Įkraunama...
Įkraunama...

Moterų nesolidarumas

Manyčiau, kad čia galima išskirti du aspektus:

1. Kodėl moterys nesibičiuliauja.

2. Ar moterys yra laikomos žemesnės kategorijos nei vyrai mūsų visuomenėje.

Kalbant apie pirmąjį punktą reikėtų paminėti tai, kad vyrų ir moterų konkurencija yra visiškai skirtingas dalykas. Vyrai pagal savo prigimtį yra bandos padarai, paklūstantys bandos hierarchijai. Tai reiškia, kad savo "bandoje", t.y. savo aplinkoje, kiekvienas vyras su kitais vyrais kovos dėl lyderio pozicijų. Jei lyderis yra jau aiškus, pvz. jo tėvas ar viršininkas, jis susiras savo nišą toje hierarchijoje ir paklus vyresniam. Tačiau jis gins savo "teritoriją" nuo kitų vyrų dominavimo ir demonstruosis jiems jo intelektą ir išsilavinimą atitinkančiomis priemonėmis, kad toje "teritorijoje", jis - "vadas".

Tuo tarpu moterų konkurencija yra kitokia. Moterys nėra gaujos narės su aiškia hierarchija. Hierarchijos moterys nemėgsta - visos vienoje kompanijoje turi būti "lygios". Atsiradusi pranašesnė yra "sodinama", taip pat nemėgstamos "kitokios", jas yra bandoma padaryti "normaliomis", "kaip visos". Taip yra todėl, kad moterys iš esmės yra tradicijų saugotojos, t.y. saugotojos to, kas būdinga ir plačiai paplitę. Bet kokia moteris, kuri yra "kitokia" pasąmoningai suvokiama kaip grėsmė tai moterų nustatytai gyvenimo sanklodai.

Moterų grupė visada gins tos grupės vertybes, kokios tai vertybės - šeima ar darbas - antraeilis klausimas. Ir priešiškai žiūrės į "kitokias".

Vyrams vertybių klausimas yra kur kas mažiau aktualus. Jiems svarbesnis yra dominavimo klausimas. Jie kovos dėl savo arba savo grupės dominavimo.

Papildyta:
Atsakant į antrąjį mano iškelta klausimą, teigčiau, jog ir vyrų, ir moterų galimybės mūsų visuomenėje yra lygios. Tačiau tradicinis neformalus požiūris skiriasi. Bet vėlgi, turėdama normalias galimybes, aplinkinių požiūrį į save gali formuoti pati moteris. Jei ji save pateiks visų pirma kaip žmogų, požiūris bus vienoks, jei ji save pateikinės kaip " silpną moterį" ir aiškiai demonstruos kritinį požiūrį į moteriškus sugebėjimus ("ai, argi čia moters darbas?...) su ja ir elgsis atitinkamai.

Kaip minėjau, man niekada gyvenime nebuvo iškilę problemų, susijusių su lytimi, man niekada nėra tekę įrodinėti, kad aš kažką sugebu ar galiu padaryti taip gerai, kaip vyras. Nes kai reikia ar noriu - imu ir darau. Nebuvau tokioje priešpriešoje "durna boba - geras vyras", todėl ir nesuprantu, už kokias dar teises irgi laisves reikia kovoti.
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2007 05 23, 07:32)
Man įdomu: nepritariu, kad darbe moteris vertesnė mažiau nei vyras. Ar esate kada nors patyrę, jog vien dėl to, kad esate moteris gavote mažesnę algą, blogesnes pareigas ir pan.?

Nepritariu ir aš, tiesiog visuomenėje nusistovėjęs stereoptipas, kad tiek įmonių vadovai,tiek įvairūs atsakingi pareigūnai, geresni yra vyrai. Ir gali šūkaliot, protestuot, bet.....
Iš dalies suprantu ir darbdavį, kur yra garantijos, kad ta moteris nepastos ir neišeis vaiko priežiūros atostogų. O dažnas vadovų keitimaisi įmonei ne į naudą.
Taip pat yra tekę girdėti darbdavio nuomonę, kad į atitinkamas pareigsa jam reikia būtent moters, nes jo nuomone ji būtų kruopštesnė rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(NERA @ 2007 05 23, 09:32)
Nepritariu ir aš, tiesiog visuomenėje nusistovėjęs stereoptipas, kad tiek įmonių vadovai,tiek įvairūs atsakingi pareigūnai, geresni yra vyrai. Ir gali šūkaliot, protestuot, bet.....
Iš dalies suprantu ir darbdavį, kur yra garantijos, kad ta moteris nepastos ir neišeis vaiko priežiūros atostogų. O dažnas vadovų keitimaisi įmonei ne į naudą.
Taip pat yra tekę girdėti darbdavio nuomonę, kad į atitinkamas pareigsa jam reikia būtent moters, nes jo nuomone ji būtų kruopštesnė rolleyes.gif

