Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji Fotografija

o.k. norą pareiškė trys dalyviai. Kai pastarąjį kartą kalbėjau su Sayonara ji irgi labai norėjo pažiūrėti. Kiek pamenu ji lyg ir atostogose. siūlau sulaukti jos ir tuomet suderinti konkretų laiką ir vietą.

o kol kas žaidžiu naujuoju žasiliuku - nusipirkau naują eksponometrą. buvau kiek nustebęs, kad senukas leningrad - 6 duoda analogiškus parodymus ir kiek nusiminęs (tai kam reikėjo kito?) bet pažaidęs dvi dienas radau akivaizų pliusą - matavimo greitį. su sekonic'u tai užttrunka dvi sekundes, o su leningradu vos ne minutės reikia. kai neskubi visai gal ir nieko. bet kai laikas spaudžia - tai nekas....

kiek anksčiau kalbėjom apie eksponometriją, juodą taška, baltą, 0,18 (pilką) ir pan. vat akivaizdus pvz. kaip gali prašauti aparato eksponometras, matuojantis atspindėtą šviesą:
1. user posted image

2.user posted image

3. user posted image

1 foto - taškinė ekspozicija į baltą lapą. 2 - pagal dangtelį. 3- su eksponometru pagal krentančią ant objektų šviesą. iš 1 ir 2 pvz matome, kad aparatas desperatiškai bandė tiek juodą, tiek baltą priartinti prie 0,18 šviesumo. aišku vidurkio matavimas kiek pagerintų situaciją....bet nebūtų tobula.

p.s. 3 pvz. labas gelsvas todėl, kad kairėje nuo stalo už 50 cm yra langas, užtrauktas ryškiai geltonu roletu.

laukiu nesulaukiu ekponometro lauko bandymų su juosta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 24 liepos 2008 - 19:10
QUOTE(andriuska @ 2008 07 24, 18:09)
laukiu nesulaukiu ekponometro lauko bandymų su juosta.

Andriuska, koki pirkai? As vis pasvajoju, kad gerai butu tureti, net su skaitmena fotografuojant, bet vis delsiu, nes atrodo reikalingesniu dalyku atsiranda unsure.gif
Atsakyti
sekonic L 308s
norėjau kokį šustresnį parsisiųsti per ebajų (minoltą IV), bet pasitaikė variantas čia vietoj už adekvačią kainą, tai ir nusipirkau. vis vien tų funkcijų neišnaudočiau,o šis turi viską, ko reikia. net ir blykstės šviesą matuoja ir be laido. nustatai tiesiog ir per kelias sekundes turi lykstelt. tuomet jis ir pamatuoja bendrą apšvietimą +blykstę. ir svarbiausia - kad jis mažas ir lengvas, ergonomiškas ir draugiškas vartotojui. kadangi naudosiu su juosta - tai man jo per akis.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2008 07 24, 18:35)
sekonic L 308s
norėjau kokį šustresnį parsisiųsti per ebajų (minoltą IV), bet pasitaikė variantas čia vietoj už adekvačią kainą, tai ir nusipirkau. vis vien tų funkcijų neišnaudočiau,o šis turi viską, ko reikia. net ir blykstės šviesą matuoja ir be laido. nustatai tiesiog ir per kelias sekundes turi lykstelt. tuomet jis ir pamatuoja bendrą apšvietimą +blykstę. ir svarbiausia - kad jis mažas ir lengvas, ergonomiškas ir draugiškas vartotojui. kadangi naudosiu su juosta - tai man jo per akis.

Super, o kiek kainavo tau jis? Aš ruošiuosi pirkti, nebrangų.
Atsakyti
kiek daugiau, nei 400 lt (tikslios kainos nenoriu rašyti, nes galutinė kaina buvo susitarimo reikalas). bet palyginus su parduotuvine 700 lt tai buvo supersandoris.

p.s. aš galvoju apie leningrado pardavimą. už kapeikas neparduosiu, nes prietaisas tikrai geras ir veikiantis. bet kaina, kurios noriu, nesiekia 1/6 tos, kurią mokėjau už sekonicą mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(wyshnia @ 2008 07 24, 19:32)
Andriuska, koki pirkai? As vis pasvajoju, kad gerai butu tureti, net su skaitmena fotografuojant, bet vis delsiu, nes atrodo reikalingesniu dalyku atsiranda unsure.gif

wyshnia, ar yra prasme vargti su eksponometru, fotografuojant i skaitmena? Mano skaitmena, ijungus matricini matavima, susitvarkys ne prasciau uz eksponometra. Fotografuojant i juosta aparatu be eksponometro, o ypac i skaidre, tai butinas daiktas.
Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2008 07 25, 09:09)
wyshnia, ar yra prasme vargti su eksponometru, fotografuojant i skaitmena? Mano skaitmena, ijungus matricini matavima, susitvarkys ne prasciau uz eksponometra. Fotografuojant i juosta aparatu be eksponometro, o ypac i skaidre, tai butinas daiktas.

