Įkraunama...
Įkraunama...

Laukinis paukštis - kaip elgtis?

QUOTE(Pookė @ 2011 05 28, 17:01)
Tik va jis kai skrenda labai pavargsta. Nutupia ir taip labai giliai pro burną kvėpuoja, čia normalu?

Vasarą kai karšta- normalu, reik užtikrinti, kad paukštis visada galėtų atsigerti vandens. Bet jei bet kokiu oru taip elgiasi- nenormalu. Gali būti, kad tai iš dalies todėl, kad jis mažai juda ir mažai skraido, ir todėl jam sunkiau. Jokiu būdu negalima duoti jokių riebalų, ir varškę duoti "nulinio" riebumo, ir kiekvieną produktą žiūrėti, kad nebūtų riebus. Tas labai svarbu nes visi riebalai labai kenkia paukščio širdžiai, ir gavusi rimtesnių apkrovų (pvz. ilgesnis skrydis) ji gali tiesiog neatlaikyti. Paukščio kepenys labai sunkiai skaido riebalus ir dėlto greičiau susidėvi. Žinau atvėjį kai kiek riebesne mėsyte "palepintas" sakalas pakilęs oran tiesiog nukrito negyvas- neatlaikė širdis. Išimkit iš racijono visus riebalus (patikėkit- jam jų tikrai nereikia, o ypač vasarą), gal pradės mažiau pavargti. O kad jūsų kuosiukas mėgsta sviestą, visai normalu- jie tiesiog labai gerai jaučia, koks maistas turi daugiau kalorijų, ir renkasi kuo kaloringesnį, kad kuo greičiau ir sočiau būtų smile.gif mano kranklys irgi taip daro smile.gif Tai nereiškia, kad jie renkasi tai, kas jiems sveikiausia, dėja. Sezamų sėklos ir kedrų riešutai krankliui tikras delikatesas - šie produktai taip pat gan kaloringi, jų galima ir sveika duoti, bet saikingai. Kiek riebesnį maistą galima duoti tik tuo atvėju, jei paukštis laikomas voljere žiemą. Apie teisingą mitybą galima daug kalbėti, bet tai priklauso nuo pačio žmogaus požiūrio į augintinio šėrimą- daugelis žmonių gi ir šunis šeria praktiškai "betkuom" ax.gif Jei norėtumėte savo augintinį šerti kuo sveikiau, teks pasidomėti paukščių mityba, nes ji yra visai kitokia nei žinduolių. Bulvės yra labai per sunkus maistas paukščiams, beto, jose yra krakmolo, kas taip pat nėra sveika. Ar jūsiškis valgo košes? (Grikių, miežių, 5 grūdų). Mes verdam, dar po to pritarkuojam morkyčių, obuoliukų ar kokių kitų daržovių. Tokios košės arba liesos varškės su išmaišytu kiaušinio tryniu visada turi bliūdelyje, o mėsytės gauna atskirai- už mėsytę jau turi "atidirbti"- pasakyti kąnors lietuviškai lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zebenkstiejka: 01 birželio 2011 - 03:37
Nu kaip fainai, kad jūsiškis kalba. Aš irgi labai norėjau kranklio arba bent jau varnos. Nu bet mes neatskyrėm kai jauniklis buvo, kad čia kuosa. Bet ir šiaip tikrai negalėjau žiūrėt kaip jis numirs arba kaip jį suės katė, todėl paėmėm.

Maniškis labai išrankus maistui. Duodam tik tai ką valgo. Košių nevalgo, mėsos nevalgo, morkų nevalgo, kiaušinių irgi. Ką valgo tai tas jam nesveika pasirodo. biggrin.gif Iš grūdinių valgo, bet neperdaugiausiai sausas miežines kruopas, sezamą, soras.
Iš vaisių valgo obuolius, bananus, žemuoges, vyšnias.
Varškės tai tik pačią riebiausią valgo, kitokia spjauna ir purtosi. O dar matė kaip mes valgom tai jis irgi perėmė ypročius valgymo iš mūsų. Aš atsikandu sūrelį, užgeriu Inka su pienu tai tam duodu sūrelio, tai tik vieną kasnelį, o po to laukia kol Inkos duosiu su šaukšteliu. ;D Suprantu dabar, kad viskas ką jis valgo yra jam nenaudinga ir netgi kenkia, bet neįsivaizduoju, ką tuomet jam duoti, jeigu jis visą kitą paima į snapą, palaiko burnoj nusipurto ir spjauna lauk.

Dar vakar kas nutiko. Jis norėjo maudytis, bet pas mumis vonioje duris pakeitė, tai bijo įeiti ir parodyt kad maudytis nori, tai jis užsilipo ant puodelio pilno šiltos arbatos ir pradėjo plautis galvą ;D Kai pamačiau vos neišgriuvau iš batų. ;D
Atsakyti
zebenkstiejka, negi rimtai tie pauksciai gali kazka zmoniu kalba pasakyti blink.gif
kaip smagu skaityti jusu paukstuku istorijas ir kreciamas isdaigas. o jei dar ju foto pridetumet ir dar daugiau nuotykiu, tai is vis smagumelis butu bigsmile.gif
Atsakyti
Maniškis šitaip atrodė kelios dienos gal savaitė po priglaudimo. Buvo mėlynakis.

user posted image

O štai kaip atrodė vakar besimaudantis arbatoje. lotuliukas.gif Tik fotkintis nemėgsta, nes vieną sykį netyčia su blykste pavariau, tai tik ištrauki fotoaparatą tas žiūri į jį ir sukapot nori. biggrin.gif

user posted image

Atsakyti
Pooke, o tu ji nuo pat "kudikystes" isauginai? ir kiek kuosos gyvena, nes cia tai "rimta" vaika isitaisei. visam gyvenimui (kuosiuko), kaip suprantu. aciu uz nuotraukeles. labai smagu pasiziureti wub.gif
Atsakyti
Na aš kai jį paimiau tai jam buvo kokios 2-3 savaitės. Trūko nedaug, kad skraidyt išmoktų, bet dar net lesti nemokėjo. Klausiau paukštininko kažkada, dėl gyvenimo trukmės pasakė, kad priklauso nuo gyvenimo sąlygų ir paukščio būklės. Šiaip kuosos gyvena nuo 20 iki 100 metų pasak paukštininko. Krankliai net iki kelių šimtų!
Atsakyti
oho. Na ir ilgaamžiai krankliai bigsmile.gif

Atsakyti
Laba diena 4u.gif
Kaip smagu, kad atradau šitą temą smile.gif Taip jau nutiko, kad jungiuosi prie varnininkų būrio smile.gif
Šeštadienio vakarą į mūsų šeimos gyvenimą atkeliavo kuosiukas smile.gif Dabar jo vardas Špokas biggrin.gif Radom mažylį prie laiptinių sušalusį, visiškai nusilpusį, vos gyvą.. netikėjau, kad išgyvens iki ryto. Teko maitinti per prievartą pirmas dvi dienas, nes buvo visiškai apatiškas, atrodė, kad viena kojyte jau "vaivorykštės šalyje".. Bet atsigavo mažius ir sparčiai auga smile.gif Manau, kad jam buvo apie dvi savaites, kai jį radom. Neapsiplunksnavęs dar, gūžys ir pilvas plikas, sparnai dar be plunksnų, tuose "vamzdeliuose".. Lesti ir dabar dar pats nemoka. Aplink nesimatė kuosų, nei kažko panašaus į lizdą, tai va ir priglaudžiau smile.gif Tik va bėda... vis turėjau įtarimą, kad jam kažkas su dešiniu sparnu ne taip.. Jis jį valdo, bet gerokai mažiau, nei kairį. Jis visąlaik nuleistas. Ir kai bando plasnot - tas "blogasis" sparnas toks kaip mažiau lankstus būtų, lyg kiek sustabarėjęs. Vakar buvom pas pažįstamą ornitologą. Mano spėjimai pasitvirtino - sparnas, ko gera, buvo stipriai sutrenktas. Sakė, į gamtą mūsų mažius grįžti nebegalės... sad.gif Tai va gyvuojam dabar, mokomės visko kartu smile.gif Jis - vaikščioti, šokinėti, kibtis, lesti, kvarksėti, domėtis, pažinti, plasnoti, valytis plunksnas... o aš - draugauti su paukščiu, kaip su paukščiu, o ne kaip su šunimi biggrin.gif Nes būtent dėl pastarųjų esu labiausiai pamišusi. O patirtis su paukščiais kol kas tik tokia "bendra". Auklėti, mokyti gyventi - dar neteko smile.gif
Kiek vėliau įkelsiu foto smile.gif
Tikiuosi Jūsų patarimų, jei kas bus neaišku 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(zebenkstiejka @ 2011 06 01, 02:58)
Apie teisingą mitybą galima daug kalbėti, bet tai priklauso nuo pačio žmogaus požiūrio į augintinio šėrimą- daugelis žmonių gi ir šunis šeria praktiškai "betkuom"  ax.gif  Jei norėtumėte savo augintinį šerti kuo sveikiau, teks pasidomėti paukščių mityba, nes ji yra visai kitokia nei žinduolių.

Aš išnaršiau rusų forumą, kurio nuorodą čia radau... iš ten rastos info, nutariau sudaryti tokį kaip ir "savaitės racioną" savo Špokui biggrin.gif Ar gerai, kad aš duosiu kaip nors va taip:

PIRMADIENIS - virtas kelių rūšių kruopų mišinys + žalia vištiena

ANTRADIENIS - virtas kelių rūšių kruopų mišinys + virtas kiaušinis

TREČIADIENIS - virtas kelių rūšių kruopų mišinys + žali vištienos subproduktai

KETVIRTADIENIS - virtos soros + brinkintas šuns maistas (maitinu savo šunį labai aukštos kokybės sausiaku)

PENKTADIENIS - virtos soros + žalia vištiena

ŠEŠTADIENIS - virtos soros + virtas kiaušinis

SEKMADIENIS - virtas kelių rūšių kruopų mišinys + žali vištienos subproduktai

Na dar duočiau varškytės, kai išmoks lesti ir kitų gėrybių (obuoliukų, morkyčių, uogyčių ir t.t.). Dar įmaišau jam kalcio (smulkiai sumaltų vištos kiaušinių lukštų) ir planuoju nupirkti geresnių vitaminų kokių nors paukščiams... Ar gerai taip?... blush2.gif
Atsakyti
Va, šitaip jis atrodė pirmąjį vakarą:

user posted image

O šitaip pirmadienį:

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Oj koks gražuolis!!! Tos mėlynos akys, jau seniai maniškio nebe mėlynos. Ir dar toks susikūprinęs! Aš gerokai didesnį radau.
Atsakyti
QUOTE(Pookė @ 2011 06 02, 11:50)
Oj koks gražuolis!!! Tos mėlynos akys, jau seniai maniškio nebe mėlynos. Ir dar toks susikūprinęs! Aš gerokai didesnį radau.

Dabar jau moka atsistoti ant kojyčių ištiestų smile.gif Jau pažanga! ir va išmoko nuo darbo stalo ant kelių man nušokti biggrin.gif Blumpt lotuliukas.gif
O jūsiškis bute gyvena?.. narve, ar visada karaliauja, kur nori? Namų nenaikina? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Otter: 02 birželio 2011 - 11:58