Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji Fotografija

QUOTE(roolys @ 2007 10 19, 14:03)
Dar noriu susirast lab. kurie gali nuskanuot RAW formatu o ne JPEG. Butu rimciau norint kazka pataisyt fotografijoj ar bent jau archivuot tikrai gerai pavykusius kadrus.

Hmm, RAW? smile.gif Nežinau, gal ir galima gauti RAW skanerio duomenis, bet ką tu su jais veiktum? smile.gif Bet siaip tai tu turbūt turėjai mintyje 16 bitų failus, pvz. tiff., o ne 8 bitų jpeg.

QUOTE(roolys @ 2007 10 19, 14:03)
Su bendradarbiais pasnekejau, tai jie i skaidre fotografuoja. Sake tiek spalvos tiek kokybe yra geresne. Gal kiek sudetingiau fotografuot (jaurios juostos pereksponavimam) bet manau reik paciam pabandyt.  smile.gif kai isbaiksiu savo juosteliu arsenala uzsipirksiu skaidriniu juostu. Jas taippat ant popieriaus be problemu manau spausdins, nes visi lab. nuskanuoja juosta ir tada skaitmeniniu budu perkeliama ant popieriaus. Rankomis svieciant fotografijas manau susimoketum desimt kart daugiau 

Fotografavimas į skaidrę yra panašus į fotografavimą į skaitmeną. Dinaminis diapazonas pakankamai siauras dėl to reikia labai tiksliai eksponuoti. Aišku, WB problemu ten nėra smile.gif
Lietuvoj tai labai brangus malonumas į skaidres fotografuoti: vienos išryškinimas kainuoja apie 20Lt + ryskina jas tik vienoje vietoje Vilniuje... Kazkada Olandijoj užsipirkau pigiai skaidrių — galvojau och kaip fotkinsiu. O rezultate taip ir suseno jos stalčiuje...
O spalvos fotografuojant į skaidres išties fantastiškos.
Atsakyti
QUOTE(roolys @ 2007 10 19, 13:03)
P.S. Laukiu tavo kadru  mirksiukas.gif , tikrai idomu pamatyt kaip kitiem gaunas..

Siandien CD padariau pirmos juosteles...kuri beje fotike tupejo 2 metus, itariu ir galiojimo laikas pasibaiges buvo biggrin.gif Nesitikejau ne vienos "arti padorumo" nuotraukos, tuo labiau kad ir kambaryje tamsu buvo, vakarejo jau...
Taigi pirmas blynas su pasenusia juostele lotuliukas.gif Kodak juosta, ISO 400, f2
user posted image user posted image

Dar idomus pastebejimas....kiekviena karta nufotkinus kadra ziuriu i fotiko nugara lotuliukas.gif Rooly, tau taip nebuvo pradzioj??? lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(roolys @ 2007 06 21, 11:15)
''Kodak manufactures a chromogenic black-and-white film called BW400CN that is processed using the C-41 process.''

Perskaiciau tema nuo pradziu...Butent i sia roolio anksciau pamineta juosta fotografuoju dabar...Tik nesupratau kazko del to C-41 g.gif Cia negerai kas??? ***** ar del to kad velus vakaras, ar as blondine... doh.gif
Jei teisingai supratau, man jos neryskins bet kuriam lab???

Cia dar viena is to pacio pirmo pasvilusio blyno...
user posted image

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo californiagirl: 20 spalio 2007 - 06:57
QUOTE(fotolama @ 2007 10 19, 13:26)
Hmm, RAW? smile.gif  Nežinau, gal ir galima gauti RAW skanerio duomenis, bet ką tu su jais veiktum? smile.gif Bet siaip tai tu turbūt turėjai mintyje 16 bitų failus, pvz. tiff., o ne 8 bitų jpeg.
Fotografavimas į skaidrę yra panašus į fotografavimą į skaitmeną. Dinaminis diapazonas pakankamai siauras dėl to reikia labai tiksliai eksponuoti. Aišku, WB problemu ten nėra smile.gif
Lietuvoj tai labai brangus malonumas į skaidres fotografuoti: vienos išryškinimas kainuoja apie 20Lt + ryskina jas tik vienoje vietoje Vilniuje... Kazkada Olandijoj užsipirkau pigiai skaidrių — galvojau och kaip fotkinsiu. O rezultate taip ir suseno jos stalčiuje...
O spalvos fotografuojant į skaidres išties fantastiškos.

