Įkraunama...
Įkraunama...

Levandos

QUOTE(crocus @ 2008 03 13, 16:39)
Siūlyčiau kelias dienas, savaitę. Juk natūraliai per visą žiemą stratifikuojasi tongue.gif


Ačiū tau 4u.gif
Atsakyti
Sveikos, levandų mylėtojos,
šiais metais pirmąkart nusprendžiau užsiimti kaimo sodybos pagražinimu. Nusipirkau levandų sėklų pakelį ir paskaičius apie sėklų šaldymą jau ruošiausi kišti pakelį su sėklomis į šaldytuvą blush2.gif lotuliukas.gif , tačiau pabraidžiojus po interneto platybes štai ką radau dėl to levandų sėklų šaldymo:
paruošti indelį sėklų daiginimui, į jį pripilti smėliuko (porą- trejetą cm.) pabarstyti savo levandų sėklas ir jas pridengti smėliu. Tuomet reikia smėlį su sėklomis atsargiai papurkšti vandeniu, tačiau ne perdaug, indelį įdėti į maišiuką ir kišti į šaldytuvą. Laikui bėgant reikia stebėti, kad smėlis nebūtų išdžiūvęs. Tokiu būdu sėklos laikomos šaldytuve nuo 1,5 iki 4 mėnesių. Po tam tikro laiko prasikala mažos levandos, jos dar truputi palaikomos šaldytuve. Na o sekantys žingsniai - išpikuoti ir vėliau sodinti į gruntą.
Aš tikiuosi, kad ši žinutė kažkam pravers, o gal atsiras profesionalų, kurie pakomentuos plačiau arba patikslins šią žinutę.
Atsakyti
Labai jau ilgai laukti rezultatų g.gif Geriau į kamerą sėklytes įkiščiau savaitei ir manau užtektų, sudygtų. O šiaip visokių sėklyčių būna pirkt. Kartais jau paruoštos sėjai stratifikuotos. Nes kažkada savasias auginausi iš Florexlito, apie tuos šaldymus nebuvau girdėjusi ir puikiai sudygo.
Atsakyti
gal kas is jusu sejot vilmorin firmos seklas? as cia pasiskaitinejau, tai kaip supratau pas mus gerai ziemoja paprastos levandos, kur svelniai violetiniais ziedeliais zydi, o ant vilmorin pakelio tokios grazios, tamsiai melynais ziedais, tik informacijos jokios, tai gal cia tos kurios pas mus neziemoja?gal kuri susiduret?
Atsakyti
Įtariu,kad ten tik nuotraukytė pagražinta. Lavandula angustifolia jei yra parašyta tai ta kur pas mus žiemoja.
O auginukais levanda tikrai gerai dauginasi. Praėjusį pavasarį apgenėjus krūmelius gražesnius ūgliukus subadžiau ir stikliniu gaubtu apdengiau. Paskui gaubtą nuėmiau,kai pradėjo lapukus leisti ir nebetilpo. Šiandien žiūrėjau , kad gerai per žiemą išsilaikė. Nedengti buvo. Prigijo žinoma ne visi.
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2008 03 21, 21:51)
Įtariu,kad ten tik nuotraukytė pagražinta. Lavandula angustifolia jei yra parašyta tai ta kur pas mus žiemoja.
O auginukais levanda tikrai gerai dauginasi. Praėjusį pavasarį apgenėjus krūmelius gražesnius ūgliukus subadžiau ir stikliniu gaubtu apdengiau. Paskui gaubtą nuėmiau,kai pradėjo lapukus leisti ir nebetilpo. Šiandien žiūrėjau  , kad gerai per žiemą išsilaikė. Nedengti buvo. Prigijo žinoma ne visi.



nu apziurejau dar kart pakeli, 0 info, uzrasyta tik levanda, ir kitomis kalbomis tas pats tik levendula, gercek lavanta,echter lavendel. bet va ka tik pagooglinau vaizdeliuose, tai radau, kad ta echter lavendel skliausteliuose ir vadinama angustifolia. aciu kad pasufleravai, o ir nuotraukyte tikrai ant pokelio pagrazinta, nes internete tai visos tokios svelniai violetines, nu ka, nors tiek ramu kad ziemos pas mus, as irgi is pajurio, tai jei tavoji isgyveno, isgyvens ir maniske biggrin.gif .tik mano dar daigeliai, pasejau visa pakeli, is principo paskaiciavau seklytes, nes nojaus seklos irgi informacija is pirsto lauzia, tai buvo 191, o sudygo tik 14 blink.gif , kazi cia viskas?????nu dar ta vilmorino pakeli turiu, galvoju kad jas tai jau i dirva tiesiai kisiu, gal geriau dys. o kaip man dabar jas augint, toliau ant palanges kol i lauka isnesiu, ar kai antri lapeliai issiskleis reikia jas i atskirus vazonelius isskaidyt? g.gif
Atsakyti
Jei išpikiuosi bus stipresni augaliukai. O ir 14 gana nemažai. Nes pirmus antrus metus būna mažesni augalai. O paskui kai išsikeroja į krūmiukus apie 40 cm pločio. Na žiūrint kaip genėsi. Ilgai jų laikyt namie nereikės. Jei kasdien pagrūdinsi išnešdama šiltesnėm akimirkom laukan, tai greitai galėsi lauke ir sodinti.

