Idomiu minciu prisiskaiciau , manau, kad mano vyrui patiktu jos.
Is tiesu, mes palikom vaikams spresti apie kriksta, ir dabar vyresneliui 7m, mazajai 5m ir jie nusprende, kad nori krikstytis (tik su vyru nesuprantam is kur atejo ta mintis), tiksliau vyresnelis nusprende, o mazoji is paskos...
Del tevu ar giminiu nedareme nieko panasaus, jie ir nesikiso, tiesa, anyta bande protinti, bet zinodama mano vyro nenugincyjama buda, apsiramino.
na man kaip krikscionei katalikei, tai net nekyla klausimas, krikstyti ar ne, beabejo krikstysim... apie pasirinkimo laisve tai man ci abiski idomu, kazi kodel tevai vaikui varda isrenka, nepalieka pasirinkimo laisves, gal vaikui nepatiks tas vardas kuri is rinko tevai ???
o tikejima pakeisti juk galima, tai kai suvoks kokio tikejimo nori tai ir pereis tarkim i kita
o tikejima pakeisti juk galima, tai kai suvoks kokio tikejimo nori tai ir pereis tarkim i kita
QUOTE(tuliaa @ 2009 06 06, 15:22)
kazi kodel tevai vaikui varda isrenka, nepalieka pasirinkimo laisves, gal vaikui nepatiks tas vardas kuri is rinko tevai ???
Vardą galima pasikeisti. Krikšto "nusiimti" neįmanoma.
QUOTE(Medinis @ 2009 06 06, 14:26)
kad ir vardo jau nelabai nusiimsi jei sugalvos keistis 16-18 metu, vistiek bus vadinanciu enuoju vardu
QUOTE(Medinis @ 2009 06 06, 15:26)
Imanoma cia aprasyta, kaip ta padaryt, nepriimant kitos relugijos
http://blog.lrytas.l...ymo-liudijimas/
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 06, 18:01)
Imanoma cia aprasyta, kaip ta padaryt, nepriimant kitos relugijos
Šitoks atsisakymas "nenuima" krikšto, o iššaukia atskyrimą nuo bažnyčios. Tai visiškai skirtingi dalykai.
Jei kada nors "paklydusi avis" persigalvos ir grįš į bažnyčios glėbį, tai iš naujo krikštytis nereikės Jei bažnyčia atleis nuodėmes, žinoma...
Mes nusprendem savo dukryte krikstyti veliau, kai jau supras kas yra Dievas
QUOTE(Alexandra.R. @ 2005 01 17, 18:18)
Noreciau paklausti, ar yra mamu, kurios nekrikstija savo vaiku, kad tie, paauge, galetu patys nuspresti ar tai jiems reikalinga ir kokia religija jie pasirinks?
Nezinau, kodel niekas apie tai nekalba - juk tai gan svarbus klausimas. Krikstijant maziuka vaika is jo atimama pasirinkimo laisve. O jei vaikas visai to nenores? Jei vaikas nores pasirinkti kitokia religija?
Mano vyro brolis nekrikstijo savo vienturcio sunaus, kad tas nusprestu pats. Taigi, sunenui jau 15 metu, o jis net girdet apie jokias krikstynas nenori. Tik nesmerkit, kad tai blogai.
As pati nesu tikinti, nors ir krikstyta. Man labiau priimtinas liuteronu tikejimas ar zydu (judaizmas), tai nesuprantu, kokia teise tevai turejo nuspresti uz mane, kai net patys nera labai religingi. Ir savo vaiku nesiruosiu krikstyti, kol patys to nepanores. Mano brolis irgi laikosi tokios pat nuomones ir jo sunus (2 metu) irgi nera krikstytas. Aisku, tevai jo nuolat klausineja, kada bus krikstynos...
O skaitydama jusu temas, susidaro ispudis, kad nepakrikstyti vaiko - nusikaltimas (juk baudziamam kodekse tai nepamineta). O gal tiesiog visoms mamoms norisi ispudingo baliaus? O gal jauciat visuomenes (tevu, giminiu) spaudima? Kodel manot, kad vaikas negali nuspresti pats?
Nezinau, kodel niekas apie tai nekalba - juk tai gan svarbus klausimas. Krikstijant maziuka vaika is jo atimama pasirinkimo laisve. O jei vaikas visai to nenores? Jei vaikas nores pasirinkti kitokia religija?
Mano vyro brolis nekrikstijo savo vienturcio sunaus, kad tas nusprestu pats. Taigi, sunenui jau 15 metu, o jis net girdet apie jokias krikstynas nenori. Tik nesmerkit, kad tai blogai.