Na gal ir ne taip susakiau ax.gif , butent ir turejau minty nesuspausta informacija (tiff ar panasiai blush2.gif ) nesu zinovas didelis , tai ir pasakau kaip esu mates ar girdejas. Fotoaparatai kai kurie tiesiai RAW formatu saugo kiti TIFF, bet vienas aisku, kad kokybe issisaugo maximaliai. Ir manau tokius failus tvarkingiau galima pakoreguoti, nei 8 bitu faila.

O del skaidriu tai as pasiziurinejau, pas mus Svedijoj kaina iseina ta pati ar i skaidre ar negatyva fotografuot. Ryskinimas tiek pat kainuoja. Bet stai Juoda balta juostas tai tik isrinktieji gali sau leist biggrin.gif . Kaina tris ar keturis kartus daugiau nei skaidres... Tai savo visas juostas juodai baltas vesiuos i lietuva per atostogas ir bandysiu ten ryskint. Tikiuos ten bus pigiau ax.gif

Siaip isryskint juostele paprasciausia kainuoja pas mus apie 40 lt. I kaina ieina 10X15 kiekvieno kadro fotografija arba nuskanavimas i CD. Juoda balta mokejau paskutini kart apie 120 lt. Kainos lietuvoj juokingos itariu g.gif
Atsakyti
QUOTE(californiagirl @ 2007 10 19, 23:53)
Siandien CD padariau pirmos juosteles...kuri beje fotike tupejo 2 metus, itariu ir galiojimo laikas pasibaiges buvo biggrin.gif  Nesitikejau ne vienos "arti padorumo" nuotraukos, tuo labiau kad ir kambaryje tamsu buvo, vakarejo jau...
Taigi pirmas blynas su pasenusia juostele lotuliukas.gif  Kodak juosta, ISO 400, f2
user posted image  user posted image

Dar idomus pastebejimas....kiekviena karta nufotkinus kadra ziuriu i fotiko nugara lotuliukas.gif  Rooly, tau taip nebuvo pradzioj??? lotuliukas.gif

QUOTE(californiagirl @ 2007 10 20, 06:47)
Perskaiciau tema nuo pradziu...Butent i sia roolio anksciau pamineta juosta fotografuoju dabar...Tik nesupratau kazko del to C-41 g.gif  Cia negerai kas??? ***** ar del to kad velus vakaras, ar as blondine... doh.gif
Jei teisingai supratau, man jos neryskins bet kuriam lab???

Cia dar viena is to pacio pirmo pasvilusio blyno...
user posted image

Man kazkodel rodo tik viana fotografija is pirmuju g.gif , matyt kazkas netaip. O del pasibaigusio galiojimo laiko tai nepergyvenk, as irgi tokiu turiu. kaikurios net 8 metai kaip pasibaiges galiojimo laikas, bet buvo laikytos saldytuve ir jokiu problemu nematau mirksiukas.gif

Kambary gaunas visai silti kadrai su juosta. Ar cia tos spalvos taip persiduoda ar grudetumas, bet rezultatai buna siltesni nei fotografuojant su skaitmena.

