Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji Fotografija

QUOTE(andriuska @ 2008 07 18, 11:41)
žinok, aš irgi taip dariau. atfotografavau vieną siaurą juostą tą patį objektą iš tos pačios padėties (ant štatyvo) darydamas po du tris kadrus ir dar dėdamas filtrus. tikią seriją dariau 12 kadrų ir po to sukarpiau juostą į tris dali bei ryškinau d-76 1+1, 1+2 ir 1+3. paskutinis neišėjo, o didelio skirtumo tarp pirmų dviejų nepamačiau (tuomet dar skanuodavau).

ir dar. parašysiu apie vieną klaidą, kurią dariau ir kodėl atsisakiau miltelinių ryškalų. pakelis D-76 skirtas galonui - 3,8 litro berods. na o padarytas tirpalas pilnai pripiltame ir užkimštame tamsiame butelyje (be jokio sąlyčio su oru) stovi apie 6 mėn. o jei jis nepilnas ir atidaromas kartais - tai tik 2 mėn. man tokio kiekio pasirodė per daug, tai aš paėmiau ir padalinau visą pakelio turinį į 4 dalis, atitinkamai ir skiedžiau su 950 ml vandens. ir ką belieka pasakyti - dabar žiūrint į tas juosteles kaip ir verkti norisi. o kodėl? o todėl kad tam tikros veiklios medžiagos, kuri yra svarbi ryškinimo procese, yra sąlyginai mažai (keliatas gramų). ir žinoma bendram kitų komponentų balanse jie negali būti padalinti lygiai. vat ir gavosi ryškalas neaišku koks ir su kokiom sąvybėm. dabar naudoju tik skystą koncentratą, kur jau viskas ištirpo ir tolygiai susimaišė dar gamybos metu.

Uzdavei cia man dabar galvosuki smile.gif Eisiu ieskot informacijos.

Va tai tau. As d-76 miltelius laikau padalines i 4 dalis ir kaip tik norejau ruostis tirpala savaitgaliui doh.gif Reiks susimaisyt viska, isnaudot ir prie D-76 jau nebegrizt.
Atsakyti
todėl ir parašiau, kad pagalvojau, jog esi toks pats racionalus pilietis, kaip ir aš mirksiukas.gif geriau iš svetimų klaidų mokytis. (aš ten dar savo postą papildžiau).
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2008 07 18, 11:59)
todėl ir parašiau, kad pagalvojau, jog esi toks pats racionalus pilietis, kaip ir aš mirksiukas.gif  geriau iš svetimų klaidų mokytis. (aš ten dar savo postą papildžiau).

Aciu dar karta. Racionalizacijos gerai, bet kartais musa per nagus smile.gif

Del objektyvo sutinku ir patikslinsiu, o fokusoskopa gal turi? Kartais matau skelbimuose ju pigiai. Galvoju, gal reikia nusipirkt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 18 liepos 2008 - 13:29
ne, neturiu. skelbimuose irgi matau, bet tie, kur nebrangiai į Lietuvą nekeliauja. bet įtariu, kad reiks, nes su padidinamuoju stiklu gaunasi, bet labai jau hemorojiškas procesas ir akys pavargsta. didelio didinimo lupa labai jau iškreipta ir nebeaišku, ar čia jos kreivumas ar nefokusas. arba reikia naudoti kondensoriaus lęšį, ten radiusas kaip sriubinės lėkštės ir iškraipymai mažesni biggrin.gif
Atsakyti
as vis dvejoju, lipt i jusu bala ar ne....
kiek realiai kainuoja chemikalai ir popierius nuotraukoms g.gif as nekalbu apie susipirkima fotoaparatu, didintuvu ir viso kito
tiesiog gal nujauciat, kiek mazdaug vienos 36 kadru standartines jb juosteles savikaina darant viska namie iseina: isryskinti juostele, atsispausti pvz 10x15 geriausius kadrus ir t.t. g.gif
bandziau ieskotis internete kazko su kainomis. tai nieko aiskiau netapo. popierius maciau Ilford - tikrai brangus. o ryskalu ir fiksazu kainos nieko nesako, nes neisivaizduoju, tai skiedziami dalykai ar ne doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Sansara @ 2008 07 21, 13:16)
as vis dvejoju, lipt i jusu bala ar ne....
kiek realiai kainuoja chemikalai ir popierius nuotraukoms  g.gif as nekalbu apie susipirkima fotoaparatu, didintuvu ir viso kito
tiesiog gal nujauciat, kiek mazdaug vienos 36 kadru standartines jb juosteles savikaina darant viska namie iseina: isryskinti juostele, atsispausti pvz 10x15 geriausius kadrus ir t.t.  g.gif
bandziau ieskotis internete kazko su kainomis. tai nieko aiskiau netapo. popierius maciau Ilford - tikrai brangus. o ryskalu ir fiksazu kainos nieko nesako, nes neisivaizduoju, tai skiedziami dalykai ar ne  doh.gif

