Pabandysiu šiek tiek pagyvinti temą, tik iš karto atsiprašau už nuotraukų kokybę
fotografuota su iPhone.
Noriu pristatyti vieną Žemaitijos kaimą Girdiškę. Šis kaimas yra nutolęs 4 km nuo visiems žinomų D.Poškos Baublių Upynos kryptimi. Man šis kaimas svarbus visų pirma tuo, kad jo apylinkėse gimė mano tėvas. 1949 m. iš čia jis buvo ištremtas į Sibirą, po ilgų 12 metų jis grįžo į gimtąją Lietuvą jau su mano mama ir trim mano broliais. Daug metų palaikom tradiciją per didžiuosius atlaidus aplankyti šį kaimą. Atlaidai Girdiškėje vyksta artimiausią rugpjūčio 5 dienai sekmadienį.
Na, o kitiems Girdiškė turėtų būti įdomi visų pirma savo didžiule 1914 m. pastatyta bažnyčia. Ji vienintelė Lietuvoje tituluojama Švč. Mergelės Marijos Snieginės titulu. Tai dar patriarchalinių laikų pavadinimas, kuris yra kilęs iš IV amžiaus. Anais laikais vienas turtuolis popiežiui paaukojo pinigų bažnyčios statybai, nes niekaip negalėjo susilaukti vaikų. Popiežius nusprendė, kad už tuos pinigus bažnyčia bus pastatyta toje vietoje, kur vasarą iškris sniegas. Ir įvyko stebuklas rugpjūčio 5 dieną Romoje, ant Eksvilino kalnelio iškrito sniegas. Čia ir buvo pastatyta švč. Mergelės Marijos Snieginės bazilika.
Štai taip atrodo bažnyčia:
Bažnyčios vidus:
Didžiausia bažnyčios įžymybė altoriai, padaryti iš nužievinto ąžuolo:
Šiemet Girdiškė pažymi 450 metų jubiliejų nuo pirmo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose. Ta proga atidengtas koplytstulpis:
Aplankome kapines, kuriose ilsisi mano seneliai ir proseneliai. Girdiškės kapinės visada stebina savo tvarka ir švara, čia nerasi nė vieno apleisto kapo:
Papildyta:Grįždami atgal sustojame Baubliuose pirmajame Lietuvos senienų muziejuje, esančiame Bijotų kaime. Lankėmės jame jau daug kartų, bet dabar šis muziejus ir jo aplinka, pasinaudojus ES parama, nuostabiai sutvarkyti. Paminklas muziejaus įkūrėjui Dionizui Poškai:
Įžymusis Baublys ąžuolo kamiene įkurtas muziejus:
O čia suremontuotas administracinis pastatas. Tarp kitko, jame tarpukario laikais buvo pradinė mokykla, kurioje mokėsi ir mano tėvas:
Ir pabaigai viena gražiai sutvarkyta Bijotų kaimo sodyba: