Aš asmeniškai esu už sveikatą tiek fizinę tiek psichologinę. Jei mamytei kelia įtampą būsimi gimdymo skausmai, ir to pasekoje išsivysto kiti negalavimai - aš už priežasties šalinimą (gimdymo nuskausminimą). Jei kitai tai nesukelia jokių neigiamų jausmų (ir juo labiau reiškinių) - prašom, natūralus gimdymas - pagirtina.
Visiškai pritariu, jei tik mama rami ir pasiruošusi, natūralus gimdymas idealu, bet jei epidūras sumažina įtampa ir palengvina sunkų darbą, kodėl tuo nepasinaudoti, galiu palyginti savo du gimdymus, pirmą gimdžiau su nuskausminimu, o antrą visiškai natūraliai, nes epidūrui jau buvo vėlu, nei vaikučiai kitokie, nei motinystės jausmas kitoks, bet psichologinių problemų po natūralumo ir gimdymo metu ir po jo, turėjau daug daugiau, tad jeigu galima rinktis, linkiu rinktis lengvesnį kelią
aš pirmą gimdžiau su epidūru. Kai išgirdau žodį skatinamieji, sušukau "Epidūras!". Nors buvau pasiryžus gimdyti be nuskausminimo, jei tik ištversiu. Deja, gavos įdomiai - epidūras suveikė kaip skatinamieji ir nepraėjus ne 30min, aš lipau ant stalo gimdyt. rezultatas paprastas: aš nejaučiau sąrėmių Tiesiog niekas nesitikėjo, kad man šitaip nutiks. Atsidarymas prieš padarant epidūrą buvo 4cm! Žodžiu, viskas įvyko žaibo greitumu. Man sako stumk, kai pajusi, o aš laukiu... Paskui orientavausi pagal aparačiuką, nes kartą pavariau ir be sąrėmio plyšau truputuką, bet šiaip viskas čiki.
Antrą kartą atvažiavau su 7cm atsidarymu ir epidūrą mačiau kaip savo ausis. Pamenu, galvojau, kad man bus šakės, neištversiu, mintyse koliojausi visais įmanomais keiksmažodžiais. rezultatas - 40 nepilnų minučių gimdykloj ir vaikas ant rankų. Jokių plyšimų, jokių problemų, lengvas stūmimas.
Žodžiu, realiai dabar nežinau, kas geriau. Pirmą kartą mažiau skaudėjo. Viskas irgi šiaip paėmus buvo normoj. Antrą kartą skaudėjo. Jei gimdyčiau trečią, žiūrėčiau pagal situaciją.
Nors abu kartus važiavau žinodama "greitai, lengvai ir be problemų".
Antrą kartą atvažiavau su 7cm atsidarymu ir epidūrą mačiau kaip savo ausis. Pamenu, galvojau, kad man bus šakės, neištversiu, mintyse koliojausi visais įmanomais keiksmažodžiais. rezultatas - 40 nepilnų minučių gimdykloj ir vaikas ant rankų. Jokių plyšimų, jokių problemų, lengvas stūmimas.
Žodžiu, realiai dabar nežinau, kas geriau. Pirmą kartą mažiau skaudėjo. Viskas irgi šiaip paėmus buvo normoj. Antrą kartą skaudėjo. Jei gimdyčiau trečią, žiūrėčiau pagal situaciją.
Nors abu kartus važiavau žinodama "greitai, lengvai ir be problemų".
na, as bijojau..... taip.... bet ka galiu pasakyti.... prasidejusius saremiams as juos jutau ir zinau kokie jie, vandenys nubego 4 val., ryto.... saremiai tesesi iki 17 val. (kol prasidejo stumimas), tai pagalvokit, 12 val., nekaleliamo skausmo.... kai reikia pasiruosti darbui, ne visoms manau tas... tad jau 9.30 buvo suleistas epiduras... bent jau galejau pailseti, o paskui ka, atsidarius kakleliui iki 8 cm... epiduro jau niekas neleido... tad tuos stipriausius as tikrai jutau... be to istisai skaudejo sona kurio skausmo nenueme net epiduras ir uzejus tiems saremiams jau per stumima - tie du skausmai susiliedavo ir apie nieka daugiau net galvot negalejau , o kur padet daktaram stumti....
kankinausi dvi valandas... kol paiskejo kad virsktele apsisuskusi apie pilva ir vaikei traukia atgal... tad po saremiu, stumimo, dar teko patirti ir cezari.....
dziaugiuosi kad viskas baigesi.....ir antra karta gimdant epiduro tikrai neatsisakyciau.
kankinausi dvi valandas... kol paiskejo kad virsktele apsisuskusi apie pilva ir vaikei traukia atgal... tad po saremiu, stumimo, dar teko patirti ir cezari.....
dziaugiuosi kad viskas baigesi.....ir antra karta gimdant epiduro tikrai neatsisakyciau.
astulka1,
sveikinimai sulaukus sunelio
sveikinimai sulaukus sunelio
QUOTE(ast_alaus @ 2010 06 15, 00:19)
aciu labai jums
ech.... prisimenu ta baime... na... baisu... stumt buciau istumus ir lengvai... ale neisejo... skaudziausia buvo saremiai stumimo metu ir kaijau daktarai pradejo knaisiotis po gimda ir ziureti kodel vaikelis neina... brrrrr... dar ir dabar prisimenu ta jausma ir kaip vaitojau
QUOTE(Isila @ 2010 06 10, 14:28)
na, pvz reiktų sukonkretinti. jei moteriškė sąrėmiauja ir šaukia, gal jai lengviau. Pvz, kai man skauda aš murmu panosėj įvairius negražius dalykus man taip lengviau gal kitai lengviau pašūkaut? Per stūmimą žinoma, rėkaut tikrai nei verta, nei reikia. Kaip man sakė viena gydytoja per pamokėlę nėštukėms "Per gimdymą rėkti negalima. Rėkti per gimdymą - gėda" griūk negyvas...
