Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji Fotografija

QUOTE(sillwio @ 2007 12 11, 11:15)
Radau internete labai gera viso juostos ryskinimo proceso aprasyma. Matyt uzsakyta kodak'o, bet mane tas nupirko smile.gif Ten viskas aiskiai parasyta, kokie ryskalai tinka, koks fiksazas, ryskinimo stabdymo skystis (nezinau ar kas nors ji naudoja), praplovimo skystis. Tik del to. Raso dar, kad labai smulkus grudas. Taigi uzsisakiau 5 juostas. Kokios 3 iseis sugadinimui smile.gif Toliau matysim. Gal pabandysiu ka nors kito. Ne fokusas juosta nusipirkt. Fokusas ja tinkamai isryskint, o chemikalai pakankamai kainuoja, kad juos siaip laistyt.

na taip, sunkoka išryškinti taip, kaip nori išryškinti. aš kažkaip jau įsivažiavau.
Atsakyti
na dėl apmirimo - tai nerašiau, kad nebūtų "one man show".... o ir orai/laikas nelabai tinkamas fotografavimui. šiandien nusipirkau eksponometrą (leningrad 6, atrodo, kad bus nuplagijuotas gossen lunasix). atsibodo kaip eksponometrą antrą kamerą nešiotis.

dėl ryškinimo - tai nebandžiau nei stop vonių, nei praplovimo. tarp ryškinimo ir fiksavimo praplaunu kokią 30 sek. du kartus vandenį pakeisdamas ir tiek. po fiksavimo plaunu kokias 20 min. dalinai tekančiam, dalinai palaikau. bet pakeičiu vandenį kokius 6-8 kartus. taip ilgiau išliks negatyvas (gal kada skanavimo technikos kainos pasidarys mažesnės, o gal aš praturtėsiu:)))

nebijok, nesugadinsi tu 3 juostelių. tik nesupainiok ryškalo su fiksažu tamsoje ir bus ok. o jei yra baimė, tai juk gali po puse juostėlės ryškinti. tamsoje ant spiralės užvyniok dalį juostos (prieš tai ant kokios išryškintos pažiūrėk, kiek pusė bus). ir nukirpk. siaurą juostą tai juk gali vynioti ant spiralės tiesiai iš kasetės. čia man taip nelabai išeis. prarasi gal 1-3 kadrus, bet 32 dar liks.
pradžioje daryk viską pagal nominalą (kaip ant etikėtės parašyta). jei neišeisi už temperatūros ribų tai 30 sek. +/- ryškale nelabai ką pakeis. be to skanuojant ir apdirbant šopu iš viso galimos didesnės paklaidos....

o vat nuotraukų darymas - čia jau jo.... ne vieną lapą sugadinau. reikalavimai negatyvui pakyla ženkliai. ne bet kokį negatyva gali perkelti. jei su šopu šešėlius pastumdei, kreives ir gavai ko nori, tai optine spauda - verysad.gif

bet kaip džiaugiesi, kai gauni "šedevrą"... nepalyginamai jo bvertė pačiam išauga. pirmą kartą kai dariau - tai iš 15 lapų ir kokių 6 negatyvų išėjo 1 normali nuotrauka. ne tik kad normali - superinė.

bet niuansai - jei šope healingu gali nuimti dulkes - optinėje spaudoje jos didelis galvos skausmas. vidutiniam formate dar ne taip, nes didini kokius 3-4 kartus (6 cm x3 = 18 cm) ir dulkel4 atitinkamai tiek kartų didėja. o vat siauroje juostoje norėdamas to paties mastelio dulkę didini jau 6 kartus.

Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2007 12 11, 15:06)
na dėl apmirimo - tai nerašiau, kad nebūtų "one man show"....

