QUOTE(vaižgantė @ 2005 02 08, 18:58)
Papasakosiu, iš kur atsirado toks temos pavadinimas.
Mano močiutė (ji mirus jau prieš 15-a metų) buvo vyriausia šeimoje. Vienas po kito gimė broliai. Jai visus teko auginti. Pas ją jau kavalieriai ateidavo, o už sienos motina gimdydavo. Galiausiai jai ir vyriausiam broliui baigėsi kantrybė, ir jie tėvus paguldė atskiruose kambariuose... Tada močiutė davė sau žodį, kad neaugins daug vaikų. Jai įgriso brolių auginimas. Ir ji užaugino tik mano mamą. Kiek aš save prisimenu, su seneliu jie miegojo atskiruose "kabinetuose" (taip ji vadindavo). Tada gi nebuvo jokios kontracepcijos...
Kažkur netoli mūsų gyvena šeima, auginanti 14 vaikų. Savaime suprantama, pati mama viena nespėtų (tėvas, kiek žinau, turi autoservisą). Ir ten vyresni vaikai neturi pasirinkimo. Jie turi auginti mažesnius. Kažin, ar jie patys bus daugiavaikiai.
cirkas
kaip vaikai sugebėjo tevus atskirti
Man atrodo, ta senelė tikrai savo tevų negerbė, pagaliau kokie gali būt kavalieriai, jeigu už sienos motina gimdo
aš taip pat toki (gal tą pačią ankščiau 14kos, dabar jau 16kos vaikų) šeimą pažįstu ir manau, vaikams ten yra sunku. Bet kiek žinau, vyriausia dukra jau su tevais negyvena ir turi savo vaikelį. O iš kitos daugiavaikės šeimos (11 vaikų) kilusi jaunoji mamyte jau turi 3 - vyriausiai 4 metukai. Tai gi ne visoms mamos ar savo vaikus auginti yra kančia
Nors, žinoma, tevai turi išmintingai skirstyti pareigas ir suteikti vaikams pakankamai savo erdvės. Taip pat yra dalykai, kurios vyresnes seses tiesiog nesugeba suteikti.
Papildyta:
QUOTE(Ievuze23 @ 2007 11 27, 23:34)
Dziugu, kad tiek daug mamyciu cia sako, kad vaikai vaiku priziureti neturetu, bet manau kad tikrai ne visoms pavyksta neuzkrauti jauneliu vyresniems...
As nuo 9 metu iki 17 auginau savo broli... Tevai daug dirbo, turiu ir vyresni broli, bet kadangi jis vyras (cia mano mamos paaiskinimas i mano skundus buvo) tai jauneli turejau priziureti as... Pirmas dalykas maziukas buvo labai bailus, tad jis vienas niekur nelikdavo iki 10 metu(vadinasi visada tampydavosi su manimi) antras dalykas jis neuzmigdavo, jei nelaikydavo kieno nors rankos (tad visada 21 jau turejau but namie ir miegot kartu su broliu), trecias dalykas, kadangi mama su teciu daug dirbdavo, tai visi namu ruosos darbai tekdavo man (kaip minejau vyresnysis netvarkydavo, nes jis juk VYRAS). Skaudziausia budavo, kad mama manes niekur neleisdavo su draugais, o be to tam ir laiko nebuvo... Dar trecioje klaseje mano dienotvarke buvo tokia: atsikeliu, pamaitinu broli (kuris tada dar tik sedejo!) ir visur nesiojuos ant ranku kol issiurbliuoju viska, isplauno po vakarienes lkitai dienai likusius indus, paruosiu pamokos maziu pasisodinus ant stalo, tada i vel pamaitinu, tada migdau dienos miego ir palikus viena namuose lekiu i pamokas (mokiausi iki penktos klases antroje pamainoje), o mama is darbo grizdavo kaip tik maziui dar miegant...
Nieko nesakau, tevam buvo sunku, cia buvo 91-ji metai kai atsirado maziukas, trys vaikai ir t.t.... Bet vaikystes as neturejau.. Dabar jau kai as uzaugau ir mazius uzaugo mes tikrai nesam geriausi draugai, nes jis man visada buvo mano nelaisves katininkas..
Sorry uz toki ilga posta, bet tiesiog kazkaip norejosi issipasakoti
Tad mamos, bukit geros, neatimkit is savo vaiku vaikystes... jei jus nusprendet tureti dar viena vaikiuka, tai pacios ir auginkite... o kada jusu atzala nutars, kad nori tokios atsakomybes, kaip priziureti koki maziu - susilauks savosios...
Mano draugė panašiais laikais turėjo brolį, kurį taip pat augino. Aš ją labai gailėjau, nes ji beveik niekur negalėjo be to mažiuko išeiti. Dėl to kai mama paklausė, ar norime dar vieno vaiko šeimoje, vienareikšmiškai pareiškiau - ne. Po 15metų sužinojau, kad mama (šiaip labai silpnos sveikatos), dvėjojo, ar gimdyt ir mūsų su broliu pasakymas pastatė paskutinį tašką