Įkraunama...
Įkraunama...

Ar vaikai turi auginti vaikus?

Perskaičiau dar kartą brukniuko postą. Kaškaip ankščiau nepastebėjau, kokio amžiaus buvo vaikelis... Vos sedintis...9 metu mergaite... na baisu - aš čia pikstu ant vyro, kai jis dvimetį trumpam palieka su aštuonmečiu jeigu jam reikia greitai išbiegt blink.gif O naktį ką mamą darydavo, kad sūnus turėjo miegoti su sese? blink.gif

Bet aplamai ir suaugusiam reikia turėti daug jiegu auginant tokį mažiuką, ne kiekviena močiute sutiktu lelių prižiurėti - o vaikui užkrauti lelių tikrai negalima - ne bent tai yra mirties ir gyvenimo klausimas... Dėl to ir bailiukas buvo, kad kudikystėje nebuvo šalia mamos... Aš tiesą sakant greičiau neščiau savo vaiką su savim į darba negu užkraučiau jį savo dukrai, nes kudikiui tikrai reikia mamos, o ne sesers.

O bendrai kalbant - žinot, vaikai gali ir turi padėti, nes mes visi gyvenam kartu ir turim išmokti vienas kitu rupintis. Bet reikia labai gerai žinoti, ką gali padaryt ir ko negali ir neturi daryti kiti vaikai. Pavyzdžiui, mama privalo rupintis kudikiu, ji turi jį nešioti ir žindyti, jeigu neišeina žindyti - ant ranku maitinti iš buteliuko (nemesti į lovos kampą arba perduoti sesei). Bet sesute gali nušluostyti nosį, pasupti, broliukas - paduoti puoduką, mūsiškis kartais padėda mažiukui apsirengti. Vyresne dukra gali išvyrti pietus, padaryti sumuštinius ir pamaitinti mažesnius(mūsų berniukas kartais padaro sumuštinius arba išverda koldunus), vaikai puikiai gali plauti indus. Jeigu pareigas paskirstyt tolygiai ir pagal vaikų jiegas, tai visiems yra į naudą. 4u.gif Nes mama nepalužta, o vaikai išmoksta atsakomybes ir savarankiškumo.
Atsakyti
Jokiu būdu vyresni vaikai neturi auginti mažųjų. Čia mano kategoriška nuomonė. Aišku jei vyresnieji nori pabūt su mažyliu kažkiek laiko, tai labai sveikintina. Bet numest mažiukus vyresniems vaikams kai jie to visai nenori tai neee. Skaičiau interviu su Ilona Balsyte ir man labai patiko jos pasakymas: auginti vaiką yra mano pareiga, o ne vyresnių dukterų. thumbup.gif Linkiu, kad kuo daugiau moterų vadovautųsi šiuo pasakymu. drinks_cheers.gif
Atsakyti
padėti auginti sesę ar brolį, taip, bet kiekvienas vaikas turi turėti savo vaikystę mirksiukas.gif
Atsakyti
Įvairių vaikų būna. Mano vyresnėlis (5 m.) noriai, neraginamas prižiūri mažiuką (7 mėn.): pažaidžia su juo, pakalbina, kol aš, pvz., gaminu valgyti. Man tai didelė pagalba. O vat sėsė (4 m.) visai jaunėliu nesidomi...
Atsakyti
Na as pati uzauginau su broliu savo jauneli broli. Kai jis gime man buvo 8 metai, broliuj 9. Net nepamenu kiek jam metuku buvo, bet mama isejo i darba, tai kol mes budavom mokykloj, brolis budavo pas aukle, o is mokyklos eidami ji parsivesdavom, gaudavosi kad apie 3-4h budavom su juo. Pampersu keitimai ir tt buvo kasdienybe smile.gif. Na negaliu pasakyt, kad nenervindavo tokia situacija, bet kitokios mes ne neisivaizdavom smile.gif Tiesa, uz ta "brolio saugojima" gaudavom pinigeliu bishki. Irgi uz darba smile.gif Nesmerkiu savo mamos, nnes manau ji padare tinkamai o galbut kitos iseities tada ir nebuvo.
Siaip as vis juokauju, kad brolio auginimas priverte suprasti ka reiskia auginti gan maza vaika ir kad tai didele atsakomybe. Todel apie savo vaikus ne nesinorejo galvot.
Dar vienas dalykas, kad uzaugusi vyriskoj aplinkoj[su broliu] ir dar maza broli padejus uzauginti, tai svajoju, kad viena diena pagimdysiu mergyte smile.gif wub.gif
Atsakyti
Sunku sprest kaip turi buti , vieni ivardyja tai kaip pagalba kiti kaip prievarta,Kai as turiu galimybe tai ir ziuriu pati o ka daryt kai reikia o auklei pinigu nera.Mano vyresnelis padejo ir vidurini ir maziuka priziuret didelis jo inasas i seima ir dabar pasiulo-galit eit kur, as paziuresiu brolius.Tikrai-tik dabar susimasciau koks jis saunuolis...Gal as atemiau jo vaikyste?
Atsakyti
Priverstinai - jokiu budu.
Bet jei noriai padeda, tai thumbup.gif
Man padeda. Jei pyksta ant manes, tai sako, kad su mano vaiku nesedes mirksiukas.gif , o su savo sese rolleyes.gif butinai 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ikulia @ 2008 02 06, 14:10)
Man padeda. Jei pyksta ant manes, tai sako, kad su mano vaiku nesedes mirksiukas.gif , o su savo sese  rolleyes.gif butinai  4u.gif