Aciu, andriuska! Neikainojama informacija. Kai atsius chemikalus, pameginsiu ir su stabdymais ir be ju. Papasakosiu rezultatus. Juostos ryskinimo maziausiai bijau. Va su spauda nezinau kas iseis. Nusipirkau didintuva Durst RS35 ale niekur nerandu manualo. Siaip tai ir taip ten viskas aiksu, bet noretusi apie objektyva pasiskaityt daugiau. Vienzo bus aisku, kai pameginsiu atspaust.
Tiesa, kaip is kasetes juosta isimt? Internete radau, kad su buteliu atidarytuvu puikiai pavyksta, jei atidarinet dugna smile.gif
Atsakyti
išimt iš kasetės? o tau ją visą susuka? mano canone yra custom funkcija, kur galima pasirinkti, palikti galiuką ar ne. pasirinkau, kad palikti, o kad nesupainioti su naujom, eksponuotų galiuką porą kartų perlenkiu/paglamžau. išėmimui ura specprietaisuikas (minilabai naudoja, gal gali patarti, kur įsigyti). su alaus atidarytuvu - gal. bet tamsoje vis vien nepatogu + susižeisti galima.

didintuvo objektyvuose paslapčių nėra. durst gera technika. manau,kad ir objektyvas ten geras bus. juk ryškumas ten ne objektyvu nustatomas ir diafragma turi visai kitą reikšmę, nei aparato. ja reguliuojamas šviesos kiekis, ryškumo gylio ji nereguliuoja. o svarbu yra ne tik objektyvas. kondensoriai (didinimo stiklai), lempa. svarbu nustatyti tolygų apšvietimą. mano krokuse tai gan sunku padaryti. judini tokį strypą, prie kurio pritvirtintas lempos patronas. atitinkamai keičiasi lempos padėtis. tai vat. reikia gauti maksimaliai lygiai apšviestą paviršių (be jokių pusmėnulių, lempos siūlų ir pan. tada dar patariu pažiūrėti kokia saugi šviesa tinka popieriui. ilfordui berods yra ruda. nežinau ar dėl to (pas mane tik raudona lempa) ar dėl kitų priežasčių bet ilfordo multigrade popierius man nelipo. nuotraukos išėjo tamsios ir nekontrastingos. gal ten būtina naudoti filtrus?

dar pamiršau parašyti apie juostos ryškinimą - paskutiniam praplovimui naudok distiliuotą vandenį arba blogiausiu atveju lašelį indų ploviklio. kitaip gausi kristalus ant juostos. aš naudoju distiliuotą vandenį ir rankom imituoju centrifugąsmile.gif)) t.y. suku porą minučių juosta kartu su spirale. kažkur skaičiau, kad vienas žmogerlis tam naudoja skalbimo mašiną ir spiralę tvirtina su libnia juosta. na, kol rankos sukasi aš jas naudoju....

nuo juostos sukimo būdo (dažnumo/intensyvumo) priklauso kontrastas ir net kažkiek ryškumas. jei daug ir dažnai suksi rezultatas nebus geras. jei iš viso nesuksi - gausi baltus ir juodus stulpus (išsidirbęs ryškalas keičia tankį ir leidžiasi žemyn neryškindamas tų vietų... nu kažkas panašaus, manau, kad jau skaitei apie tai. praktikoje man tai buvo pasitakę gal kartą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 11 gruodžio 2007 - 16:25
QUOTE(andriuska @ 2007 12 11, 14:06)
nebijok, nesugadinsi tu 3 juostelių. tik nesupainiok ryškalo su fiksažu tamsoje ir bus ok.

o tai kokius jūs bakelius turit, jei tamsoje ryškint reik? Aš ryškinu šviesoje ir dar po kambarius pavaikštinėju, mažių paganau biggrin.gif
dėl praplovimo distiliuotu vandeniu tiesa. ir aš taip darau.
O dulkės.... Šiaip priklauso ir nuo to, kaip laikai negatyvus. Kažkaip pas mane dulkių ant negatyvų nebūnai, nei vidutinio nei 35mm juostoje. O jei pasitaiko, nuvalau su švelniu teptuku.
Juolab dulkes galima maskuoti jau atspausdintoje nuotraukoje
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Desiree: 11 gruodžio 2007 - 16:39
QUOTE(andriuska @ 2007 12 11, 16:23)
išimt iš kasetės? o tau ją visą susuka? mano canone yra custom funkcija, kur galima pasirinkti, palikti galiuką ar ne. pasirinkau, kad palikti, o kad nesupainioti su naujom, eksponuotų galiuką porą kartų perlenkiu/paglamžau. išėmimui ura specprietaisuikas (minilabai naudoja, gal gali patarti, kur įsigyti). su alaus atidarytuvu - gal. bet tamsoje vis vien nepatogu + susižeisti galima.