Nezinau kaip Lietuvoj, bet ryskint paciamcia tikrai pigiau. Niekas rankomis jau neryksina "sidabriniu" juostu. Siuncia i Vokietija, o tai kainuoja. Nuotraukas spaust is isryskintos juostos manau pigiau lab'e, bet jei atiduot lab'ui, nematau prasmes is viso tuo uzsiimt. Pats smagumas ir yra tame, kad viska darai pats. Save aisku ir kaltini del broko smile.gif
Apie chemikalus galima sneket labai ilgai. As nieko doro papasakot negaliu. Pirma karta pirkdamas pasimoviau. Uzsisakiau po 5 litrus (tokia tara buvo) Ilford ryskalu ir fiksazo. Galvoju uzteks pradziai. O jie pasirodo skiedziami dar 1+9. Taigi turiu chemikalu po 50 litrus kiekvieno doh.gif Vadinasi "skaitykite vaikai instrukcija".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 21 liepos 2008 - 13:39
čia negalima matuoti vien skaičiais. bet kaip žmogus pragmatiškas aš galiu pasakyti savo nuomonę ir skaičiavimus. jei jau moki fotografuoti ir tai darai savo malonumui bei rankos niežti kažką keisti (apgreidinti) tai tikrai pigiau pradėti daryti b/w nuotraukas, nei pirkti naują skaitmeninį body. skaičiuojam "hardvarą":
ryškinimo bakelis - nuo 5 lt (rusiškas pas kokį pensininką) iki kokių 150 lt (firminis iš e-bėjaus). didintuvas (nuo nemokamai iš gerožmogaus, kuriam gaila išmesti) iki kokių 500-700 lt (vėl gi čia Lietuvoj paieškojus galima gerų variantų susirasti). 3 vnt vonelių (man tiko kačių tualetai, net radau 35x30 cm ir labai jom džiaugiuosi (po 16lt, bet jei darysi 10x15 tai tau reiks jūrų kiaulyčių tualetų lotuliukas.gif ). tuom kietoji dalis pasibaigė. kaip supratai čia laimės dalykas už kiek surasi, bet optimaliai už 500 lt galima viską susipirkti (o skelbiu.lt neseniai mačiau skelbimą, kad už 300 lt viską parduoda, net didintuvą Krokus, kurio tikrai pakanka).
toliau - minkštoji dalis (juostelės ir skysčiai). siaura 36 kadrų juosta kainuoja nuo 10 lt (ilford pan) iki 17 lt (delta) yra visokių kitų variantų. ryškalas + fiksažas kainuoja 53 lt. užtenka grubiai 33-35 juostelėm (fiksažo gal net ir daugiau). paskutinį popierių, kurį pirkau iš vokiečių galima įvertinti kaip 2,2 lt už lapą 30x24. ilfordo 10x15 čia kainuoja 0,5? už lapą. ryškalo kaina lapui nepaskaičiuosi, labai mizerna gaunasi. geriaus skaičiuoti kartais. tai iš bakelio už 22 lt galima pasidaryti 5 litrus tirpalo. na litro kartui tikrai užteks (24x30 aš imu 1,5 litro, nes ten ir vonelės didesnės, ir kiekvienas lapas"nusineša" nemažai tirpalo).
na bandom sumuoti.
reiškia juostos ryškinimas kainuoja apie 2 lt (čia su vandens sąnaudom cool.gif
nuotrauka 10x15 apie 0,6 lt, 10x15 apie 2,5 lt.