Tavo blynai labai vyke thumbup.gif ( siaip tai ir kilimas patiko visai lotuliukas.gif kazko panasaus i vaiku kambari ieskom lotuliukas.gif lotuliukas.gif ) Labai grazus grudetumas gavos.
O del paziurejimo i nufotografuota kadra, tai buvo ir man lotuliukas.gif keleta kartu , bet va mazasis mano tai issidurineja beveik kiekviena kart lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif . Jam keista kaip gali nebuti nuotraukos ant nugareles, po to kai nufotografuoji. Matyt galvoja kad cia tetis zaidzia pasiemes zaislini lotuliukas.gif

Manau paims ir isryskins tavo juostas, taigi jie ten dazniausiai turi ivairiem tipam ryskinti irangas ir chemikalus. Mano juosteles FUJICOLOR PRESS ISO-800 uzrasyta (Process CN-16 C-41) ir ryskinau keliuose fotolab. pas mus miestelyje ir jokiu klausymu nekilo... Arba cia matyt galima ryskinti tiek vienu tiek kitu metodu g.gif ? Gal musu zinovai paaiskins ??? g.gif

Paskutine fotografija tikrai siltai gavos thumbup.gif
Atsakyti
sveiki visi besilankantys smile.gif

rooly - nu ir kainos pas jus (kas kart tau parašius aš kaskart žakteliu). tau jau pats laikas pradėti ryškinti pačiam. už tuos 120 lt, kur ima už vieną juostą e-bay (www.ebay.co.uk pvz.) parsisiųsi gerą bakelį ir užteks dar ryškalams bei fiksažui. patikėk, ryškinti nėra jokio sudėtingumo, svarbu laikytis paprasčiausios instrukcijos (laikas ir temperatūra, o B/W juostai ne tik eksponavimo, bet ir ryškinimo paklaidos pakankamos).

dėl skanavimo. minilabe, kur skanuoju pas pažįstamą, yra fuji skaneris. tai jo jpg geresni, nei mano planšetinio tiff 48 bit. kitaip ir būti negalėtų, jei lygini skanerį, kainuojantį 100 000 usd ir 200 usd kainos. lietuvoje skanavimo kainodara yra įdomi. bet galiu išduoti vilniuje vieną vietą, kur juostelės skanavimas kainuoja 9 lt su įrašymu į pasirinktą laikmeną. tai šeškinėje, tam raudonam komplekse kur yra urgelis. prie pašto yra minilabas "kodak". vat ten. kas neturi kitų galimybių - pygiau nerasit. skanuoja apie 3000x2000. tik juosta turi būti nesukarpyta.

dėl skaidrių. neseniai išsidūriau ir paėmiau "papigiai" pora fuji astia ir velvia 120 juostelų (sutikit, kad 7 lt prieš normalią 25 lt kainą gali susukti smegenis). tik po to pamačiau, kad jos ne c-41, o e-6 proceso. na, nusprendžiau vieną pabandyti, nes ryškinimas tai tikrai -22 lt kainuoja. jei nepatiks, likusias ryškinsiu cross procesu (t.y. kai skaidrinę juostą ryškini kaip negatyvą). gaunasi mianas su padidėjusiu kontrastu, saturuotom ir pakreiptom spalvom. bet įdomu ir pigu. eksperimentui pats tas.

o dabar pasigirsiu. savaitgalį nusipikau didintuvą krokus. nors 1988 m gamybos, bet buvo naujas, gamyklinėje pakuotėje ir konservaciniais tepalais dar pateptas blink.gif išbandžiau. su ilford multigrade popierium kažkaip įdomiai gavosi (įtariu dėl to, kad jam reikia spec filtrų ir safe light pas jį ruda, o ne raudona). užtat su paprastu vengrišku popiriumi gavosi super. dukros portretą net įsirėminau.
visa bėda kad lietuvoj archiproblematiška gauti popieriaus ryškalų. juostelėms tai yra, o vat popieriui verysad.gif nieko. ieškau kontaktų kas iš rusijos gali atvežti. ten neblogas jų tradicinis CT-1 yra. ir kaina suprantama, ne europinė smile.gif .

p.s. californiagirl - nuotraukos superinės. sveika atradusi juostelių pasaulį (bendrai tai mano nuojauta kužda, kad juostelės išgyvena renesansą, ir ne tik užsienyje, bet ir pas mus).

