Įkraunama...
Įkraunama...

Tunisas II d.

Sorry, kokių uodų? Nemačiau nė vieno.. blink.gif

Pirmus du vakarus patyrėm tikrą egzotiką - LIJO. Bet tai nieko nereiškė, rytais oras buvo puikus, gaivesnis. Ir tiek.
Na, karšta. Čia kaip kam tinka. Man naktį dekis buvo "į temą". Vyrui jo nereikėjo. Miegojom pravertom į balkoną durim. Kaip veikia kondicionierius, taip ir neišsiaiškinau. Va, jūra man pasirodė ...šaltoka. Į paplūdimį ėjom anksti, ilgai ir nebūdavom.
Atsakyti
Sunku lyginti. Išlipus iš lėktuvo jaučiausi kaip į garinę pirtį patekusį - karštis sumišęs su drėgme. Bet paskui pripratau, ir buvo tiesiog karšta. Na, kai tokia temperatūra buvo pas mus, jaučiausi blogiau. Ten neprakaitavau taip, kaip čia, nes vis tiek yra vėjelis, kuris atgaivina. Maskatvomės po miestą siestos metu, buvo karšta, bet pakenčiama. Šiaip mane karštis vargina, bet ten man buvo lengviau, negu LT.
Kai buvom Sacharoj - jau vakarop, temperatūra siekė 45. Ten karštis - kitoks. Jis sausas. Jojant kupriais apvilkio tokius vilnonius nacionalinius "chalatus' . Tai kaito tik tos kūno vietos, kurios buvo jais nepridengtos. Grįžom raudonais prakaituotais veidais ir smėlio pilnom burnom. smile.gif
Beje, nenorinčius joti kupriais, veža "karieta".

Apie turą į Sacharą ir vaikus papasakosiu vėliau.

Dėl patarimų - sakiau, kad grąžinu skolą visuomenei. O, kita vertus, smagu žinoti, kad kažkam tai padės. Ir atostogos bus malonesnės.
Atsakyti
Kažkieno išakytą mintį apie 1 dienos kelionę į Sacharą kitaip kaip svaičiojimu negaliu pavadinti. Sorry autorei. Nieko asmeniško, tiesiog mano nuomonė.
Kilometražas - 1200 km. Per vieną dieną - nebent važiuoti neišlipant..
Su mumis važiavo šeima, kurios mažiausias buvo 17 mėn. amžiaus. Mano galva, į tokią kelionę galima leistis tuo atveju, jei ir vaikas ramus, ir tėvai - kantrūs. Nė su vienu saviškiu nesiryžčiau, nors jie gerokai vyresni. Toliau bus aišku, kodėl taip galvoju.
Pirmąją dieną išvykom iš Suso apie 6.30 (papusryčiauti spėjom). Važiavom ilgai (bent taip pasirodė), buvo tik vienas privalomas "techninis" sustojimas kabake pilname turistų - 4 busai - su žvėėėriškom kainom (kitoj gatvės pusėj pirkom mineralinį 3kart mažesne kaina - apie tai rašiau pirmame ilgajame poste). Pirmas programinis sustojimas buvo El Džeme, kur apžiūrėjom romėnų amfiteatro liekanas. Įspūdinga. Paskui sušokom į autobusus ir vėl važiavom. Sustojimas buvo Matmatoje - pasifotografuoti, po to - pietūs berberų restoranėlyje (gėrimus teko pirkti atskirai), vėl autobusas, programinis sustojimas-apsilankymas berberų gyvenamajame name, arbatytės gurkšnis. Vėl kelias po buso ratais. Va, kas kas, o keliai Tunise - superiniai. smile.gif Važiavom iki Duzo. Jei žemėlapis nemeluoja, nuo Suso iki Duzo - 401 km. Su visais pavingiavimais, esu tikra, gavosi daugiau. Privažiavę Duzą, pasukom tiesiai į "karavansarajų" (čia aš taip juokais pavadinau). Realiai ten turistams prasideda pažintis su Sachara. Galvas apmuturiuoja jų tradicinėmis skaromis, duoda mano minėtus vilnonius chalatus, atveda ir liepia lipt ant kupriuko. Svarbu - pasiimti vandens buteliuką ir klausytis varovo nurodymų. Arba įlaipina į karietaites. Tada visas karavanas keliauja į "dykumą". Vyras juokėsi iš tos atrakcijos, nes atsisukęs matai namus, kranus ir pan. civilizacijos apraiškas. Aš sakiau, kad reik žiūrėti "teisingai", t.y. į dykumos pusę, kad niekas netrukdytų įsivaizduoti esant dykumoje. Tik užlipusius vietinis paparacis nufotografuoja, grįžus "iš dykumos" galima (bet nebūtina) įsigyti savo nuotrauką už 3 Tdn. Man dykuma patiko. Tiesa, karštis nerealus, smėlis keliauja, tad to mažojo vaikiuko nesivežė, jojo tik vienas iš tėvų. Maždaug 1 km pirmyn, trumpas sustojimas pasisemti smėlio (rekomenduoju, nes tik grįžus įvertinau, koks jis netikėtai smulkus, dykumoj tarp dantų grikšėdamas man trukdė smile.gif ) Dykumoj greitai greitai padariau tik porą kadrų, nes vėjas neša smėlį, ir bet kuris bandymas fotografuoti fotoaparatui gali būti paskutinis. Kadangi kupriai neskuba, visai tai užtrunka. Juolab, kad grįžus reik grąžinti aprangą, nusiprasuti, susimokėti už nuotraukas ir pan. Po ekskurso į dykumą mus nuvežė į viešbutį. Viešbutis mums tiko ir patiko. Gavom vakarienę (švediškas stalas), gėrimus pirkom atskirai. Kas ten būsit, turėkit omeny, kad desertai - salės gale. Nes daug kas pavakarieniavo ir be vaisių, ir be pyragų. Aš buvau tikra, kad arabiška vakarienė NEĮMANOMA be deserto, todėl leidausi į jo paieškas, kurios buvo apvainikuotos nuostabaus skonio arbūzu. Na, pyragai irgi buvo nešpietni.. smile.gif
Va, miegoti buvo tvankoka, bet visgi užmigau (kaip veikia kondicionieriai, naktį tingėjau aiškintis, rekomenduoju iš anksto pasiklausti gidų, nes skaičiau, kad kai kuriuose viešbučiuose, kur yra centriniai kondicionieriai, jie viekia tam tikrom valandom).
Keltis teko 4 val. Greitai greitai pusryčiai (vaikiukai vargšeliai apsimiegoję, nes irgi sunkiai užmigo, o miegučio trūko). Sakė, kad pusryčiai prasidės 4.30, bet kai mes atėjom tokiu laiku, jie buvo kaip reikalas įsivažiavę, kai kurie turistai jau buvo ir pavalgę.

