Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji Fotografija

QUOTE(Gaziulka @ 2008 09 25, 11:55)
rekomenduokite kokia nors nepernelyg kontrastinga (gal net sakyciau i svelnesne puse) j/b juosta su graziu grudeliu. Turejau Kodak Tri-X 400 visa poka, arteja i pabaiga, noriu ka nors kt isbandyt. TX pasirode gan stipriai kontrastingas (kas man nevisada patiko), ir grudelis kazkodle nelabai matosi, nors gal 400 taip ir turi matytis.

tai priklauso ir nuo ryskinimo lygiai taip pat. todel, kad ir nekontrastinga salyginai pirksi, o ja isryskins su neskiestu ryskalu, gausis pakankamai kontrastinga. jei pati namie ryskinsi su skiestu, gausi ne tokia kontrastinga net ir sia ryskindama. mirksiukas.gif negali spresti apie juosta, kol ja ryskina kiti...
man dvi juostas Ilford ir Kodak ryskino, Kodak isryskino daug kontrastingiau, nei Ilford. nors Ilford sako, tikrai nera svelnesne uz Kodak smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Sansara @ 2008 09 25, 18:16)
tai priklauso ir nuo ryskinimo lygiai taip pat. todel, kad ir nekontrastinga salyginai pirksi, o ja isryskins su neskiestu ryskalu, gausis pakankamai kontrastinga. jei pati namie ryskinsi su skiestu, gausi ne tokia kontrastinga net ir sia ryskindama.  mirksiukas.gif negali spresti apie juosta, kol ja ryskina kiti...
man dvi juostas Ilford ir Kodak ryskino, Kodak isryskino daug kontrastingiau, nei Ilford. nors Ilford sako, tikrai nera svelnesne uz Kodak smile.gif

bet juk ne tik nuo ryskinimo priklauso, bet ir nuo pacios juostos - kai kurios is principo yra kontrastingesnes uz kitas, kad ir ryskintum visas tiksliai laikydamasi nurodymu g.gif
Atsakyti
Atsiėmiau juostelę rolleyes.gif Gaziulka, pagal tavo išvardintus kriterijus, manau, kad tiktų Kodak Tmax 400. Bent jau man taip išryškino - minkštos, grūdėtos. Tiesa pasakius, mano kompas sugedo, tai aš stebiu per laptopą, kuris biskį kitaip rodo. Na, bet įmetu nekoregotą nuotrauką ir nuspręsk ar tinka. Man tai tiko, imsiu vėl tokią biggrin.gif

user posted image
Atsakyti
Puriena, na tikrai nekontrastingas kadras. ale mano 400 T-Max irgi. o kontrastas net akis bado.... sakau, viskas priklauso kaip ryskina, o po to kaip skanuoja, kiek sarpina ir t.t.. gali isryskint kaip Purienos, gali isryskinti kaip mano. vat ir spresk apie juosta is rezultato, kai jis kas karta vis kitoks mirksiukas.gif
beje tikrai idomu kadra suradai wink.gif

Victor su malonumu pasijungciau isklausyti kurso 4u.gif ir arbatos jau pasiilgau blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sansara: 26 rugsėjo 2008 - 17:56
Aš eilinį kartą pazysiu, kad irgi prisijungčiau prie pamokų, bet jau įsivaizduoju, kad veiksmas vyks vakarais, po darbų. O aš kaip nevietinė, tai būtų problematiška su dalyvavimu g.gif Reikia pasitart su savimi ir šeima dar biggrin.gif ...
Atsakyti
puriena, koks fainas kadras rolleyes.gif ir prisiminimas apie besibaigiancias statybas, kaip suprantu bigsmile.gif jo, toks kontrastas man tiktu, nu reikes ziuret. as moraliskai ruosiuosi kita juosta pati ryskinti, gal pavyks ir Kodak TX kontrasta pamazinti. be to, man jos atspalvis (i ruduma) irgi: kartais nieko, o kartais taip norisi, kad paprasta j/b butu...
Atsakyti
sveiki, malonu rasti "nemirusią" temą thumbup.gif

Sansara - šaunuolė. tavo loginės išvados (su nedidele praktika mirksiukas.gif ) dėl kontrasto labai teisingos.

reikia skirti negatyvo kontrastingumą ir skanavimo metu atsiradusi kontrastą (tiksliau užkeliama tam, kad atsikratyti to skaitmeninio pilkumo).

