Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštynos – tegul nusprendžia pats…

Norejau paklausti ar yra jusu tarpe nekrisktytu? Mes su vyru planuojame vestuves baznycioje ir man reikia pasikrisktyti. Gal kas zino kaip vyksta pati eiga ar reikia ruostis, kazka kalbet ar krisktyja kaip ir vaikiukius? smile.gif
Atsakyti
Jeigu tevai praktikuojantys katolikai (kaip mes su vyru), tai nemanau, kad reikia laukti kol vaikas suaugs ir past gales spresti buti jam pakrisktytam ar ne schmoll.gif bet jeigu seima nepripazista baznytines santuokos, o tik civiline, baznycioje suauge zmozes buvo tik per savo kriksta ir gal dar karteli kita, tai gali ir nekrikstyti vaiku... vaikas tuokiu atveju pats ir nuspres suauges kas jam geriau mirksiukas.gif bet mano tevai tikintys, beveik kiekviena sekmadieni vesdavosi mane i baznycia nuo mazens, tai kitokiu tikejimu ir nesidomiu, ir net nera kilusi mintis, kad gali buti kitaip... manau kaip vaika isokysi, prie ko pripratinsi no mazens tuo jis suauges ir tikes 4u.gif
Atsakyti
Dėl suaugusio žmogaus krikšto. Mano draugės vyras taip pat turėjo pasikrikštyti, nes norėjo tuoktis bažnyčioje. Kiek pamenu svarbiausia yra susirasti 1 suaugusį krikštytą žmogų (nesvarbu vyrą ar moterį) sau krikštatėviu (negali būti tavo pačios tėvai). Ir abiems nueiti tartis i tą pačią raštinę kaip ir dėl bažnytinės santuokos. Pačių apeigų tiksliai nežinau, bet skirtumas nuo vaikiukų yra, kad už vaikiuką į kunigo klausimus atsako krikštatėviai, o suaugę kalba patys. O ką tiksliai sakyti ir kada - nesirūpinkit, sufleruoja kunigas per pačias apeigas. Tiesiog suderinkit datą ir susiraskit krikštatėvį. Ir dar bažnyčiai teks paaukoti. Sėkmės!
Atsakyti
Sveikos,

visos temos dar nespejau paskaityti, bet man taip pat aktualus kriksto klausimas.Esame nepraktikuojantys katalikai, o MB dar gerokai skeptiskai ziuri idaugeli baznytiniu dogmu, nes per gyvenima susidure su visokiais cirkininkais kunigais, kurie savo elgesiu zemina baznycios varda...

Netikiu tuo, kad tik gimes kudikis yra nuodemingas, nes gime is nuodemes...

Nenoriu buti tradiciju auka, kai krikstynos yra tik tam, kad jei nepakrikstysi - pasmerks artimieji arba tam, kad reikia dar vieno baliaus...

Lengviausia aisku siuo atveju palikti vaikui paciam nuspresti, bet juk ir as noriu suvokti kriksto esme....

Zodziu, esu pasimetusi unsure.gif
Papildyta:
QUOTE(dolly` @ 2009 06 11, 18:30)
siaip tai kai pora priima santuokos sakramenta baznycioje, pasizada ne tik buti istikimi, rupintis vienas kitu, bet ir KRIKSCIONISKAI auginti ir aukleti savo vaikus, o kadangi krikstas yra viena is apeigu, tai kaip ir iseina, kad nekrikstydama savo vaiku, lauzote Dievui duota zodi 4u.gif aisku, jei nesate tuokesi baznycioje, tai negalioja...

JO, tuokiantis baznycioje toks pasizadejimas yra - bet nemanote, kad jis yra tik todel, kad "sistema" kitaip neveiktu?Baznytine sistema neisgyventu, jei ne vien savanorisku, bet ir "prievartiniu" budu nepritrauktu nauju nariu.

Tiesiog neesu pries Dieva ir pries religija, bet daug kas baznytineje santvarkoje man nepatinka.... Kaip ir tai, kad puse Afrikos kataliku uoliai klauso Romos paliepimu nesisaugoti lyt. sant. metu, taip skatinant milziniska AIDS paplitimą.
Atsakyti
Na mane krikštyjo 9 metų, tiesą sakant niekada neklausiau kodėl nedarė to kai buvau maža. Ir turbūt mano krikštynos vyko prie progos, nes krikštyjo ir brolio vaiką. Nors šiaip jau galėjau ir pasirinkti noriu ar ne, bet nieks neklausė, o kažkaip pati dar neturėjau aiškios pozicijos, bet jei taip ir būčiau nekrikšyta, tikrai nesikrikštyčiau savo noru. Todėl aš už tai, kad galėtų rinktis smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Irmius @ 2010 02 20, 17:02)
Na mane krikštyjo 9 metų, tiesą sakant niekada neklausiau kodėl nedarė to kai buvau maža. Ir turbūt mano krikštynos vyko prie progos, nes krikštyjo ir brolio vaiką. Nors šiaip jau galėjau ir pasirinkti noriu ar ne, bet nieks neklausė, o kažkaip pati dar neturėjau aiškios pozicijos, bet jei taip ir būčiau nekrikšyta, tikrai nesikrikštyčiau savo noru. Todėl aš už tai, kad galėtų rinktis  smile.gif