didintuvo objektyvuose paslapčių nėra. durst gera technika. manau,kad ir objektyvas ten geras bus. juk ryškumas ten ne objektyvu nustatomas ir diafragma turi visai kitą reikšmę, nei aparato. ja reguliuojamas šviesos kiekis, ryškumo gylio ji nereguliuoja. o svarbu yra ne tik objektyvas. kondensoriai (didinimo stiklai), lempa. svarbu nustatyti tolygų apšvietimą. mano krokuse tai gan sunku padaryti. judini tokį strypą, prie kurio pritvirtintas lempos patronas. atitinkamai keičiasi lempos padėtis. tai vat. reikia gauti maksimaliai lygiai apšviestą paviršių (be jokių pusmėnulių, lempos siūlų ir pan. tada dar patariu pažiūrėti kokia saugi šviesa tinka popieriui. ilfordui berods yra ruda. nežinau ar dėl to (pas mane tik raudona lempa) ar dėl kitų priežasčių bet ilfordo multigrade popierius man nelipo. nuotraukos išėjo tamsios ir nekontrastingos. gal ten būtina naudoti filtrus?

dar pamiršau parašyti apie juostos ryškinimą - paskutiniam praplovimui naudok distiliuotą vandenį arba blogiausiu atveju lašelį indų ploviklio. kitaip gausi kristalus ant juostos. aš naudoju distiliuotą vandenį ir rankom imituoju centrifugąsmile.gif)) t.y. suku porą minučių juosta kartu su spirale. kažkur skaičiau, kad vienas žmogerlis tam naudoja skalbimo mašiną ir spiralę tvirtina su libnia juosta. na, kol rankos sukasi aš jas naudoju....

nuo juostos sukimo būdo (dažnumo/intensyvumo) priklauso kontrastas ir net kažkiek ryškumas. jei daug ir dažnai suksi rezultatas nebus geras. jei iš viso nesuksi - gausi baltus ir juodus stulpus (išsidirbęs ryškalas keičia tankį ir leidžiasi žemyn neryškindamas tų vietų... nu kažkas panašaus, manau, kad jau skaitei apie tai. praktikoje man tai buvo pasitakę gal kartą.

Pas mane fotikas susuka visa juosta. Bandysiu atidarytuvu pasipraktikuot, o paskui matysim. Juostos paskutinam plovimui uzsakiau specialu skysti, kuris apsaugo nuo kristalu susidarymo ir nepalieka demiu nuo vandens lasu. Ar tai veiksminga, nezinau dar.
Ilfordui, kuri uzsakiau, panasu tinka ruda arba oranzine sviesa. Ka gi, pameginsiu. Koki popieriu tu naudoji?

QUOTE(Desiree @ 2007 12 11, 16:38)
o tai kokius jūs bakelius turit, jei tamsoje ryškint reik? Aš ryškinu šviesoje ir dar po kambarius pavaikštinėju, mažių paganau  biggrin.gif
dėl praplovimo distiliuotu vandeniu tiesa. ir aš taip darau.
O dulkės.... Šiaip priklauso ir nuo to, kaip laikai negatyvus. Kažkaip pas mane dulkių ant negatyvų nebūnai, nei vidutinio nei 35mm juostoje. O jei pasitaiko, nuvalau su švelniu teptuku.
Juolab dulkes galima maskuoti jau atspausdintoje nuotraukoje

