QUOTE(sillwio @ 2007 05 09, 19:58)
šiaip jau aš ten nepiktybiškai
Atmeskim sita racionalizacija ir kalbekim tik apie objektyvo zidinio nuotoli. Cia jau pravers mano anksciau imestas linkas. Galiu imesti dar viena, o ir pats rasi daugeli, jei tik noresi
http://www.luminous-...nt-Lenses.shtml
Apie zidinio nuotoli skirtingo dydzio sviesai jautriems elementams. Va sita taisykle visi gamintojai sekmingai apejo del mano minetu ir kitu priezasciu. Perskaityk ir manau suprasi, apie ka as kalbu.
Kol kas tavo duodami linkai prieštarauja tam, ką tu šneki ir patvirtina tai, ką sako vyšnia ir aš
Beja, manau teko girdeti apie prailginimo ziedus (ar dumples) ir telekonverterius. Pastarieji juose imontuoto lesio(iu) pagalba keicia objektyvo zidinio nuotoli, perstumdami objektyvo optini centra tolyn nuo matricos. Ziedai taip pat keicia zidinio nuotoli, bet siuo atveju fiziskai atitolina pati objektyva. Kadangi matricos dydis nesikeite, is pakankamai isdidinto objektyvo suprojektuoto vaizdo mes issikerpam tik maza dali. Analogiska rezultata gautume bet kuriame DSLR imontave mazyte, sakykim 7 megapixeliu, muilines matrica.
Yra netikslumų, iš esmės viską pakeičiančių.
Taigi, telekonverteriai. Telekonverteriai turi lęšius savyje, jie pakeičia šviesos laužimo kampą ir dėl to jie faktiškai pakeičia židinio nuotolį. Atvirai pasakius, nematau kokias čia paraleles galima išvesti su šviesai jautraus elemento dydžio keitimu.
Vat su makro žiedais jau įdomiau. Beje, ar teko jais kada nors naudotis? Man teko ir aš puikiai suvokiu kas ir kaip ten vyksta. Iškart darai klaidą, sakydamas, kad žiedai keičia židinio nuotolį. Ne. Jie jo nekeičia. Jis koks buvo, toks ir lieka. Didesnį vaizdą mes gauname paprasčiausiai todėl, kad makro žiedai, atitraukę objektyvą toliau nuo juostos/sensoriaus įgalina sufokusuoti objektui esant arčiau. Be žiedų, prie objektyvo labai arti esančio daikto neišeina sufokusuoti, jo ryškus vaizdas būna kažkur už šviesai jautraus paviršiaus. Uždėjęs žiedus, atitolini objektyvą ir sufokusuotas vaizdas pasislenka į priekį ir pakliūna ant šviesai jautraus paviršiaus.
Bet esminis dalykas čia yra tas, kad objektyvo židinio nuotolis yra nustatomas projektuojant be galo nutolųsį objektą, o ne esantį 3 cm prieš objektyvą (tai rasi parašytą kiekviename apibrėžime). Pabandyk užsidėjęs makro žiedus fokusuoti į tą be galo nutolųsį objektą (į kurį ir reikia žiūrėti, šnekant apie židinio nuotolį). Nepavyks. Ir nepavyks būtent dėl to, kad objektyvo židinio taškas persikėlė į priekį kartu su objektyvu ir į begalę nutolųsį objektą toks objektyvas fokusuoja kažkur prieš juostelę/daviklį. Tu darai klaidą pamiršdamas, kad objektas turi būti be galo nutolęs, o ne 3cm prieš objektyvą.
Galbut as neteisus. Gali but, kad saltiniai, kuriais as vadovaujuosi klysta. Juo labiau, kad internetas pilnas kontraversisku nuomoniu ir mitu. As pabandziau pagristi perskaityta informacija fizika ir rodos man pavyko. Argumentuok savo teiginius ir as atsiimsiu savo "teorija" bei statysiu svedisko
Tu neteisus. Šaltiniai neklysta, bet tu kažkodėl klysti suvokdamas informaciją, kurią jie pateikia.
Beje, mano pateiktose nuorodose tiesiai šviesiai, gryna anglų kalba pabrėžiama, kad objektyvo židinio nuotolis yra grynai objektyvo savybė ir nuo nieko kito daugiau jis nepriklauso. Nedaskaitydavai iki ten?