o juostelės iš tiesų nėra tokios jau skirtingos. labaiu priklauso nuo ryškalo, jo koncentracijos ir rotacijos (sukimo bakelyje). juk kas vyksta ryškinant? šviesi zona (negatyve juoda) intensyviau reaguoja ir greičiau išsekina ryškalą. tamsi - negatyve skaidri) mažiau reaguoja ir ryškalo nesekina. dabar taikom aukščiau išvardintus parametrus:
1. ryškalo tipas - į chemiją nesigilinsiu, bo tuos pavadinimus sunku prisiminti, bet yra kontrastingai ryškinantys ir netaip, smulkiagrudžiai ir pan.
2. koncentracija - kuo didesnė ryškalo koncentracija, tuo aktyviau jis veikia tamsią negatyvo zoną (šviesas) ir neišsenka jo resursai. todėl gaunamas tamsus (storas, sodrus) negatyvas, su visiškai skaidriomis tamsos zonomis skylėmis). o kai reikia daryti nuotrauką matome, kad išeina tik balta ir juoda. o vat jei ryškalo koncentracija maža, tai jo veikimo schema kiek kitokia: jis greitai pavargsta ryškinti šviesas ir daugiau dėmesio skiria tamsoms (šešėliams, tamsiems plaukams ir pan.) ir juos gerai pradirba.
3. rotacija (agitacija, maišymas - kaip norit, taip ir vadinkit). šis faktorius sąveikauja su nr.2. tieiogiai. kuo dažniau ryškalas maišomas, tuo dažniau juis atsinaujina prie tamsių negatyvo zonų, ne taip pavargsta ir aktyviai ryškina šviesas. tuo keliamas kontrastas.

todėl gauname du svarbius dalykus - ryškalo koncentraciją ir maišymą ryškinimo metu. vat čia ir yra individualus dalykas kiekvienai juostai, ryškalui ir norimam rezultatui. nuo paskutinio posto vis paeksperimentuodavau su ryškinimu mažos koncentracijos ryškale. padariau sau išvadą. mažai maišyti galima tik labai silpnos koncentracijos ryškale. kitaip gaunasi tai, ką rodžiau porą lapų atgal. be to man labiau patiko "skalauti", t.y. ne sukti, bet iškelinėti dalinai spiralę iš bakelio ir vėl nardinti (žinoma tamsoje). įtariu dėl sukimo bakelyje susidaro sūkuriai, kurie irgi kažkaip sluoksniuoja ryškalą, o pilnai jis susimašo tik radikalesniais būdais (apvertus arba iškėlus/panardinus spiralę).

vat vakarykščio ryškinimo pvz. juosta ilford pan f iso 50, kurios laikas pasibaigė prieš metus. eksponuota kaip iso 100. ryškianu ilford lc29 (kur fototechnika prekiauja). skiedžiau ne 1+29 (kaip maximaliai rekomenduoja gamintojas), o 1+46 (t.y. 10 ml ryškalo ir 460 ml vandens). ryškinau 17:30 min. 1 min pastoviai mašiau, sekančias 2 - kas 10 sec., po to 2 min kas 30 sec, po to kas minutę o pabaigiau 2 kartus kas 2 min. rezultate tai, ko ir norėjau. nėra "juodumo" negatyve ir visiškai skaidrių skylių, išskyrus tą gėlės juodą foną). skanuojant aišku kiek pasikeitė vaizdas:
user posted image

user posted image

user posted image

p.s. atsiprašau už padrikai dėstomas mintis. namų ruoša vis atitraukia. tad bandysiu trumpesniais postais.
Papildyta:
dėl grūdo. iš ties 6x6 negatyve grūdą sunku rasti, jei nebent specialiai jį "daryti" - šiltesniam ryškale pvz. ryškinti.

dėl darymo savarankiškai. iš savo kuklios patirties (dariau pats gal kokius 7-8 kartus) pasakysiu, kad pradžioje bus vien nusivylimas ir krūva sugadintų kadrų (nebent kas šalia mokantis stovės ir paaiškins). aš gi einu savo klaidų ir bandymų keliu. tai vat. didintuvas jau yra gerai. tikslaiu žiūrint koks - jei čia tas mokyklinis UPA lagaminėlyje, tai jau tikrai geriau skanuoti planšetiniu. 9x13 gal dar ir galima su juo daryti. bet. yra didelis bet. čia gali gauti tik multikontrastinį popierių. o jis suponuoja darbą su specialiais filtrais (fototechnikoje 100 lt kainuoja...). be jų rezultatas ne koks. su jais daugiau galimybių.