As pati nesu tikinti, nors ir krikstyta. Man labiau priimtinas liuteronu tikejimas ar zydu (judaizmas), tai nesuprantu, kokia teise tevai turejo nuspresti uz mane, kai net patys nera labai religingi. Ir savo vaiku nesiruosiu krikstyti, kol patys to nepanores. Mano brolis irgi laikosi tokios pat nuomones ir jo sunus (2 metu) irgi nera krikstytas. Aisku, tevai jo nuolat klausineja, kada bus krikstynos...
O skaitydama jusu temas, susidaro ispudis, kad nepakrikstyti vaiko - nusikaltimas (juk baudziamam kodekse tai nepamineta). O gal tiesiog visoms mamoms norisi ispudingo baliaus? O gal jauciat visuomenes (tevu, giminiu) spaudima? Kodel manot, kad vaikas negali nuspresti pats?
siaip tai kai pora priima santuokos sakramenta baznycioje, pasizada ne tik buti istikimi, rupintis vienas kitu, bet ir KRIKSCIONISKAI auginti ir aukleti savo vaikus, o kadangi krikstas yra viena is apeigu, tai kaip ir iseina, kad nekrikstydama savo vaiku, lauzote Dievui duota zodi aisku, jei nesate tuokesi baznycioje, tai negalioja...
Mano galva, paaugę vaikai ir taip viską renkasi patys, tai krikštas tikrai nepamaišys jų apsisprendimams
QUOTE(tuliaa @ 2009 06 06, 15:22)
na man kaip krikscionei katalikei, tai net nekyla klausimas, krikstyti ar ne, beabejo krikstysim... apie pasirinkimo laisve tai man ci abiski idomu, kazi kodel tevai vaikui varda isrenka, nepalieka pasirinkimo laisves, gal vaikui nepatiks tas vardas kuri is rinko tevai ???
Papildyta:
QUOTE(aisstte @ 2009 07 13, 11:35)
Mano galva, paaugę vaikai ir taip viską renkasi patys, tai krikštas tikrai nepamaišys jų apsisprendimams
Jei leistume viska vaikams rinktis patiems, tai sulauke pilnametystes butu dar nebaige mokslu, nes butu dar nepasirinke tinkamos mokyklos, butu pasikeite vardus, nes jiems jie paauglysteje nepatiktu, butu galu gale pasikeite tevus ar lyti, nes taip nusprende.Nesamone...iki 18 metu kaip matau realybeje sprendzia tevai, tai cia ir ju teise spresti del kriksto.Tiesiog is degtuko vezima skaldom ir tiek.Kazkaip juokas ima skaitant, kad taip pazeidziamos vaiko teises i samoninga kriksta ir t.t.Jei taip, tai pazeidziama laaabai daug teisiu i laisva pasirinkima.
Savo dukryte pakrikstyjom neklause, be to 6 men ka ji pasakyt galetu . Jei nepakrikstysim, tai paskui bus tik daugiau vargo ir bedos. Kazkokiam baznycios puslapy skaiciau kad vaikai iki 7 m krikstyjami pagal tevu nora, nuo 7 m jau turi lankyt kursus kaip pirmos komunijos, o jei sauges nori krikstytis taituri lankyti 6 men katechezes kursus. Nesamone kazkokia . As jau zinau kiek vargo buvo pries vestuves, kai vyras buvo pakrikstytas ir neprijes pirmos komunijos. Ir gailejosi, kad vaikystej jo neprivede. Manau su krikstynom tas pats. Uzaugus bus vaikui maziau rupesciu, o jei nores pasikeisti religija, tai ir pasikeis, tas krikstas nieko nelemia.
QUOTE(elenuxus @ 2009 07 13, 20:34)
Papildyta:
Jei leistume viska vaikams rinktis patiems, tai sulauke pilnametystes butu dar nebaige mokslu, nes butu dar nepasirinke tinkamos mokyklos, butu pasikeite vardus, nes jiems jie paauglysteje nepatiktu, butu galu gale pasikeite tevus ar lyti, nes taip nusprende.Nesamone...iki 18 metu kaip matau realybeje sprendzia tevai, tai cia ir ju teise spresti del kriksto.Tiesiog is degtuko vezima skaldom ir tiek.Kazkaip juokas ima skaitant, kad taip pazeidziamos vaiko teises i samoninga kriksta ir t.t.Jei taip, tai pazeidziama laaabai daug teisiu i laisva pasirinkima.