Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštynos – tegul nusprendžia pats…

QUOTE(Alexandra.R. @ 2005 01 17, 20:18)
Krikstijant maziuka vaika is jo atimama pasirinkimo laisve. O jei vaikas visai to nenores? Jei vaikas nores pasirinkti kitokia religija?

Pasirinkti religija neikada nevėlu.
O kas dėl krikšto ir vaiko pasirinkimo laisvės, tai ar dažnai klausiama ar vaikas nori skiepo nuo vėjaraupių?... Ar dažnai klausiama, kokią mokyklą ar vaikų darželį jis pasirinktų?... Ar dažnai klausiama ar vaikas nori būten tokio etiketo normų, kurių moko tėvai? Tiesiog kartais norisi duoti vaikui tai, kas yra geriausia... Krikščionybė, Katalikybė, garžus pagrindas vaikui augti dvasiškai... Visda galės ir daugiau gilintis į dvasingumą, visda galės rinktis religiją, o štai šeimos, tėvų vaikas nepasirinks...

Be to, juk čia svarbiausia ar tiki tėvai, ką jiems reiškia Krikštas ar jie tiki gimtąja nuodėme... Nes jeigu ne, tai tada tikrai geriau nereikia mulkinti vaiko...

Yra tekę girdėt graudžią istoriją, kai mirus kūdikiui, kuris buvo nekrikštytas, tėvai prašė kunigo bent pašventinti kapelį, bet šito kunigas negalėjo daryti, nes vaikas buvo nekrikštytas... Vat tėvams patiems pasirodė svarbu... Bet tada, kai jau nieko pakeisti nebegalima... Mirties akivaizdoje Krikštas tapo jau svarbus... (čia pamąstymui)...
Atsakyti
as asmeniskai vaika krikstyju ne tam kad tikiu i diava kad jis man svarbus,as krikstyju todel kad atlikciau savo pareiga,kaip kad sake skiepai,isleidi i darzeli ,mokykla,man sis dalykas kaip pareiga kaip priimtinas dalykas gyvenime,todel tai ir darau,jei butu vyro valia tikriausiai vaikas liktu nekrikstytas,bet kaip minejau kad veliau ateity nebutu kokiu problemu gyvenime atlieku tai kas reikalinga
Atsakyti
Man tai mistika: kokių problemų vaikui gali kilti ateityje, jeigu nepakrikštysi? Aš pato po šiai dienai nekrikštyta ir, rodos, jokių problemų dėl to neturėjau g.gif Mano sūnus taip pat nekrikštytas.
Drįsiu pareikšti, kad aš, mano subjetyvia nuomone, į krikštą žiūriu rimčiau, negu kaip, pvz., Inni. Ji sakosi krikštijusi ne todėl, kad pati tiki dievą (kaip suprantu, nėra praktikuojanti katalikė), bet todėl, kad atliktų kažkokią mistinę pareigą (prieš ką?) bigsmile.gif Manau, kad krikštas - tai mažo žmogučio įvedimas į krikščionišką bendruomenę, pasižadėjimas jį auginti, pavadinkim, pagal bažnyčios mokymą: aiškinti apie dievulį, apie tai kad po mirties pakliūsi į pragarą, jei blogus darbus darysi ir nesigailėsi ir pan. Aišku, aš čia labai paviršutiniškai, bet iš religinių tiesų išplaukia ir kiti vėlesniame gyvenime svarbūs dalykai: naudoti tik NŠP, lytinius santykius turėti tik santuokoje ir pan.
Man tai nepriimtina. Nieko panašaus nežadu vaikui aiškinti. Pati į bažnyčią užeinu tik kaip į architektūrinį statinį. Todėl ir sūnaus nekrikštijau, nors viena jo močiutė oi kaip būtų šito norėjusi. Bet jai pasakiau: aš nenoriu apgaudinėti žmonių, nenoriu rodyti nepagarbos tikriems krikščionims. Gerbiu jų apsisprendimą tikėti dievą ir savo vaikus auginti pagal tas tikėjimo tiesas. Tačiau jos nesutampa su mano požiūriu į gyvenimą, tai kam tada reikia to krikšto?
Papildyta:
QUOTE(lithuanian-girl @ 2007 06 05, 09:09)
na zinok nei vienam katalikui tokie klausimai neiskyla, kaip tau.  apie pirmaja nuodeme tau reiketu placiau pasiskaityti. na ir nuodemes- tai ne darymas ka nors bloga. o apie kaltes irodynejima tai isviso  fool.gif  karsta.gif  cia kazkoke nesamone nuvapaliojai. o kudikiai mirsta ir serga ne todel kad angelas blogai darba dirba,o todel, kad kiekvienas zmogus gimdmas atsinesa savo likima. kiek jam laiko paskirta gyventi ir su koia nasta zino tik vienas dievas, bet jeigu tu netiki i dieva, tai isviso nesuprantu kam tu giliniesi, tai kas tau yra nesuvokiama ir nesuprantama