Atsakyti
Iš Duzo viešbučio vėl vingiavom keliais iki El Džerido - druskos ežero. Apie 1,5 val. Ten pasitikom saulę, prisifotografavom, prisifilmavom, norintys prisipirko dykumos rožių (jos ten kokybiškiausios) ir vėl keliavom toliau. Sustojimas Toseur miestelyje, esančiame šalia dirbtinės (žmonių sukurtos) oazės. Ten susodino po 4 į karietaites ir nuvežė į pačią oazę. Stebuklus gali žmogus. Tik tiek pasakysiu.
Iš oazės grįžom į miestelį, ten pirkom datules iš patikimo berniuko (anot gidės), ji pasako, kas kiek kainuoja, bet tai nereiškia, kad negalima nuderėti vieno -kito dinaro.. - tad visgi derėkitės. Šalia esančioje kavinėje gėrėm skanią espresso ir ragavom palmių sulos už pasakišką kainą. Turiu pasakyti, kad pradėjus leisti pinigus deriesi žmogus ne dėl ekonominės naudos, o dėl paties proceso įdomumo. Na, nebent, labai ribotas biudžetas. Todėl 2,5 Tdn už puodelį klaikiai saldaus skysčio yra nemenka suma, bet moki ir negalvoji.
Apsipirkus ir atsigėrus mus susodino į džipus. Variantai - po 6 ir po 7, - kokie džipai yra tuo metu.
Džipai mus vežė į kalnų oazes. Aplankėm 3. Vienoje jų mus pasitiko užrašas lietuvių kalba. Pirmojoje teko daug laipioti, todėl būtinas patogus apavas (tai daug kas akcentavo ir iki manęs). Kadangi mažiausias keleivis buvo ir šiaip - mažas, tai gražu buvo žiūrėti, kaip tėvelis, įsimetęs jį į 'kengūrą", straksi po kalnus tiesiogine to žodžio prasme. Žinoma, jis galėjo ir neiti sudėtingiausiu maršrutu, o pasitenkinti trumpesniu ir patogesniu. Šioje oazėje užtrukome ilgiausiai. Antroje apžiūrėjom krioklį, kurio vertę sudaro tai, kad krioklys dykumoje. Trečiojoje - Mides kanjoną. Džipais vaziuoti buvo smagu, tik atrakcijos mažoka, nes pačia dykuma pravežė tik truputį. Kas vešitės vaikus, sėskit su jais į vidurį, nes gale gerokai pakrato. Iš trečiosios oazės džipai nuvežė mus į meistelį, kuriame pietavom. Po pietų sulipom į busus ir vėl leidomės į kelionę. Važiavom ilgai. "Techninis" sustojimas kabakėlyje, kur labai skanios šviežiai spaustos apelsinų sultys. Ir kepami Crepes (blyneliai su įdarais). Vėl kelias. Sustojimas Kairuane. Fotografuotis jau nebesinori, nes tai karščiausias miestas iš visų aplankytų. Karštis tiesiog žudantis, nes ir tiap pavargęs žmogus esi. Kairuane itin malonios kainos fiksuotų kainųū parduotuvėje. Pvz., odinis diržas - 5 Tdn, minkšta odinė kuprinukė - 13-15 Tdn. Dirbiniai iš alyvmedžio (lentelės, grūstuvės ir pan.), kaljanai ir visoks kitoks reikalingas ir nelabai lobis..
Iš Kairuano važiavom į Susą. Buvom viešbutyje apie 18,30 val.
Sprendžiant, ar imti vaikus į šią kelionę, reik įvertinti tai, kad suaugusiam žmogui gido pasakojimai įdomūs, o vaikams... Kuo jie užsiims kelionės metu, reik žinoti iš anksto. Įlipimai-išlipimai, kelias, kelias kelias. Todėl ir rašiau, kad gerai, jei vaikas ramus, o tėvai - kantrūs..
Atsakyti
Hariene, na tu ir šaunuolė thumbup.gif Rašyk dar, dar
Aš tavo visą pasakojimą atsispauzdinsiu ir vešiuos į Tunisą kaip pačią geriausią instrukciją thumbup.gif
Dėl patogios avalynės, tai įdomu ar patogūs ir gerai ant kojų besilaikantys sandalai tiks? Ar kedus teks imti?