žodžiu rašyti čia galima valandų valandas. reikia daryti susitikimą drinks_cheers.gif .

jei Viktor siūlo - reikia pasinaudoti. iš jo paminėtų Lietuvoje yra tik D-76, pelesos gatvėje berods 28 lt kainuoja.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 27 rugsėjo 2008 - 12:43
andriuska, galiu viena durna klausima - kai dede pasakojo, kaip pats nuotraukas jaunystej darydavo, supratau, kad spaudziant nuotraukas gali viska daryti prie raudonos lempos. Ar ryskinant tas pats? Neapsviesiu juosteles? g.gif

ir dar - is kur gauti kokiu kolbeliu ar ko nors, su kuo butu galima atskiesti ryskala reikiamu santykiu. kzk nesugalvoja ka cia pritaikius g.gif
Atsakyti
ne, juostos ryškinamos visiškoje tamsoje (juk ir raudonas filtras dažnai b/w fotografijoje naudojamas). popierius - kitas reikalas. kokios šviesos jis nebijo būna parašyta ant pakuotės. dažniausiai tai raudona, bet būna ir ruda ir žalia (netgi žalią rekomenduojama naudoti tam, kad nuotraukos jos šviesoje ne taip kontrastingai atrodo, kaip raudonoje. kai darai raudonoje, tai vis norisi iš ryškalo išimti, nes jau atrodo kad pakankamai tamsi ir kontrastinga. o kai tokią išneši į dienos šviesą ji per blanki būna.

ryškalų skiedimui naudoju plastikinį kokteilių šeikerį (rimi, maximoje mačiau po 3 lt), kuris sugraduotas kas 50 ml iki 500 ml. jei reikia tikslesnio matavimo (pvz. ilford ryškalo koncentratui) naudoju vienkartinius švirkštus, kur gradacija kas 0,5 ml. labai patogu. ryškinu dideliam bakelyje, kur telpa 0,5 litro (500 ml). tai pvz. olfordo fiksažas, kuris skiedžiamas 1+9 patogiai skiedžiamas šeikeryje: pripilu 50 ml tirpalo (1 dalis) ir dapilu iki 500 ml vandens (t.y. 450 ml - 450/9 lygu 50 ml.... nu elementaru). sudėtingiau su 1+29. tada imu ryškalo koncentrato 16 ml id dapilu vandens iki vidurio tarpo tarp 450 ml ir 500 ml - t.y. apie 475 ml. gaunam 16x29 lygu 464 ml + 16 ml koncentrato lygu 480 ml. na tie 5 ml vandens ne taip baisu. galima pritraukti švirkštu, kuriuo tirpalą matavom tuo 5 ml ir įšvirkšti. kartu ir koncentratas visas iš švirkšto išbėgs ir švirkštas prasiplaus.

tokį ryškalą panaudojus iš karto išpilu. fiksažą galima laikyti kokią savaitę (jei iki dangtelio pripiltą ir šaldytuve - gal ir 2 savaites).

ryškinant juostą būtinai atkreipkite dėmesį į ryškalo temperatūrą. idealiausiai 20 laipsnių, neturi viršyti 22-23 bet tada ir laiką reikia perskaičiuoti.
Atsakyti
andriuska 4u.gif uz atkakluma. tikrai negatyvai be "skyliu" tiek juodu, tiek baltu. o dabar su filtrais (ar kaip jie ten vadinasi) ir didintuvu isgauti gali turbut beveik viska ka noresi. ps. labai patiko su orchidejomis foto wub.gif del technikos, tai net neisivaizduoju po kiek bandymu su skaitmena ir ekspokorekciju isgauciau toki juoda fona ir neisdegusias geles. g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sansara: 04 spalio 2008 - 17:46
Aš tai su klausimu. Pastebėjau, kad mano paskutinėje Tmax juostelėje apie 80% nuotraukų gavosi su šviesiom juostom, kaip pvz. šioje nuotraukoje apačioje matosi. Apžiūrėjau juostelę, tai tos juostos tarytum tęsiasi kaip atšvaitai nuo skylučių, esančių juostelės šonuose g.gif Kur čia problema, kaip manot? andriuska, tark savo svarią nuomonę 4u.gif
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Puriena6: 04 spalio 2008 - 19:23
"tarytum tęsiasi kaip atšvaitai nuo skylučių"
geras pastabumas. taip ir yra. ryškalo srovės per tas perforacijų skylutes eina. tiksliai net nežinau kodėl, bet tai susiję su agitacija (maišymu, sukimu). kaip ryškinai? mažai sukai?

aš tai vakar "pasilinksminau" pušindamas. t-max 400 atšaudžiau kaip 800 ir 1600. ryškinau x-tole (ne pats geriausias ryškalas puinimui, bet eksperimento vardan pabandžiau). baigėnėju skanuoti ir netrukus įdėsiu pavyzdžius.
Atsakyti