bet malonumo ir emocijų kurias patiri pinigais neįvertinsi. vienintelis minusas - tie daiktai užima vietą. kitą vertus jais daromos puikios išskirtinės nuotraukos, kurias tikrai maloniau žiūrėti, nei klikinti pelia ir vartyti šimtus bereikšmių kadrų kompe.

nesakau, kad reikia visiems imti ir atsisakyti skaitmenos. pats ją turiu ir naudoju. bet vat paskutiniu metu vis labiau abejoju dėl noro ją plėsti (turiu omenyje savo canon liniją). kai pagalvoji, kad neblogas objektyvas kainuoja 3,5 arba 4,5 tūkstančio litų o pilno kadro seniai gaminamas body 5-7 tūkst.lt, o autofokusinė mamija su visais SLR privalumais, tačiau 6x4,5 cm formato "tekainuoja" 3 tūkst. litų su objektyvu, matuojančia prizme ir galu, ir kurios negatyvai bus techniškai stulbinančios kokybės, pradedu linkti pastarosios pusėn....

čia tik mano skaičiavimai. aišku reikia atsižvelgti į tai, kad mažėjant paklausiai šie gaminiai mažiau gaminami ir jų gamybos kaštai, atitinkamai ir savikaina, brangsta. ateityje gal iš viso bus nutraukta jų gamyba. bet iki to laiko tikrai dar spėsi pasidžiaugti procesu ir produktu. i r bus ką anūkams senatvėja parodyti ir papasakoti, kaip pati savo rankomis be jokios kompiuterinės technikos padariai tokius paveikslėlius...
Atsakyti
as jei imsiuos to, tai tik nuo a iki z viska pati daryciau. man nostalgija vaikystei atsirado ir tiems vakarams praleistiems su tevu darant foto....
del hardvaro - pati suprantu, kad laimes dalykas ax.gif

bet va kad ryskalai ir fiksazas skiedziami - uch kaip malonu tapo biggrin.gif
aga, jau pamaciau, kad ilford ryskalai taip ir skiedziami 1:9, o fiksazas priklauso nuo popieriaus, kaip skiedziama, bet irgi panasiai g.gif
na tada reiks per nauja galvoti rolleyes.gif
aciu uz komentarus 4u.gif
Atsakyti
kaip as mielai eiciau i kursus kokius to juostinio fotografavimo/ryskinimo ir t.t. Bet ieskojau jau net per moksleiviu burelius, visur - "mokosi apdoroti nuotraukas kompiuteriu, fotodizainas..." unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaziulka @ 2008 07 21, 15:46)
kaip as mielai eiciau i kursus kokius to juostinio fotografavimo/ryskinimo ir t.t. Bet ieskojau jau net per moksleiviu burelius, visur - "mokosi apdoroti nuotraukas kompiuteriu, fotodizainas..."  unsure.gif

Žinok, pas mane tos pačios mintys. Kol kas vienas kelias mokytis - virtualus.
Atsakyti
jei atsiras norinčių ir vieta - mielai pasidalinsiu kukliom praktinėm žiniom. know how mūsų - drinks_cheers.gif jūsų biggrin.gif
Atsakyti
sansara, pasirasai? ax.gif sayonara? kas dar noretu?

drinks_cheers.gif tai zinoma, dar ir vakariene pagaminciau biggrin.gif del vietos reikia dar pamastyt, gal kas turit kokiu pasiulymu? blogiausiu atveju pas mus galima, nors as jokiu reikalingu pricindalu neturiu, o noreciau gyvai viska pamatyt ir isbandyt
Atsakyti