Aš, kažkada ėjau į pokalbį dėl darbo, dirbti padangų pardavimo vadybininke. Tai man tiesiai šviesiai pasakė: "norim vyro". Neįsižeidžiau, bet gal todėl, kad darbas su padangomis nelabai domino rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Dios @ 2007 05 23, 07:04)
g.gif pavydėti galima daug ko. išsilavinimo, pasiekimų, mėgstamo darbo, nepriklausomybės, galų gale atlyginimo. turinti nuostabią šeimą gal ir nepavydės. bet koks procentas šeimų tokios jau nuostabios?

dėl ko visuomenės požiūris toks neigiamas? dėl ko yra tas įsitikinimas kad jos turėtų gyventi kitaip? ar turėti šeimą/vaikų yra privaloma? o kas ką niekina, irgi klausimas... ar nedažnas toks požiūris, kad moteris, pasirinkusi gyvenimą be šeimos, jau ne moteris?

na, megstamas darbas turbut irgi ne masinis reiskinys. skirtingi zmones, skirtingi ir pomegiai, tik as nei karjeros, nei issilavinimo, nei nepriklausomybes nepavydeciau smile.gif dirbti ir lavintis galiu ir neatsisakydama, mano galva, tikru vertybiu. juk daugybe moteru dirba, daro karjera ir turedamos vaiku bei ju neapvogdamos.
as tik spejau, kad neigiamo visuomenes poziurio dali sudaro karjerisciu puolimas, i kuri atsakoma tuo paciu. o apie suvokima, kad reiketu gyventi kitaip, turejau galvoje, ju paciu vidini suvokima. na bet turbut ne kiekviena tai jaucia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sokoladuke: 23 gegužės 2007 - 08:46
QUOTE(Limcamca @ 2007 05 23, 07:40)
Asmeniškai aš, gėda, bet prisipažinsiu, kai matau, kad moteris daro puikią karjerą ir sakosi nenorinti turėti vaikų, pirmiausia pagalvoju apie tai, kad ji turbūt negali turėti vaikų  blush2.gif  blush2.gif  blush2.gif Nes žinau, kokį džiaugsmą vaikai suteikia ir keista girdėti, kaip moteris to džiaugsmo atsisako, tuo labiau, kad pas kiekvieną yra biologinis laikrodis. Jei pati neturėčiau vaikų, ko gero galvočiau, kad moteris TIKRAI karjeros moteris.

O aš neįsivaizduoju, koks dar džiaugsmas gali būti hihihi.gif Laisvės atėmimas, didžiulė atsakomybė, savo laiko beveik neturėjimas.
Atsakyti
QUOTE(Dios @ 2007 05 22, 17:21)
norėjau padiskutuot apie moterų nedraugiškumą viena kitai. pvz. koks priešiškumas tarp moterų, kurios paaukojo save šeimai, ir tų, kurios pasirinko karjerą. ir iš to atsiranda nemažas socialinis spaudimas abiems pusėms. dėl ko taip yra?

Vat pagalvojau, jeigu moterai nenuskilo gyvenime ir nesusilauke ji vaiku... Is valstybes ji negavo jokiu ismoku (vaiko auginimui), tuo laikotarpiu dirbo, kure taip sakant bendraji produkta, is jos valstybe uzdirbo (mokesciu forma), negana to, daznai ir uz koleges, isejusias i dekreta, dirbo (nes darbdavys nepasamde laikino pavaduojancio darbuotojo)... O mokescius tai visos vienodus moka, ir algos pas visas vienodos... O kur dar tos mamos, kuriu vaikuciai serga daznai? unsure.gif
Tai gal is to ir kyla tas priesiskumas? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lauradr: 23 gegužės 2007 - 09:30
QUOTE(Lane @ 2007 05 23, 10:14)
O aš neįsivaizduoju, koks dar džiaugsmas gali būti hihihi.gif Laisvės atėmimas, didžiulė atsakomybė, savo laiko beveik neturėjimas.