Labai norėčiau kur nors trumpai drūtai pasiskaityti apie pirmąją nuodėmę. Nos aš ir laisvamanė (ne ateistė), bet religijos mane visada domino.

Beje, jeigu tikite, kad kiekvienas žmogus gimdamas atsineša savo likimą, vadinasi, nuo katalikybės krypstate į protestantizmą rolleyes.gif Nes predestinacijos teorija - vienas iš protestantizmo pagrindų.
Atsakyti
QUOTE(inni @ 2008 07 31, 15:27)
as asmeniskai vaika krikstyju ne tam kad tikiu i diava kad jis man svarbus,as krikstyju todel kad atlikciau savo pareiga,kaip kad sake skiepai,isleidi i darzeli ,mokykla,man sis dalykas kaip pareiga kaip priimtinas dalykas gyvenime,todel tai ir darau,jei butu vyro valia tikriausiai vaikas liktu nekrikstytas,bet kaip minejau kad veliau ateity nebutu kokiu problemu gyvenime atlieku tai kas reikalinga

O tu tuokeisi bažnyčioje? Jei taip tai kokią pareigą ir kam tada atlikai?
Atsakyti
QUOTE(Vynė @ 2008 07 31, 14:37)
O tu tuokeisi bažnyčioje? Jei taip tai kokią pareigą ir kam tada atlikai?

taip as baznycioje tuokiausi,bet ne todel kad i dieva tikiu schmoll.gif siaip galima sakyti as i ji netikiu,na kaip pasakius cia,na nemanau kad jis yra as tikiu tik tokiais dalykais kurie yra matomi kuriuos galima yrodyti,o dievo nemaciau ir nezinau jis yra ar ne,tuokiausi todel kad taip priimta,na as taip norejau,na nzn gal todel kad ir yra kazkur gyliai sirdy koks tikejimas,na nzn g.gif siaip asmeniskai nesimeldziu i baznycia nevaikstau,ir net negalvoju kad dievas yra ax.gif o vaikuti ir krikstyju todel kad taip reikia,nezadu vaikui ateity pasakoti kad jei ka bloga padarysi pateksi i pragara nes as pati to net nezinau kas bus kai mirsiu kur as ten pateksiu ir kas bus,as esu tokia kad ko nesu maciusi tuo ir netikiu taigi dievo nemaciau ir nesakau kad jis yra,manau dabar visos tikincios mane pulsit kad netikiu bet tuokiausi baznycioje ir vaikuti krikstyju,na bet as tokia man tai yra kaip normalus dalykas visi taip daro ir as,grazu man baznycia nueiti su balta suknele,bet kai kunigas pasventina as netikiu tuom kad tai sventa nes nesuprantu kaip gali buti paprastas zmogus tik mokslus baiges kazkokiam nezinia ar egzistuojanciam dievui tarnauti unsure.gif o tie kunigai dar ne tokie zmones unsure.gif kurie ir daug labai nuodemiu daro,na zodziu galiu daug daug issiplesti ir isvis is veziu isvaziuoti,manau labai jau manes nesmerksite ax.gif dar pasakau kad gal tai dar darau ir del tevu nes tevai yra tikintys zmones 4u.gif
Atsakyti
Nu nesupykit, bet tokių žmonių negerbiu. Darau, kad visi taip daro. Tai daug ką daro kiti ir jūs būtinai taip darote, net nesuprasdama to reikšmės.
Aš tuokiausi bažnyčioje tikrai ne dėl tėvų, ar žmonių, man buvo svarbus palaiminimas, krikštiju todėl, kad esu tikinti, ne fanatikė, bet tikiu, kad kažkas aukščiau yra, kitokios formos nežinau kaip tai išeikšti, todėl priimu tokią formą kokia yra nusistovėjusi. Tikėjimas dar nei vienam nepakenkė ir nieko blogo nemokė. Tai jaučiu ir šventes švenčias šV.Velykas, šv. Kalėdas, ir kt. o net nežinot jų reikšmės. Nu juokinga ir graudu. Kai yra daroma tik tam kad darytų, be esmės suvokimo,vien tam kad kiti tai daro.
Papildyta:
QUOTE(Leksa @ 2007 06 01, 16:47)
Svenciu ir kaledas, ir velykas, bet man tai SEIMO sventes. Susirenka visa seima ar platesne gimine, pabendrauja, pasikalba (bet ne apie religija). Tiesiog yra proga (galu gale, juk ir nedarbo dienos), susitikti giminems.