Na ne visiskai tik del skaitmenos noriu. Pirmiausia ji naudociau fotografuojant su Mamyja. Gal sakau Nikonu eksponometrai geresni, nes Canonas - peizazai, miestas tavrka, bet fotografuojant zmones rezultatas mane tenkina toli grazu ne visada unsure.gif Tai jei jau tureciau ta prietaisiuka, galeciau rezultatus palygint - gal vis tik kartais verta ir pavargt. g.gif
Atsakyti
''prietaisiukas" nebus panaceja. realiai skaitmeniniam jo nereikia (nebent studijoje, tada tai jo, jei nenori kas kartą kokių 5-10 dublių daryti ir spoksoti į histogramą). mano juostiniai (bronica, kiev, yashica) neturi eksponometro. hemorojus su skaitmeniniu žiūrėti ekspoziciją ir po to ją perkelti į mechaninį aparatą. dažnai visiškai nesinori eiti pasivaikčioti su dviem aparatais ant kaklo. vat tam man ir reikalingas eksponometras. reportažą su eksponometru nelabai pafotografuosi (t.y. įmanoma, bet ekspoziciją nusistatysi prieš tai ir gaudysi kadrus, kurie bus toje apšvietimo situacijoje, kurią tu pamatavai), o jei nereikia skubėti, tai ekranelio ir histogramos tikrai pakaks. pekaltas zonas irgi labai akivaizdžiai parodo. ko dar gali reikėti? spotmetru ir gradientiniais filtrais manau iš čia besilankančių nieks neaptekęs, apie A.Adamso zoninį metodą irgi mažai kas girdėjęs. Šiame etape mūsų norai - nustatyti tokią ekspoziciją, kad į nuotrauką tilptų kuo daugiau šviesų ir tamsių zonų, bei, žinoma, kad pagrindinis objektas būtų nei per tamsus, nei per šviesus.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2008 07 25, 11:22)
''prietaisiukas" nebus panaceja. realiai skaitmeniniam jo nereikia (nebent studijoje, tada tai jo, jei nenori kas kartą kokių 5-10 dublių daryti ir spoksoti į histogramą). mano juostiniai (bronica, kiev, yashica) neturi eksponometro. hemorojus su skaitmeniniu žiūrėti ekspoziciją ir po to ją perkelti į mechaninį aparatą. dažnai visiškai nesinori eiti pasivaikčioti su dviem aparatais ant kaklo. vat tam man ir reikalingas eksponometras. reportažą su eksponometru nelabai pafotografuosi (t.y. įmanoma, bet ekspoziciją nusistatysi prieš tai ir gaudysi kadrus, kurie bus toje apšvietimo situacijoje, kurią tu pamatavai), o jei nereikia skubėti, tai ekranelio ir histogramos tikrai pakaks. pekaltas zonas irgi labai akivaizdžiai parodo. ko dar gali reikėti? spotmetru ir gradientiniais filtrais manau iš čia besilankančių nieks neaptekęs, apie A.Adamso zoninį metodą irgi mažai kas girdėjęs. Šiame etape mūsų norai - nustatyti tokią ekspoziciją, kad į nuotrauką tilptų kuo daugiau šviesų ir tamsių zonų, bei, žinoma, kad pagrindinis objektas būtų nei per tamsus, nei per šviesus.