Dėl didžiulės atsakomybės sutinku drinks_cheers.gif bet dėl laisvės atėmimo ir savo laiko neturėjimo tai niekaip schmoll.gif dar niekada gyvenime neturėjau tiek laiko sau, kaip augindama vaikus rolleyes.gif
Atsakyti
Iš kur ten tas laikas sau, jei reikia vaiką prižiūrėt ir lakstyt paskui, nes visur laipioja, ką nors plėšo, laužo, dar ką blogo daro unsure.gif Paskui dar ožiuojasi dėl ko nors.. galima iš proto išeiti unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Ramunita @ 2007 05 22, 20:04)
pagal mane, radikali feministė -Aušrinė Povilionienė...va tokia moteris man labai nemaloni

Kadangi esu netekejusi ir jau virs 30, tai pasakysiu daznai susiduriu su problema, kad pas mane pavarde yra mergautine. Iskart visi mato mato statusa. Ir pagal tai vertina. Tikrai to nenoriu. Todel manau reikia tik padekot Ausrinei Pavilionienei, uz tai, kad pagaliau turim galimybe pasikeist pavarde ir turet su galune -e, o ne -aite,-yte ir pan.
Gal jus istekejusios mamytes to ir nesuprantat, bet pagalvokit, kas butu, jei darbdaviai pultu priekabiauti prie jusu vien del to, kad esat -ienes....
Taigi, cia tik vienas is visu sios moters nuopelnu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Lane @ 2007 05 23, 10:21)
Iš kur ten tas laikas sau, jei reikia vaiką prižiūrėt ir lakstyt paskui, nes visur laipioja, ką nors plėšo, laužo, dar ką blogo daro unsure.gif Paskui dar ožiuojasi dėl ko nors.. galima iš proto išeiti unsure.gif

nepabandęs nežinosi tongue.gif arba organizuotas laikas dar niekam nieko blogo nepadarė. Jei tinkamai organizuoji savo dieną, tiek dirbanti tiek vaikus auginanti moteris randa laiko sau ax.gif

Kas liečia ožiukų, tai žinoma, kad būna, kad ožiuojasi. Bet vaiko ožiukai neturėtų leisti tau stovėti vietoje. T.y. tu pati pradedi tobulėti, nes pradedi domėtis vaiko ir bendrai psichologija, motyvacija ir pan. dalykais. Supranti, kad vaikas ima pavyzdį iš savęs, todėl pradedi save keisti, pati darai mažiau blogų dalykų, nes nori, kad vaikas imtų tik gerą pavyzdį.
Moteris auginanti vaikus namie, - nebūtinai su treninginėmis košiuotomis kelnėmis, papilkėjusi ir pavargusi mama schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2007 05 23, 08:32)
Man įdomu: nepritariu, kad darbe moteris vertesnė mažiau nei vyras. Ar esate kada nors patyrę, jog vien dėl to, kad esate moteris gavote mažesnę algą, blogesnes pareigas ir pan.?

Taip, taip, taip. Darbinausi kartu su dar dviem vyrais i valstybes tarnyba. Tris mus ir prieme. Visu stazas vienodas, amzius vienodas, issilavinimas vienodas. Tai kodel jiems buvo skirtas aukstesnis koeficientas??? O kur dar jiems skirtas priedas? Man jokio priedo neskyre. schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2007 05 23, 10:25)
nepabandęs nežinosi  tongue.gif  arba organizuotas laikas dar niekam nieko blogo nepadarė. Jei tinkamai organizuoji savo dieną, tiek dirbanti tiek vaikus auginanti moteris randa laiko sau  ax.gif

Tame ir blogybė, kad teko bandyt. Prieš tai nemėgau vaikų, bet kai teko praleisti pora metų be nuosavo laiko ir planų, vaikai kažkoks siaubas pasidarė.Gal dėl to, kad atėmė man brangiausius paauglystės metus..

Kai būsiu vyresnė ir kažką pasiekusi, gal ir atsiras koks noras kažkuo rūpintis, keisti gyvenimą g.gif Dabar dar tik baiginėju universitetą.
Papildyta:
Bet aš kalbu apie tai, kai nori dar kažką veikti, ne tik visą savo laiką skirti vaikams ir būti namie.. Dabar jau ilgai tam reiks bręsti, nes esu stipriai išgąsdinta patirties schmoll.gif
Atsakyti