p.p.s. didesnio iso juostas procentre (tas, kur savanorių 22) man patarė eksponuoti kaip 320 arba daryti 1/3 ekspokorekciją. ypač patalpose. tada bus mažesnis grūdas ir šešėliuose viskas bus ok. senesnias juostas aš iš viso kesponuoju +1 stopą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 26 spalio 2007 - 08:14
Rooly, andriusa, dekui uz pagyras 4u.gif Is siu paskutine ir man patinka blush2.gif Patiko fotografuoti i juosta ir dar labai "veza" nezinomybes, nekantrumo jausmas..norisi kuo greiciau pamatyti kas isejo. Smagu visai bigsmile.gif Siandien nesiu ryskinti viena j/b juostele...ziuresim kas isejo. Gal is 24-iu kadru bus nors vienas tinkamas rodymui g.gif tongue.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo californiagirl: 26 spalio 2007 - 16:50
Na isryskinau juosta...nilabai kas gaunas lotuliukas.gif Beveik visur vaikai nusisuke doh.gif Zodziu, ir smagu, bet ir gana nepigus malonumas gaunas turint omeny, kad dedu 24 kadru juosta ant CD kuris kainuoj $3 ir tik vos 3-4 nuotraukos puse velnio(tik)...Nelabai ir yra ka rodyti blush2.gif
Bet parodau...juosta Kodak BW400CN, manau gana kontrastinga ir smulkaus grudo g.gif
Cia mano berniukas, kuris niekada, ne uz ka ir niekaip nesifotografuoja doh.gif Taigi zinant ji, si nuotrauka dar labai gera doh.gif
user posted image

Dar pora lauke....man net nelabai matosi, kad juosta(ant kiek smulkus grudas) g.gif
user posted image

user posted image

Nu zodziu...ne seeeekas biggrin.gif Bet fotografuoti i juosta tikrai patiko, todel nenuleisim ranku ax.gif
Atsakyti
Uzsipirkau skaidriniu juostu Kodak professional ELITE CHROM ISO-100/21'C Process E-6 mirksiukas.gif ir kaip perziurejau, kad Svedijoj populiariausios skaidrines juostos butent e-6 proceso. Vienos juostos ryskinimas kainuoja tik apie 16 lt.

Del juodai/baltu tai vesiu i Lietuva per atostogas ir isryskinsiu mirksiukas.gif , o daugiau ir neuzpirkinesiu. O skaidrines skanuotas versiu i juodai baltas.

Jo Californiagirl grudas laaaabai smulkutis, nors ir ISO-400.... O ir kokybe nuotrauku superine thumbup.gif
O si juosta pirkta dabar ar sena ? Gal mano ISO-400 stambesnis grudas del to, kad senovine juosta, o dabartinem technologijom ir smulkiu grudetumu pasiekia toki jautruma g.gif g.gif

Atsakyti
QUOTE(roolys @ 2007 10 27, 14:53)
O si juosta pirkta dabar ar sena ? Gal mano ISO-400 stambesnis grudas del to, kad senovine juosta, o dabartinem technologijom ir smulkiu grudetumu pasiekia toki jautruma  g.gif  g.gif

Nauja juosta, nauja mirksiukas.gif Reikia paziuret namie gal turesiu senu uzsilikusiu.... g.gif Bet esu senais laikais(tais laikais kia fotografuodavau tik auto rezimu biggrin.gif ) bandziusi j/b juosta, nepamenu kokia, bet nuotraukos pilkos(nekontrastingos) gavosi. Idomu kodel? Gal cia ir nuo lab priklauso???
Rooly, o tu skaidres irgi skanuosi i CD? Pas mus vienos skaidres nuskanavimas kainuoja 29c...cia daug, ar mazai? g.gif

