Įkraunama...
Įkraunama...

Augalų kenkėjai ir ligos

Rudeni nusipirkau kelis fikusus ir nepersodinau, laukiau pavasario. Bet matau, kad nebesulauksiu, nes geles pradejo mesti lapus ir juo tuo liks vieni kotai sad.gif .
Patarkit, ar galima dabar jas persodinti, ar pades?
Laistau, purshkiu ir viska darau kaip priklauso...
Noriu pabandyti jas ishgelbeti.
Patarkit, kas ishmanot, labai prashau.
Atsakyti
ir as turejau problema su fikusu, kad jis pradejo mesti lapus.
bet as ji persodinau visai neseniai , nelaukus pavasario, nes bijojau kad jis numirs tam paciam vazone.
nu ir ka mano fikusas atsigavo ir pradejo leisti naujus lapus.
gali bandyti rizikuoti, gal nieko nenutiks ir atsigaus. g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rasukas: 14 gruodžio 2004 - 15:13
Vienintele priezastis lapu geltonavimo ir metimo-per didele dregme vazone.Fikusas tas augalas,kuriam ziema sventas ramybes periodas.Tad,maziau liekit ir susitvarkys.Paliekit tik truputi ir tik tada,kai zeme bus sausa.O dabar nueikit ir pirsta i vazona ikiskit,paziurekit ar zeme giliai ne dregna.Jei taip-priezasti jau zinot.Perdziovint zemes taip pat nereikia(jokiu budu).Siuo atveju-per daug dregmes.Ne vasara,augalai ilsiusi,nespeja taip greitai isgarinti vandens,kuri pilame,kai tik pamatome pavirsiu sausa.Tai ir yra klaida.Reikia atsizvelgti i saknis..koks gi augalui smagumas "stovet slapiom kojom"..Dar kuri laika ir nustojus daznai lieti lapai kris.Tik kris tie,kurie jau pazeisti dregmes(ne visi isoriskai matyt).Veliau susitvarkys,jei bus sureguliuota laistymai.Pradet gausiau liet pavasariop,kai prabunda augalas ir pasirodo nauji lapeliai.
Atsakyti
Regila, achiu uzh issamu atsakyma smile.gif . Tachiau ash zhiema geles laistau tikrai ne per dazhnai, t.y. koki karta ar du per dvi savaites, dazhniau purshkiu lapus. Galvoju, kad tuose parduotuviniuose vazonuose nera drenazho ar kazhkas pan. arba gal net geles, pirktos MAXIMOJE gali buti nevisai sveikos? g.gif Nes ne viena gele pirkta ten, man neauga sveikai ir grazhiai, ishgyvena sezona ir... atia! Ar gali taip buti? g.gif
O gal vis delto persodinti jas? g.gif
Atsakyti
QUOTE(ChikuRaku @ 2004 12 15, 18:25)
Regila, achiu uzh issamu atsakyma  smile.gif . Tachiau ash zhiema geles laistau tikrai ne per dazhnai, t.y. koki karta ar du per dvi savaites, dazhniau purshkiu lapus. Galvoju, kad tuose parduotuviniuose vazonuose nera drenazho ar kazhkas pan. arba gal net geles, pirktos MAXIMOJE gali buti nevisai sveikos?  g.gif  Nes ne viena gele pirkta ten, man neauga sveikai ir grazhiai, ishgyvena sezona ir... atia! Ar gali taip buti?  g.gif
O gal vis delto persodinti jas?  g.gif

