Įkraunama...
Įkraunama...

Levandos

QUOTE(luju @ 2008 04 07, 08:48)
Labukas, norėčiau paklausti ar jau antrus metus augintas levandas patrumpinus dabar, joms nepakenksiu ir dar,noriu tuos kerus perkelti į kitą vietą,ar jie prigis? smile.gif

Genėti dabar pats laikas. Ir persodinti gali. Tik mano kur praeitą pavasarį persodinėjau taip gerai neaugo per vasarą kaip nepersodintos. Bet aš seną krūmą kėliau kitur.
Atsakyti
Ačiū,Crokus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Raskis @ 2008 04 02, 11:25)

Teisingai viską Raskis rašė. Vienam žurnale radau patvirtinančią info ir dar daugiau.
Dauginimas:
"Sėklomis patartina dauginti tik grynas levandų rūšis, nes užaugusios veislės ir hibridai gali labai skirtis nuo motininio augalo. Sėklas pasėk balandžio mėnesį į vazonus arba inspektą, o gegužę daigus pasodink į nuolatinę vietą 30-40cm atstumu vieną nuo kito. Levandos sužydės kitą vasarą.
Svarbu. Per žiemą sėklas būtina stratifikuoti. Sumaišyk jas su drėgnu smėliu arba durpėmis, sudėk į maišelius ir kelis mėnesius palaikyk 3-5 C temperatūroje."Šaltinis GeriPatarimai 2007Birželis
Dauginti galima ne tik sėklomis, bet ir sumedėjusiais auginiais bei vertikaliomis atlankomis(kaip ir juoduosius serbentus). Ir vienu ir kitu atveju padaugintos levandos žydės antraisiais metais. Taip kad semkitės kantrybės biggrin.gif .


Levandų rūšys : Tikrosios levandos(Lavandula angustifolia Mill.) eterinis aliejus vertingesnis ir brangesnis nei pvz. Varpinės levandos (L. latifolia) ir kt.. Dantytoji levanda (L. dentata) kompaktiškas puskrūmis, geriausiai auginti vazonuose. Olandinė (L. x intermedia) tikrosios ir varpinės levandų hibridas, dar vadinama levandinu. Iš jos gaunama daugiau, bet pigesnio eterinio aliejaus, jo kvapas aštresnis nei tikrųjų. Italinė (L. stoechas) žema, galinti pražysti antrąkart vasaros pabaigoje, bet jos ne tokie kvapnūs žiedai, kaip tikrosios ar varpinės.

Auginimas:
Levandas reikia sodinti atviroje, saulėtoje ir nuo vėjo apsaugotoje vietoje. Greiausia grupėmis. Vienoje vietoje gali augti apie 10metų. Tinkamiausia dirva-ne itin trąši, lengva, kalkinga, gerai praleidžianti vandenį ir orą. Pasodintos įmirkusioje, trąšioje, sunkioje ir molingoje žemėje skursta, žiedai ne tokie kvapnūs ar nustoja žydėti. Ištvermingiausios tikrosios levandos.
Puikiai pakelia karštį ir sausras. Jei ketinate džiovinti, geriau netręšti.
Genėti patariama iškart po žydėjimo perpus, jei vėliau nei rugpjūtį, jauni ūgliai gali nespėti sumedėti ir per žiemą nušalti. Anksti pavasarį išgenėti visas apdžiūvusias ar nušalusias šakas. Jautriausios šalčiui - italinės ir dantytosios. Šaltą besniegę žiemą levandas patartina uždengti eglišakėmis ar sausais lapais.

4u.gif
Atsakyti
Levandų kvapas padeda užmigt, gerina nuotaiką, mažina nuovargį. Džiovinimui levandas geriausia skinti vos pradėjusias skleistis(liepos mėn.), geriausia - anksti ryte, sausu oru. Žiedai išlieka kvapūs apie 3 metus blink.gif , o žaliavą mediciniškai galima naudoti 1metus.
Šluotelę ar pagalvėlę su levandomis galima pakabinti spintoje- atbaidys kandis ir drabužiams ar patalynei suteiks malonų kvapą wub.gif .
Saują žiedlapių įmetus į distiliuotą vandenį ir palaikius 2-3 savaites, tokiu vandeniu galima purkšti lyginamus skalbinius.
Levandos tinka gardinti įvairius patiekalus.
Žiedai išskiria daug nektaro, jų medus yra švelnaus aromato ir priskiriamas pirmai rūšiai.
Literatūroje nurodoma, kad pasaulyje kasmet gaunama apie 350t levandų eterinio aliejaus.