jeigu labai skauda ir norisi saukti - man paprastai norisi - galima laisvai rekti, svarbu nukreipti balsa, kad jis neskambetu aukstai aaaaaaaaaaaaaaaaaaai negaliu gelbekit, o ziemai aaaaaaaaaaa - zemas rekimas padeda kakleliu atsidaryti ir netrikdo vaiko. Ir ne taip erzina personala . Zvegimas - visai kitas dalykas .
Gimdyma nepakenciamu daro ne skausmas, yra kazkas kiko. Pvz as gimdziau paskutini karta - merginos skaito ir komentuoja jooo kaip tau skaudejo - o man tas skausmas buvo normalus... jis jautesi kaip darbas, kaip didziulis raumenu darbas dirbant labaai sunku darba. Atrodo buvo sunkiau istverti gimdos susitraukinejimus zindymo metu pirmom dienom po gimdymo.
Galvoju, kad svarbu ka tu darai. Jeigu kai skauda - raitiesi is skausmo ir nezinai kaip istverus - taip ir bus. O juk skausmas - signalas, kad reikia keisti padeti, kazka daryt. Man pvz skaudejo labai kai gulejau, del to as tiesiog negulejau ir skaudejo daaug maziau. Ir tonus matavo man sedint ant kamuolio arba gimdymo kedutes. . Mamos judina klubus, panasiai kaip sokia - tai padeda kudikio galvytei isistatyt. Kitos supasi ritimingai ant kamolio - tai taip pat padeda ir vaikui... ir gali sumazinti skausma. Svarbu isijausti i savo pojucius ir surasti, kas padeda... Zinojimas, kad tu ne siaip pasyviai lauki ir kenti bei raitaisi nuo skausmo kol lauki veiksmo labai padeda, kaip ir tai, kad to metu tu padedi kudikiui ateiti.
QUOTE(Katukė @ 2010 06 15, 15:17)
Patys didžiausi sveikinimai !!!
aciu jums visoms
QUOTE(Natuke @ 2010 06 15, 14:56)
jeigu labai skauda ir norisi saukti - man paprastai norisi - galima laisvai rekti, svarbu nukreipti balsa, kad jis neskambetu aukstai aaaaaaaaaaaaaaaaaaai negaliu gelbekit, o ziemai aaaaaaaaaaa - zemas rekimas padeda kakleliu atsidaryti ir netrikdo vaiko. Ir ne taip erzina personala . Zvegimas - visai kitas dalykas .
Gimdyma nepakenciamu daro ne skausmas, yra kazkas kiko. Pvz as gimdziau paskutini karta - merginos skaito ir komentuoja jooo kaip tau skaudejo - o man tas skausmas buvo normalus... jis jautesi kaip darbas, kaip didziulis raumenu darbas dirbant labaai sunku darba. Atrodo buvo sunkiau istverti gimdos susitraukinejimus zindymo metu pirmom dienom po gimdymo.
Galvoju, kad svarbu ka tu darai. Jeigu kai skauda - raitiesi is skausmo ir nezinai kaip istverus - taip ir bus. O juk skausmas - signalas, kad reikia keisti padeti, kazka daryt. Man pvz skaudejo labai kai gulejau, del to as tiesiog negulejau ir skaudejo daaug maziau. Ir tonus matavo man sedint ant kamuolio arba gimdymo kedutes. . Mamos judina klubus, panasiai kaip sokia - tai padeda kudikio galvytei isistatyt. Kitos supasi ritimingai ant kamolio - tai taip pat padeda ir vaikui... ir gali sumazinti skausma. Svarbu isijausti i savo pojucius ir surasti, kas padeda... Zinojimas, kad tu ne siaip pasyviai lauki ir kenti bei raitaisi nuo skausmo kol lauki veiksmo labai padeda, kaip ir tai, kad to metu tu padedi kudikiui ateiti.
tikrai pritariu juk žinia save, žinai, aks gelbėja skausmo metu, kokios pozos yra geresnės, reik tik viską išbandyt. Aš pvz keturiom buvau per dalį sąrėmių - laaaabai patogu.
Geriausias patarimas- klausyti ir daryti taip, kaip sako gydytojas ar akusere. Visas mokslas
QUOTE(Deizyte @ 2010 06 30, 12:26)
Geriausias patarimas- klausyti ir daryti taip, kaip sako gydytojas ar akusere. Visas mokslas
Klausytis saves, nes nei gydytoja, nei akusere i gimdyves kuna neilis Akuseres pagalba gali buti naudinga nebent stumimo laikotarpiu (kai liepia nestumti).
norėčiau, kad mūsų gydytojai būtų tokie patikimi , kad galėtum tik juos klausyt
bet iš tikrųjų nieks tos gimdvybes per gimdymus klausyti nenori, tai tu turi jų klausyt (tarp kitko pats susikaupimas ir instrukcijų klausymas bei vigdymas gali sulėtinti gimdymo eigą )
bet iš tikrųjų nieks tos gimdvybes per gimdymus klausyti nenori, tai tu turi jų klausyt (tarp kitko pats susikaupimas ir instrukcijų klausymas bei vigdymas gali sulėtinti gimdymo eigą )