nelabai as megstu pirkti geles is maximos, nes ir pas mane kiek pirkus is tenai tai nelabai gerai auga. megalol.gif
o del persodinimo tai jau rasiau pries tai zinuteje. jeigu tu ju tikrai neperlaistai, bandyk persodinti, nors dabar ir nepalankus metas.
bet as tai rizikavau ir dabar graziai pradejo augti ir leisti naujus lapus. wink.gif
sekmes smile.gif
Atsakyti
Labas, moteros,
bendžamino fikusus auginu jau daug metų, tai jie mėgsta žiemą mest lapus dėl apšvietimo trūkumo. Ateis pavasaris, vėl atžels lapeliai, nepulkit augalų kankinti žiemą, jiems dabar ramybė. Neškit į šviesesnę ir vėsesnę vietą, neperlaistykit. Sėkmės.
Atsakyti
Mano fikusui irgi tas pats pasidare numete visus lapus vienas beliko, bet pries tai as visai netycia virsunele nulauziau, ar tai reiskia, kad galiu fikusa i siusklyna mest ar dar galiu turet vielties, kad atsigaus? patarkit gelininkes, tas fikusiukas toks grazus buvo, taip fainiai augo. nors lapus meta mano visos geles, turiu ta kaledu gele puansetija, tai ji ziuriu irgi lapus meta, nesuprantu, tai gali but, kad persausa, bet kai pirkau sake neperlaistyt ir skersveju bijo. ar gali but kad jai nepatinak stovet ant stalo, kur durys i balona darinejasi? nebezianu ka man daryt su tom gelytem, visos mirsta
Atsakyti
Turiu ash tokia nebloga knyga: H.Heitz "Geliu knyga", tikrai ishsamus zhinynas. Perskaichiau ja skersai ishilgai, bet vis tiek nesupratau, kodel anais metais vienas fikusas mete lapus tol, kol visai nuvyto sad.gif . Vat irgi taip laukiau pavasario...
Chia perskaichiau du pasiulymus: bandyti persodinti ir palikti ramybeje g.gif . Kazhi kaip chia elgtis? g.gif
Beje, pagal ta knyga, tai mano namuose galetu augti nebent viena - dvi geles, nes pas mus tikrai nera tiesiogines saules shviesos, ka jau kalbeti apie zhiema, kai saules nera sad.gif .
Gal perstatyti visas ant palangiu? Bet ar nekenks gelems dazhnai atidaromi langai, ar jos nesushals? g.gif
Beje, kuri chia menesi jau skaitytusi tas menulinis pavasaris? smile.gif Ar reikia orientuotis i kalendorini - laukti kovo? g.gif
Atsakyti
Aš sakyčiau, kad tikrai persodink iš tos parduotuvinės žemės į normalią ir lauk pavasario. Manau, ka ohmy.gif d parduotuvės žemėje nei vienas augalas normaliai namuose augti negali, nes ten ne žemės būna, o kažkokios durpės, į kurias visą laiką pila vandens su specialiomis trašomis, todėl jos ten ir auga. Aš Tavo vietoje iš karto būčiau persodinusi. Pati tai ne kartą sodinau gėles ir ne pavasarį - nieko joms nenutinka. Ir dar nestatyk prie radiatoriaus, gal jam per sausa ir drėgmės nėra?
Atsakyti
Chiku raku , del tiesiogines saules nepergyvenk - mazai geliu apskritai gali buti ant tiesiogines saules. O va skersvejai tai tikrai joms pakenks. Pvz. fikai tikrai numeta lapus, jei gauna skersvejo ( bent jau margalapiai)
Taigi geriausias patarimas butu laukti pavasrio ir maziau judinti gelytes - joms dabar ramybes periodas. Kontroliuok dregme ( neperliek ) ir jei neuzpuole jokie amarai ar ligos, tikrai nepersodinek.
Atsakyti
Mano numyletas fikuselis irgi pries menesi pradejo mesti lapelius, bet priezastis deja nepasirode tokia paprasta kaip perlaistymas ar sviesos trukumas: labai gerai isiziurejus ant zemes pavirsiaus pamaciau mazulycius baltus judancius taskelius, kazkokius kenkejus. Ir svarbiausia ne prima karta ta pacia gelyte uzpuola. Pries pora metu sia problema isprendziau laistydama silpnu kalio permarganato tirpalu (vanduo turi buti vos vos rozinis), po to augalelis atsigavo, isleido daug nauju lapu ir sekmingai klestejo toliau, tu dveju metu begyje buvo persodintas. Ir is kur tas brudas vel atsirado supratimo neturiu mad.gif Zodziu, si karta vel palaisciau kalio permarganato tirpalu, vabaliukai isnyko, bet lapeliai kol kas tebekrenta, bukstauju ar nebusiu neapskaiciavus tirpalo ir nudeginus saknu.
Del persodinimo. Save laikau, sakykim, vidutiniskai prityrusia gelininke, taigi is parduotuves nupirktas gelytes nepriklausomai nuo sezono visada persodinu, nes tame daikte (neapsivercia liezuvis pavadinti tai net durpem) gelytes pavasario gali ir nesulaukti. Zinoma, nusipirkus, reikia bent pora savaiteliu palaukti, kad augalelis atsigautu po sunkiu laiku parduotuveje smile.gif ir transportavimo.

Tiesa, berasydama prisiminiau dar viena priezasti kodel fikusiukai gali mesti lapus: perstymas i kita vieta arba vazonelio apsukimas, deja, paciai teko tuo isitikinti.
Atsakyti
O gal galite padeti ishgelbeti manaja zybute (sanpaulia). Augo ji sau graziai daugiau nei pusmeti, nesauletoje vietoje, laisciau i lekshtute, kai pradziudavo...o dabar lapeliai eme vysti tiesiog akyse. As juos nuskabiau, tai liko tik keli mazi shviezi lapukai. Gal ja persodinti reik? sad.gif
Atsakyti