mane pakrikstijo truputi vyresne, mada tada prasidejus buvo, o ir mamos drauge mama itikino, kad gi reikia (?), nors mano tevai patys lig siol be sliubo gyvena. As irgi nesikrikstyciau jei nekrikstyta buciau, gailiuosi ir pykstu, kad pakrikstijo. Kam? Kad kunigai pasididziuotu kiek krikscioniu turi? As ne krikscione ir jokios religijos neispazistu, o jei kada nors ir atrasiu dieva, tai jau tikrai ne krikscione busiu. Niekas man sioj religijos nepriimtina, tai kodel kazkur baznycios knygose turiu buti irasyta kaip krikscione? Juk tai neteisinga! As tokia nesu!
Atsakyti
Aš ruošiuosi krikštyti šiemet savo 10m. sūnų, nes pats pareiškė norą. Pusę metų lankė pamokėles baznyčioje . Krikštysim per didįjį šeštadienį kartu su suaugusiais
Atsakyti
QUOTE(Iva @ 2005 03 14, 23:25)
taip tuokemes, vel gi del uosviu.  Nors aplamai vestuves man nieko nereiskia, na kita pavarde gauni, jeigu nori mirksiukas.gif  bet jeigu jau reik padaryti giminei baliu, tegu.

pagal jusu pasakymus man susidare nuomone , kad kaip panores jusu gimine jusu seimos gyvenimo, taip ir darysit blink.gif panores kokia teta jusu skyrybu - nu ir gerai, tegu turis... g.gif

nezinau, man pikta kai eina zenytis i baznycia netikedami Dievu. Kam apgaudinet save ir kitus, kam ta baliu giminei daryt ir pinigus svaistyt? del graziu nuotrauku? prigerusiu sveciu g.gif schmoll.gif

---**----**----

pas mus su MB dabar irgi yra sprendziamas klausimas del krikstynu. Jis taippat sako , kad reikia leist dukrai pasirinkti paciai, o as noreciau pakrikstyt dar nedidele, iki 2 metu. unsure.gif
Atsakyti

Papildyta:
JO, tuokiantis baznycioje toks pasizadejimas yra - bet nemanote, kad jis yra tik todel, kad "sistema" kitaip neveiktu?Baznytine sistema neisgyventu, jei ne vien savanorisku, bet ir "prievartiniu" budu nepritrauktu nauju nariu.

Bet juk tuokdamiesi baznycioje jus jau tampate tam tikros sistemos dalimi ir priimate ja. Jus duodate tam tikrus pasizadejimus ir priesaikas- juk neverta tuoktis baznycioje tik del mados....
Cia tik mano pamastymai:)
Atsakyti
Esame nusprendę vaikų nekrikštyti. Kodėl? Nes dar nesu suradusi, o ir ieškojusi, šios "apeigos"/sakramento reikšmės. Pasakymas, kad taip nuplaunama prigimtinė nuodemė, man nieko nesako. Kas ta nuodėmė? Už ką ta nuodėme? Ir kodėl ją nuplauna tik krikščioniškoji bažnyčia? Kodėl vaikus krikštyja toli gražu dorai ir atsakingai negyvenantys žmonės, ne praktikuojantys katalikai, o kone visi. Kodėl krikštynos tapusios beveik visuotinai prašmatnia švente/spektakliu? Nedarau to, ko nesuprantu. Nesielgiu kažkaip vien tik todėl, kad taip elgiasi dauguma.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vidurvasaris: 01 gruodžio 2011 - 21:16
Gal esate susidūrę ir žinote...ar gali būt taip, kad bažnyčia vaiku laiko iki 7m, jei krikštiji vyresnį .pvz. 7m, jau tas vaikas turi mokėt kažkokias maldeles ir pan.
Būčiau labai dėkinga atsakiusioms arba patarusioms kur tokios info ieškot.
Atsakyti
QUOTE(Vidurvasaris @ 2011 12 01, 21:15)
Pasakymas, kad taip nuplaunama prigimtinė nuodemė, man nieko nesako. Kas ta nuodėmė? Už ką ta nuodėme? Ir kodėl ją nuplauna tik krikščioniškoji bažnyčia?

o jus pagalvokit kokie krikscionys privilegijuotieji bigsmile.gif vat pvz. musulmonai nekrikstija savo vaiku, o tai reiskia, kad kaip ir kokie jie geri ir religingi bebutu, mirs su gimtaja nuodeme ir iskart pragaran! Be jokiu islygu biggrin.gif
Atsakyti