Įkraunama...
Įkraunama...

Nuo kada anksčiausiai į darželį?

Mes pradejom lankyti darzeli nuo 2m. ir 2 men. Pirma savaitėlė buvo sunkoka, ėjom tik iki pietų.
Atsakyti
QUOTE(Dija @ 2005 08 16, 15:16)
Zadu vesti savo 2m. sunu i lopseli-darzeli 4u.gif .Gal yra mamu kurios jau veda savo mazuosius nuo 2m. i darzeli?Ar verta taip anksti vesti?As tai girdejau, kad jei eis i darza tai greiciau ismoks buti savarankiskas tongue.gif .Aisku labai gaila bus mazylio cry.gif , jauciu kad ir verks cry.gif  kai reikes ten ji palikti.Kaip jus manote?Ar teisingai elgiuosi leisdama vaikuti i lopseli?

Sveikos, mamos,
šiaip tai vaikui kitų vaikų pradeda reikėti nuo maždaug 2,5 - 3 metukų. Iki to laiko užtenka mamos, tėčio ir keleto artimų žmonių iš savo aplinkos:). Todėl leisdami vaiką į darželius anksčiau mamos sprendžia savo, ne vaiko, interesus:). Na, bet tobulybei ribų nėra, o gyvenimas kartais verčia koreguoti pedagogikos principus:).
Kažkurioje temoje jau rašiau keletą patarimų dėl lengvesnės vaiko adaptacijos darželyje - galiu pasikartoti, jei nieko prieš smile.gif .
Pirmiausia įsivaizduokite, kad vaikui pradėti eiti į darželį yra keliagubai didesnis stresas nei suaugusiam pakeisti darbo vietą. Prisiminkite kaip pastarąjį kartą jautėtės tokioje situacijoje? blink.gif Vaikui tai yra be galo didelis įvykis jo gyvenime - jei iš pradžių darželis ir atrodė kaip įdomus pasikeitimas, vieną dieną vaikas suvokia, kad jo gyvenimas pasikeitė iš esmės ir jau niekuomet nebebus toks, koks buvo. Prasideda vadinamoji adaptacinė krizė, kuri gali tęstis nuo 1-2 mėn. iki pusmečio ar net daugiau. Keletas patarimų Jums:
- kai nusprendėte vaiką leisti į darželį, Jūsų sprendimas turi būti tivirtas, be jokių širdperšų ir gailesčio vaikui. Patikėkite, Jūsų vaikas puikia jaučia Jūsų vidinę būklę ir ji tikrai neprisidės prie jo saugumo jausmo darželyje sukūrimo;
- pasirinkite tokį darželį ir tokią auklėtoją, kurių kompetencija Jūs pilnai pasitikite. Prioritetą patarčiau teikti toms įstaigoms, kurios dirba su tėvais, dar nevedančiais savo vaikučių į darželį (parengiamukais): rengia paskaitėles, bendrus užsiėmimus tėveliams su vaikučiais ir pan. Tokių susitikimų metu tėvai susipažįsta su pedagogais, įgyja pasitikėjimą jais; bendrų užsiėmimų metu vaikas apsipranta su aplinka, susipažįsta su auklėtoja (-omis), todėl ir jo adaptacija vyksta sklandžiau. Galiausiai, nauji vaikai susipažįsta tarpusavyje - tas mažina adaptacinio periodo konfliktų skaičių bei susirgimų "susitikus" skirtingiems "imunams" tikimybę. Svarbiausia - vaikas jaus iš tėvelių sklindantį pasitikėjimą žmogumi, kuriam yra paliekamas ir tai yra pagrinidnis kriterijus, leidžiantis jam jaustis saugiam darželyje;
- į darželį, patartina, kad vaiką vestų tas tėvas, kuris vadinamosios "širdperšos" turi mažiausiai ir jaučiasi tvirčiausiai;
- paliekant vaiką darželyje patartina vengti tokių frazių kaip "tau čia bus gerai", "auklėtojas yra labai gera", "vaikai tavęs čia neskriaus" ir pan. Jau vien tokių frazių girdėjimas vaikui kelia įtarumo būsenąsmile.gif))))))))));
- pirmą dieną, rekomenduotina, kad vaikas darželyje praleistų tik valandą. Svarbu vaikui pasakyti, kad, pvz., kai jis atliks t.t. veiksmą (pavalgys pusryčius ar pan.) tėvelis/mamytė ateis jo pasiimti. Abstrakčių laiko sąvokų "po valandos" ar pan. vaikas nesupranta:). Antrą dieną rekomenduotinas laikas - 2 val., 3-ią dieną - 3, o nuo ketvirtos dienos idealu būtų, kad dar savaitę po to vaiką tėvai pasiimtų iškart po pietų miegelio;