Nu jo SEIMO šventės. g.gif
Jei tai turėta šeimos šventės, tai labai apsirinki, šeimos šventės tai jubiliejai, gimtadieniai, sukaktuvės, o čia yra religinės šventės. Taip išeina kitaip jūsų giminė negali susitinkti,netikintys, bet renkasi būtinai per šias šventes. Nu žinokit žmonės jau iš didelio rašto išeina iš krašto. Ir kuo toliau, tuo kvailiau mąsto.

QUOTE(inni @ 2008 07 30, 14:44)
o ir nekrikstyto kunigai nenori laidoti,neduok dieva tokios nelaimes o kas tada  unsure.gif

Tai jei tu netikinti tai kam laidojant tau reikalingas kunigas, nu niekaip nesuprantu. Vėl dėl žmonių. doh.gif
Atsakyti
na ir ka gi sakiau kad busiu nesuprasta ax.gif visas reiksmes as zinau ka reiskia krikstas ka reiskia kaledos kucios ir t.t. vienas dalykas jei nekrikstyciau mane tevai taip pasmergtu kad ojojoj butu,tai galima sakyti labiausiai del ju,nors siaip ir pati noriu pakrikstyti,gal sakau ir yra kazkur giliai manyje tikejimas jei noriu pakrikstyti vaika ir jauciu tam pareiga,
Atsakyti
[quote=saulala,2008 07 31, 17:10]

Labai norėčiau kur nors trumpai drūtai pasiskaityti apie pirmąją nuodėmę. Nos aš ir laisvamanė (ne ateistė), bet religijos mane visada domino.

Visagalis internetas. Įveskit google "pirmapradė nuodėmė" ar "gimtoji nuodėmė" ir tikrai rasit ką paskaityti, Yra labai trumpai yra išplėtotų straipsnių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo dailele: 01 rugpjūčio 2008 - 12:02
[quote=dailele,2008 08 01, 12:02]
[quote=saulala,2008 07 31, 17:10]

Visagalis internetas. Įveskit google "pirmapradė nuodėmė" ar "gimtoji nuodėmė" ir tikrai rasit ką paskaityti, Yra labai trumpai yra išplėtotų straipsnių.
[/quote]