Ir pas mane toks smile.gif
Atsakyti
Skaitineju siandien apie medziagas, popierius ir juostas. Radau mano galva idomu straipsni http://fotavoka.org/docs/88?page=6
Gal daugeliui tai zinoma; man pasirode labai idomu. Ypac Ilford'o multigrade popierius, kuri uzsisakiau. Pasirodo filtru pagalba galima keisti kontrasta. Is labai kontrastingu negatyvu spausti normalaus kontrasto nuotraukas ir atvirksciai. Neturejau supratimo, kad ryskinimo stabdymui uztenka naudoti 2% acto tirpala ir nereikia pirkti brangaus chemikalo smile.gif
Atsakyti
na šiaip tai buvo kaip ir bajeriukas....bet jei rimtai, tai siaurai juostai pas mane standartinis rusiškas bakelis, o vat plačiai - trūksta viršutinio dangtelio, kuris uždaro užpylimo angas ir bakelį galima ridenti vietoj sukimo. kadangi juosta suku tamsoje ir spiralę į ryškalų pripiltą bakelį įdedu tamsoje (savaime suprantama) tai ir dangčio neskubu uždėti. prieš pradėdamas sukti spiralę porą kartų trinkteliu į bakelio dugną, kad budbuliukai esantys ant emalės atsiskirtų (nes po to gali būti nepradirbtos vietos - taškai). po to jau dengiu dangtelį, bet šviesos neskubu jungti (o maža ką, aš tamsos nebijau ir 5 minutes galiu ramiai pasėdėti, pamąstyti). skalauju irgi nuėmęs dangtelį, nes taip greičiau bvanduo prisipildo/išsipila. fiksažą užpilu ir vėl patrankau, kad mikroburbulų nebūtų (nors jie labiau pavojingi kai sausą juostą dedi). na kai jau fiksažas pradeda savo darbą - tada jau išeinu iš tamsos. be to, kai nenaudoji stopo, tai jei ant nepradėtos fiksuoti juostos pateks šviesa ji padarys neigiamą poveikį (bent tokią išvadą padariau, kai ant ryškinamos nuotraukos pateko šviesa - gavau nuostabią negro užpakalio makronuotraukąsmile.gif))

dėl acto tirpalo tai taip. ryškalas berods šarmas, fiksažas būną rūgštus arba neutralus. tai su acto sustabdai ryškinimą. tik vėl gi, kažin ar ten tinka maistinis actas su visokiais pagerinimais ar vyno actas. manau, kad reikia pirgti 70 proc. actą ir skiesti iki 2 proc. aš nestabdau, bet gal reiks pabandyti. o praplovimui tai tikrai pakaks distiliuoto vandens, kad neužkalkėtų negatyvas. iš bėdos galima naudoti virintą atvėsusį vandenį, galima indu plovikliu paminkštinti, galima spec. žnyplėmis "nugręžti", galima centrifūgą suvaidinti. negalima tik tualetiniu popirium ar kokiu skudurėliu valyti - nes po to tiek dulkių bus - kad ojoj. bus ne nuotrauka, o vienas retušas.

kalbėdamas apie dulkes turėjau omenyje ne vien ant negatyvo, bet ir ant rėmelio stiklų, kondensorius ir kt.

žiauriai laukiu savaitgalio.... taip panižo rankos, jau gal mėnesį neryškinau. reik bronicos objektyvą naują išbandyti, o gal iki to laiko ir yashica dviakė atkeliaus rolleyes.gif ...

dar geras resursas rusų kalba: http://d-76.ru/main/...hp?showforum=33
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 12 gruodžio 2007 - 12:10
Sulaukiau šiandien medžiagų ir neiškenčiau. Susiradau seną spalvotą negatyvą ir atspaudžiau 3 nuotraukas. Pirmas 2 sugadinau, 3 pavyko smile.gif Manau neblogai, kaip pirmam kartui po tiek daug metų. Ilford popieriaus pasidėjęs nelaikiau, taigi raudona lempa puikiai tinka. Iš to jaudulio net vieną pincetą sulaužiau smile.gif Dabar nagai niežti išfotografuot j/b juostą, išryškint ir atspaust keletą jau ne eksperimentinių nuotraukų. Kaifas smile.gif
Atsakyti
Silwio, smagu kad šitaip užsidegei noru spausdinti pats, fotografuoti į juotelę.
Tiesą sakant pačiai darbas tamsiame kambaryje atgaiva po visų rūpesčių.
Lauksim darbų
Atsakyti
QUOTE(Desiree @ 2007 12 13, 11:31)
Silwio, smagu kad šitaip užsidegei noru spausdinti pats, fotografuoti į juotelę.
Tiesą sakant pačiai darbas tamsiame kambaryje atgaiva po visų rūpesčių.
Lauksim darbų