- ir, galiausiai, savo rankomis pasiūkite vaikui užvalkaliuką pagalvytei, jį išsiuvinėkite su meile ir švelnumu - miegodamas ant tokios pagalvėlės vaikas jausis saugiai apsuptas Jūsų šilumos mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ENIGMA: 19 spalio 2006 - 15:08
Aš saviškė pardėjau pratinti nuo 2,3 m. Super pritapo thumbup.gif Jau ir šiaip mačiau, kad jai laikas pradėt bendraut su vaikais, užteks namie su aukle sėdėt. Nors buvo baimnių dėl ligų, bet vyras mane įtikino, jog jau reikia ir viskas. Iš pradžių ėjom po truputį, vis ilginom tą laiką ir t.t. Jokių ašarų, jokių nesklandumų nebuvo iki šios dienos, tfu tfu tfu. O lankom nuo rugpjūčio.
Atsakyti
Mes pardėjom lankyt nuo metukų ir 3 mėn. ax.gif Pirmą savaitę buvom iki pietų, o po to pradėjom ir miegoti su vaikučiais ax.gif Ašarų didelių nebuvo, bet pazirzlendavo, kai ne aš vesdavau, o tėtis blush2.gif Dabar viskas thumbup.gif Tik, kad paraudo gerklytė - tai sėdim šią savitę namučiuos sad.gif Vaikas labai nori eiti - kai tėtis rytą išvažiuoja į darbuką, karolis atsineša batukus prie durų, verkia ir sako lelia lelia smile.gif Pamatęs per langą vaikus kieme - gatavas išlipt smile.gif
Atsakyti
Mano pirmas sunus pradejo lankyti nuo 2,5-labai patiko is karto tikrai nei per velai nei per anksti.O stai drauge bande vesti i darzeli savo vyruka irgi nuo 2,5,tai oho kas dedavosi mamai isejus,isterikos,verkimai,kol galu gale net apsivemdavo vaikutis doh.gif .Tai taip neko ir neisejo prasikankino menesiuka ir susirado auklyte doh.gif Nors vaikuti tikrai labai draugiskas buvo ir vaiku kompanija megdavo ir ne bailiukas koks,bet....kazkaip ne taip sureagavo doh.gif
Atsakyti
Savaji pradejau leisti nuo 2 metuku ax.gif visiskai nesigailiu, nes maciau kaip tokio amziaus vaikui jau reikia vaiku, o ka namie? ka ta aukle? jam reikia bendravimo su tokio pat amziaus vaikuciais, ir labai smagiai eina i darzeli iki siol.... jaunesnio nei 2 sakyciau kad dar buciau nevedus, aplamai as skaitau kol vaikas dar nei kiek nesneka, daro i pampersus(vieni lopseliai priema su pamperiais kiti ju kratosi), pats nepavalgo, reikai maitint, tada dar darzelis ne jam.... bet velgi kiekviena mama turbut zino savo situacija ir aplinkybes, juk ne visos gali ir namuose buti su vaikuciais iki dvieju metuku, kitom reikia i darba ir pan. ir nieko nepadarysi, tenka vaika vesti i darzeli ar imti aukle. bet siaip as uz darzeli, jokiu mociuciu jokiu aukliu, vaikas tobuleja ir mokosi labai greitai, maniskis praktiskai labai labai mazai snekejo, dabar po 3 menesio lankymo negaliu uzciaupti, ciauska ir ciauska ir ciauska ir galo nematyt, viska parsinesa is darzelio. 4u.gif
Atsakyti
sveikutes
as irgi skaiciau, kad geriausia vesti vaikuti nuo 2-3 m.
bet ka daryti jei aplinkybes tokios, kad negali namuose su vaikeliu buti ar aukles pasisamdyti
mano peliukas nuo 1 metuku i lopseli eis
jau uzsirasem
man jo labai gaila, verysad.gif toks mazulelis, bet as nieko negaliu pakeisti schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(MamaDiana @ 2006 11 18, 13:52)
sveikutes
as irgi skaiciau, kad geriausia vesti vaikuti nuo 2-3 m.