Čia gerai thumbup.gif Maniškiai taip nesugalvojo...
Atsakyti
Kai gime mazoji sese buvau dvylikos su puse. Kita sese - devyniu. Augint, aisku, neauginom, bet padet tai padedavom. Mama be problemu galejo kazkur iseit, isvaziuot mus su maze palikus. I darba grizo po metu. Diena su sesute budavo aukle, kuria grizusios is mokyklos isleisdavom (tatai nebuvo butina, bet baisiai nekenciau tos aukles tai noredavosi kuo greiciau atsikratyt! biggrin.gif ) ir pabudavom su mazute dar pora valandu kol mama is darbo grizdavo.
Neprisimenu kad kada nors mama buciau del to kaltinus. Dziaugiausi! Sese be proto mylejau ir dabar myliu, nors uzaugo i islepinta panele biggrin.gif Is esmes netgi dekinga esu uz sita patirti, nes tikrai zinau kad viena su kudikiu palikta nepasimesciau. Tikiuosi ir savus auginant sita patirtis pravers. Zinau kad pravers! biggrin.gif
Atsakyti
Esu girdėjus vieną moterį sakant, kad jos vyriausioji labai rūpinasi kitais 5 savo sesėmis ir broliais. O tai "vyriausiai" tai 12 metų. Ir dar ta moteris pasakojo, kad prižiūrėti brolius ir seseris jos dukrai labai patinka, vaikai vadina ją "mama". Manyčiau, kad - jeigu vaikui diena iš dienos aiškinsi, kad prižiūrėti brolius ir seseris yra labai mielas darbas, kad labai padedi mamai, kad taip reikia ir pan, tai galų gale jis ir patikės, kad čia normalu, jog jaunėliai vadina "mama" doh.gif
Labai slidi riba yra tarp "padėjimo" ir vaiko "išnaudojimo".

Pavyzdžiui, mano vyro tėvai užaugino tris vaikus. Vyriausioji - dukra. Jai virš 40, netekėjusi. Dabar ji kaltina tėvus, kad neištekėjo, nesusilaukė savo vaikų. Ir vis kišasi į brolių šeimų gyvenimą.
Kai draugavau su savo dar būsimu vyru, tai teko nugirsti būsimo uošvio ir mano vyro pokalbį, kai uošvis barė savo sūnų už tai, jog vežėsi į Palangą "mergą, o SAVO seserį, kuri jam širdį atidavė, augino ir prižiūrėjo, paliko namie" doh.gif
Ir jie iki šiol tiki, jog jų dukra jiems padėjo auginti kitus du vaikus, jog taip reikėjo, jog motina turėjo dirbti, jog VISOS kitos šeimos taip darė.
Tačiau... kai ką nors jau suaugę broliai nuspręsdavo savarankiškai, tai tėvai tuoj prikišdavo, kad jie nedėkingi seseriai...