Uzsidegiau baisiai. Patenkintas kaip vaikas smile.gif Ypac, kai is karto pavyko. Bijojau kai kuriu momentu, bet pasirodo viskas paprasciau, negu galvojau (gal del to, kad esu gana nemazai spausdines). Ilford Multigrade popierius nuostabus. Nuotraukos kontrastingos. Dar reikia susirast kur nors e-bay filtru komplekta didintuvui, tada bus galima reguliuot nuotrauku kontrasta. Beja, ar esat kas bande su filtrais? Andriuska, kaip supratu, ne. O tu?
Juosta i bakeli ideti pasirodo visai paprasta. Ant spirales yra tokie, net nezinau kaip pavadint, "mygtukai", prispaudziantys juosta. Spaudi viena - pasuki - atleidi, spaudi antra - pasuki - atleidi. Juosta pati susivynioja. Pabandziau su isryskinta juosta tamsoj - neimanoma idet neteisingai.
Dar vienas, gal kiek naivus, klausimas. Kur laikot popieriu, kai spausdinat nuotraukas? As pasidejes ant stalo laikyti nenoriu. Manau idealu butu sandarus stalcius po didintuvu. Gal dar kokiu ideju yra? Ir dar. Ka galit papasakot apie nuotrauku dziovinima?
Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2007 12 13, 13:12)
Uzsidegiau baisiai. Patenkintas kaip vaikas smile.gif Dar reikia susirast kur nors e-bay filtru komplekta didintuvui, tada bus galima reguliuot nuotrauku kontrasta. Beja, ar esat kas bande su filtrais? Andriuska, kaip supratu, ne. O tu?
Dar vienas, gal kiek naivus, klausimas. Kur laikot popieriu, kai spausdinat nuotraukas? As pasidejes ant stalo laikyti nenoriu. Manau idealu butu sandarus stalcius po didintuvu. Gal dar kokiu ideju yra? Ir dar. Ka galit papasakot apie nuotrauku dziovinima?

smile.gif smagumėlis

Su filtrais dirbau su senuoju didintuvu. Turiu kompektuką. Nėra sudėtinga. Dažniausiai spausdindavau su Nr. 3, nes man patinka daug kontrasto, nebijodavau ir 4. Nr.5 naudodavau, kai fotografuodavau kažką prie juodo fono, tai liuks judoa gaudavosi. Nuo Nr. 4.5 šiaip ir spausdinimo laikas ilgėja, ne perpus, bet ilgėja. Geriausia tai susikarpyti vieną popieriaus lapą į nedideles juosteles ir išsibandyti atspausdinti kokios nuotraukos dalį, su įvairiais filtrais, laiku ir t.t... Žinosi tuomet kaip kas veikia, kas keičiasi.
Dabar tiesa tų filtrų nenaudoju, nes didintuve pačiam galima kontrastą reguliuoti.
Didintuvas stovi ant komodos, tai popierių laikau virųutiniame jo stalčiuje. Nors reikės jau kažką kito mąstyti, nes mažas berniūkštis beveik pasiekia atsidaryti. Tai vieną dieną gali būti liūdna foto popieriaus baigtis.

įkeliu vieną iš archyvo. Iš trijų metų jb gyvenimėlio smile.gif Mažai čia besilankančių, tai tikriausiai niekas ir nepyks jei po kažkurio laiko ir išimsiu smile.gif
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Desiree: 13 gruodžio 2007 - 14:35