bet ka daryti jei aplinkybes tokios, kad negali namuose su vaikeliu buti ar aukles pasisamdyti
mano peliukas nuo 1 metuku i lopseli eis
jau uzsirasem
man jo labai gaila,  verysad.gif  toks mazulelis, bet as nieko negaliu pakeisti schmoll.gif

Jei nera kitos iseities, tuomet bent pati tam moraliskai pasiruoskite - susiraskite geriausia darzeli, geriausia aukletoja, kuria pasitikite, permastykite visus minusus ir pagalvokite, kaip juos kompensuoti. Nuo to, kad Jus vesite vaika i darzeli isu sirdpesa, jam bus tik blogiau. Reikia ne gaileti, bet rasti optimaliausius sprendimus esamoje situacijoje smile.gif . Sekmes!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Aucyte: 18 lapkričio 2006 - 16:31
mes pradėjom daržiuką lankyti 1,9 mėn, per kokią savaitėlę priprato, maniau viskas bus liuks, po maždaug 3 savaičių išvažiavom dviems savaitėms atostogų, o kai grįžom į daržiuką viskas apsivertė aukštyn kojom- nebenorėjo ten pasilikti, išsiskiriant verkė, pradėjo sirgti doh.gif Nebekankinom nei savęs, nei vaiko ir sugrįžom prie auklės, - vaikas ramus, linksmas ir sveikas, matyt, paskubėjom su darželiu g.gif
Atsakyti
Laba diena, 4u.gif
Pas mus panaši situasija, kaip kažkas jau čia minėjo. Noriu leisti nuo 1.5 metuku, o vedeja sako nėra tokios grupės doh.gif , bus tik nuo rudens, tada vaikui bus jau beveik 2 metukai. Tai prašiausi iki paskutinio, nes tikrai neturiu ką daryti. Užrašė, bet sako tada iki rudens bus vyresnių vaikų grupėje, o vėliau pasikeis ir vaikai ir auklėtoja. Nemanau, kad ta kaita bus i nauda, bet gal gi kaip nors.
Atsakyti
Aš užrašiau savo pupą kol buvo kelių mėnesių į kelis darželius - lopšelius. Visur kartojo tą patį : nuo 1,5 metų.. na iš bėdos nuo 1m. 3 mėn. Bet kai laikas atėjo, niekur nepriėmė, nes sausį jau grupės suformuotos, o rugsėjį dar per maža buvo eiti į lopšį... Tai suradau (visai netyčia vienam darželį viena darbuotoja užsiminė) rusų darželį, kur yra lietuvių lopšelinė grupė thumbup.gif gavom vietą, nors nebuvom prisirašę thumbup.gif Tai jau pratinamės eit, savaitę atvaikščiojom rolleyes.gif
Mielai sėdėčiau su ja namie, bet... finansai spaudžia.... verysad.gif
Atsakyti
Na esu dirbusi su vaikeliu, kurį tėveliai buvo priversti atsiimti iš darželio (ištisai sirgdavo, verkdavo, isterijas sukeldavo(kai krenta ir daužo galvą į grindis)). Bent jau tuo atveju aš iš karto galėjau diagnozuoti bėdą: tuo atveju nebuvo auklėtojos kaltė. Paprasčiausiai vaikas nemokėjo bendrauti su kitais vaikais. Tai nebuvo tėvelių kaltė- jie vesdavo vaikutį ir į lauką ir į parką, tik va bėda- aplinkui buvo mažai vaikų ir jų dienotvarkė skyrėsi. Taigi pirmiausia aš susibendravau su kitomis auklėmis, susižinojau kada einama į lauką ir pamažu, pamažu mes pradėjome pratintis rolleyes.gif Mano paslaugų tereikėjo 4 mėnesius. Vėl pabandžius eiti į darželį vaikutis pritapo daug lengviau, (nei darželis, net grupė nebuvo pakeista) Gal tai tik pavienis atvejis, nes aš daugiau nebedirbau aukle (labai prisiriši prie vaikų, o tenka juos palikti, be to šis darbas pradėjo kirstis su studijomis)
Atsakyti