėjas, visas nuotraukas apdoroju minimaliai, tad man užtenka Lightroom galimybių, į fotošopą nelendu.
Atsakyti
Aš nuotraukas skirstausi pagal metus ax.gif O viduje katalogus pavadinu tam tikrais vardais, o pvz atostogų dar skaidau pagal dienas arba matytus objektus. Koreguotas nuotraukas išsaugau panašiu pavadinimu ir dedu šalia originalo, tik į internetą keliamas nuotraukas laikau visiškai atskirai ir kartais ištrinu ax.gif Pavadinu tik katalogus, numeracijos nekeičiu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(fotolama @ 2007 07 02, 11:49)

o koks tikslas nuotraukų pervadinimo? ar jūs kelis fotikus turit?

Be to žymiai įdomiau žiūrėti atrinktas nuotraukas, o ne netvarkytas.

čia tai teisybė drinks_cheers.gif ypač kai žiūri tą patį kadrą 5 variantais. čia aš taip mėgstu po kelis kartus fotkint blink.gif

Galvojau ir aš apie katalogavimo programą. Kaip tik vienam iš paskutinių Computer Bild numerių buvo keleto tokių programų sulyginimo testas. Reikės kažkurią pasirinkti.

čia kuriam numeryje buvo?
Atsakyti
Pas mane nuotraukos archyvuojamos kataloguose, kuriu pavadinime pirmiausia data o tada koks nors raktinis zodis (pvz 20070702 gimtadienis). Jeigu buvau kelionej ir tai uztruko ne viena diena, tada nurodau data nuo iki. Kiekviename kataloge sumeti jpg failai ir atskirame kataloge NEFai. Pavadinimu ten nekeiciu, o palieku kaip fotikas sunumeravo. Taip man paprasciau atrast nef'a atitinkanti jpg'a ir atvirksciai. I DVD irasineju viska (visada po 2 kopijas), ir jpg ir nef. Jpg paprasciau perziuret isidejus diska i kompa. Yra atskiras katalogas apdorotoms nuotraukoms, paruostoms spausdinimui ar internetui. Ten jau kaitalioju pavadinimus, dedu po keleta versiju. Zodziu, totali betvarke. Jei reikia kazka surast, ieskau pagal pavadinima, redagavimo data arba raktinius zodziu.
Isbandziau kruvas programu, bet nei viena neprilipo. Tiesa, beda buna tada, kai prisimenu, kad reikalingas kadras kazkur yra, o pasakyti kur negaliu (jei jis irasytas). Tenka versti keleta CD. Manau tokiu atveju praverstu programa, kuri savo duomenu bazeje sugebetu saugoti visu nuotrauku thumbnails failus. Bet cia vel yra niuansu. Ta baze reikia kazkur saugiai saugot, kad kompo formatavmai ar technines problemos jos nepalaidotu. Tokios dar neradau, todel kankinuosi. Gal kas girdejot kazka panasaus?
Atsakyti
QUOTE(bite maja @ 2007 07 02, 12:16)
o koks tikslas nuotraukų pervadinimo? ar jūs kelis fotikus turit?

Nepervardindamas labai greitai užsiroviau ant situacijos, kai pradėjo pjautis failų pavadinimai.

Datą į failo pavadinimą įdedu tam, kad iškart matytųsi kada fotografuota.

Vienu metu buvo nusipirkę naują fotoaparatą + turėjom seną, taigi pradėjau dėti į pavadinimą ir fotiką. Tam, kad iškart matyti kokiu fotiku fotografuota ir tam, kad nesipjautų failų pavadinimai. Taip pat naudinga, kai iš draugų pasiimi nuotraukų.

Ir, galų gale, nuotraukos numeriuką padarau penkiaženklį, nes 10 tūkstančių kadrų per pusmetį pavyko padaryti ir vėl prasidėjo failai tokiais pačiais vardais. 100 tūkstančių teks ilgai daryti smile.gif

Atsakyti
QUOTE(fotolama @ 2007 07 02, 12:26)
Ir, galų gale, nuotraukos numeriuką padarau penkiaženklį, nes 10 tūkstančių kadrų per pusmetį pavyko padaryti ir vėl prasidėjo failai tokiais pačiais vardais. 100 tūkstančių teks ilgai daryti smile.gif

Wyshnia, tu sakei, kad 300 nuotraukų yra daug biggrin.gif ... na, jūs ir pavarot... 10000 per pusmetį blink.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Bilekas @ 2007 07 02, 08:47)
O šiaip norėčiau pasikonsultuoti kaip jūs tvarkote, archyvuojate nuotraukas. Gal turite kokią gerą sistemą, kad toks šiukšlynas nesikauptų? Ką darote su RAW ir jau konvertuotais failais?

aš tvarkau su windows photo gallery- susideda pagal metus, temas, vardus ir t.t.galima foto įsivertinti pagal reitingą, paskui mažiausių reitingų išsitrinti biggrin.gif o šiaip pagal temas rašausi į kompaktus. pasimokiau, kai prieš keletą metų numiro diskas su mano nuotraukom doh.gif
Atsakyti