Tai aš tokia patirtim remdamasi, galvoju, kad šeima turi (gali) gimdyti tiek vaikų, kiek sugebės juos prižiūrėti tik suaugę žmonės, nesvarbu, diedukai, bobutės, samdomos auklės...
Atsakyti
QUOTE(garbane @ 2008 02 06, 19:23)
Kai gime mazoji sese buvau dvylikos su puse. Kita sese - devyniu. Augint, aisku, neauginom, bet padet tai padedavom. Mama be problemu galejo kazkur iseit, isvaziuot mus su maze palikus. I darba grizo po metu. Diena su sesute budavo aukle, kuria grizusios is mokyklos isleisdavom (tatai nebuvo butina, bet baisiai nekenciau tos aukles tai noredavosi kuo greiciau atsikratyt!  biggrin.gif ) ir pabudavom su mazute dar pora valandu kol mama is darbo grizdavo.
Neprisimenu kad kada nors mama buciau del to kaltinus. Dziaugiausi! Sese be proto mylejau ir dabar myliu, nors uzaugo i islepinta panele  biggrin.gif Is esmes netgi dekinga esu uz sita patirti, nes tikrai zinau kad viena su kudikiu palikta nepasimesciau. Tikiuosi ir savus auginant sita patirtis pravers. Zinau kad pravers! biggrin.gif

Auksine patirtis bigsmile.gif
Svarbiausia, kad liko geri prisiminimai ir jokiu nuoskaudu.
As turejau tik viena jaunesne sese, bet prisiminimai blogesni, nes tevai verte eiti kartu su ja i kiema, i kina...ir t.t.
Del to niekad neverciu vyresneliu nieko,kas liecia pagalbos su mazaja, daryt per prievarta. Visada paklausiu ar jie gali? Ar jie nebutu pries...? Ir nebunu nepatenkinta, jei jie turi savo planu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(naitas @ 2008 02 06, 22:01)
Esu girdėjus vieną moterį sakant, kad jos vyriausioji labai rūpinasi kitais 5 savo sesėmis ir broliais. O tai "vyriausiai" tai 12 metų. Ir dar ta moteris pasakojo, kad prižiūrėti brolius ir seseris jos dukrai labai patinka, vaikai vadina ją "mama". Manyčiau, kad - jeigu vaikui diena iš dienos aiškinsi, kad prižiūrėti brolius ir seseris yra labai mielas darbas, kad labai padedi mamai, kad taip reikia ir pan, tai galų gale jis ir patikės, kad čia normalu, jog jaunėliai vadina "mama"  doh.gif
Labai slidi riba yra tarp "padėjimo" ir vaiko "išnaudojimo".

Pavyzdžiui, mano vyro tėvai užaugino tris vaikus. Vyriausioji - dukra. Jai virš 40, netekėjusi. Dabar ji kaltina tėvus, kad neištekėjo, nesusilaukė savo vaikų. Ir vis kišasi į brolių šeimų gyvenimą.
Kai draugavau su savo dar būsimu vyru, tai teko nugirsti būsimo uošvio ir mano vyro pokalbį, kai uošvis barė savo sūnų už tai, jog vežėsi į Palangą "mergą, o SAVO seserį, kuri jam širdį atidavė, augino ir prižiūrėjo, paliko namie"  doh.gif
Ir jie iki šiol tiki, jog jų dukra jiems padėjo auginti kitus du vaikus, jog taip reikėjo, jog motina turėjo dirbti, jog VISOS kitos šeimos taip darė. 
Tačiau... kai ką nors jau suaugę broliai nuspręsdavo savarankiškai, tai tėvai tuoj prikišdavo, kad jie nedėkingi seseriai...

Tai aš tokia patirtim remdamasi, galvoju, kad šeima turi (gali) gimdyti tiek vaikų, kiek sugebės juos prižiūrėti tik suaugę žmonės, nesvarbu, diedukai, bobutės, samdomos auklės...

Cia tai jau bjauri situacija doh.gif Ir vargse mergina, kuriai kaip ir nera gyvenimo. O jei dar kisasi i svetimus... blink.gif Uzjauciu tave kaip vieno is broliu zmona[kaip suprantu]. Bet vistik sitoj situacijoj manau labiausiai nukentejus ji.
Atsakyti