Įdomu turi tu porą pakelių - kokiais atsumais ant jų rašo sodinti augaliukus į žemę?
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2008 03 22, 09:39)
Jei išpikiuosi bus stipresni augaliukai. O ir 14 gana nemažai. Nes pirmus antrus metus būna mažesni augalai. O paskui kai išsikeroja į krūmiukus apie 40 cm pločio. Na žiūrint kaip genėsi. Ilgai jų laikyt namie nereikės. Jei kasdien pagrūdinsi išnešdama šiltesnėm akimirkom laukan, tai greitai galėsi lauke ir sodinti.

Įdomu turi tu porą pakelių - kokiais atsumais ant jų rašo sodinti augaliukus į žemę?



na vilmorin pakelis tai tobulas lotuliukas.gif , cituoju viska kas uzrasyta,: seti pavasari, persodinti rudeni, zydi kita vasara biggrin.gif , ypac vertingas tokioms pradedancioms kaip as.tai del to ir antra pakeli pirkau is nojaus seklu, tai cia raso kad isodint 60x30. cia tikriausiai dviem eilem sodinant, tik kuris atstumas tarp augalu, o kuris tarp eiliu?speju kad tarp augaliuku 60, jei jie isbujoja ir net zemom gyvatvorem tinka.o tai kada geneti reikia? ar reikia nugnybt virsune kad sakotusi?ar pirmais metais isvis palikt ramybej, tik palaistyt?
Atsakyti
Auginau levandas darbe ant palangės. Labai gražiai augo, žydėjo, kvepėjo, o po to nei iš šio nei iš to paėmė ir sudžiuvo g.gif
Tai surinkau tuos žiedus i medžiaginį maišiuką ir narkašinuosi dabar darbe lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Frosted @ 2008 03 22, 14:40)
Auginau levandas darbe ant palangės. Labai gražiai augo, žydėjo, kvepėjo, o po to nei iš šio nei iš to paėmė ir sudžiuvo  g.gif
Tai surinkau tuos žiedus i medžiaginį maišiuką ir narkašinuosi dabar darbe  lotuliukas.gif



nu va ir as uzsimaniau levandu del ju kvapo, tiesa gyvai neteko nei matyt, nei uostyt, bet smalsu pasidare. idomu, dabar kosmetikoj tiek visko yra ale levandu kvapo, itariu kad su tikru levandos kvapu tai nieko bendra neturi, o kaip is tikro?
Atsakyti
Dėl to genėjimo pirmais metais tai neprisimenu g.gif kaip darau. O šiaip genėti reikia rudenį arba pavasarį iki 1/3 krūmo. Aš geniu pavasarį, kad sėklytes pabarstytų ir kartais būna kokia šakelė po žiemos numirusi, apšalusi ir matosi jau, kad negyvybinga. O jei visai pažeme nugeni ,tai gali ateinančiais metais nežydėti. Nežinau ar taip visiem krūmeliams, bet man iš praktikos taip buvo. O kvapas tai nepakartojams, dažniausiai juk dauguma produktų vistik pasintetinti būna ir kvapai nenaturalūs. O žydint prisiskini žiedų šluotelių ir džiovintus spinton gali prisikišti, virtuvės reikmėms-arbatai,prieskoniams. Kvapas daug geresnis nei pirktinių produktų.
Atsakyti
Na va, pasėjau ir aš šiandie levandų. Į indelį pyliau smėlio, tada sėklytes, tada vėl smėlio užbarsčiau. Papurškiau vandeniu, uždengiau ir ištrėmiau į stiklintą balkoną. Ten kokie ~5 laipsniai šilumos. Kaip manot ar ne per šilta?Ir šiaip gal kokių pastebėjimų turit? 4u.gif
Atsakyti