Andriuska, sakykim situacija - vyksta vestuves, nori nufotografuoti kelis jaunuju porterus pasivedes juos siek tiek toleliau. Toje pacioje vietoje, esant tam paciam apsvietimui tiesiog kazkiek skirtingas, kad butu is ko pasirinkt zmonem. Pradedi fotografuoti su fotiku ir kaskart vis pasiziuri, ar isdegimu nera, ar ne per tamsu, zodziu kol pasirenki reikiama ekspozicija, ispyskini 4 kadrus ir vis ziuri i ekraneli su histograma. Nu man tas uztrunka. Galima paprasyti jaunuju, kad pilka korta palaikytu ir nusistacius ant M mazdaug nustatymus pasireguliuoti. Bet ar tikrai daugiau vargo tokioje situacijoje su eksponometru butu g.gif Cia as tik garsiai galvoju, soriukas sillwio, andriuska, jei mano klausimas kvailas pasirodys - mokomes doh.gif
Atsakyti
šiandien aš tau negaliu atsakyti. bandžiau bronica vestuvėse. su leningradu pasirengimą fotografuot dar dar. bet jau po to kai karuselė išsisuka, tai nėr kada jo diskų vartalioti. net atsirado noras autofokusinę mamiją su matuojančia prizme nusipirkti.... sekonicas aišku greitesnis aparatas, nepalyginamai. bet vis tiek manau, kad skaitmeną turint ir fotografuojant tokį renginį, kaip vestuvės, geriau žiūrėti histogramą (ne tik vaizdą ekranėlyje, bet ir histogramą) ir pagal ją nustatinėti. ir fotografuoti RAW. jei dar nepasitiki - braketingas. čia matai koks niuansas - dažnai juk blykstė naudojama (ne visi juk asistentą su laitdisku turi), o atsukti į saule jaunieji arba susiraukia ir apsiašaroja, arba akiduobės juodoskaip kaukuolėje pasidaro, na o jei kontrinėje - tai jau blykstę pats daktaras išrašė... aišku, sekonicas matuoja ir blykstės impulsa kartu su krentančia. tačiau vėl gi - juk matuoti reiks prie jaunūjų veisų, o blykstelti iš ten, kur fotografuosi. aišku, galima duoti jauniesiems palaikyti. bet jie nesupras ir jiems ne iki to (kam samdyti fotografą, jei puse darbo už jį turi daryti? mirksiukas.gif ).
bet tai mano teoriniai pamąstymai, kol dar eksponometro lauko bandymų nepadariau. savatgalį žaisiu, bet su juosta. skaitmenai eilė matyt kitą savaitgalį ateis.
Atsakyti
na štai ir praėjo pirmieji lauko bandymai. likau labai patenkintas tiek procesu, tiek ir rezultatu. fotografavau canon 300 ir yashica. canone laiks nuo laiko bandžiau pažiūrėti, ką jis pasiūlys. situacija tokia: jei situacija paprasta ( žmogus apšviestame lauke arba portretas stambiu planu, kuomet apšvietimas vienodas) tai aparato ir eksponometro parodymai idealiai sutampa. tačiau jei sudėtingesnė situacija pvz. kai pirmame plane stovintis apšviestas ryškia saula ir užima mažiau nei 20 proc kadro, o už jo yra medžių šešėlis, parodymai ryškiai skirėsi, per kokis 2-3 stopus. aparatas siūlė pailginti išlaikymą matyt tam, kad suvienodintų šešėlius ir šviesas. manau rezultatas būtų nekoks (galva, baltos kelnės, pečiai peršviesti, užtat lapai gal atsirastų).
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2008 07 29, 09:58)
na štai ir praėjo pirmieji lauko bandymai. likau labai patenkintas tiek procesu, tiek ir rezultatu. fotografavau canon 300 ir yashica. canone laiks nuo laiko bandžiau pažiūrėti, ką jis pasiūlys. situacija tokia: jei situacija paprasta ( žmogus apšviestame lauke arba portretas stambiu planu, kuomet apšvietimas vienodas) tai aparato ir eksponometro parodymai idealiai sutampa. tačiau jei sudėtingesnė situacija pvz. kai pirmame plane stovintis apšviestas ryškia saula ir užima mažiau nei 20 proc kadro, o už jo yra medžių šešėlis, parodymai ryškiai skirėsi, per kokis 2-3 stopus. aparatas siūlė pailginti išlaikymą matyt tam, kad suvienodintų šešėlius ir šviesas. manau rezultatas būtų nekoks (galva, baltos kelnės, pečiai peršviesti, užtat lapai gal atsirastų).

Speju skaitmena taip pat taip meluoja g.gif Tik kad ten pasitikrint iskart gali ir pasireguliuot... Na gal ateis svente ir i musu namus - turesim lysna simteli biggrin.gif Aciu uz pasidalinima rezultatais drinks_cheers.gif
Atsakyti