Dar apie sėjimą: Tinkamiausia ją sėti rudenį (spalio-lapkričio mėn.) Taip sėklos pačios stratifikuosis, nereiks jų kaišioti į šaldytuvą ar pavasarį persėti.
Tikiuosi pravers ateityje kam nors ši raštliava.
Ir gėlynuose liepos mėnesį sužys svaigiu kvapu levandos... wub.gif
Atsakyti
Pernai sėtos mano lavandos sėkmingai peržiemojo (jei tai galima pavadint žiema biggrin.gif ). Nemažai lapelių nudžiuvo, parudavo, nors buvau šiltai apsukusi vazonus. Lapelius apskabiau, paskui kai atsibodo truputį apkarpiau pačias šakeles, kai kurias iš viso nukirpau. Tai kai pradėjo iš buvusių lapų pažastų lyst naujos šakėlės doh.gif . Iškart krūmas tankesnis pasidarė. Tikiuosi jau šiemet sulaukti pirmųjų žiedų wub.gif
Atsakyti
Sveikos,

seniai svajojau užsiaugiti levandų... tik nusprendžiai įsigyti jau paaugintą krūmelį...
ir šiandien stebuklingai Maximoje radau nukainotą krūmuką... jei neklystu, su žiedais... truputį pavargusį...
Pavadinimas užrašytas... Lavendel stoechas "Toscane"...
kas čia per rūšis... ir ką man daryryti su tuo krūmeliu... ar taip ir auginti toliau vazonėlyje? gal persodinti? ir su žedais ką daryti (nelabai susigaudau - ar ji jau nužydėjusi, ar dar tik ruošiasi...)... ar nuskabyti gal tuos žiedelius.... Labai lauksiu eksperčių patarimų.... ačiū...
Atsakyti
Sveikos levandu myletojos 4u.gif ir as esu tokia... tik db reikia jusu patarimo - parsiveziau is olandijos levandu tablete, bet nesuprantu ka su ja daryti ir kaip, nes instrukcija tik olandiskai arba belgiskai o prirasyta nemazai verysad.gif gal kas bandete ka nors panasaus?
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(pupa@ @ 2008 04 21, 12:22)
Sveikos levandu myletojos  4u.gif ir as esu tokia... tik db reikia jusu patarimo - parsiveziau is olandijos levandu tablete, bet nesuprantu ka su ja daryti ir kaip, nes instrukcija tik olandiskai arba belgiskai o prirasyta nemazai verysad.gif gal kas bandete ka nors panasaus?
4u.gif


aciu jau radau
Atsakyti
QUOTE(Kristuks @ 2008 04 20, 18:21)
Sveikos,
Pavadinimas užrašytas... Lavendel stoechas "Toscane"...

Čia italinė levanda, žema, gali žydėti dukart per metus. Ką daryti nežinia, jei tik ruošiasi žydėti, tai geriau gal nejudinti. Bet jei nužydėjusi, tai gali persodinti į truputį erdvesnį vazoną-ši rūšis auga ir vazone, kaip supratau.
Čia pagooglinus rodo patentą. Pasispausk full text
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo GAPO: 22 balandžio 2008 - 10:51
QUOTE(Kristuks @ 2008 04 20, 18:21)
Pavadinimas užrašytas... Lavendel stoechas "Toscane"...
kas čia per rūšis... ir ką man daryryti su tuo krūmeliu... ar taip ir auginti toliau vazonėlyje? gal persodinti? ir su žedais ką daryti (nelabai susigaudau - ar ji jau nužydėjusi, ar dar tik ruošiasi...)... ar nuskabyti gal tuos žiedelius.... Labai lauksiu eksperčių patarimų.... ačiū...


Anksčiau rašydavo, kad L.stoechas pas mus nežiemoja, bet rusai teigia atvirkščiai - labai gerai uždengus gali peržiemoti. Tau spręsti. Jei turi kur - su vazonu gali per žiemą laikyti šviesiai ir vėsiai, beveik nelaistyti, tik čiut čiut. O vasarą - saulėkaitoj. Arba gali sodinti į neužmirkstančią dirvą ir žiemai apkloti eglišakėmis storai, šaknis pamulčiuoti durpėmis.
Jei nesupranti, ar tik pražydo, ar jau peržydėjo, gali neskubėti nukirpti, jokio skirtumo, anksčiau ar vėliau. Bet nukirpti vis tiek reikės, kad augtų tankus krūmelis. Kai kirpsi - padaryk pusrutulį, kaip kad buksmedžius karpo.
Atsakyti
O aš liūdžiu - iki šiol mano daigykloj niekas neprasikalė verysad.gif . Iš vieno plotelio išlindo mažas žalias stiebelis su dviem miniatiūriniais lapeliais. Bet man kažkodėl labiau piktžolę primena. verysad.gif Paguoskit, kad čia ta vienintelė levandų levanda išdygo unsure.gif ...
Atsakyti
QUOTE(agneklimjan @ 2008 05 07, 17:30)
O aš liūdžiu - iki šiol mano daigykloj niekas neprasikalė  verysad.gif . Iš vieno plotelio išlindo mažas žalias stiebelis su dviem miniatiūriniais lapeliais. Bet man kažkodėl labiau piktžolę primena.  verysad.gif Paguoskit, kad čia ta vienintelė levandų levanda išdygo  unsure.gif ...



gal per anksti nusimeni, siaip levandos ilgai dygsta, mano pasetos berods kova, pirmosios kelios isdygo greit, o likusios labai neskuba, karts nuo karto vis nauja islenda, ir matyt dar ne pabaiga:). taip kad nenusimink ir neskubek ismest, jei seklos nebuvo stratifikuotos(saldytos) tai siais metais gali sudygt tik labai nedidelis procentas seklyciu. o pirmieji lapeliai tokie lyg trikampukai? jei taip tai cia levanda smile.gif
Atsakyti