Google naudotis moku rolleyes.gif (darbas toks, tenka daug info kapstyti interneto tyruose).
Bet aš paprašiau, kad patartų kur pažiūrėt konkrečiai, kad nereikėtų daug vargt ieškant ir reikalingą info nuo nereikalingos sijojant.
Atsakyti
Mes irgi nusprendėme nekrikštyti dukters, jeigu norės pati užaugusi- tikrai pasikrikštys, ir nebus taip jau sunku, kaip čia kažkuri rašė. Jei norės ir tikės nebus nei sunku nei gėda, kaip tik labiau bus motyvuota. Pažįstu vaikiną, kuris apsisprendė studijų laikais ir pasikrikštyjo- keli kursiokai kartu. Ir nebuvo jokių bėdų.
Giminės spaudimas tikrai yra, daugumos supratimas toks: būtina krikštyti, nes taip įprasta ir būtina biggrin.gif
Nesakau, kad netikiu, bet bažnyčia pati savo įstatymams ir Dievo įsakymams prieštarauja... Bet ši tema ne apie tai
Čia kažkuri apie šventes užklausėte, baltai irgi šventė Kalėdas ir Velykas ir dar daug visokių švenčių, kurios paskui, atėjus krikščionybei, įgavo kitokią prasmę. Bet vėlgi ši tema ne apie tai
Aš tai susidūriau su štai kokia problema: norėčiau, kad mano vaikai turėtų kažką panašaus į "krikšto" tėvus. Taigi, pasidomėjau, kaip būtų galima šią problemą išspręsti. Pagal civilinį kodeksą "tėvams pageidaujant CMS turėtų surengti iškilmingą vaiko liudijimo įteikimo ceremoniją", pasiskaičiau apie tą ceremoniją internete - joje dalyvauja ir vardo tėvai (skaičiau Klaipėdos rajono spaudoje). Apsidžiaugiau- mūsų santuoka buvo tik CMS, pagalvojau, štai ir vaikai turės vardo tėvus. Kreipiausi į Vilniaus CMS ir ką jūs galvojat? Jie atsakė, kad tokios paslaugos neteikia doh.gif lotuliukas.gif Vilniaus CMS nesilaiko Civilinio kodekso!!! blink.gif Tuomet kreipiausi į Klaipėdos rajono cms, bet jie pasakė, kad negali mums tokios ceremonijos surengti, nes abu esam Vilniečiai ir dukra registruota Vilniuje. Štai taip, turbūt tik Lietuvoje tokios nesąmonės gali įvykti verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zero: 27 vasario 2009 - 15:31
QUOTE(Vynė @ 2008 08 01, 08:34)
Nu jo SEIMO šventės.  g.gif
Jei tai turėta šeimos šventės, tai labai apsirinki, šeimos šventės tai jubiliejai, gimtadieniai, sukaktuvės, o čia yra religinės šventės. Taip išeina kitaip jūsų giminė negali susitinkti,netikintys, bet renkasi būtinai per šias šventes. Nu žinokit žmonės jau iš didelio rašto išeina iš krašto. Ir kuo toliau, tuo kvailiau mąsto.
Tai jei tu netikinti tai kam laidojant tau reikalingas kunigas, nu niekaip nesuprantu. Vėl dėl žmonių.  doh.gif

Vat vat. SEIMOS. Jubiliejai irgi, bet jie nebuna dazni, bent jau ne karta per metus mirksiukas.gif O susirinki kitomis dienomis (jubiliejai, gimtadieniai, sukaktuves), tai ne visiems pavyksta, nes kai kurie zmones dirba pamainom (pvz. mano vyras). O per kucias ir kaledas VISIEMS laisva bigsmile.gif Todel tai mums ir yra seimos susiejimo svente, vat. O kad tuomet tai religine svente... g.gif nu jo, isivaizduoju, kaip svestume RELIGINE svente bigsmile.gif Suvaziuojam visi ir is pradziu lekiam i baznycia, atbunam misiose, paskui vaziuojam pas ka nors i namus, valgom ir skaitom biblija. lotuliukas.gif

O beje, kodel tau mano mastymas yra kvailas? nes neinu i baznycia? Nes nesimeldziu? nes nevaidinu religingos? nes neturiu tokiu pat isitikinumu kaip tu? nes tie, kuriu isitikinimai kitokie, tai kvailiai?Ir kur as sakiau, kad man reikalingas kunigas (mane laidojant)?!!! Va cia su tuo kunigu tai ir yra is didelio rasto isejimas is krasto.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Leksa: 28 vasario 2009 - 10:52
Oi karstos diskusijos.Mielai isilieciau ir pora tomu prirasyciau, ale savo nuomones kitiem neipirsi.Iki siol nenorejau krikstyt vaiko, religija ir t.t.,pasirinkimo laisve(skambus zodziai), bet vat taip atsainiai atsiriboju nuo visu pamastymu apie pirmasias nuodemes, nes atsibodo ir nusprendem kartu su vyru - reik vaikai gi kumus turet.Man tai ta baznycia buvus nebuvus, bet smagu pas "pode" uzsukt, juk nesiaip teta.Ar kazkam trukdo krikstas netiketi, propaguoti kitas religijas?Manau, kad ne.Jei visi taip gilintusi i tikejima, jo reiksme ir t.t.,tai oi ramus pasaulis butu - 10dievo isakymu laikytusi, skyrybu nebutu, nes matai ka dievas sujunge...grazu butu.Nepykit, bet modifikuotas tikejimas jau siais laikais, o ir siaip, kiekvienas prisitaiko kas SAU naudinga.Tai kodelgi nepadarius sventes, dar vienos sau ir savo seimai?Blogiau nebus.O sunkiai minutei atejus kiekvienas pagalvos - dieve, padek.Pavirsutiniska sakysite...gal, bet gyvenu tik karta, tai kodelgi kartais nepasielgus pavirsutiniskai? mirksiukas.gif
Atsakyti