Beja gal kas norit tunisietiškai pasimokyti? Jei taip, tai žvilgtelkit puslapio apačioje bigsmile.gif
http://www.tavokelio...dex.php?id=1975
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nmergyte: 20 birželio 2007 - 15:13
As manau patogi avalyne tai sportines basutes, juk sedint ant kupriu sandalai nukrist gali biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Atra @ 2007 06 20, 11:40)
buvo klausimas neseniai grįžsioms kaip oras? o atsakymo kaip ir nemačiau  verysad.gif

ir dar klausimas uodų sezonas baigėsi jau?
Oras buvo apie 34.Bet visai nesijaute to karscio..Mums tai bent jau atrode kad kokie 27 laipsniai,ne daugiau.O del uodu, tai nei vieno nemaciau schmoll.gif
Papildyta:
QUOTE(Mamasa_ @ 2007 06 20, 18:55)
Laba diena,

Ruošiamės ir mes į Tinisą  rolleyes.gif
Aš čia tokį kvailą klausimą turiu - kas yra paplūdimio rankšluotis, čia aceit didelis tai jau paplūdimio ar kaip  unsure.gif  biggrin.gif

Toks kuri ant gulto prie baseino ar juros galetum pasitiest
Atsakyti
Kedų vienareikšmiškai nereik. Aš turėjau 2 poras avalynės - sandalų tipo odines basutes su lipukais (jomis apsiavusi ir važiavau į abi išvykas) ir įspiriams šlepes. Užteko.
Buvo dykumoj ir su įspiriamom šlepėm, tai, jei krito sėdint ant kupriaus, varovas pakeldavo ir paduodavo.
Išvykimo laikas priklauso nuo to, kur gyvenat. Pvz., Hamametas į Sacharą keliasi anksčiau, bet vėliau - į Tunisą su priedais. smile.gif Tik nakvojant Duze - be kalbų 4 val. ryto. Tiesą sakant, keista, kad Makaliaus grupei gidė leido pasilikti ilgiau - juk ir karietos, ir džipai užsakyti konkrečiai valandai. Pastarieji - netgi konkrečiam laikui, todėl vėlavusių džipų komandų kiti nelaukė. Kas vėlavo, turėjo mažiau laiko kitose oazėse.

Atsakyti
QUOTE(Harienė @ 2007 06 20, 14:04)
Kažkieno išakytą mintį apie 1 dienos kelionę į Sacharą kitaip kaip svaičiojimu negaliu pavadinti. Sorry autorei. Nieko asmeniško, tiesiog mano nuomonė.

Na tikrai nepykstu, o tiesiog dekinga uz nuomone. Tiesiog esu prisiklausius is pazistamu, kurie keliavo ir i vienos dienos kelione (nezinau kaip ten kas) bet sake pakako...realiai viskas priklauso nuo pinigeliu, kiek realiai kainuoja ta kelione? ir kaip suprantu jei keliauji su lietuviais del kainos jau nesiderama blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(jolcik @ 2007 06 21, 10:21)
Na tikrai nepykstu, o tiesiog dekinga uz nuomone. Tiesiog esu prisiklausius is pazistamu, kurie keliavo ir i vienos dienos kelione (nezinau kaip ten kas) bet sake pakako...realiai viskas priklauso nuo pinigeliu, kiek realiai kainuoja ta kelione? ir kaip suprantu jei keliauji su lietuviais del kainos jau nesiderama blush2.gif

Ir mes is pazystamu girdeje toki dalyka buvom.Galvojom 1d. i sachara vaziuot, bet paskui susizinojom kad 1d. kelione buvo proies 10 metu... doh.gif
Atsakyti
QUOTE(jolcik @ 2007 06 21, 10:21)

Kelionės kaina su viskuo, man rodos, jei pamenu, 160 dinarų plius 50 už džipus ir kupranugarius...tai gaunasi apie 430 lt mirksiukas.gif
Atsakyti
Važiavom su Oasis. Kelionė - 140 Tdn (vaikams - 1/2 kainos) + 50 Tdn už kuprius ir džipus (vaikams nuolaidos nėr).
Visiškai teisingai - su lietuviais dėl kainos nesiderama..
Atsakyti