P.S. Rooly, uzkretei mane doh.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo californiagirl: 27 spalio 2007 - 16:58
QUOTE(californiagirl @ 2007 10 27, 16:55)
Nauja juosta, nauja mirksiukas.gif  Reikia paziuret namie gal turesiu senu uzsilikusiu.... g.gif  Bet esu senais laikais(tais laikais kia fotografuodavau tik auto rezimu biggrin.gif ) bandziusi j/b juosta, nepamenu kokia, bet nuotraukos pilkos(nekontrastingos) gavosi. Idomu kodel? Gal cia ir nuo lab priklauso???
Rooly, o tu skaidres irgi skanuosi i CD? Pas mus vienos skaidres nuskanavimas kainuoja 29c...cia daug, ar mazai? g.gif

P.S. Rooly, uzkretei mane doh.gif  lotuliukas.gif

Taigi skanuoti gali tik tuos kurie atrodo gerai pavyke... g.gif O isryskintas skaidres nusiskanuot gali namie pirmiausia su ploksciu skaneriu, ir atrinkus nueisi i laboratorija ir atskanuos pilnu formatu su max kokybe. Skaidrei skanuoti ant plokscio skanerio kiek pastebejau nereikia jokiu priedu. Tiesiog dedi ir skanuoji ir turi vaizda.
Na nezinau kaip ten bus, bet pabandes tikrai idesiu pavizdzius su aprasimais mirksiukas.gif . Gal kam ir pravers...

O juostele nauja, tai matyt del to ir rezultatai ispudingi. Zinoma jai norint senovines fotografijos vaizdo, tai geriau ir nepavyks kaip su sena juosta mirksiukas.gif

Siuo metu turiu idejas ISO-100 Kodak TMAX WB senovine, tai grudetumas bus mazesnis nei ISO-400, o realius rezultatus manau pamatysiu tik po kaledu rolleyes.gif nes atostogos dar toli verysad.gif bet jau kai ryskinsiu tai ryskinsiu doh.gif kokias 10 juostu WB lotuliukas.gif itariu ant popieriaus nedarysiu tik ryskinsiu ir viskas .

O del kainos, tai nezinau net kas ir kiek yra pigu doh.gif as isvis pasimetes tarp tu kainu... Geriausia uzsimerkti ir daryti tai ka reikia lotuliukas.gif o tada jau '' post faktum '' niekur nebedingsi biggrin.gif Negi dabar atsisakysi malonumo rolleyes.gif

Pleskinu su skaitmeniniu, o savo malonumui fotografuoju i juosta. O ir pamatuoju desimt kart o tik tada fotografuoju. Na nebent kai fotosesija darau. Tada traukiu kai tik pastebiu kazkuom patraukiama vaizda per ieskikli. O rezultatai visai neblogi gaunas, nebent tada kai modelis pozuoja. Pozuojant negraziai baunasi. Daug geriau ziurisi kai modelis pasimirsta kad yra fotografuojamas ir elgiasi laisviau. smile.gif (as cia apie savo seimyna, sakydamas modeliai thumbup.gif kitokiu modeliu ir neturejau lotuliukas.gif )

Papildyta:
QUOTE(californiagirl @ 2007 10 26, 23:53)

Patiko kampas kuriuo fotografuota thumbup.gif akinukai ir akys paciam ryskume ir tvarkingai isblukinta aplinka .
P.S. pasirodo pas tave ir daugiau modeliu lotuliukas.gif
Atsakyti
Piesiniai ant akmenu... Apie 4000 metu senumo. Tiesa pasakius net keista kaip gali islikti taip ryskiai matomi piesiniai kurie randasi tiesiog po atviru dangum ir yra deginami kaitrios saules jau koks 4000-antaji karta doh.gif o dar ir saldomi iki minus -20 vidutiniskai, tiek pat... Sunku net isivaizduoti.

Paskirtis siu piesiniu buvo greiciausiai religine. Nors kaikurie is ju vaizduoja tam tikrus karus tarp genciu. O dar labai idomus pastebejimas, kad vyrus vaizduoja labai pastebimais skirtumais lotuliukas.gif

Fotografuota su Fuji juosta ISO-800 su Nikkor 50mm f/1.8D.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Butinai dar zadu nuvaziuot ir paturet fotosesia su visais tais piesiniais ( ten ju daugybe)
Atsakyti